Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Citrón

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 25 g droždí (kvasnice), 100 g cukru krupice, 250 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 4 ks žloutků, 1/2 ks citrónu, 1 špetka soli, 1 balení vanilkového cukru, 200 g jemného tvarohu, 80 g cukru moučka, 50 g rozinek, 350 g švestkových povidel, 50 g mandlí, 2 lžíce rumu, 2 lžíce polotučného mléka

Mouky prosyjeme do mísy, přidáme cukr, mléko a droždí a promícháme. Necháme 15 minut kynout. Poté přidáme dva žloutky, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Mezi...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička provensálského koření, 1 ks kuřecího prsa, 1 balení řeckého jogurtu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 hrst sojových klíčků, 1/2 ks citrónu, 1 hrst fazolových klíčků, 150 g špenátu, 1 hrst červeného zelí, 7 g pepře

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolíme a okořením provensálským kořením. Jogurt smícháme se zbylým olejem, trochou soli, pepře, sójovou omáčkou a citrónov...

Petrželové noky s citrónovým máslem

Petrželové noky s citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

180 g másla, 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 ks brambor, 1 ks pastiňáku, 250 g hrubé mouky, 1 hrst petrželové natě, 1 ks vejce, 2 lžíce strouhanky

Brambory i pastiňák vaříme doměkka. Změklé máslo smícháme se šťávou a kůrou z citrónu do pěny, osolíme a opepříme. Dáme odpočinout do lednice. Brambory i pastiňák oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, mouku a polovinu nasekané petržel...

Celerové koule s baby karotkou

Celerové koule s baby karotkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks celeru, 4 ks vejce, 150 g goudy, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 7 g pepře, 50 g hladké mouky, 1-2 lžíce polotučného mléka, 100 g strouhanky, 100 ml slunečnicového oleje, 16 ks baby karotky, 120 g másla, 50 ml javorového sirupu, 1 ks citrónu

Sýr nastrouháme nahrubo. Celer také nastrouháme nahrubo a obojí smícháme. Přidáme vejce, 2 lžíce tymiánu, sůl a pepř. Vhlkými dlaněmi tvarujeme kuličky, které obalíme v trojobalu - v mouce, ve vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažíme je na olej...

Domácí banánová zmrzlina

Domácí banánová zmrzlina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g banánů, 1/2 ks citrónu, 80 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového cukru, 70 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 25 ml plnotučného mléka

Banány nakrájíme na kousky a zakapeme je citrónovou šťávou. Spolu s ostatními ingrediencemi dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Dáme do mrazáku aspoň na 2 hodiny v umělohmotné krabičce.

Pikantní jehněčí špízky s česnekem

Pikantní jehněčí špízky s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýty, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 8-12 snítek rozmarýnu, 100 ml rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, 1-2 ks chilli papričky, 2 ks citrónu

Budeme potřebovat 8-12 pevných rozmarýnových snítek. Jehněčí maso nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme. Připravíme si marinádu: smícháme olej, utřený česnek, nasekané chilli papričky a šťávu ze dvou citronů. Do této marinády naložíme jehněčí...

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 350 g lososu, 2 špetky soli, 1 špetka pepře, 1 ks citrónu, 1 ks cibule, 4 plátky chleba, 1 lžička dijonské hořčice, 1-2 lžičky olivového oleje

Máslo utřeme se solí, pepřem, citrónovou kůrou a šťávou z jednoho citrónu do pěny. Dáme do lednice vychladit. Mezitím si připravíme lososový tartar – lososa nakrájíme nadrobno, přidáme polovinu cibule nakrájené najemno, trochu citrónové šťávy (s...

Malinová marmeláda s vanilkou

Malinová marmeláda s vanilkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 500 g třtinového cukru, 1 ks vanilky, 1 ks citrónu

Maliny dáme do hrnce a vaříme je. Šťouchadlem je rozšťoucháme. Vaříme asi tak dvě minuty. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme semínka a i s luskem je přidáme k malinám. Poté přidáme cukr i šťávu z citrónu a pět minut vaříme. Posbí...

Džem s černých třešní s amaretem

Džem s černých třešní s amaretem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg třešní, 500 g třtinového cukru, 40 ml amareta, 1 ks citrónu, 10 g pektinu

Třešně vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s cukrem a necháme aspoň 4 hodiny odležet (klidně přes noc), aby pustily šťávu. Poté přidáme amareto, citrónovou šťávu a pektin a vaříme asi 25 minut. Směsí naplníme asi 4 sklenice, které je...

Salát z pečených paprik a fazolí

Salát z pečených paprik a fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 100 ml olivového oleje, 200 g fazolí, 1 hrst máty peprné, 2 hrsti petrželové natě

Papriky přepůlíme a pečeme na 180 °C asi 10 minut. Poté je dáme do sáčku zapařit. Mezitím slijeme a propláchneme fazole, smícháme je s citrónovou šťávou, olivovým oleje, nasekanou mátou a petrželkou. Papriky oloupeme, nakrájíme na nudličky a p...

Meruňkový džem s mandlemi

Meruňkový džem s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg meruněk, 750 g cukru krystal, 2 ks citrónu, 1 hrst mandlí

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s polovinou cukru a šťávou z jednoho citrónu. Necháme 2 hodiny uležet, aby meruňky pustily šťávu. Poté meruňky dusíme do měkka – v průběhu přidáme šťávu z druhého citrónu a zbytek cukru. N...

Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 2 ks pstruhu, 4 stroužky česneku, 1 ks citrónu, 40 g uzeného špeku, 100 g goudy, 100 g anglické slaniny, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce libečku, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce rozmarýnu

Brambory vaříme 15 minut vcelku ve slupce do poloměkka. Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a nastrouháme goudu. Obojí smícháme. Brambory nakrojíme do kříže a uděláme v nich tak malý důlek, který osolíme, opepříme a naplníme sýrovou směsí. Peče...

Bowle v melounu

Bowle v melounu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 1/2 ks ananasu, 1 ks vodního melounu, 1 ks citrónu, 1 l sodové vody, 2 lžíce meduňky

Meloun seřízneme asi ve třetině výšky a vydlabeme. Dužinu pokrájíme na kousky. Ananas a jahody také pokrájíme a spolu s melounem vrátíme do vydlabaného melounu. Zastříkneme citrónovou šťávou, přidáme meduňku a dolijeme sodovkou. Podáváme vychl...

Krůtí medailonky s kari a citronem

Krůtí medailonky s kari a citronem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prs, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citronu, 2 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1-2 lžičky kari koření, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Smícháme ho se lžící oleje, kari kořením, worcesterskou omáčkou a trochou bujonu. Krůtí maso nakrájíme na medailonky a osolíme a opepříme. Dáme ho do připravené marinády a necháme hodinu...

Banánové toasty

Banánové toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vejce, 1 balení vanilkového cukru, 1 ks citrónu, 8 plátků toastového chleba, 4 ks banánu, 250 ml polotučného mléka, 100 g másla, 1 špetka soli, 1 lžička skořice, 2 lžičky cukru moučka

Vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem a mlékem. Do této směsi z obou stran namočíme toastový chléb a opečeme ho na pánvi dozlatova. Mezi dva plátky chleba dáme nakrájený banán. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Ostružinová marmeláda s hruškami

Ostružinová marmeláda s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrušek, 500 g ostružin, 250 g třtinového cukru, 10 g pektinu, 1/2 lžičky kardamomu, 1 ks badyánu, 1 ks citrónu

Hrušky oloupeme a nastrouháme na hrubo. Dáme je do hrnce a podlijeme trochou vody, přidáme třetinu cukru, badyán a kardamom, a dusíme. Mezitím propasírujeme ostružiny a přidáme je k hruškám spolu s citrónovou šťávou, cukrem a pektinem. Vaříme 10...

Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce kari pasty, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 ks citrónu, 2 ks cukety, 300 g květáku, 400 g cizrny, 250 g špenátu, 400 ml rajčatového pyré, 7 g soli, 7 g pepře

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme minutu. Přidáme cukety nakrájené na tenké plátky a květák nakrájený na růžičky. Po dvou minutách přidáme pyré a 100 ml vody a cizrnu (buď...

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks cukety, 1 ks citrónu, 2 ks vejce, 300 g šunky, 70 g mandlí, 500 g sýru ricotta, 7 g soli, 7 g pepře, 300 g lasagní, 2 hrst petrželové natě, 3 lžíce parmezánu, 2 lžíce olivového oleje

Cukety nakrájíme na podlouhlé pláty, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na kousky. Petrželku a mandle nasekáme a smícháme je se strouhaným parmezánem a nastrouhanou kůrou z citrónu. Ricottu smícháme s vejci, solí a pepřem a jednu lžíci rozetř...

Caesar burgery

Caesar burgery

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, 1 ks sardelky (ančovička), 1 ks citrónu, 1 ks cibule, 1 ks římského salátu, 4 ks housky, 2 ks rajčat, 3 lžíce parmezánu, 3 lžíce řeckého jogurtu, 1 špetka petrželové natě, 500 g krůtích prs, 7 g soli, 7 g pepře

Krůtí maso buď koupíme už mleté nebo si jej sami pomeleme. Rajčata nakrájíme na plátky, salát rozebereme na listy, parmezán nastrouháme a ančovičky a cibuli nakrájíme na jemno. Česnek utřeme. Smícháme česnek, ančovičku, citronovou šťávu, 2 lží...

Kuře pečené v podmáslí

Kuře pečené v podmáslí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks kuře, 1 ks citrónu, 10 listů šalvěje, 250 ml podmáslí, 50 g másla

Kuře omyjeme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Citrón oloupeme tak, aby na něm nezbyla žádná bílá slupka a dáme dovnitř kuřete. Do pekáčku nalijeme podmáslí, na to dáme kuře, přidáme šalvějové lístky (do podmáslí i na kuře). Citrónovou kůr...

Fazolová pomazánka s cizrnou

Fazolová pomazánka s cizrnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g fazolí, 400 g cizrny, 100 g řeckého jogurtu, 2 ks citrónu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kmínu

Vařené fazole a cizrnu smícháme s citrónovou šťávou ze dvou citrónů a kůrou pouze z jednoho citrónu, česnekem, kmínem a jogurtem a rozmixujeme na kaši. Je vhodné pár fazolí odložit a pak je vmíchat do pomazánky, vznikne nám tak pomazánka s kousk...

Teplý salát s uzenou makrelou

Teplý salát s uzenou makrelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 250 g uzené makrely, 50 g krutonů, 1 ks římského salátu, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen, 7 g soli, 7 g pepře

Fazolky povaříme 4 minuty v osolené vodě. Poté je přelijeme studenou vodou. Smícháme je se salátovými listy, nakrájenými kousky makrely a krutony. Přelijeme je dresinkem který připravíme tak, že vyšleháme hořčici, olej a citrónovou kůru a šťávu.

Pampeliškový med podle sonizny

Pampeliškový med podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 květů pampelišky lékařské, 2 ks pomeranče, 1 ks citrónu, 1 kg cukru krystalu

Pampelišky zbavíme všech zelených částí a natrháme je do hrnce. Přidáme nakrájené pomeranče – oloupané a zbavené všech bílých částí. Zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme. Poté necháme 24 hodin luhovat. Poté přecedíme. Poté přidáme cukr ...

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 ks červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst oliv, 150 g ledového salátu

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a smícháme je s tymiánem a citrónovou kůrou. Opečeme je na lžíci olivového oleje dozlatova. Trvá to tak 10 minut. Mezitím smícháme salátové listy a plátky cibule v salátové misce. Ke kuřecím prsům přidáme utřený č...

Kyselý kuskusový salát

Kyselý kuskusový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuskusu, 100 g fety, 20 g petrželové natě, 400 ml zeleninového vývaru, 2 ks cukety, 1 ks citrónu, 1 lžíce olivového oleje

Kuskus uvaříme podle návodu v zeleninovém vývaru. Cuketky nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi na oleji doměkka. Osolíme, opepříme. Smícháme kuskus a strouhanou fetu, nakrájenou petrželku, zakápneme citrónovou šťávou a nakonec vmícháme cukety...

stránka: