Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 213

Polévka z krevet

Polévka z krevet

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička mleté papriky, 20 dkg másla, 4 lžíce hladké mouky, 12 ks krevet, 1 l hovězího bujónu

Čerstvé krevety malým kartáčkem dobře omyjeme a vhodíme je do vařicí vody.Vaříme 10-15 minut a necháme je ve vodě vychladnout.Z vychladlých krevet odstraníme tenký krunýř,z ocasu vyjmeme maso a střívko odstraníme.Z mouky a másla připravíme světlou...

Dort s rumovým drdolem podle rodiny Hrušínských

Dort s rumovým drdolem podle rodiny Hrušínských

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 500 ml sladké smetany, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 balení piškotů cukrářských, 10-12 lžic rumu

V kastrůlku dobře rozmícháme mléko, smetanu, žloutky, vanilkový a krupicový cukr a mouku. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Formu na chlebíček vyložíme alobalem tak, aby nám konce přesahovaly přes kraj a na dno dáme první vrstvu- piškoty na...

Lahodné zapečené těstoviny

Lahodné zapečené těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 2 kuřecí prsa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 3 rajčata, 2 papriky, 2 lžíce másla, 1 kelímek smetany, špetka bazalky, 100 g Eidamu, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Maso orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme, opepříme a přidáme najemno nastrouhaný česnek. Zeleninu nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka. Pokrájenou zeleninu a cibuli smícháme s uvařenými těstovinami a or...

Nudle po čínském způsobu

Nudle po čínském způsobu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřecích prsou, 1 hrst nakrouhaného bílého zelí, 1 balení těstovin, 3 lžíce sojové omáčky, špetka oregana, špetka chilli koření, 3 lžíce olivového oleje, špetka soli

Maso nakrájíme na nudličky, trochu osolíme, v misce promícháme se 3 lžícemi sójové omáčky, špetkou chilli a 3 lžícemi olivového oleje. Necháme chvíli uležet, mezitím dáme vařit těstoviny. Vaříme dle návodu na obalu. Mezitím si dáme podusit zelí v ...

Míšův salát s těstovinami

Míšův salát s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 1 sáček mraženého hrášku, 2 ks kuřecích prsou, 1 ks pórku, 1 ks rajčete, 100 g vlašských ořechů, 2 ks Hermelínu, 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sklenice tatarské omáčky, 1 lžička grilovacího koření, 2 lžička Solamylu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sojové omáčky, špetka pepře, špetka soli

Maso si naložíme do marinády, kterou si připravíme takto: smícháme olej, sójovou omáčku, grilovací koření, sůl, pepř, solamyl. Naložené maso nakrájíme na nudličky a ugrilujeme na domácím grilu a necháme vychladnout. Do mísy dáme uvařené těstoviny,...

Těstovinák po ostravsku

Těstovinák po ostravsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 4 ks rajčat, 3 ks jarních cibulek, 2 ks salátových okurek, 1 konzerva ananasu, 5 stroužků česneku, 3 lžíce octa, 5 lžic olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme cibulku na drobná kolečka, okurky na kolečka, rajčata nakrájíme na kostičky, ananas nakrájíme na kostičky, šťávu z ananasu scedíme, do ní přidáme nastrouhaný česnek a 3 lžíce octa. Vše promí...

Vepřová kýta plněná vejci

Vepřová kýta plněná vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 50 g anglické slaniny, 2 vejce vařená natvrdo, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžíce instantní jíšky, špetka soli, 2 lžíce oleje, mletý pepř dle chuti

Do vepřové kýty uděláme otvor, který důkladně vytřeme česnekem, osolíme, opepříme a vložíme do něj uvařená vejce. Otvor uzavřeme špejlí nebo zašijeme. Celou kýtu obalíme slaninou a ovážeme nití, aby slanina držela. Na olej dáme cibulku usmažíme do...

Guláš krůtí s cuketami

Guláš krůtí s cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 500 g krůtích prsou, 400 g cukety, 2 lžíce oleje, 200 g šalotky, 250 ml bílého vína, 300 g čerstvých nebo sušených hub, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky provensálského koření, sůl, mletý černý pepř

Rajčata křížem nařízneme,spaříme,prudce ochladíme,oloupeme,rozpůlíme,zbavíme jader a dužinu nakrájíme na menší kostky.Maso nařežeme na větší kostky a cuketu na silnější plátky.V kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm půlky šalotek.Pak přidám...

Výtečné cibulové špagety

Výtečné cibulové špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 10 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 100 g Eidamu, 1 sklenice tatarské omáčky, 1 sklenice kečupu, 3 lžíce Vegety

Špagety uvaříme dle návodu na obalu, scedíme. V míse prokapeme špagety olivovým olejem a posypeme podravkou, nastrouhaným sýrem. Cibuli nastrouháme najemno na struhadle, přidáme ke špagetám, přidáme tatarku a kečup a promícháme.

Moravská čočková polévka

Moravská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čočky, 4 brambory, 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 1 hrst hub, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku

Do 1,5 litrů vody dáme trochu čočky, přidáme brambory nakrájené na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pár sušených hub, sůl, pepř. Povaříme asi 20 minut. Zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Do talíře ještě přidám...

Sekaná z králíka

Sekaná z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks králíka, 100 g uzeného špeku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 100 g hrubé mouky, špetka soli

Králíka vykostíme a maso semeleme společně se špekem, cibulí a česnekem. Přidáme všechna vejce, solamyl, hrubou mouku a podle chuti sůl. Vše pořádně promícháme a ze směsi uděláme sekanou. Dáme do pekáčku, pečeme při střední teplotě a podléváme vod...

Vídeňský lahodný koláč

Vídeňský lahodný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 ks vajec, 200 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 lžička sody, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 banány, 1 lžička vanilkového cukru, hrst nasekaných vlašských ořechů, špetka soli

Smícháme máslo a cukr, přidáme vejce, sodu rozpuštěnou ve čtyřech lžících mléka. Poté rozmačkáme banány, smícháme s těstem a vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném hřbetu ve vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 40 mi...

Smažený camembert s kaší

Smažený camembert s kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

brambory, 4 ks sýru Camembert, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, špetka soli, špetka pepře, strouhanka na obalení, 4 lžíce nakládaných brusinek, 1 lžíce zakysané smetany

Brambory opláchneme. Neloupeme, uvaříme je ve slupce. Po uvaření je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulku zbavíme nečistot a nasekáme na jemné kousky, přimícháme k nakrájeným bramborám. Směs ochutíme zakysanou smetanou, solí a špetk...

Plněný celer se žampióny

Plněný celer se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší bulvy celeru, citrónová šťáva z půlky citrónu, 2 lžíce olej, 1/2 cibule, 150 g anglické slaniny, 150 g žampionů, 1 vejce, 100 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře, petrželka na ozdobu

Celer okrájíme, omyjeme a vložíme do studené osolené vody s citrónovou šťávou. Povaříme zhruba 20 minut. Celer pak vyjmeme a necháme vychladnout. Zatím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu a na tenké plát...

Beskydská játra

Beskydská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje, 500 g jater (vepřových nebo kuřecích), 3 cibule, 100 g anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření, 1 konzerva rajčatového protlaku, 4 vejce

Na kousky nakrájená játra osmahneme na oleji. Cibuli a slaninu pokrajíme. Obojí můžeme předem osmahnout. Orestovaná játra s cibulí a slaninou vložíme do pečící mísy s trochou oleje. Okořeníme, přidáme rajčatový protlak, promícháme a nahoru rozklep...

Bramborové placky se zelím

Bramborové placky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 100 ml mléka, špetka soli, špetka pepře, 3-4 stroužky česneku, 4 lžíce majoránky, 1-2 vejce, 100 g hladké mouky, 400 g kyselého zelí, olej na smažení, 1 špetka kmínu

Brambory oloupeme, nastrouháme a pokropíme horkým mlékem. Osolíme, opepříme, ochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Přidáme okapané, překrájené kysané zelí, vejce a tolik mouky, abychom těsto zahustili. Do rozehřátého oleje lžící kla...

Chuťovka nejen k pivu

Chuťovka nejen k pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Karbanátky: 500 g ovesných vloček, 4 vejce, 6 lžic dětské krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Vegety, 6 stroužků česneku, špetka soli, špetka pepře, strouhanka na obalení, Nálev: 3 l vody, 1 l octa, 100 g cukru, 10 kuliček pepře celého, 10 kuliček nového koření, 6 cibulí, 1 lžička soli, 2 bobkové listy

Vločky nejprve na 2 hodiny namočíme. Pak z nich vymačkáme vodu, přidáme ostatní ingredience na Karbanátky a těsto zahustíme strouhankou. Mělo by být husté, aby v něm lžíce stála. Usmažíme Karbanátky. Měly by být křupavé a tmavé, protože v nálevu v...

Kuřecí nudličky na portském

Kuřecí nudličky na portském

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kuřecích prsou (řízků), 1 konzerva sterilovaných krájených žampionů, špetka adžiky, sůl, olej, 1 dcl portského vína (příp. sherry), 1 trocha sladké smetany

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, osolíme a přidáme koření adžika. Zprudka osmažíme na oleji, pak plamen zmírníme, přidáme sterilované nakrájené žampiony a portské víno (asi 1 dcl) a produsíme. Na posledních 5 minut přidáme sladkou smetanu.

Ořechové kuře

Ořechové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 hrst mandlí, mleté vlašské ořechy, sušený zázvor, sůl, máslo, 250 ml sladké smetany

Celé očištěné kuře osolíme (i zevnitř), potřeme a vytřeme zázvorem. Pak ho prošpikujeme půlkami (nebo plátky) mandlí, potřeme sušeným zázvorem a mletými vlašskými ořechy. Na másle upečeme do zlatova a asi 15 minut před dopečením přidáme sladkou sm...

Pikantní moravské medailonky

Pikantní moravské medailonky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových medailonků, směs Staročeské koření, 1 sklenka sterilované zeleniny Moravanka, 1 sklenka sterilované zeleniny mrkev s hráškem ve slaném nálevu, olej, hladká mouka, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky

Vepřové maso nakrájíme na medailonky, okořeníme staročeským kořením (pozor - ne kořením staročeská vepřová) a obalíme v mouce. Pak zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Přidáme Moravanku (bez okurek a cibulek, případně i bez feferonky)...

Kuřecí směs na mexický způsob

Kuřecí směs na mexický způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kuřecích prsou (řízků), sůl, pepř (nůže být i čtyřbarevný), 1/2 lžičky chilli pasty nebo chilli papriček, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, olej, 1-2 lžíce kečupu, 1 lžička Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce sojové omáčky

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky (o velikosti "hranolků"), osolíme, opepříme. Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka, česnek také. Na oleji zprudka opečeme kuřecí nudličky, přidáme chili pastu nebo papričky, pak přidáme cibuli a česnek a chvíli...

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, 1 palička česneku, sůl, citrón, pálivá mletá paprika, hladká mouka, olej na smažení

Očištěného kapra rozpůlíme, můžeme stáhnout z kůže, pak jej nakrájíme na proužky asi tak na dva prsty šířky. Očistíme česnek a prolisujeme ho. Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citronem a vetřeme do nich prolisovaný česnek. Dáme odležet, nejlépe ...

Špekáčky v bramborovém těstě

Špekáčky v bramborovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, sůl, 1 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, 4 ks špekáčků, sádlo na smažení

Brambory oloupeme,uvaříme v osolené vodě a horké prolisujeme.Přidáme mouku,žloutky,špetku soli a vypracujeme těsto,z něhož vyválíme plát,který rozkrájíme na obdelníky.Do každého pevně zatočíme špekáček,po stranách těsto dobře spojíme a opečeme na ...

Drůbeží cihla

Drůbeží cihla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích nebo krůtích prsou, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 200 g Ementálu v plátcích, 150 ml mléka, 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, sůl, pepř, máslo na vymazání formy

Vejce rozkvedláme s mlékem a solí,přisypeme postupně mouku a vypracujeme vláčné těstíčko.Maso omyjeme,osušíme,naklepeme,osolíme,opepříme a nakrájíme na tenké plátky.Formu na biskupský chlebíček vytřeme důkladně máslem a postupně do ní skládáme stř...

Masové kroketky s cibulí

Masové kroketky s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 1 ks rohliku, 150 ml vývaru z kostí, 1 lžička mletého kmínu, 4 ks cibule, 5 lžic olivového oleje, 250 ml majonézy, 4 ks kápií v nálevu, 2 ks chilli papriček, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky sardelové pasty, špetka pepře, špetka soli

Kapie a chilli papričky nakrájíme nadrobno, vmícháme do majonézy, přidáme sardelovou pastu, nastrouhaný česnek, špetku soli, mletou sladkou papriku a promícháme. Odložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. Žemli namočíme do vývaru, vymačkáme p...

stránka: