Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 202

Masové houby nebo houbové maso

Masové houby nebo houbové maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové krkovice nebo žebírek, 4 cibule (dle chuti i více), sušené houby, lžička soli, troška kmínu, 2 lžíce sádla

Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby podlijeme vodou a pečemem až se voda odpaří. Pak přidáme 2 lžíce sádla nebo pokapeme olejem a ješťe t...

Alobalové kuřecí plátky

Alobalové kuřecí plátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 4 cibule, 150 g anglické slaniny, špetka soli, troška mletého pepře, troška grilovacího koření, olej

Čtverce alobalu lehce potřeme olejem. Na každý položíme lehce naklepaný, osolený, opepřený a grilovacím kořením okořeněný plátek masa. Poklademe plátky slaniny a kroužky cibule, pečlivě uzavřeme, přeneseme na plech a ve vyhřáté troubě (200 °C) peč...

Kapustové závitky s klobásou

Kapustové závitky s klobásou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka kapusta, 500 g klobásy, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Kapustu povaříme v mírně osolené vodě a rozebereme na listy, žebra naklepeme. Klobásu nakrájíme na kolečka a zabalíme do připravených listů. V pekáčku si rozehřejeme olej, cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme na oleji v pekáčku. Poté na cibuli nas...

Kuřecí stehna v sezamu

Kuřecí stehna v sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 4 lžíce másla, 4 lžíce sojové omáčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžičku francouzské hořčice, 100 g sezamu, 1 lžičku sušeného estragonu

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Rozehřejeme máslo, poté je sejmeme z ohně a vmícháme sójovou omáčku, hořčici a estragon. Marinádou stehna ze všech stran potřeme a necháme ji asi 2 hodiny působit. Stehna poklademe kůží nahoru na rošt. Pečeme v pře...

Treska se sýrem a smetanou

Treska se sýrem a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g filet z tresky, 3 mrkve, 1 větší pórek, 2 zakysané smetany, pepř, sůl, 1-2 lžičky provensálského koření, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželové nati, 1 lžíci nasekaného kopru, 150 g nastrouhaného Eidamu (Edamu), 4 lžíce olivového oleje

Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a naplníme připravenou zeleninou. Na ni rozložíme filé z tresky (z rozmraženého dobře vymačkáme přeb...

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 250 g tučného tvarohu, 250 g cukru moučky, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažného mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1-2 lžičky citrónové kůry, 1 balení rozinek

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Můžeme přidat rozinky. Pečeme nejprve 5 minut při 200 °C, pak ...

Čínské placičky

Čínské placičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 silnější kuřecí stehenní řízky, 3 vejce, 1 cibuli, 4 lžíce Solamylu, sůl, 1 lžičku grilovacího koření, 8 lžic slunečnicového oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci Worcesterské (Worcesterové) omáčky

Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme 4 lžíce oleje a ostatní přísady. Dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet v chladu. Potom tvoříme na pánev malé placičky (jako lívanečky) a smažíme na olej...

Arabská rýže

Arabská rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrné rýže, 1,5 hrnečku vody, 2 hrsti vlasových nudlí, 70 g másla, sůl

Na másle osmahneme nudle do tmavě-hněda. Přidáme rýži, pořádně promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou, a jakmile se začne vařit, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 20-25 minut. Rýže není tolik suchá, tak jí můžete podá...

Letní tvarohová bomba

Letní tvarohová bomba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jemného tvarohu, 1/2 bílého jogurtu, 2 hrsti krystalové želatiny, 200 ml šťávy z ovocného kompotu, 2-3 lžičky medu, ovoce a rozinky, cukr krupice

Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce a rozinky. Na vlažnou plotýnku dáme hrnec s kompotovou šťávou a vsypeme želatinu. Pomalu ji rozpustíme a mícháme. Teplou rozpuštěnou žel...

Kuřecí nudličky s Nivou

Kuřecí nudličky s Nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 konzerva sterilované kukuřice, 1 zelená paprika, 1 balení smetany na vaření, 150 g Nivy, bazalka, provensálské koření, rostlinný olej

Prsíčka nakrájíme, na chvíli naložime do bazalky a provensálského koření a orestujeme na oleji. Přidáme celou plechovku kukuřice i s nálevem, papriku nakrájenou na kostičky a ještě chvíli restujeme. Potom přilejeme smetanu na vaření a nastrouhanou...

Salát s červenou řepou

Salát s červenou řepou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 kyselé sleďě, 1cibule, 200 g uvařené červené řepy, 2,5 dcl vody, 2 lžíce oleje, ocet, troška cukru, 200 g kyselého zelí, špetka soli, troška mletého pepře

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené sledě, odkapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme. Řepu nakrájíme na kostky a promícháme s olejem. Zálivku vyšleháme z octa, vody, cukru a soli. Nalijeme na salát a necháme odst...

Calzone s krůtím masem

Calzone s krůtím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtího masa, 2 lžíce oleje, 1-2 cibule, 4 lžíce kečupu, špetka soli, troška mletého pepře, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 500 g listového těsta, vejce na potření

Maso nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném oleji krátce osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli, přidáme maso, okořeníme, osolíme, zakapeme kečupem a za občasného míchání opečeme doměkka. Pak vmícháme mouku a syrová vejce. Necháme vychladnout. Těst...

Cuketový závin

Cuketový závin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 1 kg nastrouhané cukety, 1 cibule, 3 vejce, 150-200 g Nivy, troška mletého pepře, párky nebo klobásky, 1 žloutek nebo vejce na potření, 1-2 lžíce oleje, hrst sezamového semínka

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme cuketu a dusíme, dokud se nevypaří všechna voda. Nesolit! Pak k cuketě nadrobíme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme vejce a za stálého míchání necháme srazit. Odstavíme a necháme vychlad...

Masové šátečky

Masové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 450 g mletého masa, 1 cibule, 1 hrstka pažitky, 2-3 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, 1 vejce, špetka soli, troška mletého pepře, troška drceného kmínu, hrst sezamového semínka

Cibuli a pažitku nakrájíme nadrobno. Přidáme k masu společně s kečupem, solí a kořením a důkladně promícháme. Necháme odpočinout v chladu asi půl hodiny. Těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník a rozkrájíme na 6 čtverců (10 x 10 ...

Masovo-pórkové tašky

Masovo-pórkové tašky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 600 g mletého masa, 1 větší pórek, špetka soli, troška mletého pepře, troška oregana, 100 ml kečupu, špetka chilli koření, 1 vejce, troška kmínu, 1 lžíce oleje

Na pánvi potřené olejem orestujeme mleté maso dohněda. Osolíme, okořeníme, přidáme kečup a pokrájený pórek a všechno společně smažíme za stálého míchání doměkka. Ochutíme chilli a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na tři části. Každou rozválím...

Muffinky pro mlsné pusinky

Muffinky pro mlsné pusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 200 g uzeniny, 150 g tvrdého sýra, 1 vejce, 1 červená paprika, kousek pórku, 150 ml zakysané smetany, 1 lžička koření na pizzu

Salám a papriku nakrájíme na drobné kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme nadrobno. Všechno smícháme se syrovým vejcem, smetanou a kořením. Těsto rozpůlíme. Každou půlku rozválíme na obdélník asi 31 x 21 cm. Vykrojíme z něho šest kol...

Párečkové bonbóny

Párečkové bonbóny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 6-8 kousků uzeniny-párku, 1 vejce

Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme 2 - 3 krát vidličkou. Těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta a zabalíme do válečku. Okraj těsta mírně přitlač...

Čočkový přívařek

Čočkový přívařek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, sůl, cukr krupice, rostlinný olej, hladká mouka, mléko, ocet

Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou. Prívarok krátce povaříme, musí být hustý. Dochutíme cukrem a octem. Podáváme s volským okem, opečeno...

Ragú z mletého masa

Ragú z mletého masa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa z plecka, 1 mrkev, 1 kořen petržele, kousek celeru, 1 malá konzerva hrášku, 2 citróny, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželové natě, 2 lžíce másla, mléko nebo smetana, 1 vejce, 1 žloutek, 1 cibule, 1 dcl bílého vína, Worcesterská (Worcesterová) omáčka, rostlinný olej na smažení

Do mletého masa dáme sůl, celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Necháme chvilku v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova. Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj d...

Cottage s kukuřicí a česnekem

Cottage s kukuřicí a česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kukuřice, 1 balení sýru Cottage, 2-3 stroužky česneku, toustový chleba

Do misky dáme sýr, přidáme okapanou kukuřici a utřený česnek. Zamícháme, necháme chvíli odležet a podáváme s toustovým chlebem, který jsme opekli v topinkovači.

Burek a pita - balkánské speciality

Burek a pita - balkánské speciality

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení balkánského sýru, 1 balení listového těsta, 6 lžic olivového oleje

Listové těsto necháme rozmrznout, rozdělíme ho na tři díly a ty pak vyválíme na tenké pláty. Těsto pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Pokud těsto rolujeme jako na štrúdl, připravujeme tak balkánskou specialitu - tzv. burek. ...

Litý koláč

Litý koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, 1 vejce, NÁPLŇ: 2 polotučné tvarohy, 2 vejce, cukr podle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, mléko podle potřeby

Smícháním uvedených surovin na těsto získáme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou náplní a zalijeme zbytkem těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.

Sladká mléčna polévka

Sladká mléčna polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g hladké mouky, 3/4 l mléka, včelí med, sůl

Spojíme vejce s moukou a drobíme do vroucí osolené vody. Chvíli drobení povaříme a zalijeme mlékem. Potom osladíme medem.

Studená rajčatová polévka

Studená rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 velkých rajčat, 8 ks drobně rozsekaných šalotek, 1/2 lžičky cukru krupice, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, oregano, tymián, 2 lžičky citrónové kůry, šťáva z 1 citrónu, 125 ml smetany ke šlehání, špetka kari koření, nasekaná petrželová nať

Rajčata oloupeme a hrubším sítem propasírujeme. K propasírovaným rajčatům přidáme veškeré koření, citrónovou šťávu a kůru, a ochutíme cukrem, solí a pepřem. Dobře zamícháme a postavíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Do každého talíře vložíme l...

Bylinková polévka s chlebem

Bylinková polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, 40 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 2 svazky čerstvých bylinek (bazalka, petržel, pažitka, ...), sůl, pepř, 1 plátek bílého chleba nebo rohlík

Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme 30 g másla a česnek na něm osmahneme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a několik minut povaříme. Čerstvé bylinky omyjeme a osušíme. Troch...

stránka: