Dort s tvarohem, šlehačkou a jahodami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme olej, vodu a rozšleháme v napěněnou hmotu. Přidáme cukr, přesátou mouku s práškem do pečiva, vanilk. cukr. Vše promícháme a nakonec spojíme s našlehanými bílky.
Hmotu si rozdělíme na dvě části - do jedné přidáme kakao.
Do vymazané a moukou (hrubou) vysypané dortové formy doprostřed klademe pořád na jedno místo střídavě tmavou a světlou hmotu. Tím se nám v korpusu utvoří "letokruhy", které jsou velmi hezké při rozkrojení dortu. Těsto uhladíme a dáme péci - záleží na troubě každého z nás - já asi tak cca 25-30 minut při 200ºC.
Je-li korpus upečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed, pokud je suchá po vytažení - máme upečeno - pokud ne - chvíli ještě pečeme.
Po vystydnutí korpusu jej rozkrojíme na tři díly.
Spodní bílá vrstva krému:
Do spodní bílé vrstvy přidáme 250 g tvarohu. Natřeme slabou vrstvu, poklademe rozkrájenými
čerstvými jahodami, natřeme opět slabou vrstvou krému. Přikryjeme druhou částí korpusu.
Kakaová vrstva krému:
Do ušlehané šlehačky přidáme jeden a půl lžíce kakaa. Natřeme a přikryjeme třetí částí korpusu.
Celý dort potřeme bílou šlehačkou, po obvodu ozdobíme trubičkami.
Já převázala mašlí, dozdobila pralinkami a zbytkem šlehačky.
Dáme jej ztuhnout do lednice do druhého dne.
Hanca33319. 02. 2010
Ingredience
- Těsto: 4 vejce
- pralinky na ozdobu
- trubičky oplatkové na ozdobu
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 g vody
- 100 g oleje
- 1 lžíce kakaa (kvalitního)
- špetka soli
- 1 a půl lžíce kakaa
- hrubá mouka a tuk na vymazání a vysypání formy
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- Náplň: 1 balení šlehačky nebo Ramy Cremefine na šlehání