Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 24

Minutkový kuřecí guláš

Minutkový kuřecí guláš

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400-500 g drůbežího masa, 1,5 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, kousek chilli papričky, špetka pepře, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kečupu, 80 g strouhaného sýru, 1 malá konzerva hrášku, 0,5 dcl vody

Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na oleji cca 5-8 minut, přidáme kuřecí maso pokrájené na menší nudličky a posypeme sladkou i pálivou paprikou. Za stálého míchání opékáme 5 minut, osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce kečupu a přelijem...

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg strouhaného sýra

Dýni rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Necháme uvařit, poté ji rozmělněte lžící, přidáme polohrubou mouku a vajíčko. Hmotu dáme na plech a rozprostřeme. Na ni položíme na nudličky nakrájenou slaninu a nastrouhaný sýr a pečeme při 170°C...

Hovězí na karamelu a černém pivě

Hovězí na karamelu a černém pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 250 g slaniny, 300 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 kostka hovězího bujónu, 0,5 l černého piva, 0,5 lžičky chilli, špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, špetka soli, 2 lžíce kukuřičného škrobu, špetka pepře, 100 g hub, 100 g cukru krystal

CIbuli nakrájíme najemno, stejně tak nakrájíme i slaninu, kterou si dáme vyškvařit do hrnce. Na tuku, který slanina pustila osmažíme cibuli. Jakmile začne cibule hnědnout, přihodíme kostičky hovězího masa nakrájené asi jako na guláš, klidně i menš...

Třená bábovka polévaná vínem

Třená bábovka polévaná vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g másla, 300 g cukru krystal, 7 ks slepičích vajec, 1 lžička citronové kůry, 200 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem, přidáme oddělené žloutky a vypracujeme robotem hladký krém. Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a strouhanou citronovou kúrou, a směs po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec do třené hmoty zlehka zapracujte u...

Hovězí z trouby

Hovězí z trouby

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího zadního, 1 lžička soli, 2 lžíce kečupu s chilli, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 1 hlávka česneku

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Maso naskládáme do skleněného pekáče, nebo pekáče s víkem. Zalijeme vodou ve které jsme rozmíchali kečup a hořčici. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, přikryjeme víkem a dusíme do změknutí...

Pomazánka ze sušených rajčat

Pomazánka ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cherry rajčátek, 100 g okapaných sušených rajčat, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 200 g pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, hrst bazalky

V sekáčku nebo tyčovým mixérem rozmixujeme cherry rajčátka, okapané sušené rajčata, bazalku a česnek. Poté přidáme pomazánkové máslo, bílý jogurt, sůl a pepř a ještě promixujeme dohladka. Podáváme nejlépe s tmavým pečivem ozdobené lístkem bazalky.

Sardinkový psí dortík

Sardinkový psí dortík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sardinek, 1 ks vejce, 10 dkg strouhaného sýra, 10 dkg hladké mouky

Sardinky rozmačkáme, přidáme ostatní, dáme do formiček a pečeme na 170 asi 15 minut.

Žampionová pochoutka

Žampionová pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg žampionů, 1 ks větší cibule , sádlo na opečení, 1/2 balení širokých nudlí, pepř, sůl, troška kmínu, houbové koření dle chuti, 1 šálek smetany (mléka)

Cibuli pokrájíme a osmahneme na sádle, kam po chvíli přidáme pokrájené žampiony. Orestujeme, zalijeme smetanou, okořeníme a smícháme s předem uvařenými nudlemi. Podáváme s libovolným pečivem.

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 4 lžíce cukru krystal, 5-6 ks jablek, 5 dkg rozinek, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíce skořice, 2 lžíce hladké mouky

Listové těsto rozdělíme na dva díly. Vál posypeme 2 hrstmi hladké mouky a vyválíme z poloviny těsta plát, aby se nám vešel přesně na plech. Pozor - plech nemastíme! Do plechu vtlačené těsto posypeme strouhankou (nebo drcenými piškoty), jablky,...

Kapustovo - bramborové frikadelky

Kapustovo - bramborové frikadelky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlávkové kapusty, 600 g moučných brambor, 2 ks jarní cibulky, 1 ks slepičí vejce, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku

Řádně omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Kapustu omyjeme a listy zbavíme tvrdých řapíků, které krátce povaříme v mírně osolené vodě. Jarní cibulku a okapané listy nakrájíme najemno. Do mísy ...

Celerová pomazánka s majonézou

Celerová pomazánka s majonézou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks jablka, 2 ks mrkeve, 1 ks cibule, 1 ks sterilovaná okurka, 100 g majonézy, 1-2 špetky sůli, 1 špetka pepře, 2 lžičky citronové šťávy

Dobře očištěný, oloupaný celer jemně nastrouháme, hned zakapeme citrónovou šťávou, aby neztmavl, pak přidáme oloupaná nastrouhaná jablka, dobře očištěnou a nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájenou cibuli i okurku. Vše promícháme s majonézou, dle...

Smažený celer se sýrem

Smažený celer se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks bulvového celeru, 4 špetky soli, 1 kousek taveného sýra se šunkou, 1/2 hrnku rostlinného oleje

Dobře očištěný a oloupaný celer uvaříme ve slané vodě téměř do měkka. Necháme vychladnout a nakrájíme z něho plátky cca 1/2 cm silné, potřeme je taveným sýrem se šunkou a vždy k sobě dva dobře přitiskneme. Obalíme v klasickém trojobale (mouka, v...

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného masa, 1 sáček sterilovaného zelí, 1 kg kynutého těsta

Nejdříve si uděláme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, naplníme uzeným a zabalíme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme na páře 20 m...

Uzenářské brambory

Uzenářské brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g brambor, 1-2 ks cibule, 60 g uzeného masa, 20 g sádla, 1 ks slepičí vejce, 3 špetky soli, 2 špetky pepře, 1 lžíce pažitky

Drobně nasekanou cibuli osmahneme na másle dozlatova, přidáme plátky vařených brambor a společně ještě opečeme. Potom doplníme na kousky nakrájeným vařeným uzeným masem, osolíme, opepříme a za stálého míchání dobře prohřejeme. Zalijeme vejcem a ...

Nové brambory s koprem

Nové brambory s koprem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg nových brambor, 1 svazek čerstvého kopru, 100 g másla, sůl

Brambory opereme a otřeme ostřejší houbičkou, větší překrojíme napůl a dáme vařit do osolené vody. Měkké scedíme a necháme krátce dojít pod pokličkou. Mezitím rozpustíme máslo, do vroucího vhodíme posekaný kopr a odstavíme z ohně. Brambory ještě j...

Utopenci z párečků

Utopenci z párečků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 ks cibule, 100 g nakládaných cibulek, 100 g sterilované okurky, 60 g feferonky, 200 ml octu, 200 ml vody, 10 kuliček barevného pepře, 1 lžička soli, 500 g malých párečků

Párečky opláchneme a na koncích ozdobně nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Ocet svaříme s vodou, pepřem a solí. Do ještě horkého nálevu dáme párečky, cibuli a necháme mírně vychladnout. Do sklenic dáváme střídavě nakládané cibu...

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové pečeně, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 špetky soli, 2 špetky pepře, 120 ml červeného vína, 4 lžíce brusinkového kompotu, 400 g nudlí, 1/4 ks papriky (kapie), 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky petrželové naťi

Maso očistíme a nakrájíme na čtyři plátky. Na okrajích je mírně nařízneme a z obou stran zlehka naklepeme. Maso poprášíme hladkou moukou a v pánvi na oleji je po obou stranách opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Vše...

Mrkvová pomazánka se sýrem

Mrkvová pomazánka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Ramy , 100 g jemného tvarohu, 50 g strouhaného sýra, 200 g mrkve, 1 špetka soli, 1 lžíce petrželové naťi, 1 lžíce polotučného mléka

Omytou a očistěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Máslo, tvaroh, strouhaný sýr a mrkev v misce smícháme a ochutíme solí. Pokud je pomazánka hustá, zředíme jí lžící mléka. Mažeme na lámankový, nebo jiný zrníčkový chléb a zdobíme petržel...

Sýrové lívanečky

Sýrové lívanečky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 l polotučného mléka, 10 dkg hrubé mouky, 20 dkg brambor, 10 dkg tvrdého sýra, 2 ks slepičí vejce, 50 g rostlinného oleje, 100 g strouhaného sýra, 1 špetka soli

Do 1/4 litru vařícího osoleného mléka vsypeme za stálého míchání 10 dkg hrubé mouky. Připravíme hustou kaši, kterou necháme prochladnout. Do ní přidáme 20 dkg nastrouhaných brambor, které vaříme ve slupce, 10 dkg strouhaného sýra a 2 celá syrová...

Plněné bramborové šišky

Plněné bramborové šišky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 100 g uzeného masa

Omyté brambory oloupeme, zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a uvaříme do měkka. Část vody slijeme, brambory rozšťoucháme, uděláme do nich několik otvorů a zasypeme polohrubou moukou. Necháme propařit na teple. Teplé těsto hned formujeme. Do ka...

Mortadela s mraženou zeleninou

Mortadela s mraženou zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 7 ks česneku, 1 balení mražené zeleninové směsi, 7 ks slepičích vajec, 1 lžíce Vegety, 1 troška pepře, 20 dkg měkkého salámu

Bůček pomeleme spolu se stroužky česneku, mraženou zeleninou (hrách, kukuřice, mrkev, petržel, paprika), vejci, lžící vegety, trochou pepře a 20 dkg salámu (na kostičky). Vše řádně zamícháme a naplníme do salámového střeva. Vaříme 1 hodinu. Pa...

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mraženého či čerstvého zeleného hrášku, 2-3 lžíce másla, přiměřené množství soli dle chuti, 1 střední cibule, 1 lžička kari koření, 1 lžička koriandru mletého, 1 lžíce sušené bazalky, voda, 400 g kuřecích jater, trocha rostlinného oleje či sádla na smažení

Hrášek chvilku podusíme v trošce horké osolené vody a přidáme máslo. Opraná a očištěná játra pokrájíme a osmahneme na tuku, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a přidáme koření. Posléze hrášek smícháme s játry a prohřejeme.

Slané pečivo

Slané pečivo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g strouhaného sýra, 210 g polohrubé mouky, 150 g másla, 6 lžic polotučného mléka, 1 slepičí vejce, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sezamu

Ke strouhanému sýru přidáme všechny přísady vyjma vajíčka a koření. Vypracujeme těsto, zabalíme a necháme odležet v chladnu. Na pomoučněném válu rozválíme plát silný necelého půl centimetru a potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící vody. Posypeme k...

Pórkový salát s jablky

Pórkový salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pórku, 200 g jablek, 50 ml majonézy, 50 ml bílého jogurtu, špetka soli, špetka pepře, troška citronové šťávy

Syrový pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, které ještě překrojíme napůl. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a pak smícháme s jablky v poměru 1:1. Zalijeme majonézou smíchanou s bílým jogurtem. Osolíme, mírně opepříme a podle chuti...

Pečená kachna na zelí

Pečená kachna na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celá kachna (cca 1.8 kg), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého kmínu, 1 kg kyselého zelí, 3 cibule, 3 jablka

Kachnu očistíme, omyjeme a zbavíme vnitřního tuku. Poté jí ze všech stran osolíme a okmínujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na čtvrtky a poté na plátky. Jablka zbavená slupek nakrájíme na drobné kousky a zelí překrájíme. Na dno skleněného pekáče ...

stránka: