Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 23

Karbanátky z pohanky

Karbanátky z pohanky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 stroužek česneku, 3 lžičky soli, 1 špetka pepře, 200 g pohanky, 3 ks cibule, 1 mrkev, 100 g anglické slaniny, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky majoránky, 5 stroužků česneku, 2 vejce, 4 lžíce strouhanky

Brambory nakrájíme na plátky a dáme je do nádoby vhodné na sporák i do trouby. Osolíme a opepříme je, zalijeme smetanou a 5 minut povaříme. Poté pečeme 40 minut na 170 °C a nakonec 15 minut na 200 °C. Pohankovou lámanku vaříme v osolené vodě doměk...

Uzenářský guláš s cuketou

Uzenářský guláš s cuketou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 debrecínské (libové) párky, 2 střední brambory, 1 lžička soli, pepř, 1 l drůbežího (hovězího) vývaru, 3 kuličky nového koření, 1 lžíce mleté papriky , 1 cuketa (asi 25 cm), 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 2 dcl sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce pažitky

Do kastrolu nalijeme olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Zpěníme, přihodíme párky nakrájené na kolečka nebo kostičky, osmažíme a nakonec přidáme brambory rovněž nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a přidáme kuličky...

Cibulový koláč se sardinkami

Cibulový koláč se sardinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 špetka soli, 125 g másla, 1 žloutek, 4 ks cibule, 4 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 špetka pepře, 350 g sardinek, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku (je-li třeba, přidáme 2 lžíce studené vody). Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 20 min...

Bramborovo-slaninový quiche

Bramborovo-slaninový quiche

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 150 g másla, 2-3 lžíce polotučného mléka, 5 ks vejce, 150 g brambor, 100 ml smetany, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 1 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 1 lžička rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého jogurtu, 50 g sýru čedar, 1 lžičku římského kmínu

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl hodiny v lednici. Poté vyválím...

Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední červené řepy, 1 lžíce křenu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce medu, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžička tatarské omáčky

Červenou řepu omyjeme a uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme, přidáme křen nastrouhaný na jemno, rozmačkaný česnek, olivový olej, med, jablečný ocet, zakysanou smetanu a tatars...

Zapékané brambory s mletým masem a špenátem

Zapékané brambory s mletým masem a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg brambor, 40 dkg mletého masa, 25 dkg listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička koření na mleté maso, 2 vejce, 1 dcl mléka, 10 dkg strouhaného sýra, olej, máslo

Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Potom necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme na kolečka (asi 0,5 cm). Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a přisypeme koření na mleté maso. Rozmíc...

Makrela na tymiánu a rozmarýnu

Makrela na tymiánu a rozmarýnu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 makrely, 2 špetky soli, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička koření na ryby, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, 2 lžíce oleje

Makrelu (čerstvou nebo mraženou) očistíme, omyjeme a odstraníme hlavu a ocas. Podélně nakrojíme tak, abychom získali větší plát (dáváme pozor, abychom nepřekrojili kůži). Stranu s kůží osolíme a posypeme paprikou, po druhé straně okořeníme kořením...

Naše oblíbená pórková polévka

Naše oblíbená pórková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pórek, 1 malá mrkev, 1 střední brambor, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžička hladké mouky, 1 vejce, hrst petrželové natě

Menší mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, brambory na kostičky. V hrnci rozpustíme trochu másla a na něm osmahneme mrkev a pórek. Zalijeme vodou (asi 1,5 - 2 litry), osolíme, okmínujeme, přidáme kostku zeleninov...

Cuketa "Bezděk"

Cuketa "Bezděk"

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední cukety, 300 g párků, 1 větší cibule, 2 dcl smetany ke šlehání , 1 dcl rajčatového protlaku, 1 lžička mleté papriky , 1 špetka cukru krystalu, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje

Cukety oloupeme, odstraníme jádra a nastrouháme na hrubém struhadle. Do hrnce nalijeme trochu vody a cuketu 5 minut podusíme. Vydušenou šťávu slijeme. Na vyšší pánvi zpěníme do růžova cibulku a přidáme na kostičky nakrájené párky nebo měkký salám....

Květákový salát s vejci

Květákový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g květáku, 1 lžička soli, 2 vejce, 1 rajče, 1 hlávkový salát, 1 lžička citronové šťávy, 50 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, troška mleté papriky , dle chuti lžička cukr krupice, 1 lžička citronové šťávy

Květák rozebereme na drobné růžičky (košťál odkrojíme) a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Necháme okapat, rozložíme na oprané listy salátu pokapané citrónovou šťávou. Poklademe kolečky vařených vajíček. Ostatní suroviny na zálivku smícháme a p...

Andie's bulgurito

Andie's bulgurito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku bulguru, hrst mungo výhonků, , , , , 1 kousek pomeranče, dle potřeby špetka sůl, dle potřeby kousek petrželová nať,

Bulgur uvaříme v poměru 1:1, tzn. půl hrnku bulguru a 1 hrnek vody. Vodu osolíme dle chuti a přidáme trochu olivového oleje. Až se bulgur uvaří, rozehřejeme si na pánvi trochu oleje, přidáme bulgur, nakrájenou zeleninu, trochu pepře a mungo klíčky...

Citronová bábovka

Citronová bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 60 ml rostlinného oleje, 1 lžíce cukru moučky,

Nejdříve si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru, hladkou mouku s kypřícím práškem a olej. Z bílků, krupicového cukru a citronové šťávy p...

Roládky pro slečnu

Roládky pro slečnu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků šunky, 8 plátků plátkového sýru, 1-2 vejce, 1-2 hrnky strouhanky, 1/2 hrnku rostlinného oleje

Na každý plátek šunky položíme plátek sýru, stočíme a upevníme párátkem (po délce, aby se roládky nerozevíraly). Takto upravené roládky obalíme nejdříve v rozšlehaném vejci a poté obalíme ve strouhance. Pečeme v rozpáleném oleji dozlatova. Jako př...

Vrchovinský bramborák

Vrchovinský bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného masa, 3 vajíčka, 1 kg brambor, 10 - 15 lžíc hrubé mouky, 10-15 stroužků česneku, 2 lžíce krupice, 2-3 lžičky soli, 2 lžíce másla

Den předem si uvaříme brambory typu A. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími otvory, přidáme uvařené, na kostičky nakrájené uzené maso, hrubou mouku, 2 lžíce krupice, dle potřeby sůl, rozmačkaný česnek a 3 vejce. V míse hmotu řád...

Nepečený cheesecake

Nepečený cheesecake

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení cukrářských piškotů, 1 sáček želatiny, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce cukru moučky, 1 balení vanilkového lusku, 300 g sýru Lučina, 1 lžíce citrónové šťávy, 200 g ovocné marmelády

Menší dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno a po obvodu naklademe piškoty. Namočíme plátky želatiny. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou a vmícháme Lučinu. Namočenou želatinu se šťávou z 1 citrónu zahřejeme až do rozpuštění, vmícháme l...

Bleskový citronový koláč

Bleskový citronový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 1 lžičku citrónové kůry, 1 sklenici citrónové šťávy, 1 sáček pudinkového prášku, 100 g cukru moučky

Listové těsto rozválíme do kulaté formy, propícháme vidličkou a upečeme. Uvaříme vanilkový pudink. Pudink uvařte z vody a oslaďte podle libosti. Do směsi přidáme citrónovou šťávu a kůru dle chuti. Nalijeme na těsto a necháme vychladnout.

Zdravá pomazánka z pečených paprik s Racio knäckebroty

Zdravá pomazánka z pečených paprik s Racio knäckebroty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks papriky (kapie), 200 g fety, 1 špetku bazalky, 1 špetku soli, 1 špetku pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení Knäckebrotu

Papriky pokrájejte na malé kousky a poklaďte je na pečícím papírem vyložený plech. Zakapejte olivovým olejem a dejte do trouby, předehřáté na 200 stupňů, péct na cca 20 minut, dokud pevné slupky paprik mírně nezhnědnou. Vychladlé papriky promíchej...

Grilované kuřecí křidélka s medem a Teriyaki

Grilované kuřecí křidélka s medem a Teriyaki

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kuřecích křídel, 1 dcl včelího medu, 1 dcl omáčky Teryiaki, 3 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 1 smetanový bílý jogurt, 1/2 citrónu, hrst bazalky, hrst rukoly, špetka soli

V menší misce si pořádně smícháme med, teriyaki omáčku, prolisovaný česnek a pokrájené uzené chilli papričky. Očištěné křidélka poklademe na plech a polijeme jejich omáčkou. Pro lepší chuť rukama vmasírujeme omáčku do každého záhybu křidélek. Pe...

Rizoto z červené řepy

Rizoto z červené řepy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 ml zeleninového vývaru, 3 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 120 g rýže natural (celozrnné), 250 g vařené řepy, 100 ml bílého vína, 1/2 svazku pažitky, 25 g parmazánu, 2 lžíce sýru riccota, špetka soli, špetka pepře

Oloupeme a na drobno nasekáme cibulku, kterou necháme zkaramelizovat na oleji. Přisypeme rýži a přibližně minutku podusíme. Poté vlijeme bílé víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme 150 ml vývaru (ať je rýže vývarem zakryta) a na mírné...

Kuskus se skořicí a ovocem

Kuskus se skořicí a ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g celozrnného kuskusu, 1 banán, 1 jablko, 1 měnší hrst piniových ořechů, 1 hrst borůvek, 1 špetka skořice, 2 lžíce sirupu z agáve

Kuskus připravíme dle návodu na sáčku a poté necháme pod pokličkou odstát přibližně 10 minut. Mezitím si nastrouháme jablko, nakrájíme banán a opláchneme borůvky. Veškeré ovoce vmícháme do kuskusu, promícháme, přidáme oříšky a na závěr přelijeme ...

Dýňové lasagne

Dýňové lasagne

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 dýně, 12 plátků lasagní, 1 plechovka rajčat, 1 balení Mozzarelly, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecné), 1 lžička oregana, špetka soli, špetka pepře, špetka chilli, špetka kari koření, 1 cibule, 300 ml bešamelové omáčky

Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme. K ní přidáme na kostičky nakrájenou dýni a chvíli restujeme. Poté přidáme krájená rajčata z plechovky, koření a chvíli dusíme. Do zapékací mísy dáme na dno vrstvu lasagní na ně rozprostřeme dýňovou směs a beš...

Zapečený květák s mletým masem

Zapečený květák s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 500 g mletého vepřového masa, špetka soli, špetka pepře, 1 vejce

Květák uvaříme a rozebereme na růžičky. Dáme ho do zapékací mísy. Maso osolíme, opepříme, smícháme s vajíčkem a dáme na květák. Dáme péct na cca 25 minut na 190°C.

Křenová pochoutková pomazánka

Křenová pochoutková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g šunky, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce křenu, 1/2 lžičky citronové šťávy, špetka soli, 1/2 hrst petrželové natě

Nejdříve očistíme a nastrouháme křen. Šunku pokrájíme na malé kousky, smícháme s nastrouhaným křenem a pokapeme citrónovou šťávou. Vmícháme do domácí majonézy a necháme nejlépe do druhého dne rozležet. Potom teprve dochucujeme dle potřeby přidám...

Čevapčiči

Čevapčiči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého vepřového masa, 300 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 2-3 stroužky česneku, 2 cibule, špetka mleté papriky sladké, špetka mleté papriky pálivá, 1-2 lžičky soli, 1 lžička pepře, špetka majoránky, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné), 1/2 hrnku rostlinného oleje na smažení, 4 lžíce polotučné hořčice

Směs mletého masa smícháme se solí, mletým černým pepřem, sušenou drhnutou majoránkou, mletou paprikou, tymiánem, prolisovaným česnekem, drobně pokrájenou cibulí a 1 vejcem. Ruce namočíme do studené vody, vezmeme kus hmoty a rukama tvarujeme šišti...

Pane Bianco

Pane Bianco

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrubé mouky, špetka soli, trochu cukru , 1 lžíce olivového oleje, 1/2 balení droždí (kvasnic), špetka oregana, špetka provensálského koření, 300 ml vody, hrstka hrubozrnné soli

Z droždí, cukru a vlažné vody si připravíme kvásek, který spojíme s moukou, poté osolíme, přidáme olivový olej, bylinky a vodu přidáváme podle konzistence těsta tak, aby těsto bylo vláčné, ne tuhé. Po vytvarování těsta do tvaru bochánku nechám...

stránka: