Makové řezy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vypracujeme těsto z mouky, 60 g cukru, Hery, 1 vejce, prášku do pečiva a špetky soli.
Těsto dáme na chvíli odpočinout do chladu.
Mák si umeleme, přelijeme ho 100 ml vařícího mléka, promícháme a odložíme stranou.
Z 500 ml mléka, pudinkového prášku a 1 lžíce cukru uvaříme pudink, do horkého vmícháme spařený mák a necháme vychladnout.
Do prochladlého pudinku s mákem vmícháme 1 vejce, 2 lžíce cukru, rum, kandované ovoce a náplň zahustíme piškotovými drobečky.
2/3 těsta rozválíme a vyložíme jím plech s pečícím papírem. Těsto vymačkáme až do krajů.
Těsto potřeme meruňkovým džemem. Na džem stejnoměrně nalijeme náplň.
Ze zbývajíci třetiny těsta vytvoříme proužky a na moučník uděláme mřížku.
Pečeme při 180°C asi 40 minut.
Tip k receptu
Toto je dávka na menší plech, chceme-li použít klasický plech, dávku všech surovin musíme zdvojnásobit.
Do makové náplně můžeme místo kandovaného ovoce přidat rozinky nebo sušené ovoce - brusinky nebo meruňky nakrájené na menší kousky.
13. 10. 2010