Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 18

Polévka z kapustiček

Polévka z kapustiček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g růžičkové kapusty, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 střední brambory, 1 tenký debrecinský párek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1 vejce, 1 lžička majoránky

Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme na proužky. Na drobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kapustičky a krátce osmahneme. Pak zalijeme vroucí vodou, vhodíme brambory na kostičky, pokrájený párek, prolisovaný...

Tagliatelle z uzeným masem a hráškem

Tagliatelle z uzeným masem a hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 400 g uzeného masa, 400 g hrášku, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 7 g pepře, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky, 1 kousek eidamu

Těstoviny (nejlépe tagliatelle nebo špagety) uvaříme podle návodu. Cibuli a česnek nasekáme najemno. Opékáme je na dvou lžících oleje. Přidáme uzené maso nakrájené na kousky. Přidáme hrášek a krátce prohřejeme. Smícháme s těstovinami, osol...

Zdravá pastiňáková polévka

Zdravá pastiňáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce octu, 2 pastiňáky, 2 pórky, 2 ks hřebíčku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 brambory, 4 vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 svazek tymián (Mateřídouška obecná)

Cibuli a pastiňák nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na kostky. V hrnci necháme rozpustit máslo s olejem. Osmažíme na něm cibuli, pastiňák a brambory. Poté přidáme pórek a pár minut podusíme. Přidám...

Zapečené kapustičky s uzeným masem a sýrem

Zapečené kapustičky s uzeným masem a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 300 g uzeného masa, 70 g másla, 200 ml sladké smetany, 1 vejce, sůl, pepř, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce strouhanky

Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Uvaříme do měkka, scedíme a necháme okapat. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme kapustičky, na ně drobně pokrájené vařené uzené maso a zalijeme smetanou, ve které ...

Majoránkové zapečené brambory

Majoránkové zapečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 400 g uzeného masa, 5 vajíček (3 vařená, 2 syrová), 1 konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, 1 hrst majoránky, 1 lžička másla, 1 lžíce strouhanky, 1/2 dcl mléka, 100 g strouhaného sýra

Brambory uvaříme ve slupce. Scedíme a necháme vychladit. Uzené maso (plecko nebo krkovičku) a vajíčka také uvaříme. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na drobno pokrájené uzené maso a vajíčka a zcezený hrášek. Osolíme, op...

Citrónové rizoto s hráškem

Citrónové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks šalotky, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželové natě, 400 g krátkozrnné rýže, 300 g hrášku, 100 g parmazánu, 80 g vlašských ořechů, 100 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Šalotku nasekáme na jemno. Osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme rýži a pořádně zamícháme. Zalijeme vínem a vývarem, přidáme šťávu a kůru z citrónu a vaříme 15 minut. Poté přidáme sůl a pepř, většinu nastrouhaného parmezánu a vaříme ještě 5...

Krůtí rolky a kořeněné brambory

Krůtí rolky a kořeněné brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 300 g krůtích prs, 50 g anglické slaniny, 75 g gorgonzoly, 75 g parmské šunky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kurkumy, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks chilli papričky

Brambory neloupeme, jen je pořádně umyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Osolíme, opepříme, promícháme s olejem a kurkumou a pečeme 40 minut na 200 °C. Krůtí prsa rozřízneme na plát, osolíme, opepříme. Poklademe plátky slaniny, nasekanou chilli papri...

Krémový šafránový jogurt

Krémový šafránový jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g Řeckého jogurtu, 100 g třtinového cukru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička plnotučného mléka, 1/4 hrsti pistácií, 1 lžíce šafránu, 1 mango

Jogurt necháme překapat přes plátýnko (trvá to asi půl hodiny). Poté smícháme jogurt s cukrem. Vlákna šafránu smícháme s mlékem a přidáme i s kardamomem do jogurtu. Dobře promícháme. Podáváme s plátky manga posypané nesolenými nasekanými pis...

Jogurtový medový cheesecake

Jogurtový medový cheesecake

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Bebe sušenek, 85 g mandlí, 85 g másla, 750 g Mascarpone, 250 g včelího medu, 250 g Řeckého jogurtu, 2 vejce, 1 citrón, 1 pomeranč

Mandle opečeme nasucho v pánvi. Sušenky rozdrtíme (v mixéru nebo v hmoždíři) spolu s většinou mandlí. Smícháme s máslem a rozprostřeme na dno dortové formy a průměru 23 cm. Pečeme 10 minut na 160 °C dokřupava. Smícháme jogurt a mascarpone a po...

Jehněčí kuličky se zeleninou

Jehněčí kuličky se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g strouhanky, , 50 g fety, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 vejce, 2 cibule, 2 brambory, 2 cukety, 12 ks cherry rajčátek, 3 lžíce máty peprné, 2 lžíce olivového oleje

Smícháme mleté maso, strouhanku, vejce, sůl a pepř, polovinu nakrájené cibule a polovinu nasekané máty. Vytvoříme 8 kuliček a dáme na plech. Zbylou polovinu cibule a brambory nakrájíme na měsíčky a přidáme na plech. Přidáme i nakrájenou cuketu a...

Labneh

Labneh

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Řeckého jogurtu, 4 ks jarní cibulky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce máty peprné, 2 lžíce olivový olej

Kopr, mátu i cibulky nasekáme najemno. Smícháme s řeckým jogurtem a nahoře zakápneme olivovým olejem.

Vajíčková omeleta se zeleninou

Vajíčková omeleta se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 červené papriky, 1 stonek řapíkatého celeru, kousek pórku, 50 g šunky, 1 lžička másla, 2 vejce, sůl, pepř, špetka chilli koření, sterilovaná okurka, rajče, 2 lžíce sladké smetany

Na másle osmahneme na drobno nakrájenou červenou papriku, řapíkatý celer, pórek a šunku. Stačí krátce, zelenina musí zůstat křupavá. Zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se 2 lžícemi smetany. Osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Necháme sr...

Špagety se slaninou a sušenými rajčaty

Špagety se slaninou a sušenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špaget, 150 g anglické slaniny, 10 dkg sušených rajčat, 150 g sýru koliba, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželové natě, 1-2 stroužky česneku

Špagety uvaříme podle návodu s olivovým olejem. Slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme nasucho v pánvi. Přidáme rajčata nakrájená na kousky a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme i uvařené špagety a pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. ...

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g červené čočky, 7 g soli, 7 g pepře, 4 mrkve, 2 citróny, 2 cibule, 4 ks čekanky obecné, 2 ks pomeranče, 2 balení sýru ricotta, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce olivového oleje

Čočku uvaříme podle návodu (do vody přidáme citrónovou šťávu). Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli na plátky. Obojí restujeme na oleji spolu se slitou čočkou. Na talíře rozdělíme čekanku, tu ozdobíme skrojky pomeranče, přidáme čočkovou směs, s...

Žloutková horká čokoláda se šlehačkou

Žloutková horká čokoláda se šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g horké čokolády, 1 l polotučného mléka, 6 ks kostkového cukru, 3 žloutky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Čokoládu nalámeme na kostičky a dáme do rendlíku. Zalijeme mlékem, přidáme cukr a za stálého míchání ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté odstavíme a postupně všleháme žloutky. Smetanu vyšleháme a ozdobíme jí čokoládu.

Smažené škubánky

Smažené škubánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1/2 lžičky soli, 8 lžíc sádla, 50 g polohrubé mouky

Brambory oloupeme a nakrájíme. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Poté část vody slijeme a brambory zaprášíme moukou. Necháme je tak přiklopené stát asi 10 minut. Poté je rozšťoucháme. Lžící tvarujeme škubánky, které opékáme na sádle dozla...

Oháňková polévka s noky

Oháňková polévka s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí oháňky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1/4 celeru, 5 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 1/2 květáku, 1 vejce, 3 lžíce krupice, 1 lžíce pažitky

Oháňku nakrájíme na kousky a dáme do hrnce. Cibuli, mrkev, petržel, celer oloupeme a nakrájíme na kousky a přidáme ji k oháňce. Přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby voda byla 2 cm nad okrajem masa. Na mírném plameni dusíme 1 hodin...

Dýňové špagety podle mě

Dýňové špagety podle mě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 špagetová dýně, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu , 1 lžička rozmarýnu, 1 cibule, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 sušených rajčat, lžička bylinkového koření , 50 g parmazánu

Špagetovou dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek se semínky. Položíme na plech řeznou stranou nahoru, vymažeme olivovým olejem a posypeme tymiánem a rozmarýnem (i sušeným). Dáme do trouby na 180 stupňů na 30 - 40 minut upéct. Mezitím...

Pečený česnek na tymiánu

Pečený česnek na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 paličky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 svazky tymiánu (Mateřídouška obecná)

Z palic česneků odstraníme horní slupku. Poté česnek seřízneme tak, abychom nařízli všechny stroužky. Česnek v řezu osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Každou palici česneku omotáme tymiánem a zabalíme do alobalu. Pečeme 40 minut ...

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Masový koláč

Masový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 2-3 lžíce polotučného mléka, 300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 vejce, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 1 mrkev, 2 kousky řapíkatého celeru, 500 g hovězího mletého masa, 20 dcl hovězího vývaru, 3/4 konzervy sterilovaných rajčat, 1 bobkový list, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce worcesterové omáčky

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl hodiny v lednici. Poté v...

Bagna cauda

Bagna cauda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 4-6 mrkví, 2 paličky česneku, 1 čekanka obecná, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g brambor, 100 g řepy, 57 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 8 ks sardelek (ančoviček), 3 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Nejprve si nakrájíme a oloupeme brambory a červenou řepu. Paličkám česneku seřízneme vršky a vše dáme do pekáčku, promícháme se lžíci olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách přidáme i nakrájenou ...

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru moučky, 1/2 lžičky soli, 50 ml slunečnicového oleje, 75 ml plnotučného mléka, 3 lžíce Řeckého jogurtu, 1 lžíce vanilkové esence, 1 vejce

Nejprve smícháme suché ingredience: mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou do mísy. Přidáme kakao, cukr a sůl, která má za úkol podpořit sladkou chuť. Do druhé mísy zašleháme mléko, olej, vejce, jogurt a vanilkový extrakt. Pořádně vyšleháme...

Nekynutý houskový knedlík

Nekynutý houskový knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 4 housky, 1 lžička soli, 250 ml sodové vody

Mouku prosyjeme do mísy a vmícháme kypřící prášek. Přidáme sůl. Housku nakrájíme na kostičky. Používáme starší housku, se kterou se i lépe pracuje. Housku vmícháme k mouce, přidáme vejce a sodovku. Sodovka s kypřícím práškem způsobí, že těst...

Dýňové noky se špenátem

Dýňové noky se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

630 g dýně Hokkaidó, 240 g hladké mouky, 2 vejce, 3 špetky muškátového ořechu, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 1 cibule, 200 g uzeného masa, 500 g špenátu, 100 g balkánského sýru, 1 lžíce slunečnicového oleje

Dýni uvaříme a rozmixujeme dohladka. Smícháme ji s moukou, vejcem a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladkou hmotu, z které ukrajujeme kousky a na pomoučeném válu z nich vytvoříme válečky. Tyto válečky nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky. Tyto kousky r...

stránka: