Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 121

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší květák, 2 ks vajec, 150-350 g strouhanky, 10 g sušeného oregana, 10 g sušené bazalky, 10 g česneku - sušená kořenící směsi, sůl podle chuti, olej na smažení

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, sceíme a rozmačkáme ho vidličkou. Rozdrcené sušené oregano, bazalku a česnek promícháme se strouhankou, vmícháme do květáku a spojíme vejci. Vytváříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji.

Vánoční šunka

Vánoční šunka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5-2 kg šunky vcelku, 20 ks hřebíčků, 1 konzerva ananasu, 10 ks cherry rajčátek, petrželka, 10 ks koktejlových třešní

Do velkého hrnce dáme vařit vodu (můžeme se zeleninou – tu pak použít na polévku). Až bude vřít, vložíme do ní celou šunku kůží nahoru a mírným varem necháme „táhnout“ tři čtvrtě hodiny. Maso pak vyjmeme, necháme vychladnout a kůži šikmo nařízneme...

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g červeného sterilovaného zelí, 3 sterilované okurky, 1 velká cibule, 100 ml bílého jogurtu, 2 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli

Jogurt smícháme se solí, octem a hořčicí a přelijeme smíchaným červeným zelím s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkami.

Rýže s rajským protlakem

Rýže s rajským protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krátkozrnné rýže, 1 sklenka rajčatového protlaku, 1 hrst cibulové natě

Rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 700 ml vody smíchanými s rajským protlakem. Rýže se obarví. Po uvaření promícháme s cibulovou natí.

Sladká rýže s malinami

Sladká rýže s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 300 g krátkozrnné rýže, 200 g malin, 1 balení skořicového cukru

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.

Sýrové pletýnky z domácí pekárny

Sýrové pletýnky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vody, 50 ml olivového oleje, 150 g strouhaného sýra, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 2 lžičky mletého kmínu, 500 g hladké mouky, 1 balení sušeného droždí , 1 vejce

Do nádoby pekárny dáme vodu, olej, 100 g strouhaného sýra, sůl, kmín, mouku, cukr a droždí. Zapneme program těsto a po ukončení těsto rozdělíme na 12 dílků. Každý dílek vyválíme na váleček, dlouhý asi 40 cm, přeložíme ho v půlce, smotáme a nakonec...

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti mražených jahod, 2 hrsti mražených malin, 2 hrsti mražených borůvek, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krupice, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku, 1-2 lžičky Solamylu, 2 lžíce rumu

Ovoce dáme do kastrůlku, podlijeme asi 100-150 ml vody, přidáme oba cukry, koření a pod pokličkou krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v 1 lžíci vody a změklé ovoce zahustíme do hustoty medu. Nakonec přidáme rum a omáčku ihned vypneme. Komu vadí s...

Cukeťák

Cukeťák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 menší cukety, 2 najemno nakrájené cibule, 300 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 200 g hrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 vejce - bílky a žloutky zvlášť, 8 lžic oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce majoránky, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, máslo na vymazání

Cukety i se slupkou nastrouháme najemno, v míse promícháme se všemi ingrediencemi kromě bílků a okořeníme podle chuti. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do směsi. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané zapékací misky. Zapékám...

Česká mortadela

Česká mortadela

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového bůčku, 10 stroužků česneku, 6 vajec, 2 lžičky Vegety, 1 lžička soli, 0,5 lžičky bílého pepře - může být i černý, 2 lžíce mleté papriky

Bůček 2x umeleme na masovém strojku a hnětačem ho dobře promícháme se syrovými vajíčky, česnekem a kořením. Hmotu necháme v chladničce uležet do dalšího dne. Z hmoty vytvoříme bochánek, který dáme do mikrotenového sáčku, zavážeme a vaříme asi 1 ho...

Sušenky s ovocem a ořechy

Sušenky s ovocem a ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček hladké mouky, 1/2 hrnečku celozrnné špaldové mouky, 1 vejce, 1/2 hrnečku hnědého cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce rumu, 1/2 hrnečku slunečnicového oleje, 1/4 hrnečku mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených brusinek, 10 sušených meruňek, 1 hrst vlašských ořechů

V misce chvíli šleháme vejce s cukrem a rumem, přišleháme olej, javorový sirup, přimícháme mléko, obě mouky s práškem do pečiva, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme ovoce (nakrájené na menší kousky) a nasekané ořechy. Zdá-li se nám těsto moc tuhé...

Papriky zapečené s balkánskou směsí

Papriky zapečené s balkánskou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 červené masité papriky (kapie), 1/2 žluté papriky (kapie), 200 g balkánského sýra, 100 g anglické slaniny, 2 jarní cibulky, 1 balení zakysané smetany, 1-2 lžičky pepře, 1 lžíce rostlinného oleje, 2-3 lžičky koření Texas steak

Nejdříve připravíme balkánskou směs: balkánský sýr, anglickou slaninu a půlku žluté papriky nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulky nasekáme nadrobno i s natí. Vše dáme do misky, opepříme, přidáme koření Texas steak a nakonec spojíme se zakysano...

Smetanová polévka

Smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 bobkové listy, 1/4 l zakysané smetany, 0,5 l mléka, 30 g hladké mouky, 2 ks vajec, 1 lžíce octa, špetka soli

Do vody dáme bobkové listy a necháme povařit. Mezitím smícháme smetanu, mouku, mléko a následně přilijeme do vody, osolíme, povaříme. Dále přidáme vejce, dle chuti přidáme ocet a povaříme.

Mléčná polévka

Mléčná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 0,5 l vody, 50 g rýže, 1 lžička cukru, špetka soli

Mléko vlijeme do hrnce, přilijeme vodu, osolíme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Když polévka vře, přidáme uvařenou rýži, kterou jsme uvařili dle návodu na obalu, krátce povaříme a podáváme.

Tykvová polévka

Tykvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tykve, 1 cibule, 50 g tuku, 1,5 l vody, 1 hrst kopru, 1/4 l zakysané smetany, 40 g hladké mouky, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, špetka pepře, špetka soli

Rozpustíme v hrnci tuk, cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, zpěníme na tuku. Když je cibule zpěněná, přidáme omytou a na menší kousky nakrájenou tykev a dusíme chvilku, po chvilce přilijeme vodu, přidáme kopr, opepříme, osolíme a necháme vařit. Me...

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kedlubny, 40 g másla, 2 lžička červené mleté sladké papriky , 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 20 g rýže, 1 dcl vývaru z kostí, špetka pepře, špetka soli

Kedlubny omyjeme, nakrájíme na kostičky. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme na kostičky nakrájené kedlubny, opepříme, přidáme papriku, propláchnutou rýži pod tekoucí vodou a necháme dusit. Podle potřeby podléváme vývarem, dusíme, dokud není vše měk...

Petrželová polévka

Petrželová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 40 g petržele, 1 lžička červené mleté papriky, 10 g droždí, 1,5 l vody, 40 g rýže, 1 cibule, špetka soli

Máslo rozpustíme v hrnci, cibuli oloupeme, omyjeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme na rozpuštěném másle. Když je cibule osmažená, přidáme nadrobno nasekanou petržel a dusíme do poloměkka. Poté přidáme mletou papriku, droždí, přilijeme vodu, osolíme...

Segedínská rybí polévka

Segedínská rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg ryb, 1,5 l vody, 1 ks cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 100 g sterilovaného zelí, 2 ks zelených paprik

Rybu omyjeme, očistíme, vykucháme, obereme kosti, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Kousky masa dáme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Když se polévka vaří, přidáme rozpůlenou cibuli, mletou sladkou papriku, sterilované zelí, na nudli...

Polévka z mozečku

Polévka z mozečku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mozečku, 50 g tuku, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, špetka pepře, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Mozeček omyjeme, vložíme na chvilku do horké vody a poté ho odblaníme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, tuk rozpustíme v hrnci, dáme na něj orestovat cibuli. Když je cibule orestovaná, přidáme mozeček a necháme dusit. Poté přidáme omytou, na m...

Polévka z vepřových jater

Polévka z vepřových jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřových jater, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, 1,5 l vývaru z kostí, 2 žloutky, špetka pepře

V hrnci rozpustíme tuk, játra omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme orestovat na rozpálený tuk a necháme dusit. Když jsou játra napůl udušená, posypeme je hladkou moukou, lehce osmažíme, přilijeme vývar, opepříme a vaříme doměkka. Když jsou já...

Vývar s mletým masem

Vývar s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1,5 l hovězího vývaru, 1 cibule, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 žloutky, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce najemno nakrájené pažitky

Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Poté zalijeme vývarem, osolíme, přidáme mleté maso, cibuli a povaříme. V mléce rozmícháme žloutky a přilijeme do polévky, když je maso měkké. Krátce povaříme. Podáváme posypané najemno nakrá...

Boloňka pro nejmenší

Boloňka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 malý kořen petržele, 1 malá mrkev, 0,5 kuřecího prsa, 1 lžička olivového oleje, špetka majoránky, kousíček Eidamu, hrst celozrnných těstovin, 1 dcl vody

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme maso a najemno nakrájenou zeleninu (já ji strouhám na struhadle), přidáme vodu a rajčatový protlak. Okořeníme majoránkou a dusíme. Podáváme s uvařenými těstovinami a dozdobíme najemno nastrouhaným sýrem.

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek mladé mrkve, 2 jarní cibulky, 100 ml tatarské omáčky, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce citronové šťávy

Mrkvičku oškrábeme a najemno nastrouháme, jarní cibulky nasekáme nadrobno i s natí. Oboje dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a nakonec vmícháme tatarskou omáčku. Mažeme na krajíčky veky, zdobíme plátkem mrkve, dílkem citrón...

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 30 g Hery, 2-3 lžičky soli, 2 lžička cukru krupice, 1 vařený brambor, 20 g droždí (kvasnice), 1 vejce

Do nádoby pekárny vlijeme mléko, přidáme změklou Heru, strouhaný brambor, mouku, sůl, cukr a droždí. Zapneme program těsto. Po skončení programu těsto rozdělíme na polovinu a z každé utvoříme veku. Veky dáme na plech,vyložený pečícím papírem, potř...

Zapečený kuřecí plátek

Zapečený kuřecí plátek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykostěná kuřecí stehna, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1-2 lžičky koření Mexiko (Rossk), 1-2 lžičky hladké mouky, 1-2 lžíce Worcesterské (Worcesterová) omáčky, 1-2 lžíce koňaku, 100 g stouhaného sýra, 4 plátky sendvičové šunky, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením Mexiko. Necháme chvilku odležet. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme lehce dozlatova. Opečené maso rozložíme do zapékací misky. Do výpeku na pánvi přisypeme 1-2 lžičky hladké mouky, promích...

Jemneho kotlety

Jemneho kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kosti, troška česnekové drťi (Rossk), 100 ml olivového oleje, 1 lžička bazalkového pesta, 3 velmi tence nakrájená rajčata, špetka soli

Vepřové kotlety omyjeme a nemusíme naklepávat. Naložíme je do směsi olivového oleje a česnekové drti (dle chuti si přidejte, kolik máte rádi) cca na 2 hodiny. Pak je trošku nasolíme a zprudka osmahneme na pánvi. Poté ztlumíme oheň a podusíme cca 1...

stránka: