Zelenina v aspiku
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Želatinu namočíme do 200 ml studené vody a necháme asi 20 minut nabobtnat. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a postupně na něm osmahneme na tenké plátky nakrájenou mrkev, brokolici rozebranou na malé růžičky, plátky žampionů a kukuřici.
Vejce uvaříme natvrdo, asi 3 minuty. Slijeme je a oloupáme. Necháme je vychladnout spolu se zeleninou.
Vývar s novým kořením, octem a cukrem přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Podle chuti osolíme a opepříme, odstavíme z ohně a v horké tekutině mícháním rozpustíme vyždímanou želatinu.
Do formy na srnčí hřbet naskládáme plátky vajec. Zalijeme je asi třetinou tekutiny. Na vajíčka vyrovnáme osmahnutou zeleninu. Vše opatrně zalijeme zbylým vývarem s želatinou a necháme v chladničce zatuhnout, nejlépe přes noc. Před podáváním vyklopíme aspik z formy a nakrájíme ho na plátky.
18. 08. 2010