Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Máslo

Pórkovo-hrášková polévka

Pórkovo-hrášková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jarní cibulky, 1 ks pórku, 2 hrsti hrášku, 2 ks brambor, 1 balení sladké smetany, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 troška muškátového ořechu, 1 lžíce másla, 1 l zeleninového vývaru

Na lžíci másla opečeme nakrájenou jarní cibulku a pórek. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kousky a přihodíme také dvě hrsti mraženého nebo čerstvého hrášku. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Po 20 minutách v...

 Polévka s vločkami a zeleninou

Polévka s vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g ovesných vloček, lžíce másla, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 kostka drůbežího bujónu, 1 lžička houbového koření, 1 lžička kmínu, pepř, sůl, 1 vejce, 1 lžíce petrželové natě

Ovesné vločky nasucho opražíme v hrnci, pak přidáme máslo, necháme rozpustit a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, vložíme kostku bujónu, přisypeme houbové koření a kmín. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájený řapík...

Naše palačinky

Naše palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g másla, 1/2 l polotučného mléka, 4 ks vejce, 200 g hladké mouky

V hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme mléko, vejce a mouku. Metličkou vyšleháme hladké těsto. Potom na pánvi rozpustíme trošku másla a pomalu smažíme palačinky.

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Vepřové kotlety na tymiánu s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, sůl, pepř, rostlinný olej, 1 cibule, hovězí vývar, lžíce houbového koření, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 2 lžíce moučného másla, 8 snítek čerstvého tymiánu

Kotlety omyjeme, naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kotlety z obou stran prudce opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, přisypeme houbové koření, ...

Zdravé sušenky s arašídovým máslem

Zdravé sušenky s arašídovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 100 g hladké mouky, 100 g ovesných vloček, 2 lžíce sirupu z Agáve, 1 lžička prášku do pečiva, 1 ks vejce, 2 lžíce arašídového másla

Všechny ingredience smícháme dohromady a za použití potravinové fólie smotáme do válečku. Necháme asi hodinu vychladit v lednici, sušenky se pak budou lépe krájet. Nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté, vyskládáme na plech s pečícím papírem a dáme...

Ovesné mrkvové sušenky

Ovesné mrkvové sušenky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 60 g včelího medu, 1 ks vejce, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky soli, 100 g ovesných vloček, 80 g celozrnné mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 ks mrkve

Vločky rozmixujte a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, skořicí a solí, poté vmíchejte vločky, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou mrkev a směs nechte v chladu 30 minut odstát. Vločky nasají teku...

Kanapky s pamskou šunkou a bylinkovým máslem

Kanapky s pamskou šunkou a bylinkovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 100 g lučiny, 300 g parmské šunky, 1 hrst bazalky, 1 špetka soli, 8 plátků chleba, 4 ks vejce, 8 ks cherry rajčátek, 2 lžíce pažitky

Vejce uvaříme natvrdo. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky. Máslo utřeme se solí, lučinou a najemno nakrájenou bazalkou. Poté necháme ztuhnout v lednici. Plátky chleba přepůlíme a namažeme je bylinkovým máslem. Ozdobíme je parmsko...

Odpalované banánky

Odpalované banánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml plnotučného mléka, 225 g másla, 160 g hladké mouky, 100 g čokoládové polevy, 50 ml rumu, 100 g cukru moučka, 1 špetka soli, 4 ks vejce, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1,5 balení pudinkového prášku

250 ml mléka, 100 g másla a sůl zahřejeme v hrnci. Přidáme hladkou mouku a zahřejeme. Mícháme, občas odstavíme z ohně a odpalujeme těsto od hrnce. Hotovo máme až když se těsto nelepí na stěny hrnce ani vařečky. Po vychladnutí do těsta postupně (...

Fleky s uzeným masem

Fleky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného masa, 300 g polohrubé mouky, 100 g másla, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 7 g pepře, 8 ks vajec

Uzené maso povaříme, poté ho nakrájíme na kostičky. Fleky si připravíme tak, že na vál nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme tři vejce. Vypracujeme těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout. Poté těsto rozděl...

Pastiňáková polévka

Pastiňáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g pastiňáku, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 plátky chleba, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 svazku pažitky, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžička soli, 7 g bílého pepře

Pastiňák oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme na jemno. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibuli a když už je opečená do sklovita přidáme pastiňák a orestujeme ho. Zasypeme moukou a opražíme ji a zalijeme vývarem. Vaříme 45...

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g škvarků, 500 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g ovocné marmelády, 2 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 8 lžíc polotučného mléka, 1 lžička skořice, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 ks vejce

Škvarky umeleme v mlýnku na maso. Smícháme je se sádlem a s máslem. Přidáme mouku, cukr, skořici a prášek do pečiva. Nakonec přidáme i vejce a mléko a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho hodinu chladit v le...

Štrachanda

Štrachanda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g hub, 120 g krupice, 150 g škvarků, 600 g brambor, 3 ks vejce, 1 ks cibule, 5-6 stroužků česneku, 6 lžíc smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 lžíce sádla, 1/2 lžíce kmínu, 4 lžíce másla, 5 lžíc strouhanky, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky zázvoru

Smícháme vejce, smetanu a krupici a do této směsi naložíme houby na půl hodiny. Škvarky nakrájíme na kousky, cibuli najemno a společně je opečeme na pánvi. Přidáme sůl, kmín, majoránku a zázvor. Orestujeme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme s...

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 25 g droždí (kvasnice), 100 g cukru krupice, 250 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 4 ks žloutků, 1/2 ks citrónu, 1 špetka soli, 1 balení vanilkového cukru, 200 g jemného tvarohu, 80 g cukru moučka, 50 g rozinek, 350 g švestkových povidel, 50 g mandlí, 2 lžíce rumu, 2 lžíce polotučného mléka

Mouky prosyjeme do mísy, přidáme cukr, mléko a droždí a promícháme. Necháme 15 minut kynout. Poté přidáme dva žloutky, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Mezi...

Domácí perník

Domácí perník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks vejce, 4 lžíce másla, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení ovocné marmelády, 200 g včelího medu, 500 g polohrubé mouky, 80 g vlašských ořechů, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky badyánu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, poté přidáme med a mouku, do které jsme přidali kypřící prášek. Nakonec přidáme ještě koření a pořádně promícháme. Vmícháme i nahrubo mleté ořechy. Do těsta leh...

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks rybího filé, sůl, kmín, sladká mletá paprika , 50 g strouhaného křenu, 2 lžíce kečupu, 1/2 cibule, ciitrónová šťáva, 2 plátky anglické slaniny, strouhaný sýr, 1 lžíce másla

Rybí filé osolíme, posypeme kmínem a sladkou paprikou. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filé. Kečup smícháme s křenem. Filé pokapeme citrónovou šťávou a navrstvíme směs kečupu s křenem. Poklademe cibulí nakrájenou na plátky a anglickou sla...

Lanýžové kuličky

Lanýžové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 60 g másla, 50 g kakaa, 4 lžíce koňaku

Hořkou čokoládu nalámeme a rozehřejeme ji na vodní lázni se smetanou. Přidáme máslo, kakao i koňak , a tuto směs necháme ztuchnout v hranatém plechu. Poté ji nakrájíme na kostičky, z kterých v rukou připravíme kuličky, které ještě obalíme v kakau...

Čokoládové cookies

Čokoládové cookies

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hořké čokolády, 125 g másla, 50 g cukru moučka, 75 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 30 g kakaa, 20 g pudinkového prášku, 1 špetka soli, 1 ks vejce, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

80 g čokolády nakrájíme na menší kousky. Zbylou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Změklé máslo utřeme s cukry na pěnu a vmícháme vychladlou ne však ztuhlou čokoládu. V jiné míse smícháme hladkou mouku, kakao, pudinkový prášek, kypřící prášek...

Obrácený banánový koláč

Obrácený banánový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 150 g třtinového cukru, 2 lžičky vanilkové esence, 1 ks vejce, 125 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 20 g kokosových lupínků, 50 ml polotučného mléka, 4 ks banánu

100 g másla rozpustíme na pánvi a přidáme k němu 100 g třtinového cukru. Vytvoříme karamel, který odstavíme a obalíme v něm podélně přepůlené banány. Pekáč vyložíme pečícím papírem a na spodek naskládáme banány. Zalijeme je zbytkem karamelu z pá...

Petrželové noky s citrónovým máslem

Petrželové noky s citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

180 g másla, 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 ks brambor, 1 ks pastiňáku, 250 g hrubé mouky, 1 hrst petrželové natě, 1 ks vejce, 2 lžíce strouhanky

Brambory i pastiňák vaříme doměkka. Změklé máslo smícháme se šťávou a kůrou z citrónu do pěny, osolíme a opepříme. Dáme odpočinout do lednice. Brambory i pastiňák oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, mouku a polovinu nasekané petržel...

Celerové koule s baby karotkou

Celerové koule s baby karotkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks celeru, 4 ks vejce, 150 g goudy, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 7 g pepře, 50 g hladké mouky, 1-2 lžíce polotučného mléka, 100 g strouhanky, 100 ml slunečnicového oleje, 16 ks baby karotky, 120 g másla, 50 ml javorového sirupu, 1 ks citrónu

Sýr nastrouháme nahrubo. Celer také nastrouháme nahrubo a obojí smícháme. Přidáme vejce, 2 lžíce tymiánu, sůl a pepř. Vhlkými dlaněmi tvarujeme kuličky, které obalíme v trojobalu - v mouce, ve vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažíme je na olej...

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kachních prs, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 200 g hub, 100 ml bílého vína, 6 ks fíků, 2 lžičky hořčice z celých semen, 1 lžíce petrželové natě

Kachní prsa použijeme s kůží, anebo můžeme použít i kachní stehna. Kachní maso tedy potřeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 170 °C asi 2 hodiny. První polovinu pečení přikryté, poté odkryté a kůží nahoru. Mezitím si na zbylém olej...

Banánový pudink

Banánový pudink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst rozinek, 1 dcl rumu, 2 ks vejce, 100 g třtinového cukru, 1 ks banánu, 70 g másla, 100 g toastového chlebu, 200 ml plnotučného mléka, 1 lžička skořice, 80 g hořké čokolády, 200 g polohrubé mouky

Jedná se vlastně o jakýsi chlebíček, který je ale spíše vlhký než suchý. Rozinky namočíme v rumu, toastový chléb nakrájíme na kostičky a namočíme ho v mléce. Bílky ušleháme v tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté přidáme rozpuš...

Dušené jehněčí s tymiánem

Dušené jehněčí s tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g jehněčí kýty, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1/2 lžíce majoránky, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce tabasca, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce třtinového cukru, 20 g másla, 1 ks mrkve, 3 ks brambor, 500 ml zeleninového vývaru, 1 ks papriky (kapie), 4 lžíce cibulové natě

Tymián a majoránku nasekáme, smícháme je s na jemno nakrájenou cibulí a česnekem a tabascem. Do této směsi obalíme maso a necháme chvíli odležet. Poté osolíme a opepříme. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Třtinový cu...

Steak Ema s krémovou omáčkou

Steak Ema s krémovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí svíčkové, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 ks šalotky, 2 lžíce rozmarýnu, 1 lžička nového koření, 75 ml koňaku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 ml omáčky demi glace, 80 g másla

Hovězí maso nakrájíme na čtyři kusy. Osolíme a opepříme ze všech stran a poté opékáme 6 minut z každé strany na olivovém oleji. Na druhé pánvi opékáme najemno nakrájenou šalotku, rozmarýn a mleté nové koření. Až je šalotka zhnědlá, odstavíme z o...

Čočka s uzeným a sázeným vejcem

Čočka s uzeným a sázeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzené krkovice, 1 hrnek čočky, 2 ks cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 7 ml vinného octu, 7 g soli, 7 g pepře, 4 ks vejce, 4 lžíce petrželové natě

Čočku namočíme den předem. Maso a čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme ji na másle. Přidáme mouku a krátce opražíme. Poté zalijeme 100 ml vody a povaříme. Přidáme uvařenou čočku. Dochutíme solí, pepřem a octem. Vejce uv...

stránka: