Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 20

Kynuté houskové knedlíky

Kynuté houskové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml plnotučného mléka, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička cukru krupice, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 houska

Smícháme dvě lžičky vlažného mléka, droždí, cukr a necháme 5 minut v teple. Mezitím si smícháme zbylé vlažné mléko, mouku, vejce, sůl a housku nakrájenou na kostičky a přidáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut odpočívat. Po...

Mléčné knedlíky

Mléčné knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 4 rohlíky, 1 lžička soli, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka

Rohlíky nakrájíme na kostičky a smícháme je v míse se solí, moukou a žloutky. Poté vlijeme mléko a vypracujeme těsto. Bílky vyšleháme a opatrně je zamícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou dáme do sáčku. Vypracujeme knedlík ...

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 housky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 250 ml sodové vody

Housky nakrájíme na kostičky a smícháme je s moukou, solí a kypřícím práškem. Nakonec vmícháme i vejce a sodovku a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme dva knedlíky, které vaříme v osolené vodě 14 minut, poté je otočíme a vaříme dalších 14 minut.

Pomerančový koláč s lesním ovocem

Pomerančový koláč s lesním ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 pomeranče, 2 vejce, 125 g másla, 25 g včelího medu, 150 g třtinového cukru, 150 g hladké mouky, 70 g bílého jogurtu, 100 g lesního ovoce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce cukru moučky

Jeden pomeranč vaříme 40 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout, oloupeme a rozmixujeme. Z druhého pomeranče vymačkáme šťávu a poslední pomeranč nakrájíme na plátky. Dvě lžíce medu rozetřeme na spodku koláčové formy a na to poskládáme pome...

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 kg hovězího zadního, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 60 g octa, 1 lžička soli, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 30 g kopru

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Poté postupně přilíváme vývar z masa. Vaříme 20 minut. Přidáme ocet, cukr, sůl podle chuti a smetanu. Povaříme 5 minut. Přidáme kopr, zamíc...

Křenová omáčka podle sonizny

Křenová omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g uzeného masa, 75 g sádla, 100 g hladké mouky, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 křen, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev a petržel oloupeme a necháme v celku. Dáme je do hrnce, přidáme maso, nové koření, pepř a bobkový list a vaříme hodinu. Poté vývar necháme lehce zchladnout, maso vylovíme a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme, zeleninu a koření vyhodíme. ...

Smažené šproty s dipem

Smažené šproty s dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šprotů, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g hladké mouky, 200 g cornflakes, 150 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 citrón, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kopru, 1 lžíce koriandru, 50 ml slunečnicového oleje

Šproty zbavíme hlaviček, ploutví a páteře. Osolíme a opepříme. Obalíme je v mouce, ve vejci a v drcených cornflakes. Smažíme tři minuty v oleji. Smícháme olej, nasekaný koriandr i kopr a utřený stroužek česneku. Šproty podáváme s připravený...

Pstruh v hořčičné omáčce

Pstruh v hořčičné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g pstruhu, 7 g soli, 7 g pepře, 7 g muškátových ořechů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 70 g plnotučné hořčice, 250 ml plnotučného mléka, 1 citrón, 1/2 lžičky mleté papriky

Máslo necháme rozpustit na pánvi a zasypeme ho moukou. Chvíli opékáme a poté naředíme vlažným mlékem. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Chvíli povaříme. Poté dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou (množství dle chuti). Pstruha osolíme...

Brokolicová polévka s parmazánem

Brokolicová polévka s parmazánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, lžíce másla, sůl, pepř, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce lahůdkového droždí , 100 g strouhaného parmazánu

Brokolici opláchneme, rozebereme na menší růžičky a v hrnci na másle 2 minuty restujeme. Zalijeme vodou (asi 1,5 litru), osolíme, opepříme a přidáme kostku zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí brokolice. Pak rozmixujeme, přilijeme smetanu, ve k...

Bramborové košíčky

Bramborové košíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 100 g sýru cheddar, 6 vajec, 40 g uzeného masa

Brambory si uvaříme den předem. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Brambory osolíme, opepříme, přidáme většinu nastrouhaného sýru a olivový olej. Směs rozdělíme do košíčků na muffiny (uprostřed uděláme důlek) a pečeme 15 minut na 200 °C. Po...

Segedínský guláš podle sonizny

Segedínský guláš podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg vepřové plece, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 30 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 20 g mleté papriky , 3 bobkové listy, 400 g kyselého zelí, 250 g zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, maso na kostky. Cibuli a česnek osmažíme na sádle dozlatova, přidáme maso, krátce je opečeme a zasypeme moukou. Zalijeme vodou, přidáme koření a dusíme asi 60 minut. Poté přidáme zelí a smetanu. Povaříme 15...

Pomazánka z krůtích jater

Pomazánka z krůtích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích (kuřecích) jater, 4 vejce, 2 polévkové lžíce vegety, 1 čajová lžička pepře, 1 dcl sádla, 1 smetana ke šlehání , 1 a 1/2 kostky másla

Krůtí nebo kuřecí játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a buď pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme vajíčka (trochu je vyšleháme), vegetu, pepř, rozpuštěné sádlo, šlehačku. Promícháme. Dáme do zapékací misky a pečeme a...

Rajská omáčka podle sonizny

Rajská omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 50 g uzeného špeku, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 ks bobkového listu, 115 g rajčatového protlaku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 citrón, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice

Hovězí maso uvaříme doměkka - trvá to asi dvě hodiny. Uzený špek a cibuli nakrájíme na kostičky - smažíme je dozlatova. Poté přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce opečeme. Přidáme koření a sůl a podlijeme vývarem. Vaříme až je mrkev měk...

Bombajské brambory s fazolkami

Bombajské brambory s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2-3 ks chilli papričky, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky soli, 350 g brambor, 300 g fazolků (zelené fazolové lusky), 50 g másla, 4 lžíce koriandru

Brambory uvaříme, nejlépe den předem. Na oleji osmažíme hořčičná semínká, kurkumu a nasekané chilli papričky. Poté vmícháme na kousky nakrájené brambory a smažíme 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí a necháme dojít. Fazolky spaří...

Pacovský kapr

Pacovský kapr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 150 g hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks šalotky, 3 stroužky česneku

Kapra osolíme, opepříme a okmínujeme dle chuti. Dáme ho do pekáčku, přidáme houby, máslo a pár cherry rajčátek. Pečeme 15 minut přiklopené na 180 °C, poté ještě 5 minut odkryté. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a smažíme na pánvi. Přidáme ...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Sezamky s datlemi a skořicí

Sezamky s datlemi a skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sezam, 100 g datle, 1 lžíce skořice, 250 g včelího medu

Datle nakrájíme na drobné kousky. V hrnci smícháme datle, med, sezamová semínka i skořici a za stálého míchání vaříme až je hmota zlatavá. Pak ji přeneseme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, upěchujeme a necháme aspoň 5 hodin vychladit.

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuřecí prso, 1 lžička Solamylu, olej, 1 lžička sójové omáčky světlé i tmavé, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1/2 lžičky sambaly (Sambal oelek), 1 hrst bílého zelí, 1/2 červené papriky (kapie), 1 lžíce bambusových výhonků, 1/2 sáčku čínské zeleninové směsi, 1 lžička bylinkového koření, 200 g instantních čínských nudlí

Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, promícháme se solamylem a dáme osmažit do pánve WOK na rozehřátý olej. Až zbělají, přidáme sójovou omáčku světlou i tmavou, rybí omáčku, ústřicovou omáčku, sladkou chilli omáčku a lžičku sambal oelek. Dusíme a...

Hanácký salát

Hanácký salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 červeného zelí, 3 lžíce octu, 3 ks šalotky, 200 g sterilované okurky, 20 g křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička cukru moučky

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno a vmícháme do zelí. Křen nastrouháme a spolu s olejem a zakysanou smetanou vmícháme k zelí. Osolíme a opepříme dle chuti, dochutíme cukrem,...

Králík na špeku

Králík na špeku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 Králík domácí, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g anglické slaniny, 3 ks šalotky, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kmínu

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme se šalotkami nakrájenými na proužky na oleji. Dáme do pekáčku. Na to položíme králíka, přidáme máslo a celé stroužky česneku. Posypeme k...

Škvarkové pirohy

Škvarkové pirohy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 3 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžička soli, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 50 ml slunečnicového oleje

Brambory uvaříme ve slupce (můžeme den předem) a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme je s jedním vejcem, hrubou moukou, krupicí a solí. Vypracujeme a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek...

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sóji, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 cuketa, 1 ks ostravské klobásy, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3-4 ks rajčat, 75 ml rajčatového pyré, 2 lžíce majoránky

Sójové boby namočíme přes noc (podobně jako fazole či čočku). Poté ji slijeme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme 30 minut doměkka. Cibuli, cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, rajčata oloupeme a nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Přidáme...

Pravá vietnamská PHO

Pravá vietnamská PHO

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězích kostí, 400 g hovězí svíčkové, 300 g rýžových nudlí, 3 ks šalotky, 4 stroužky česneku, 2 ks badyánu, 2 chilli papričky, 1 citrón, 1 lžíce zázvoru, 1 lžíce soli, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička anýzu, 1 lžička máty peprné, 1 lžička koriandru

Hovězí kosti zalijeme dvěma litry vody, přidáme přepůlené šalotky, přepůlený česnek, nastrouhaný zázvor, badyán, skořici, anýz, sůl a cukr. Vaříme dvě hodiny. Vývar přecedíme a půl hodiny v něm povaříme hovězí maso. Nudle připravíme podle návodu. ...

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tuňáku, 250 g rýžových nudlí, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 4 ks jarní cibulky, 1-2 ks chilli papričky, 4 ks limety, 1 lžičku třtinového cukru, 1/2 lžičky zázvoru

Tuňáka osolíme, opepříme a smažíme na oleji - vevnitř musí zůstat růžový. Ještě teplého ho obalíme v sezamových semínkách. Necháme aspoň 5 minut stát a poté ho nakrájíme na plátky. Nudle uvaříme podle návodu a smícháme ho s nasekanou jarní cibulko...

Teplý salát z kuřecích jater

Teplý salát z kuřecích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g lískových ořechů, 450 g játry, 120 g ledového salátu, 20 g petrželové natě, 6 lžíc olivového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžičku másla, 1 lžičku vinného octu, 125 ml Sherry, 1/2 citrónu, 2 stroužky česneku

Do mixéru dáme 4 lžíce oleje, česnek, petrželku, tři lžíce oříšků a papriku. Vše rozmixujeme. Získáme omáčku, kterou zakápneme v závěru játra. Zbylé ořechy opečeme nasucho v pánvi. Zbylý olej dáme spolu s máslem na pánev a zahřejeme. Přidáme játra...

stránka: