Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 16

Jednoduchý rybí vývar

Jednoduchý rybí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička fenyklu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 ks pórku, 400 g sterilovaných rajčat, 500 ml rybího vývaru, 200 g tresky, 85 g krevet

Mrkev a dva řapíky celeru nakrájíme na plátky. Pórek nakrájíme na tenké plátky. Fenyklová semínka, mrkev, celer a utřený česnek smažíme 5 minut na oleji. Poté přidáme pórek, rajčata, vývar, sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme...

Lehké kuřecí cacciatore

Lehké kuřecí cacciatore

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce petrželové natě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 45 g parmské šunky, 550 g kuřecích prs, 150 ml bílého vína, 400 g rajčat, 225 g žampionů, 1 ks cibule, 2 listy šalvěje, 2 stroužky česneku

Prosciutto a cibuli nakrájíme na kostičky. Prosciutto smažíme na oleji, poté vyndáme z pánve, ale bez tuku, na kterém osmažíme cibuli, česnek a bylinky – smažíme asi 4 minuty. Poté v pánvi uděláme místo na osolená a opepřená kuřecí prsa. Smaží...

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g brokolice, 100 g řeřichy, 175 g řepy, 25 g vlašských ořechů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 ks kuřecích prs, 1 červená cibule, 1 ks avokáda, 1/2 stroužku česneku, 1 citrón, 2 lžičky řepkového oleje, 3 lžíce bazalky

Červenou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a řepu na tenké nudličky. Brokolici povaříme 2 minuty, poté okamžitě zchladíme ve studené vodě. Poté ji zakapeme řepkovým olejem (stačí jen půl lžičky) a smažíme 2-3 minuty. Kuřecí prsa potřeme zby...

Krémové rajčatové rizoto

Krémové rajčatové rizoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných rajčat, 250 g rýže, 300 g cherry rajčátek, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce bazalky, 4 lžíce parmazánu , 1 ks cibule, 2 stroužky česneku

Rajčata spolu s polovinou vývaru rozmixujeme dohladka. Zalijeme zbylým vývarem a vaříme na nízkém plameni. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na směsi oleje a másla. Smažíme 8 minut. Přidáme česnek a rozmarýn a po minutě i rýži. Nakone...

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

195 g tofu, 85 g čínských nudlí, 100 g hrášku, 100 g špenátu, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky řepkového oleje, 1 lžíce koriandru, 2 stroužky česneku, 1 ks jarní cibulky, 1/2 ks chilli papričky, 1 paprika (kapie), 1/2 ks limety

Připravíme si marinádu na tofu: smícháme 2 lžičky sójové omáčky, jednu lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, utřený jeden stroužek česneku, citrónovou šťávu a lžičku sezamového oleje. Tofu necháme vysušit (15 minut na papírovou utěrku) a poté ...

Okoun s pečenou zeleninou

Okoun s pečenou zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 25 g oliv, 1 paprika (kapie), 2 ks okounu, 1/2 ks citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce bazalky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Brambory pořádně omyjeme a neoloupané ja nakrájíme na kolečka. Naskládáme je spolu s paprikou nakrájenou na proužky na plech vyložený pečícím papírem. Zastříkneme lžící oleje a posypeme rozmarýnem. Osolíme, opepříme. Pečeme 25 minut na 180 °C. ...

Kuře s mandlemi na plechu

Kuře s mandlemi na plechu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prs, 500 g brambor, 50 g mandlí, 170 g řeckého jogurtu, 3 ks červené cibule, 2 ks papriky (kapie), 1 citrón, 1 stroužek česneku, 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce petrželové natě

Cibuli nakrájíme na měsíčky, brambory a papriky na plátky. Kuře nakrájíme na větší kusy (minimálně 5x5 cm). Vše dáme na plech a osolíme, opepříme podle chuti. V míse smícháme prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, olej, šťávu a kůru z citronu...

Celerovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku

Celerovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks bulvového celeru, 10 dkg strouhaného sýru, 4 stroužky česneku, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce pesta, 1 špetka soli, 1 troška pepře

Nejdříve si připravíme celer - očistíme jej a dáme vařit, dokud není měkký. Mezitím si nastrouháme sýr, přidáme majonézu, jogurt a horčici a promícháme. Přistrouháme také vychladlý celer a přidáme drcený česnek dle chuti. Nakonec osolíme, opepří...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

Ovocný krůtí tažín

Ovocný krůtí tažín

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce včelího medu, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce mandlí, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks červené cibule, 3 ks mrkve, 3 ks kořenové petržele, 2 stroužky česneku, 500 ml drůbežího vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, 400 g cizrny, 70 g sušených švestek, 300 g krůtích prs, 70 g meruněk sušených, 2 lžička koření ras el hanout

Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na tenké plátky. Sušené meruňky a švestky nakrájíme na kousky. Cibuli smažíme 8 minut na oleji, přidáme mrkev a petržel a smažíme dalších 8 minut. Poté přidáme utřený česnek a koření ras el hanout a po 30 vteř...

Krevetová korma

Krevetová korma

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce Korma pasty, 3 lžíce koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks cibule, 1 ks skořice, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g rýže basmati, 200 g hrášku, 200 g řeckého jogurtu, 50 g mandlí

Rýži vaříme v jiném hrnci podle instrukcí na obalu. Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na jemno. Smažíme ji doměkka asi 10 minut. Přidáme korma pastu a skořici a smažíme ještě tři minuty. Přidáme vývar a vaříme další 3 minuty. Poté přidáme hr...

Kuřecí pilaf se zelenými fazolkami

Kuřecí pilaf se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce zázvoru, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 1 ks chilli papričky, 3 ks kuřecích prs, 250 g rýže basmati, 600 ml zeleninového vývaru, 100 g fazolek (zelené fazolové lusky)

Cibuli a chilli papričku nakrájíme na jemno, zázvor nastrouháme. Vše smažíme na oleji. Po pěti minutách přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a přidáme rýži. Smažíme dvě minuty. Zalijeme vývarem a vaříme přikryté 10 minut. Poté přid...

Kapustičky s hroznem a oříšky

Kapustičky s hroznem a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g růžičkové kapusty, 50 g vlašských ořechů, 200 g řeckého jogurtu, 6 lžíce fíkového džemu, 2 lžíce aceta balsamica, 20 kuliček hroznového vína, 2 lžíce máty peprné, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Ořechy nasekáme nahrubo a nasucho je opražíme v pánvi. Kapustičky povaříme 8 minut ve vodě. Poté hned zchladíme. Smícháme fíkový džem s balsamicem a vaříme ve woku. Když začne bublat, nasypeme kapustičky a pořádně promícháme. Snížíme teplotu...

Snídaňová mísa s ovocem a oříšky

Snídaňová mísa s ovocem a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst ovesných vloček, 2 ks pomeranče, 100 g řeckého jogurtu, 30 g rozinek, 30 g vlašských ořechů

Vločky povaříme 4 minuty ve 400 ml vody. Rozdělíme do dvou misek. Vmícháme jogurt, rozinky a oříšky. Pomeranče oloupeme a nakrájíme je na kousky (zbavíme se i vnitřní kůže pomerančů, pokud nám vadí). Nasypeme je na kaši a podáváme.

Fazolový guláš s fetou

Fazolový guláš s fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

940 g fazolí, 100 g fety, 100 ml olivového oleje, 3 ks červené cibule, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 4 ks sušených rajčat, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička skořice, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce petrželové natě, 3 lžíce kopru

Mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, rajčata nakrájíme na kousky. Řapíky celeru nakrájíme na jemno. Bylinky nasekáme najemno, fetu rozdrobíme prsty nebo nastrouháme. Fazole slijeme – ale 200 ml nálevu si schováme. Do velkého hrnce dáme olej a o...

Špenátová rýže

Špenátová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 500 g špenátu, 300 g dlouhozrnné rýže, 1 ks cibule, 1-2 ks citrónu, 2 lžíce kopru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nasekáme na jemno a osmažíme ji na oleji. Přidáme nasekaný čerstvý špenát a polovinu množství kopru. Přidáme rýži a zalijeme 600 ml vody. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme vařit 25-30 minut. Vmícháme zbylý kopr, osolíme, ...

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Houbové stifado

Houbové stifado

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 500 g cibule, 125 ml červeného vína, 75 g oliv, 50 g sýru pecorino, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce vinného octu, 3 lžíce petrželové natě, 1 kg hub, 3 ks česneku, 2 bobkové listy, 5 ks nového koření, 2 ks skořice, 4 ks hřebíčku, 2 rajčata, 1 lžička pepře, 1 lžička soli, 2 lžičky včelího medu

Naložené cibulky necháme vcelku a smažíme je na mírném plameni na oleji. Asi 20 minut trvá než jsou takové, jaké je chceme mít. Poté je odložíme stranou – olej necháme v pánvi. Houby nakrájíme na 4 cm velké kousky. Česnek prolisujeme. Obojí dáme...

Bulgurový salát s dýní a fetou

Bulgurový salát s dýní a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks dýně, 2 ks limety, 1 ks červené cibule, 2 lžíce harissy, 3 lžíce fety, 1 lžíce koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 100 g bulguru, 50 g špenátu, 50 g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na 3 cm velké kousky. Naskládáme na plech, zalijeme harissou, osolíme a opepříme. Pečeme 30 minut na 190 °C. Na posledních 7 minut přidáme dýňová semínka (zvlášť, nedáváme je k dýni). Cibuli nakrájíme na ...

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 14 dkg sušených rajčat, 175 g artyčoků, 400 g fety, 85 g oliv, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky pepře

Česnek nakrájíme na tenké plátky. Sušenou chilli papričku rozdrtíme. Tymiánové lístky nasypeme do oleje a rozmixujeme ručním mixérem. Poté vmícháme česnek, chilli a hodně čerstvě nadrceného černého pepře (nesolíme, feta je dost slaná). Můžeme ...

Teplý medový nákyp

Teplý medový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 vejce, 2 lžičky včelího medu, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 1/2 hrsti pistácií, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 50 g hladké mouky, 25 g mandlí, 50 g třtinového cukru, 85 g řeckého jogurtu

Smícháme mouku, kypřící prášek, mleté mandle, cukr a sodu. Poté vmícháme máslo a vejce pokojové teploty a vymícháme hladké těsto. Pečeme ve formách na muffiny 20 minut na 180 °C. Podáváme teplé, s řeckým jogurtem, pokapané medem a posypané pistá...

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 200 g fety, 3 nektarinky, 1 okurka, 1 červená cibule, 1 citrón, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce kopru, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máku

Nejdříve si připravíme dresink: smícháme citrónovou šťávu, ocet, cukr a olej a můžeme osolit, opepřit. Mícháme až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme mák. Nektarinku rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Okurku rozpůlí...

Placky se slaninou

Placky se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g anglické slaniny, 2 lžíce petrželové natě, 400 g špaget, 4 vejce, 200 g sýru ricotta, 120 g čedaru, 7 g soli, 7 g pepře, 50 ml slunečnicového oleje

Špagety uvaříme podle návodu. Smícháme ricottu, strouhaný čedar, slaninu na kostičky, nasekanou petrželku a vejce a vše pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. Vmícháme i špagety a tvoříme placky, které smažíme na oleji.

Gruzínská játra

Gruzínská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřových jater, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 50 g slaniny, 1 jarní cibulka, 2 lžíce oleje, pepř, koření Argentina, 1/4 l sladké smetany, 1 vejce, sůl

Vepřová játra očistíme, odblaníme a nakrájíme na proužky. Na rozpáleném oleji prudce opečeme. Přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, na drobno pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a chviličku osmahneme. Okořeníme pepřem, kořením Argentina, vmícháme ...

Polévka z červené čočky a dýně

Polévka z červené čočky a dýně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 dýně hokkaidó, 100 g červené čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky chilli koření, pepř, sůl, 2 listy celerové natě, 1 lžíce instantní světlé jíšky, petrželová nať, pažitka

Na másle (oleji) osmahneme cibuli nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a drcený kmín. Přidáme dýni hokkaidó pokrájenou na kostičky a propláchnutou červenou čočku. Zalijeme vývarem, přidáme chilli, pepř, sůl a celerovou nať (vcelku). Vaříme do ...

stránka: