Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 57

Vepřové plátky v pikantérii

Vepřové plátky v pikantérii

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky vepřové pečeně, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kapary, 4 sterilované okurky, 1 lžíce cibulové natě, 5 lžic slunečnicového oleje, podle chuti sůl, podle chuti pepř, 1/2 l vývaru z kostí

Plátky vepřové pečeně (bez kosti), naklepu, osolím, opepřím, potřu olejem a nechám v chladu rozležet. V pánvičce rozehřeju 3 lžíce oleje, maso zvolna opeču a dám stranou. Do pánve dám lžíci másla, zpěním nakrájenou cibuli, lžíci hladké mouky, lech...

Pstruh vařený s bylinkovým máslem

Pstruh vařený s bylinkovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi (o váze asi 1kg), 150 g másla, podle chuti sůl, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 1/2 lžičky kapary, 1 sardelka (ančovička), 1-2 lžičky citronové kůry, 2 lžička petrželové natě

Ryby uvaříme v osolené vodě, opatrně vyjmeme na nahřáté talíře. Čerstvé máslo utřeme s kašičkou usekanou z cibule, okurky, citronové kůry, petržele, kaparů a sardelí. Na každou porci dáme kuličku bylinkového másla a okolo brambory s petrželí.

Vepřové karé na brusinkách

Vepřové karé na brusinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové pečeně, 150 g brusinkového džemu, 50 g cukru krupice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), šťáva z 1/2 citrónu, 2-3l žíce slunečnicového oleje, podle chuti sůl, podle chuti pepř

Vepřovou pečeni bez kosti osolím, opepřím, opeču na pánvi ze všech stran, vložím do pekáčku, posypu tymiánem, podliji horkou vodou a zakryté peču skoro do měkka. Vypečenou šťávu nalévám na maso. Rozehřeji cukr s brusinkovým džemem a šťávou z půlky...

Kávové řezy dle Boženky

Kávové řezy dle Boženky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 480 g cukru moučka, 100 g vlašských ořechů, 140 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce kávy, Náplň: 200 g piškotů, 20 g kakaa, 2 dcl kávy, 60 g cukru krystal, 0,5 dcl rumu, 100 g másla, ovocná marmeláda

Žloutky s 240 g cukru utřeme do pěny, přidáme ořechy, tuhý sníh a mouku s práškem do pečiva a lžíci syrové kávy. Upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý moučník rozkrojíme pokapeme kávou a potřeme marmeládou a potom náplní. Spojíme a polijeme kávovou...

Smažené švestky

Smažené švestky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg švestek, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 1/4 l vody, špetka soli, 200 g ztuženého pokrmového tuku, 20 g cukru krupice, cukr moučka, skořice

Nemoc měkké ovoce vypeckuji, místo pecky dám mandli. Z mouky, vajec, vody, soli a cukru udělám těsto. Vkládám do těsta ovoce a hned dám na rozpálený tuk a smažím. Hotové obaluji v cukru se skořicí.

Mléčná polévka ovocná

Mléčná polévka ovocná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l polotučného mléka, 1/2 kg jahod, 1 žloutek, trochu g cukr krupice, trochu g včelí med

Očištěné ovoce rozmixujeme v několika lžicích mléka. Přilijeme ostatní mléko, přidáme cukr, med, žloutek.

Palačinky s pomerančovým máslem

Palačinky s pomerančovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l polotučného mléka, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 100 g ztuženého pokrmového tuku, 1 pomeranč, 50 g másla, 1 lžíce cukru krystal, špetka g sůl

Mouku smícháme se solí, vejcem a trochou mléka na husté těstíčko, které pak postupně ředíme a mícháme, aby bylo hladké. Na rozpáleném tuku pečeme tenké omelety. Máslo utřeme s jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou a šťávou, pomažeme palačinky a st...

Bedla jako minutka

Bedla jako minutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 bedel, 50 ml slunečnicového oleje, špetka soli

Mladé čerstvé bedly očistíme a odřízneme dřeň. Hlavičky osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a houby opečeme prudce po obou stranách.

Skořicové sušenky (nejen) pro děti

Skořicové sušenky (nejen) pro děti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 120 g cukru moučka, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 10 g mleté skořice

Odvážíme si mouku, cukr, změklé máslo a mletou skořici. Vejce rozklepneme. Všechny suroviny smícháme tak, aby nám vznikla homogenní hmota, nezapomeneme na lžičku prášku do pečiva. Těsto rozválíme na vále a pomocí formiček nebo nože vykrajujeme tva...

Brambory zapečené s česnekem

Brambory zapečené s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 120 g másla, 1/2 l polotučného mléka, 1 hlávka česneku, špetka soli, špetka pepře

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací misku vymažeme tukem, do ní naskládáme na kolečka brambory. Mezi ně dáme drobně nasekaný česnek, kousky másla, sůl, pepř. Zalijeme mlékem, dáme do trouby a zvolna pečeme asi 30 minut.

Kostky s vitacitem

Kostky s vitacitem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sklenka rostlinného oleje, 1/2 sklenka cukru krupice, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 500 g jemného tvarohu, 250 g másla, 200 g cukru moučka, 1 l vody, 2 balení pudinkového prášku, 2 lžíce cukru krystal, 1 balení vitacitu/Tang

Žloutky utřeme s olejem a cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě. Na vychladlý plát naneseme náplň a polijeme polevou a ...

Jablečné vinné šodo

Jablečné vinné šodo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1/4 l bílého vína, 100 g cukru krupice, 250 g jablečných povidel, 1 lžička rumu, 1-2 lžička citronové kůry

Žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vínem šleháme ve vodní lázni a když začíná směs houstnout, přidáme jablečná povidla a rum. Podáváme ve skleničkách s piškoty a navrch šlehačku.

Melounový salát s jahodami, citrusovou zálivkou a mango sorbetem

Melounový salát s jahodami, citrusovou zálivkou a mango sorbetem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 vodního melounu, 1/2 žlutého melounu, 2 balení jahod, 2 sklenky pomerančové šťávy, 2 sklenky grapefruitové šťávy, 2 sklenky citronové šťávy, 8 kopečků mangové zmrzliny

Na kostky nakrájíme vodní a žlutý meloun, na čtvrtky jahody a vložíme do pohárů. Přelijeme šťávou z pomeranče, růžového grepu a citrónu, promícháme a marinujeme asi 10 minut. Zdobíme kopečkem mangového sorbetu.

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Čokoládovo - smetanové stříkané "růžičky"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hořké čokolády 70%, 150 g mléčné čokolády 70%, 400 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 1/2 lžíce mleté kávy, 1 sáček vanilkového cukru

Čokolády nasekáme na jemno. Šlehačku s mletou kávou a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Čokoládu jemně vmícháme. Hotovou pěnu dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Do připravených mističek stříkáme "růžičky". Podáváme vychlazené s ovocem.

Vanilkový olej

Vanilkový olej

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l slunečnicového oleje, 4 vanilkové lusky

Vanilkové lusky vložíme do kastrůlku, zalijeme olejem. Pozvolna zahříváme cca 10 minut. Pozor lusky nesmažíme. Necháme chladnout. Olej přecedíme a můžeme přelít do hezkých lahviček, lusk můžeme ponechat uvnitř. Skladujeme v chladnu.

Bramborový makovec

Bramborový makovec

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 80 g máku (mletý), 150 g cukru krupice, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 40 g hrubé mouky, špetka skořice, 1 lžíce citronové kůry, 2 bílky, 4 lžíce polotučného mléka, 4 lžíce rybízu - zavařenina

Žloutek utřeme s mlékem a cukrem do pěny, po částech přidáváme nastrouhané brambory a mletý mák, jemně mleté koření a nakonec pevný sníh z bílků a mouku. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přidáme těsto a zvolna pečeme na 175 ...

Sýrová omeleta

Sýrová omeleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ztuženého pokrmového tuku, 60 g hladké mouky, 6 vejcí, 3/8 l polotučného mléka, 150 g strouhaného sýru, pažitka na ozdobu, podle chuti g sůl

Na rozpuštěném tuku osmažíme mouku, rozředíme ji mlékem, dobře rozšleháme a povaříme. Do bešamelové omáčky vmícháme sůl a jeden žloutek po druhém. Když je těsto hladké a vláčné, přidáme tuhý sníh z bílků. Na vymazané omeletní pánvi upečeme dvě vel...

Makrela pečená na kmíně

Makrela pečená na kmíně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 makrely (o váze asi 60g), 100 g másla, podle chuti kmín, podle chuti sůl, 1 cibule, 1 citrón, podle chuti petrželová nať

Do vymazaného pekáčku dáme očištěné, vykucháné, bez hlav makrely. Osolíme, posypeme drcením kmínem, sekanou petrželí a zakapeme citronem. Přidáme loupanou na kolečka krájenou cibuli. Ryby pečeme prudšeji v troubě, potíráme tukem během pečení.

Jogurt s čerstvým ovocem

Jogurt s čerstvým ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení bílého jogurtu, 50 g jahod, 50 g malin, 1 lžička cukru moučka

Do mixeru dáme měkké vypeckované ovoce (borůvky, maliny, jablka, rybíz, hrušky nebo třešně), jogurt i cukr a dobře rozmixujeme. Podáváme vychlazené ve sklenkách s piškotem.

Ovocný punč teplý

Ovocný punč teplý

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l vody, 100 g cukru krupice, 1/2 citrónu, 1 lžička rumu pro dospělé nebo koňak, 1/4 g jahod

Ovoce rozmixujeme, vodu zahříváme s cukrem, pěnu z cukru sebereme. Do horkého cukrového sirupu přilijeme šťávu z ovoce a citronovou šťávu. Podáváme horké, dospělý můžou přidat lžičku rumu nebo koňak v zimě.

Malinový krém

Malinový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g bramborového škrobu, 100 g cukru krupice, 1,5 l malinové šťávy , 250 ml smetany, 2 žloutky

V malinové šťávě rozkvedláme bramborový škrob, žloutky i cukr a ve vodní lázni uvaříme krém. Do prochladlého krému zamícháme smetanu. Krém je vhodný k jemným moučníkům.

Mrkvový křen

Mrkvový křen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mrkve, 1 křen, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 šálku vody, 2 kostky cukru, špetka soli, 1 lžička octu

Mrkev a křen jemně nastrouháme, přidáme ve vodě rozpuštěnou sůl, cukr a ocet, nakonec olej.

Chalupářský guláš

Chalupářský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 2 papriky (kapie) červená a zelená, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 50 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky pepře, 1 klobása, 1 balení gulášové omáčky Maggi, špetka soli

Kostky masa opečeme s cibulí na oleji dozlatova, přidáme sůl, pepř, protlak, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Přilijeme gulášovou omáčku (maggi) a lehce povaříme. Klobásu nařízneme po celé délce do hloubky asi 2 cm a nakrájíme na plátky. Zelenin...

Ohnivá krkovička

Ohnivá krkovička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové krkovice, 8 stroužků česneku, 1 cibule, 1 feferonka, 1 šálek masového vývaru, ostrý kečup podle chuti, podle chuti g sůl, podle chuti g pepř, 100 ml slunečnicového oleje

Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, olejem a necháme rozležet. Pak opečeme maso z obou stran na pánvi, přeložíme do pekáče s olejem, přidáme nakrájenou cibuli, česnek na plátky (4 stroužky), feferonku, zal...

Nepravá šlehačka

Nepravá šlehačka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 80 g cukru krupice, 50 g másla

Bílky ušleháme na tuhý sníh, přidáváme postupně cukr a zašleháváme, nakonec přidáme po kapkách rozpuštěné prochladlé máslo a zašleháváme. Upravíme hned na moučník, jinak sníh zřídne.

stránka: