Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 14

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnice), 20 g rozmarýnu, 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml vody, 150 g pažitky, 50 g parmazánu, 100 ml rostlinného oleje, 50 g slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 400 g špenátu, 200 g fety, 4 ks slepičího vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje

PŘIPRAVÍME SI FOCCACCIU: Vodu smícháme s droždím a nasekaným rozmarýnem a poté postupně přidáváme mouku. Necháme kynout 40 minut na teplém místě. Poté vypracujeme 4 bochánky a potřeme je olivovým olejem. Pečeme 15 minut na 230 °C. PŘIPRAVÍME SI ...

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Strapačky s kysaným zelí a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks cibule, 2 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 500 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 150 g uzené krkovice

Brambory nastrouháme najemno, smícháme je s moukou, vejci, solí a pepřem. Toto těsto protlačíme přes struhadlo do vroucí vody - povaříme 3 minuty. Cibuli a uzené maso osmažíme na oleji, přidáme strapačky a kmín a orestujeme. Osolíme a opepříme...

Bramborové párance

Bramborové párance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 8 ks brambor, 1/2 lžičky soli, 200 g másla, 1 špetka pepře

Brambory nakrájíme na malé kostky (hrana 1 cm, i se slupkou), dáme na ně plátky másla a pečeme na 180 °C doměkka. Smícháme mouku, sůl a 450 ml vody. Vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme na plát tlustý 4 mm a nakrájíme na proužky tlusté 2 c...

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vepřové panenky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 lžička řepkového oleje, 100 g brambor, 50 g hrášku, 2 ks jarní cibulky, 1 lžička másla

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme panenku na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme 3 minuty na řepkovém oleji dozlatova. Brambory rozmixujeme, smícháme je s hráškem a nasekanou jarní cibulkou, zjemníme máslem ...

Tažený makový štrůdl s višněmi

Tažený makový štrůdl s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 100-50 ml slunečnicového oleje, 1 špetka soli, 150 g máku, 60 g cukru krupice, 50 g másla, 200 g višní, 3-4 lžíce cukru moučky

Smícháme mouku, 100 ml oleje, špetku soli a 250 ml vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme ho a pak ještě rukama namočenýma do oleje táhneme, až je těsto úplně tenké. Posypeme ho m...

Bramborový koláč s krevetami

Bramborový koláč s krevetami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce crème fraîche, 2 lžíce francouzské hořčice, 500 ml polotučného mléka, 125 g másla, 75 g hladké mouky, 1 špetka muškátového ořechu, 2 ks bobkového listu, 2 lžíce kopru, 600 g tresky, 75 g lososu, 150 g krevet, 75 g čedaru

Brambory nakrájíme na plátky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Poté je scedíme, smícháme je s crème fraîche, lžící hořčice, 50 ml mléka a 55 g másla. Rozšťoucháme na kaši, podle chuti osolíme, opepříme. Ze zbylého másla vezmeme polovinu a roz...

Lososová roláda

Lososová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátu, 20 g celozrnné špaldové mouky, 100 g sýru ricotta, 100 g lososu, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 2 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře

Listový špenát očistíme od tvrdých stonků, spaříme ho horkou vodou, propláchneme ve studené a nasekáme najemno. Přidáme žloutek a mouku a hořčici a pořádně promícháme. Poté přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme. Rozprostřeme na plechu a pečem...

Kuskusové karbanátky

Kuskusové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek kuskusu, 1 hrnek zeleninového vývaru, 4 lžíce petrželové natě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/3 lžička koriandr, 1/3 lžička kurkuma, 1/3 lžička kmín římský, 1 ks mrkve, 1 ks cibule, 50 ml slunečnicového oleje

Kuskus zalijeme horkým vývarem, přidáme všechno koření, přikryjeme a necháme 10 minut bobtnat. Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme najemno, petrželku nasekáme. Vše přimícháme ke kuskusu. Přidáme vejce, sůl a pepř. Smažíme na oleji do...

Jarní závitky se špenátem

Jarní závitky se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 100 g hrášku, 1/2 lžičky soli, 100 ml chilli omáčky, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ks mrkve, 4 ks ředkviček, 8 ks rýžového papíru, 8 listů bazalky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst řeřichy

Nejprve si připravíme špenátové lůžko: Šalotku i česnek nakrájíme najemno a smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme špenát a chvíli podusíme. Osolíme a necháme odpočívat. Mrkev si nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičku na tenká kolečka. Na vlhk...

Kuřecí prsa v jogurtové marinádě

Kuřecí prsa v jogurtové marinádě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prs, 650 g bílého jogurtu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce máty peprné, 1 ks okurky, 3 stroužky česneku, 1 ks chilli papričky, 1 lžička citrónové šťávy

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a naložíme je do marinády, kterou připravíme tak, že smícháme 500 g bílého jogurtu, 2 utřené stroužky česneku, lžíci zázvoru a na jemno nakrájenou chilli papričku. Necháme marinovat aspoň dvě hodiny, nejlépe vša...

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Koláč s jehněčím ragú a cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks cukety, 4 ks Filo těsta, 300 ml rajčatového pyré, 25 g másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g jehněčí kýty, 1 hrst kešu ořechů, 1 hrst rozinek, 4 lžíce oregana, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžičky mleté papriky

Jehněčí maso umeleme na mlýnku. Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme na oleji dosklovita. Přidáme maso a restujeme, dokud se neodpaří všechna voda. Poté přidáme koření a nastrouhanou mrkev. Zalijeme passatou, přidáme mletou papriku, kešu a rozin...

Rajčatová polévka s gremolatou

Rajčatová polévka s gremolatou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 1 ks citrónu, 1 hrst petrželové natě, 7 lžíc olivového oleje, 2 lžíce cukru moučky, 2 lžíce vinného octu, 2 kg rajčat, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Rajčata si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme. Obojí smažíme na olivovém oleji po dobu osmi minut. Přidáme rajčata a cukr s octem. Zalijeme 750 ml vody, osolíme a opepříme. Vaříme 35 minut. Poté rozmixujeme...

Velikonoční vývar s noky

Velikonoční vývar s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks kořenové petržele, 2 ks mrkve, 4 ks brambor, 1 ks pórku, 1 vejce, 60 g másla, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g hrášku, 50 ml plnotučného mléka, 80 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 svazek pažitky, 1 hrst petrželové natě

Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kousky. Orestujeme je na másle. Přidáme oloupané a nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme noky – smícháme vejce, mléko, mouku, nasek...

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 50 g sýru ricotta, 10 g kopru, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máty peprné, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 lžíce petrželové natě

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. V hrnci na olivovém oleji orestujeme česnek (neoloupaný, jen trochu rozplácnutý), petrželku a slitou cizrnu. Zalijeme vývarem a vaříme 8 minut doměkka. Mezitím vyšleháme ricottu s nasekaným koprem a...

Kuře pečené s bylinkami

Kuře pečené s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 2 ks citrónu, 1 ks cibule, 2 ks česneku, 60 g másla, 1 lžička soli, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 svazek rozmarýnu, 1 hrst máty peprné, 1 hrst řeřichy, 2 lžíce olivového oleje

Kuře omyjeme a osolíme zvenku i zevnitř. Nastrouháme kůru z jednoho citrónu, kůru z druhého jen okrájíme nožem. Tři lžíce másla smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a nasekanými bylinkami. Touto směsí potřeme kuře zevnitř a pod kůží na prso...

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kedluben, 10 ks ředkviček, 1 ks citrónu, 1 ks pomeranče, 400 g hovězí svíčkové, 100 ml olivového oleje, 50 g parmazánu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 1 lžička třtinového cukru, troška petrželové natě, kousek bazalky, troška rozmarýnu, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Kedlubnu nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičky na tenká kolečka a svíčkovou ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Plátky hovězí lehce naklepeme mezi dvěma potravinářskými fóliemi a osolíme. Na talíře rozdělíme maso, ředkvičky a zeleninu. Z citr...

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 500 g brambor, 2 ks cibule, 2 ks česneku, 2 ks vejce, 2 ks kedlubny, 1 lžička majoránky, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky cukru krupice, 2-3 lžíce strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce octu

Vepřové maso umeleme, smícháme s jedním vejcem, jednou nasekanou cibulí a česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme stranou odležet. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a vaříme 20 minut doměkka. V ještě teplýc...

Wrap z králičí panenky

Wrap z králičí panenky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g králičí panenky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 ks chilli papričky, 3 ks tortill, 9 lžíc ajvaru, 75 g špenátu, 6 ks cherry rajčátek, 1 svazek ředkviček, 3 ks sterilované okurky

Panenku nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat v oleji s pepřem a chilli papričkou nasekanou najemno. Poté zprudka opečeme na pánvi. Tortilly potřeme ajvarem a obložíme zeleninou a masem a zarolujeme.

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jemného tvarohu, 100 g zakysané smetany, 1 hrst petrželové natě, 5 lžíc pažitky, 5 lžíc tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 1 balení křehkého těsta

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na vyválené křehké těsto naneseme tuto směs. Okraje těsta nařízneme tak, aby nahoře až směs těstem připojíme, jsme mohli těsto ozdobně z...

Tvarohová zmrzlina s ovocem

Tvarohová zmrzlina s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 g jemného tvarohu, 150 g třtinového cukru, 1 grapefruit, 3-4 lžíce whisky, 400 g jahod

Tvaroh rozmixujeme, aby byl tekutější. Jahody rozmixujeme na kaši. Tvaroh stále mixujeme a přidáváme postupně všechny ostatní suroviny (z grepu jen dužinu bez kůžičky). Podle chuti přidáme cukr. Poté přelijeme do nádoby a dáme do mrazáku. Za...

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Kolínkoto

Kolínkoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin (nejlépe kolínka), 300 g vepřového masa (plecko), 300 g cibule, sůl, pepř, 3-4 lžíce worcesterové omáčky, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme do sklovita cibuli, pak přidáme maso. Zastříkneme troškou vody a dusíme skoro do měkka. Pak přilijeme worcesterovou omáčku, sójovou omáčku a dodusíme. Nakonec vmícháme nasekan...

Salát z tresky a krevet

Salát z tresky a krevet

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tresky, 175 g krevet, 175 g bramborové kaše, 50 g strouhanky, 200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g cherry rajčátek, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citrónu, 5 ks vejce, 1 svazek pažitky, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžíce vinného octu

Filetu tresky a krevety dusíme na troše vody asi 4 minuty. Po vytažení by mělo být vše již hotové – nebudeme to dále tepelně zpracovávat. Uvařené krevety smícháme s bramborovou kaší a většinou pažitky, citrónovou kůrou a osolíme, opepříme. Nechá...

Thajské závitky s papájou a krevetami

Thajské závitky s papájou a krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g rýžových nudlí, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička limetové šťávy, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce bazalky, 1 špetka mletého zázvoru, 1 ks mrkve, 1/4 ks papáji, 4 ks rýžového papíru, 20 g arašídů (burské ořechy, buráky), 4 ks krevet, 1 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve si připravíme omáčku k podávání: smícháme chilli omáčku, rybí a sójovou omáčku, limetkovou šťávu a mletý zázvor. Pořádně promícháme. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po změknutí je slijeme a nakrájíme na menší kousky. Mrkev a papáju...

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 300 g hrášku, 100 g řeřichy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 2 lžíce mascarpone, 20 g špenátu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Hrášek a česnek povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Osušíme, část vývaru uchováme. Hrášek, česnek a řeřichu rozmixujeme na pastu a zředíme dvěme lžícemi vývaru. Hráškovou směs smícháme s těstovinami a prohřej...

stránka: