Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Výjimečný den - stránka 3

Pečená jehněčí kýta

Pečená jehněčí kýta

3 kg jehněčí kýty, 6 stroužků česneku, 1 citrón, 4 lžíce oregana, 6 lžíc olivového oleje, 1 hrst oliv, 400 g sterilovaných rajčat, 1,5 kg brambor

Smícháme utřený česnek, polovinu oregana, citrónovou šťávu a kůru, olej a špetku soli. Jehněčí kýtu nařízneme na několika místech a marinádou ji potřeme – vetřeme i do naříznutých míst. Do velkého pekáče dáme nakrájené brambory a smícháme je se...

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

1,5 kg jehněčí kotlety, 1 citrón, 20 stroužků česneku, 3 ks papriky (kapie), 2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rozmarýnu

Jehněčí maso nakrájíme na kostky a smícháme je s citrónovou šťávou a kůrou, utřeným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Necháme odpočívat přes noc. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky o hraně stejné délky jako jehněčí maso. Jehněčí maso napich...

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

500 g jehněčí kotlety, 200 g řeckého jogurtu, 2 stroužky česneku, 2 citróny, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Jehněčí kotlety rozdělíme na jednotlivé porce podle kostí. Potřeme je citrónovou šťávou a kůrou, tymiánem a prolisovaným česnekem. Necháme 15 minut marinovat. Řecký jogurt promícháme s citrónovou šťávou a tymiánem. Jehněčí kotlety vyjmeme z ma...

Pomerančový koláč s lesním ovocem

Pomerančový koláč s lesním ovocem

3 pomeranče, 2 vejce, 125 g másla, 25 g včelího medu, 150 g třtinového cukru, 150 g hladké mouky, 70 g bílého jogurtu, 100 g lesního ovoce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce cukru moučky

Jeden pomeranč vaříme 40 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout, oloupeme a rozmixujeme. Z druhého pomeranče vymačkáme šťávu a poslední pomeranč nakrájíme na plátky. Dvě lžíce medu rozetřeme na spodku koláčové formy a na to poskládáme pome...

Šípková omáčka

Šípková omáčka

70 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 kg kančího masa na guláš, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 celeru, 2 rajčata, 2 lžičky skořice, 8 kuliček jalovce, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička majoránky, 30 g cukru krupice, 50 g švestkových povidel, 200 ml šípkového pyré, 300 ml červeného vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 citrón

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně je opékáme v hrnci. Přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Poté ho dáme stranou. Ke slanině přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr. Necháme zkaramelizovat. Poté při...

Ananasové créme bruleé

Ananasové créme bruleé

1 ananas, 3 žloutky, 50 g másla, 90 g třtinového cukru, 270 g cukru krupice, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 120 ml plnotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžíce máty peprné

Ananas nakrájíme na tenké plátky (pár kostek ananasu si necháme na ozdobu). Plátky naskládáme na plech a poklademe máslem a zasypeme třtinovým cukrem. Pečeme 5 minut na 250 °C. Mléko a smetanu smícháme se skořicí a přivedeme k varu. Žloutky ...

Knedlíčky jiaozi

Knedlíčky jiaozi

800 g hladké mouky, 200 g čínského zelí, 250 g vepřové plece, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Shao-sing (rýžové víno), 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce chilli omáčky

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, špetku soli a hrnek vody. Vypracujeme kuličku, kterou dáme na 30 minut odležet do ledničky. Mezitím si nakrájíme cibuli na jemno, zelí na proužky, zázvor nastrouháme, maso nakrájíme na tenké proužky, ...

Saté z kachních prsou s rýží

Saté z kachních prsou s rýží

2 ks kachních prs, 2 lžíce kari pasty, 400 g jasmínové rýže, 1/2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1/2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky řepkového oleje

Kachní prsa podélně přepůlíme, osolíme, opepříme a orestujeme je na oleji. Poté je necháme 5 minut vychladit a nakrájíme na větší kusy. Připravíme si marinádu. Smícháme kari pastu, sůl, pepř, kmín a sójový olej. Kachní maso do této marinády naloží...

Rýže s krevetami z jednoho hrnce

Rýže s krevetami z jednoho hrnce

1 cibule, 2 papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 50 g choriza, 250 g rýže basmati, 400 g sterilovaných rajčat, 200 g krevet, 1 lžíce olivového oleje

Na oleji smažíme cibuli, papriku a česnek. Vše nakrájené na jemno. Přidáme chorizo nakrájené na plátky. Po 3 minutách vmícháme rýži a rajčata v konzervě. Zalijeme 500 ml vody a vaříme přikryté 12 minut. Poté přidáme krevety a je-li potřeba, přidám...

Masové kuličky s mořskými plody

Masové kuličky s mořskými plody

25 g másla, 50 g Slávek jedlých, 300 g vepřového mletého masa, 300 g choriza, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 žloutek, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžíce Sherry, 2 lžíce petrželové natě, 50 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, 300 g mořských plodů, 300 g cherry rajčátek

Šalotky nakrájíme najemno a smažíme asi 5 minut na oleji. Poté přidáme papriku a drcený česnek a minutu smažíme. Zalijeme sherry a poté přidáme mořské plody. Necháme vychladit. Do mletého masa přidáme žloutek a okořeníme oblíbeným kořením. Z masa ...

Španělská rýže s mořskými plody

Španělská rýže s mořskými plody

1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 250 g jasmínové rýže, 850 ml zeleninového vývaru, 1 špetku šafránu, 400 g mořských plodů, 1/2 citrónu, 3 lžíce petrželové natě

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme ji na oleji po dobu 7 minut. Poté přidáme papriky nakrájené na proužky a utřený stroužek česneku a smažíme ještě 2 minuty. Přidáme rýži a minutu mícháme, poté zalijeme vývarem. Přidáme šafrán a přivedeme k varu....

Česnekové krevety s sherry

Česnekové krevety s sherry

3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 400 g krevet, 2 lžíce Sherry, 4 lžíce petrželové natě

Olej rozpálíme v pánvi a přidáme česnek. Necháme pár sekund rozvonět. Poté přidáme krevety, které opečeme dorůžova. Přidáme sherry a pár minut povaříme. Podáváme posypané petrželkou.

Křupavé mořské plody s kapary

Křupavé mořské plody s kapary

300 g mořských plodů, 200 g hladké mouky, 2 lžíce kaparů, 1 stroužek česneku, 5 lžíc majonézy, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 citrón

Česnek prolisujeme a smícháme ho s majonézou. Mouku a nasekané kapary dáme do igelitového sáčku a promixujeme. Mořské plody omyjeme a osušíme. Poté je přidáme do igelitového sáčku, uzavřeme a protřepeme, aby se všechny plody obalily moukou. Zbylou...

Mušle na pivě

Mušle na pivě

2 ks šalotky, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 200 g celeru, 1,5 kg Slávek jedlých, 1 l černého piva, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 2 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Šalotku a cibuli nakrájíme na jemno, celer nastrouháme. Vše smažíme na oleji. Po 5 minutách přidáme slávky, pivo, bobkový list a dusíme 5-8 minut. Slávky, které se neotevřely vyhodíme, zbytek dáme stranou. Šťávu zahustíme máslem, dochutíme solí a ...

Dort Misérable

Dort Misérable

8 bílků, 25 g polohrubé mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 250 g mandlí, 480 g cukru moučky, 2 vejce, 1 lžíce vanilkové esence, 300 g másla

Z bílků vyšleháme sníh. Smícháme polohrubou mouku, škrob, mleté mandle a 230 g cukru. Do této směsi opatrně zapracujeme sníh. Toto těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 20 minut na 190 °C. Mezitím si připravíme krém. Vejce utřeme se zb...

Zapečené čekankové puky

Zapečené čekankové puky

6 ks čekanky obecné, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 6 plátků anglické slaniny, 1/2 lžičky fenyklu, 100 g sýru Gruyère

Čekankové puky vaříme 8-10 minut v páře. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Čekanku osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a zabalíme do slaniny. Naskládáme do pekáčku vytřeným olejem a posypeme sýrem a fenyklovými semínky. Pe...

Carbonnade a lá Flamande

Carbonnade a lá Flamande

800 g hovězího zadního masa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci hladké mouky, 750 ml černého piva, trošku zeleninového vývaru, kapku plnotučné hořčice, 1/2 lžičky tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 1 lžičku barevného pepře

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji dohněda. Dáme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky a také ji osmažíme. Poté ji dáme k masu. Cibuli nakrájíme na kostičky a 15 minut ji opékáme na výpeku ze slaniny. Poté zasypeme cu...

Rumpsteak salát s grilovanou zeleninou

Rumpsteak salát s grilovanou zeleninou

200 g telecího steaku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 100 g cukety, 100 g cherry rajčátek, 100 g rukoly, 200 g papriky (kapie), 200 g ledového salátu, 100 g okurky

Maso rozdělíme na dva steaky, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Grilujeme 3 minuty. Rukolu, salát natrháme na kousky a spolu s nakrájenou okurkou rozdělíme na dva talíře. Zakápneme olivovým olejem. Ostatní zeleninu nakrájíme a grilujeme. Poté gr...

Salát s pečenou křepelkou

Salát s pečenou křepelkou

150 ml zeleninového vývaru, 1 lžíci portského vína, 6 blum, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku nového koření, 1/2 lžičky soli, trošku pepře, 4 ks křepelek, 1/3 hrnek kešu ořechy, 100 g polníčku, 1,5 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 chilli papričku

Neprve si připravíme dresink. Limetkovou šťávu vyšleháme se slunečnicovým olejem a vmícháme chilli papričku nasekanou najemno. Osolíme a opepříme. Tři blumy zalijeme zeleninovým vývarem, vínem, sójovou omáčkou a přidáme nové koření. Vše svaříme (1...

Vepřová líčka na pivě

Vepřová líčka na pivě

1 kg vepřových líček, 30 g másla, , 200 g anglické slaniny, 1-2 mrkve, 1 kořenovovou petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 cibule, 1 červenou cibuli, 1 bobkový list, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 svazek kořenové petržele, trošku nového koření, 3 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky, , 12 ks žampiónů, trošku kmínu, 1 lžičku soli, trošku pepře, 1 l černého piva

Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a osmahneme na směsi oleje a másla. Poté maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme anglickou slaninu. Přidáme i pokrájenou mrkev, petržel a celer, obě cibule na měsíčky a osmahneme. Přidáme koření a bylinky, utřený če...

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

, 1-2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kořenová petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 kousek řapíkatého celeru, 1 kousek pomeranče, 1 plátek citrónu, 3 cm zázvoru, 6 ks sušených rajčat, 10 ks sušených švestek, 1 ks skořice, 1 ks badyánu, , , , , , , 1 bobkový list, 1 lžíce rajčatového protlaku, 750 ml červeného vína, 4 cl koňaku, , 20 g horké čokolády

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Maso opečeme na oleji ze všech stran dohněda, poté ho dáme stranou. Na výpeku z masa restujeme zeleninu. Po chvíli přidáme i plátek citrónu a plátek pomeranče, nastrouha...

Rasgulla koule se šafránem

Rasgulla koule se šafránem

850 ml plnotučného mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 hrnku cukru krupice, , 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce třtinového cukru, 40 g pistácií

Mléko dáme vařit a až začne vřít, přidáme citrónovou šťávu. Poté odstavíme a mícháme, dokud se mléko nesrazí. Pak ho necháme překapat přes plátno - může to trvat i hodinu. Mezitím si připravíme cukrový sirup - svaříme krupicový cukr s 500 ml vody....

Mátové lassi

Mátové lassi

1 hrst máty peprné, 250 g bílého jogurtu, 100 ml plnotučného mléka, 1/2 lžičky soli, 1 špetku římského kmínu

Mátu zředíme s trochou mléka a rozmixujeme. Poté přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.

Mangové lassi

Mangové lassi

200 g manga, 250 ml bílého jogurtu, 100 ml polotučného mléka, 4 lžíce třtinového cukru

Mango rozmixujeme. Přidáme zbytek ingrediencí a znovu promixujeme. Podáváme vychlazené.

Mangová pěna s růžovými pusinkami

Mangová pěna s růžovými pusinkami

800 g manga, 4 lžíce třtinového cukru, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžičku limetové šťávy, 1 bílek, 1 špetku soli, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 75 g cukru krupice, 1 ml potravinářského barviva

Smetanu vyšleháme ve šlehačku. Mango rozmixujeme s cukrem a vmícháme šlehačku. Ochutíme limetkovou šťávou. Rozdělíme do formiček (pudinkových, na muffiny...) a dáme 30 minut do lednice. Bílek vyšleháme se solí a cukrem. Dále pak 30 ml vody smíchám...

stránka: