Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 152

Olivové brambory

Olivové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 10 ml olivového oleje, hrst petržele, 1 svazek jarní cibulky

Brambory dobře omyjeme kartáčkem. Nakrájíme je na osminky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka (nesmí se rozpadat). Scedíme. V míse promícháme s olivovým olejem, nakrájenou petrželkou a jarní cibulkou. Podáváme jako přílohu nebo samostatně.

Paprikové salámové placičky

Paprikové salámové placičky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 šálku krátkozrnné rýže, 300 g měkkého salámu, 3 vejce, 1,5 lžičky mleté papriky, hrst petržele, špetka soli

K rýži přidáme 3 hrnky horké vody, osolíme a dusíme doměkka. Necháme vychladnout. K vychladlé rýží přidáme nadrobno nakrájený salám, petrželku, posypeme paprikou a osolíme. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej, na který lžící klademe pl...

Bramborové taštičky plněné uzeninou

Bramborové taštičky plněné uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Bramborového těsta v prášku, 1 vejce, 300 g uzeniny, 1/2 hrnečku hladké mouky, 300 g slaniny

Z těsta v prášku s přidáním vejce a vody zaděláme těsto a necháme odležet. Uzeninu nakrájíme na kostičky. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát tak 3-4 mm tlustý, širší sklenicí vykrajujeme kolečka. Do středu každého kolečka dáme kopeček nak...

Brambory zapečené se žampiony

Brambory zapečené se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 300 g hub (žampionů), 80 g másla, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, špetka soli, 1 špetka pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje

Oškrábané brambory překrájíme na půlky, středy vyhloubíme a brambory v troubě upečeme. Na plátky nakrájené houby-nejlépe žampiony- osolíme, opepříme a na másle podusíme doměkka. Po vychladnutí je smícháme s rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem, s...

Tvarohový koláček

Tvarohový koláček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, kostka Hery, sáček kypřícího prášku do pečiva, 1-2 vejce, 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 300 g cukru moučky, 10 lžic mléka, 10 lžic rostlinného oleje, 2-3 lžíce kakaa, 4 bílky

Uděláme těsto z mouky, cukru, Hery, prášku do pečiva, vajíček a rozdělíme na dva díly. Do menšího dáme kakao, dáme ztuhnout na 2 hodiny do ledničky. Pak vymažeme plech a žluté těsto na něj nastrouháme, pak přidáme náplň z tvarohu a nahoru nastrou...

Ledový čaj s citronem

Ledový čaj s citronem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček ovocného čaje, 3 lžičky cukru moučky, 3 ml citronové šťávy, 300 ml vody

Do džbánku nalijeme vychlazenou vodu, do ní dáme sáček ovocného čaje a mícháme, dokud nepustí barvu. Přidáme cukr a citron a podáváme chlazené.

Zapečené brambory s tvarohem

Zapečené brambory s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 lžíce másla, špetka soli, 250 g tučného tvarohu, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 300 ml mléka, 3 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky

Oloupané syrové brambory nakrájíme na silnější nudle a osmahneme na másle. Potom je rozložíme do tukem vymazané zapékací mísy, přelijeme zálivkou a ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova. Zálivka: tvaroh rozšleháme se žloutky, mlékem, solí...

Sýrový salát s uzeninou

Sýrový salát s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného sýra, 200 g měkkého salámu, 3-4 rajčata, 100 g majonézy, 100 ml smetany, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, 3-4 lžíce křenu, 1-2 hlávky hlávkového salátu

Salám a sýr nakrájíme na menší kostky, vložíme do salátové mísy, osolíme a opepříme. Omytá rajčata nakrájíme na dílky. Majolku rozšleháme se smetanou, citronovou šťávou a jemně nastrouhaným křenem. Zálivku nalijeme na salát, zlehka ho promícháme a...

Míchaná vejce s játrovou paštikou

Míchaná vejce s játrovou paštikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule, 2 lžíce vody, 2 lžíce másla, 1 balení játrové paštiky, špetka pepře, špetka soli, 4 vejce, 3 lžíce smetany, 4 lžíce pažitky

Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme na másle mírně podlitém vodou až zesklovatí. Pak přidáme kostičky játrové paštiky, osmahneme ji a opepříme. V misce smícháme vejce se smetanou, osolíme, rozmícháme, nalijeme na směs cibule a paštiky a za stá...

Pikantní smažené tvarůžky

Pikantní smažené tvarůžky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 tvarůžků, 200 g trvanlivého salámu, 2 lžíce hladké mouky, 1-2 hrneček strouhanky, 5-8 lžíce ztuženého pokrmového tuku, špetka soli, 2 vejce, 100 g tatarské omáčky

Tvarůžky obložíme z obou stran plátky salámu, upevníme je párátky, obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance. Smažíme je dozlatova na rozehřátém tuku. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Babiččina čína

Babiččina čína

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kuřecích prsou, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíce másla

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do uzavřené misky, přidáme sojovou omáčku, citronovou šťávu a dáme na 2 dny do ledničky. Na pánvi rozpálíme lžíci másla. Máso vyjmeme, necháme okapat a pak ho obalíme v solamylu. Smažíme na másle.

Nudle zapečené a s povidly

Nudle zapečené a s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g širokých nudlí, 50 g másla, 200 g švestkových povidel, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1-2 lžíce másla na vymazání, 1-2 lžíce strouhanky na vysypání, troška cukur moučky na posypání

Široké nudle uvaříme v mírně osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme je a necháme okapat. Do ještě teplých nudlí vmícháme máslo. Švestková povidla podle potřeby rozmícháme s horkou vodou do krémové hustoty a vmícháme je do nudlí. Pak je rozlož...

Dortík z jablek

Dortík z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 100 g cukru moučky, 3 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g polohrubé mouky, jablka

Utřeme do pěny máslo, moučkový cukr a 3 žloutky. Přidáme vanilkový cukr, polohrubou mouku a sníh za 3 bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a poklademe plátky oloupaných jablek tak, aby se kryly. Pečeme asi 30 minut. Dortík ...

Plněné pečené brambory

Plněné pečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 400 g tvarohu, 250 g Eidamu, 110 g másla, 100 g smetany, 100 g cibule, sůl, petržel

Dobře omyté nové brambory částečně uvaříme. U starších brambor po částečném uvaření slupku odstraníme. Vychladlé brambory podélně rozpůlíme a vyhloubíme. Z tvarohu, másla, sýru, bylinek a smetany připravíme hustou pomazánku, kterou naplníme brambo...

Ostravská domácí sekaná

Ostravská domácí sekaná

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 1 balení vepřového mletého masa, 3 vejce, 3 lžíce majoránky, 1 lžíce soli, 1 lžička pepře, 4 rohlíky, 3 cibule, 7 stroužků česneku, 150 ml mléka, 30 ml kremžské hořčice, 6 sterilovaných okurek, 3 dietní párky

Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, rohlíky nakrájené nadrobno a namočené v mléku, majoránku, hořčici, sůl, pepř, utřený česnek. Promícháme a dáme asi na půl hodiny do chladničky. Ze směsi vytvarujeme dvě šišky, dopro...

Pangasius z parního hrnce s citrónovou omáčkou

Pangasius z parního hrnce s citrónovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0.5 kg pangasia, 2 citróny, 1 lžička cukru krupice, špetka sůl, 2 lžíce koření na ryby

Maso omyjeme a nakrájíme na menší plátky, aby se nám vešlo do parního hrnce. Posypeme kořením na ryby a pokapeme šťávou z jednoho citrónu. Mírně osolíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme je do spodní části parního hrnce. Do násl...

Pikantní kuřecí čína se sojovým masem

Pikantní kuřecí čína se sojovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0.5 kg kuřecích prsou, 1 sáček sojového masa, 5 lžic sojové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1-2 lžíce kořenící směsi na čínu, 1-2 chilli papričky, 1 lžička Vegety, 3 lžíce olivového oleje

Sojové maso (nejlépe kousky) uvaříme dle návodu uvedeného na sáčku, nejlépe společně se lžící vegety (nebo bujónu), která maso ochutí. Jakmile sojové maso změkne, scedíme jej, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a vložíme do mísy. Přidáme na kostičky...

Plněná kuřecí kapsa se sýrovou omáčkou

Plněná kuřecí kapsa se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky Eidamu, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžička másla, 50 g strouhaného sýra, 50 ml smetany

Kuřecí prsní řízky omyjeme a naklepeme. Mírně osolíme. Na každý plátek kuřecího masa vložíme plátek šunky a sýra (může být i tavený). Prsní řízek přehneme a na okrajích „zašijeme“ pomocí párátek. Vložíme do vyššího pekáčku, který jsme si předem vy...

Koláč hruškový

Koláč hruškový

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 150 g Hery, 3 žloutky, 3 bílky, 200 g cukru moučky, 100 g strouhaných vlašských ořechů, čerstvé zralé hrušky nebo kompot

Změklý tuk šleháme se žloutky a cukrem do krému, zapracujeme mléko a mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Čerstvé hrušky oloupeme, kompotované necháme okapat a nakrájíme na silnější plátky, které roz...

Ovocné šátečky listové

Ovocné šátečky listové

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 10 broskví, čokoláda , sáček vanilkového cukru, 1 vejce na potření

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý položíme kousek čokolády, půlku broskve a posypeme vanilkovým cukrem. Zabalíme do šátečku, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova. Teplé pocukrujeme.

Paštika smažená v těstíčku

Paštika smažená v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení játrové paštiky, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 2 lžíce hrášku, 20 g másla, špetka soli, 1 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 1 lžíce hladké mouky

Vychlazenou paštiku vytlačíme z konzervy na prkénko a z každé nakrájíme 4 kolečka. Vejce, mléko, mouku, sůl a rozehřáté máslo rozšleháme na středně husté těstíčko a vmícháme okapaný hrášek. Kolečka paštiky namáčíme do těstíčka, vkládáme do rozehřá...

Nákyp z brokolice

Nákyp z brokolice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice (asi 500 g), 1 hrneček polohrubé mouky (250 ml), 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra, 80 g anglické slaniny, 120-150 ml mléka, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce rostlinného oleje

Brokolici rozebereme na růžičky, dáme vařit do osolené vody a vaříme krátce, aby brokolice zůstala nerozvařená. Brokolici scedíme a nasekáme na malé kousky, dáme do mísy, přidáme hrnek mouky, promíchané s práškem do pečiva, vklepneme vejce, přili...

Rybízový  kynutý koláč

Rybízový kynutý koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 40 g droždí (kvasnice), 50 g cukru krystal, 250 ml mléka, 75 g másla, špetka soli, 1 vejce, 500 g rybízu, 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce cukru moučky, 1 lžička Hery

Z vlažného mlieka, trochy kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme, zmiešame so štipkou soli, rozpusteným maslom, rozšľahaným vajcom a kváskom a vypracujeme hladké, vláčne cesto. Prikryjeme ho a necháme nakysnúť. Medzitým r...

Salámová pomazánka s hermelínem

Salámová pomazánka s hermelínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g měkkého salámu, 1 balení Hermelínu, 2 slepičí vejce, 50 g cibule, 50 g majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli

Cibuli nakrájíme najemno, nahrubo nastrouháme salám, hermelín, vejce. Přidáme horčici, majonézu, špetku soli a vše zamícháme.

Vaječná omeleta s hráškem

Vaječná omeleta s hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 100 g zeleného hrášku, 1 lžička másla, 50 g Eidamu (Edam), špetka soli, špetka pepře

V míse rozšleháme vejce, přidáme hrášek, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo a vlijeme vaječnou směs. Opekáme asi 3 minuty, aby povrch zůstal tekutý. Posypeme sýrem a pak, máme-li pánev vhodnou do trouby, dáme zapéct, jinak necháme na pl...

stránka: