American Pie
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do připravené mísy nasypeme 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, lžíci cukru a lžičku soli, promícháme pomocí mixéru. Přidáme na kostky nakrájené máslo a několikrát krátce zapneme mixér, až se směs začne podobat hrubé drobence. Přilijeme asi 8 lžic studené vody a opět krátce promixujeme, dokud se těsto nespojí.
Těsto rozdělíme na dvě části (větší a menší), uděláme z nich placky, zabalíme je do potravinové folie a necháme asi hodinu odležet v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. V další misce smícháme třtinový cukr s 1/3 hrnku hladké mouky, citrónovou šťávou a kůrou, muškátovým oříškem a plátky jablek.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Větší díl těsta rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a opatrně ji přemístíme do kulaté formy (o průměru 23 cm). Těstem vyložíme i okraje. Z druhého kousku těsta vyválíme rovněž placku a nožem nebo rádýlkem ji rozkrájíme na proužky široké asi 2 cm.
Náplň z jablek naskládáme do formy do výšky asi 8 cm. Na povrchu koláče z proužků těsta vytvoříme propletenou mřížku. Konce proužků lehce přitiskneme ke spodní části korpusu. Mřížku potřeme mlékem a posypeme cukrem.
Pečeme v troubě 10 minut a poté snižíme teplotu na 180°C a pečeme dalších asi 60 minut. Šťáva z jablek bude bublat a těsto zezlátne. Před podáváním necháme koláč alespoň 1 hodinu vychladnout.
Tip k receptu
Těsto se lépe zpracovává rukou.
Sonia00517. 10. 2010