Scaloppina bolognese (zapečené telecí maso s parmazánem)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Telecí maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, důkladně vysušíme a rozklepeme na tenké plátky. Plátky opepříme a osolíme dle chuti. Osmahneme je na roztopeném másle z obou stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Připravíme si omáčku: Na pánvi si zahřejeme boloňskou omáčku (je na vás, kterou si zakoupíte, je jich velké množství) a dolijeme ji troškou vody s kostkou bujónu. Vaříme a nakonec přidáme smetanu, protože omáčka bývá chuťově velice agresivní. Za stálého míchání vaříme, dokud nám omáčka nezhoustne. Pak ji odstavíme a necháme vychladnout. Do vymazané zapékací mísy dáme na dno trošičku připravené omáčky, na ni pak plátky rajčat a cibulky a na to telecí maso a na něj opět omáčku s rajčaty a cibulkou jako níže. Nakonec vše posypeme nastrouhaným parmazánem. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme péci. Po cca 30 minutách sundáme pokličku a necháme sýr zezlátnout.
Tip k receptu
Před smažením můžeme maso obalit v mouce a vejci.
Telecí řízky můžeme nahradit vepřovými.
Pokud nechcete kupovat boloňskou omáčku, můžete si ji sami vyrobit, když se podíváte na související recepty.
21. 08. 2009