Kuřecí roláda s kuskusem a meruňkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Kuskus vsypejte do velké mísy a zalijte kuřecím vývarem, lehce promíchejte, přiklopte a nechejte pět minut vstřebávat tekutinu. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a doměkka na něm osmahněte cibuli. Trvá to asi čtyři minuty. Pak přidejte česnek a minutu opékejte. Dejte stranou. Na jiné pánvi nasucho opražte mandle a vmíchejte je ke kuskusu, stejně tak jako cibuli s česnekem. Přidejte meruňky a petrželku. Dochuťte citrónovou šťávou, hodně osolte a opepřete. Do zchladlé směsi vyklepněte vejce a promíchejte. Z potravinářské fólie odstřihněte obdélník o velikosti A4 a rovnoběžně s krátkými stranami na něj položte čtyři kusy kuchyňského provázku. Na něj naskládejte plátky slaniny (měly by se lehce překrývat). Maso naklepejte na tloušťku jednoho centimetru, pořádně z obou stran osolte a položte na slaninu. Ochucený kuskus rozložte na maso a po delší straně roládu zarolujte. Svažte připravenými
provázky, přendejte do pekáče a dejte na dvě hodiny do lednice. Troubu předehřejte na 180°C. Roládu poklaďte zbývajícím máslem, přikryjte alobalem a pečte třicet minut. Alobal sundejte a pečte dalších 45–50 minut, aby bylo maso propečené a slanina křupavá. Nechte zchladnout. Krájejte až na pikniku.
29. 10. 2012
Ingredience
- 1 velká cibule, nasekaná najemno
- 1 vejce
- 100 g kuskusu
- 50 g másla
- 100 g mandlí, nasekaných nahrubo (mohou být i piniové oříšky)
- 140 g sušených přepůlených meruněk, propláchnutých horkou vodou
- 180 ml horkého kuřecího vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle potřeby
- velká hrst nasekané petrželky nebo koriandru
- 3 stroužky česneku, rozmělněné
- šťáva z 1 citrónu
- 6 kuřecích prsních řízků
- chleba k podávání
- 16–18 plátků anglické slaniny