Kantonská kuřecí prsa

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

15min
Čas vaření
10min

Celkový čas

25min

Porce


Nutriční hodnoty

3260 kalorií
10.0g cukrů
263.0g tuků
152.0g bílkovin


Příprava

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky (Číňani jim říkají Ťi-s). Nejdříve nakrájíme prsa na tenké (1mm) plátky, naskládáme je na sebe asi jako když rozhrneme karty (vějířek), nejspodnější plátek je nejblíže noži a ten vrchní je nejdál. A pak z plátků krájíme tenké nudličky (obr.). Pokud je čas, je dobré dát prsa na chvilku do mrazáku, kde ztuhnou a krájení je pohodlnější. Pokud používáte mražené maso, je dobré jej rozkrájet polozmrzlé. Nudličky dáme do misky, osolíme a přidáme 1 rozkvedlané vejce, vše dobře promícháme.
Škrob nasypeme do větší misky a zalijeme studenou vodou, tak, aby byl potopený, vody může být i více asi 1 cm nad povrch škrobu (nadbytečnou vodu po několika minutách můžete opatrně slít).
Asi 1/3 škrobu přidáme k masu a znovu promícháme.
Cibuli, pórek, kapii a broskve nakrájíme na proužky a dáme do jiné misky a přidáme bílý pepř.
Do misky, kde nám zbyl máčený škrob (slijeme přebytečnou vodu, pokud je to nutné), přidáme 2/3 studeného vývaru, víno, glutamán, sojovou omáčku, sůl a promícháme. Vznikne nám zálivka.
*********
Rozpálíme pánev(vok), na rozpálenou pánev nalijeme olej, a když se z něho začne kouřit, vložíme do něj maso a rychle mícháme vidličkou nebo hůlkami, aby se nám neslepilo. Pokud nemáte vok, nebo máte malou pánev, jde to dělat i postupně (na 2x či na 3x). Každá nudlička masa by měla být zvlášť. Smažíme, dokud maso nezbělá či malounko nezrůžoví. Osmažené maso vyjmeme a dáme zpět do misky (šetřte nádobí :-) ). Na pánvi necháme trochu oleje, zbytek dáme stranou.
Znovu rozpálíme olej a vložíme na něj všechnu zeleninu a rychle mícháme cca minutu, přidáme osmažené maso a znovu mícháme minutu. Znovu promícháme zálivku a přidáme ji do pánve a promícháme, jak začne moc houstnout, podlijeme směs broskvovou šťávou a stále mícháme, zmírníme oheň a necháme asi 3 minuty za stálého míchání dusit. Pokud je směs hustá, přidáme vývar nebo šťávu z broskví. Pokud se lepí na pánev, přidáme olej. Ochutnáme a popřípadě přisolíme nebo přidáme sojovou omáčku.
*********
Výsledný pokrm by měl být světle hnědý až zlatavý, měly by být rozeznat použité suroviny, konzistence by měla být kompaktní s dostatkem mírně husté šťávy. Raději trochu řidší než kejda. Chuť lahodná s mírnou hořkostí broskví.

Tip k receptu

Pokud to budete servírovat malým dětem, doporučuji vynechat glutamán.

přidejte na:
hOJSADLO

25. 11. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
recept je vyborný, chutne masko
majka 29. 11. 2016, 20:58
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
chuťovo vyborne jedlo
katka16031 28. 02. 2017, 14:35
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
je to perfektný recept, aj postup pekný
Svetlana 23. 08. 2017, 20:28
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
recept dobrý
dušanka 09. 11. 2019, 19:54