Medailonky z vepřové panenky na blanšírovaném chřestu

Obtížnost

Čas přípravy

45min
Čas vaření
12min

Celkový čas

57min

Porce


Nutriční hodnoty

280 kalorií
0.0g cukrů
7.0g tuků
36.0g bílkovin


Příprava

Vepřovou panenku si očistíme, osolíme hrubozrnnou solí a pepřem a necháme odstát v pokojové teplotě. Rozkrojíme na tři stejné části a dlaní lehce stlačíme proti pracovní desce. Svazek zeleného chřestu oloupeme škrabkou na brambory od hlavičky (v cca 1/3 stonku) směrem k nejtlustějšímu místu. Po očištění ulomíme nejtvrdší a nejpevnější část chřestu a uschováme spolu s oloupanými slupkami.
Oloupaný chřest dáme vařit do kuřecího vývaru cca 3-4 min, dokud nezkřehne a nebude krásně křupavý. Vývar z chřestu necháme stranou a nevyléváme. Poté ihned vyjmeme a dáme prudce zachladit do studené vody s ledem. Zastavíme tím vaření uvnitř chřestu a ten zůstane křupavý a zelený. Chřest překrájíme. Lusky cukrového hrášku omyjeme a připravíme si je ke chřestu. Na olivovém oleji si zarestujeme najemno nakrájenou šalotku, kterou necháme lehce zezlátnout. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky. Necháme zpěnit a přidáme slupky a konce chřestu, které nám zůstaly po čištění chřestu. Zalijeme silným vývarem a vývarem z chřestu, který jsme si dali bokem. Necháme povařit, abychom získali hodně silný chřestový vývar. Ručním mixérem rozmixujeme povařené zbytky ve vývaru úplně dohladka. Přes jemný cedník přepasírujeme vývar do druhého hrnce a zbytky z cedníku můžeme vyhodit. Vývar opět postavíme na plotnu a necháme probublávat. Dochutíme solí, pepřem a kapičkou citrónu. Po dochucení zjemníme smetanou a necháme pomalu zhoustnout. Rozehřejeme si pánvičku, případně gril a vložíme na ni nakrájenou panenku. Zprudka ogrilujeme na úpravu Medium. Na druhé pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme překrájený chřest spolu s lusky cukrového hrášku. Orestujeme krásně dozlatova, lehce osolíme a opepříme. Nesmíme zapomínat, že máme ochucené maso, ochucenou omáčku, takže s kořením šetříme. Pokud máme hotovo, naservírujeme na čistý bílý talíř. Chřest s cukrovým hráškem doprostřed talíře, tři medailonky položíme na ně a lehce přelijeme omáčkou.

přidejte na:
Barbora Šumná

10. 05. 2013

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
vyborný recept

28. 01. 2016, 15:10

Chybí obrázek
recept vyzera byt dobrý len trochu pracný

23. 03. 2016, 19:43

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.