Žemlovka - trojitá
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Formu na pečení vymažeme tukem nebo máslem. Příprava tvarohu - celé vejce rozmícháme s cukrem a škrobem, poté vmícháme tvaroh. Jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřince, okrájíme slupky a poté nastrouháme na slzičkovém struhadle. Ve 400 ml mléka rozšleháme vejce. Rohlíky nakrájíme na tenké plátky a dáme je do mléka. Mírným stlačením o stěnu nádoby plátek rohlíku zbavíme přebytečného mléka.
Plátky rohlíků vyložíme dno i boky formy, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a spařenými rozinkami.
Uvaříme pudink ve 450 ml mléka s cukrem obvyklým způsobem. Na jablka dáme tvaroh, povrch trochu uhladíme a zalijeme horkým pudinkem. Celý povrch žemlovky zakryjeme v mléce namočenými plátky rohlíků, pokapeme rozpuštěným máslem a formu vložíme do předehřáté trouby. Trojitou žemlovku pečeme při 170°C asi 60 minut.
Tip k receptu
Pečením žemlovka trochu stoupne, proto volíme vhodnou velikost formy. Chceme-li žemlovku sladší, tak osladíme jablka. Nakrájíme-li plátky rohlíků silnější, tak budeme potřebovat více rohlíků i mléka.
JanaB10. 04. 2012
Ingredience
- 4 rohlíky z předešlého dne
- 1 vejce
- 2 větší jablka
- 1 vejce
- 1 malinový pudink v prášku
- 450 ml mléka
- cca 400 ml mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce rozehřátého másla (Hery)
- moučkový cukr na posypání
- 1 lžička skořice
- 2 hrsti rozinek
- 1 tučný tvaroh ve vaničce