Zapékané žampiony se smetanou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony pečlivě očistíme a oloupeme. Větší hlavičky rozpůlíme, menší necháme vcelku.
Předehřejeme troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). V kastrolu rozehřejeme olej a slaninu na něm vyškvaříme. Přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přimícháme žampiony, rozmarýn a citronovou šťávu a přibližně 5 minut dusíme. Směs osolíme a opepříme. Přendáme do tukem vymazané pečící formy dle vlastního výběru. Mezitím vyklepneme vejce, oddělíme žloutek, který následně rozmícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou. Směs v zapékací nádobě zalijeme a poklademe na vločky nakrájené máslo. Zapékáme asi 20 minut a ihned podáváme.
Tip k receptu
Tento pokrm se jako příloha hodí k minutkovým masům.
Ellis31. 05. 2011