Houbové stifado
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Naložené cibulky necháme vcelku a smažíme je na mírném plameni na oleji. Asi 20 minut trvá než jsou takové, jaké je chceme mít. Poté je odložíme stranou – olej necháme v pánvi.
Houby nakrájíme na 4 cm velké kousky. Česnek prolisujeme. Obojí dáme do pánve, kde se smažili cibulky a 10 minut opékáme dohněda.
Přidáme cibulky a víno a povaříme dalších 10 minut.
Přidáme asi 200 ml vody, rajčatový protlak, ocet, bobkový list, nové koření, skořici, hřebíček a pepř.
Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do pánve.
Vaříme nepřikryté na mírném plameni asi jednu hodinu.
Olivy nakrájíme najemno a přidáme je do pánve spolu s medem. Osolíme a opepříme.
Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.
Tip k receptu
Stifado je řecké jídlo, které se skládá z dušeného masa se zeleninou. V tomto případě jsme ale zvolili vegetariánskou verzi stifada.
Druh hub zvolíme dle chuti – může jít o houby, které nasbíráme v lese, žampiony, hlívu, portobello… Důležité je ale, abychom měli mix druhů hub.
16. 11. 2015
Ingredience
- 1 kg hub
- 3 ks česneku
- 2 bobkové listy
- 5 ks nového koření
- 2 ks skořice
- 4 ks hřebíčku
- 2 rajčata
- 500 g cibule
- 75 g oliv
- 50 g sýru pecorino
- 100 ml olivového oleje
- 125 ml červeného vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce vinného octu
- 3 lžíce petrželové natě
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 2 lžičky včelího medu