Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Výjimečný den - stránka 4

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

500 g vepřového boku, 300 g veky, 270 ml masového vývaru, 80 g plic, 20 g játry, 1 lžičku soli, 1 špetku pepře, 2 špetky zázvoru, 1 špetku nového koření, 1 lžíci majoránky, 2-3 stroužky česneku

Vepřový bok, plíce a játra uvaříme předem. Nakrájíme nadrobno. Veku nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem. Necháme nasáknout, poté vymačkáme a smícháme s masem a vnitřnostmi. Přidáme vývar, koření a česnek. Naplníme do střívek a vaříme 35 minut...

Dýňové birjání

Dýňové birjání

2 špetky šafránu, 500 g cibule, 175 g másla, 8 stroužků česneku, 100 g zázvoru, 3/4 lžičky chilli koření, 1 lžičku kardamomu, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 3 ks skořice, 1 lžičku hřebíčku, 3 ks bobkového listu, 2 lžičky garam masaly, trošku muškátového květu, 3 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 ks dýně, 175 g Řeckého jogurtu, 450 g rýže Basmati, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce máty peprné

Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát. Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje. Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k ...

Pekanový nákyp se skořicovým jablkem

Pekanový nákyp se skořicovým jablkem

85 g másla, 85 g Xylitolu, 125 g hladké mouky, 25 g ovesných vloček, 1 lžička skořice, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, , , , 200 g Řeckého jogurtu

Váha jablek je po oloupání a zbavení jádřinců. Nyní je nastrouháme. Máslo vyšleháme s xylitolem, poté vmícháme mouku, namočené ovesné vločky, skořici a kypřící prášek. Přidáme vejce, mléko a vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme jablko. Těsto přeli...

Borůvkový cheesecake

Borůvkový cheesecake

1 balení BB sušenek, 100 g másla, 500 g sýru Mascarpone, 1 citrón, 50 g cukru krupice, 3 žloutky, 200 g borůvek

Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme je s rozpuštěným máslem. Tuto hmotu natlačíme na dno dortové formy o průměru 20 cm. Mascarpone vyšleháme se třemi lžícemi citrónové šťávy a kůry, přidáme cukr a žloutky a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Tu...

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

Vepřová rolka s petrželkou a česnekem

1 kg vepřové plece, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 100 g plnotučné hořčice, 3 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 5 lžíc petrželové natě

Maso nařízneme na plát, ten pak osolíme a opepříme. Zevnitř potřeme maso utřeným česnekem, hořčicí, posypeme petrželkou a zarolujeme. Mrkev a cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme na dno pekáče. Maso pokmínujeme. Maso dáme na zeleninu a pečeme 45...

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

1 kg dýně, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 70 g másla, 2 špetky muškátového ořechu, 1 cibule, 250 ml bílého vína, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g parmazánu, 120 g sýru Mascarpone, 300 g kulatozrnné rýže

Dýni oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, osolíme, opepříme a dochutíme 2 lžícemi olivového oleje. Dáme stranou. Cibuli nakrájíme najemno a smažíme ji na másle asi 5 minut. Poté přidáme rýži a pořádně ji zamícháme,...

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

600 g bůčku, 60 ml jablkového džusu, 60 ml sójové omáčky, 30 g třtinového cukru, 1 ks cibule

Vepřový bůček podle chuti buď nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku. Smícháme džus, sójovou omáčku a třtinový cukr. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Cibuli nakrájíme na jemno a přidáme ji do marinády. Nakonec přidáme maso (musí být ponořené) a ...

Opékaný filet z lososa

Opékaný filet z lososa

300 g losos file s kůží, kousek másla, troška dýňového oleje Bohemia Olej, kapka balsamikového krému, špetka soli, špetka pepře

Filé z lososa očistíme od šupin, poté opláchneme a rozkrojíme na plátky. Kůži nařízneme a posypeme solí a pepřem. Na pánev dáme kousek másla, necháme rozpustit a vložíme lososa nejprve kůží dolů a opékáme 2 minuty, poté otočíme, okořeníme a nechám...

Třešňový cheesecake

Třešňový cheesecake

260 g Bebe sušenky kakaové, 100 g másla, 250 ml smetany ke šlehání , 500 g Lučiny, 150 g cukru moučka, 1 balení vanilky (lusk), 100 g bílé čokolády, 15 g želatiny, 200 g třešní, 100 g čokolády na vaření, 100 g másla, 2 lžíce kakaa

Sušenky kakaové rozdrtíme, smícháme s máslem a namačkáme na dno formy. Smetanu vyšleháme, smícháme s lučinou a oběma cukry. Bílou čokoládu nakrájíme na kousky a vmícháme do krému. Do hrnce nalijeme 80 ml vody, vložíme želatinu a na mírném ohni při...

Screwdriver

Screwdriver

0,4 dcl vodky, 0,8 dcl pomerančové šťávy, 3 kostky ledu

Do vyšší sklenky dáme led, přilijeme pomerančovou šťávu a vodku v poměru 2:1. Zamícháme a podáváme se slámkou.

Tom Collins

Tom Collins

0,5 dcl Ginu, 0,2 dcl citronové šťávy, 1 lžička cukru moučka, 2-3 kostky ledu, 0,8 dcl sodové vody, 1 plátek citrónu, 1 plátek pomeranče

Do sklenky o obsahu nejméně 0,2 dl vložíme kostky ledu, přidáme gin, citrónovou šťávu, cukr, dolijeme sodovkou a promícháme. Omyjeme si citrón i pomeranč a ozdobíme sklenky plátkem citrónu a pomeranče. Podáváme s míchací lžičkou a slámkou. Osvěž...

Celerový salát pro slavnostní příležitost

Celerový salát pro slavnostní příležitost

1 ks bulvový celer, 1 ks pomeranč, 2 ks jablka, 50 g vlašských ořechů, 1/3 lžička sůl, 2 lžíce citronové šťávy

Dobře očištěný, oloupaný celer uvaříme do měkka ve slané vodě. Po uvaření ihned vyjmeme, nakrájíme ozdobným nožem na tenké plátky, přidáme citrónovou šťávu, aby neztmavl, přidáme oloupaný, tence nakrájený pomeranč bez bílé dužiny a oloupaná, te...

Svatební koktejl

Svatební koktejl

0,1 dcl koňaku, 0,2 dcl pomerančové šťávy, 0,2 dcl pomerančového likéru, 2 kostka ledu, 1 kousek pomeranče

Vše vložíme do šejkru (nebo malé termosky), řádně protřepeme a nalijeme do skleničky. Zdobíme plátkem pomeranče, který do poloviny nakrojený posadíme na sklenici.

Levné vanilkové věnečky

Levné vanilkové věnečky

2 slepičí vejce, 1/2 balení vanilkového cukru, 120 g cukru moučka, špetka "rychlo"soli, 250 g hladké mouky

Vejce, vanilku, cukr a "rychlou" sůl utřeme do pěny, přidáme 120 gramů mouky, dobře promícháme a necháme stát do druhého dne. Další den přidáme do těsta zbytek mouky, dobře ho vypracujeme a pak ozdobnou trubičkou vytlačujeme na vymazaný plech věn...

Skořicové tyčinky

Skořicové tyčinky

210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 140 g Hery, 2 žloutky, 1/4 lžičky citronové kůry, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice

Mouku, cukr, změklý tuk, žloutky i nastrouhanou citrónovou kůru zpracujeme. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zapracujeme kakao se skořicí. Obě těsta necháme v chladu aspoň 30 minut odpočinout. Každé těsto zvlášť rozválíme, pláty položíme ...

Banány v županu

Banány v županu

5 banánů, 4 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 2 lžičky koňaku, 2 dcl slunečnicového oleje, 4 lžíce hladké mouky

Banány oloupeme a pokrájíme na silnější kolečka. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, koňak a nakonec tuhý sníh z bílků. Kolečka banánů namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova.

Barmské plátky

Barmské plátky

4 krůtí prsa , špetka soli, špetka pepře, 1 dcl slunečnicového oleje, 1 jablko, špetka mleté papriky, 4 žloutky, 2 lžíce kečupu

Krutí prsa naklepeme na tenké plátky, lehce osolíme, opepříme a z obou stran zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka, které jemně posypeme paprikou. Poté jablka rychle opečeme,aby se...

Nepečené kuličky

Nepečené kuličky

8 tatranek, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 100 g lískových ořechů, 1 šálek strouhaných ořechů

Tatranky čokoládové nebo lískooříškové rozdrtíme (třeba v mixéru). Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do husté pěny. Přidáme rum, kakao, rozdrcené tatranky a jemně umleté oříšky. Vše dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš měkké a lepivé, d...

Pomazánka z Moravanky

Pomazánka z Moravanky

1 sklenka Moravanky, 1 cibule, 4-5 brambor, 3 slepičí vejce, 200 g měkkého salámu, špetka soli, troška pepře, 150 g majonézy, 2 lžíce petrželové natě, 1 citrón, 1 balení veky

Lák ze sklenice Moravanky slijeme, zeleninu necháme na cedítku okapat a poté ji na jemno nakrájíme. Přidáme nakrájenou cibuli, na hrubém struhadle nastrouhané uvařené (vychlazené) brambory, nastrouhaný měkký salám a nastrouhané vejce vařené na tvr...

Křehké sýrové řezy

Křehké sýrové řezy

200 g tvrdého sýru, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 slepičí vejce, 1-2 lžičky kmínu, 50 g strouhaného sýru

Sýr jemně nastrouháme a zpracujeme s hladkou moukou, změklou Herou, kypřícím práškem do pečiva, mletou červenou paprikou a celým vejcem. Těsto rozválíme na plát silný 5 mm a přemístíme na tác. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, n...

Čokoládový krém se šlehačkou

Čokoládový krém se šlehačkou

100 g čokolády na vaření, 2-3 žloutky, 3 lžíce polotučného mléka, 50 g cukru moučka, 5 dcl smetany ke šlehání (šlehačka)

Čokoládu rozlámeme na malé kousky, přidáme mléko a na mírném ohni necháme změknout. Ke změklé a vychladlé čokoládě přidáme utřené žloutky s cukrem a vše dobře ušleháme. Potom zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku a dáme na led.

Škvarkové pracny

Škvarkové pracny

400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 250 g másla, 100 g mletých škvarků, 30 g kakaa, 1 lžička skořice, troška hřebíčku

V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme tuk na pečení, mleté škvarky, kakao, lžičku mleté skořice a špetku drceného hřebíčku. Vypracujeme hladké těsto. Formičky na pracny pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem a naplníme těstem. Naplněné formičky ro...

Fíkový salám

Fíkový salám

200 g fíků, 180 g cukru moučka, 200 g vlašských ořechů, 2 žloutky

Sušené fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, umleté vlašské ořechy a 2 syrové žloutky. Vše dobře propracujeme na tužší hmotu, kterou rozdělíme na 4 stejně velké části a z každé utvoříme váleček. Válečky pevně zabalíme do potravinové fól...

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč

125 g másla, 250 g hladké mouky, 75 g cukru krupice, 1 slepičí vejce, 1 balení pudinkového prášku, 1 kg jablek, 100 g cukru krupice, 1 citrón, 100 ml jablečného moštu, 100 g mandlových lupínků

Ze změklého másla, hladké mouky, cukru a vejce vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky na 30 minut. Zapneme troubu a necháme rozehřát na 180°C. Omytá jablka oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Pokrájen...

Tvarohový krém s Vita kávou

Tvarohový krém s Vita kávou

3 lžičky Vita kávy, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce včelího medu, 1/4 kg jemného tvarohu

Vita kávu smícháme s cukrem a postupně přidáme tvaroh a med. Dobře vyšleháme a podáváme s piškotem jako dezert.

stránka: