Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 123

Sýrová kuřecí stehýnka

Sýrová kuřecí stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecí stehna, 150 g balkánského sýra, 10 dkg sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petržele, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 400 g malých rajčat

Stehna nařízneme a vyndáme kost. Jemně nastrouhaný sýr pak promícháme s nasekanými sušenými rajčaty a petrželí. Kapsu v mase, která vznikla po odstranění kosti, naplníme sýrovou směsí (zbytek dáme stranou). Pečlivě ji uzavřeme a spíchneme. Naplněn...

Bezinkový likér s vodkou

Bezinkový likér s vodkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z černého bezu, 700 g cukru krupice, 2 tyčinky celé skořice, 10 ks hřebíčku, 1 lžíce citronové kůry, 1 l vodky, 2 ks badyánu

Z bezinek si musíme připravit 2 litry čisté šťávy. Vyrobíme ji buď v odšťavňovači nebo vymačkáme bezinky v čistém kusu látky (třeba v utěrce). Šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr a všechno koření a vaříme pomalým varem asi 20 minut. Vařenou šťávu ...

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného vepřového masa, 15 dkg syrových jater, 4-5 ks vajec, 4-5 ks rohlíků či housek, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, troška nastrouhaného muškátového ořechu, 4-5 lžic nasekané mladé kopřivy, 1 hrneček mléka - spíš dle potřeby, troška mletého pepře, špetka ¨mletého nového koření

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra. Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do...

Kuřecí v dýni s bramborem pro nejmenší

Kuřecí v dýni s bramborem pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velký brambor, 50 g dýně hokkaidó, 50 g kuřecích prsíček (velmi najemno nakrájených), 1 dcl kojenecké vody, 1 lžička slunečnicového oleje (olivového)

Brambory, maso a dýni uvaříme doměkka (dýni klidně přihoďte k bramborům a masu, ale později, protože se uvaří dříve). Vše potom buď propasírujeme nebo pomeleme (záleží na věku dítěte). Nakonec přimícháme olej a ihned podáváme.

Mrkvová polévka pro nejmenší

Mrkvová polévka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá nebo středně velká mrkev, 2,5 dcl kojenecké vody, 2-3 lžičky rýže - podle toho, jakou chceme hustotu polévky, 3-5 kapek olivového oleje

Mrkev si nastrouháme a povaříme ve vodě. Mezitím si vedle uvaříme rýži, kterou pak (až je mrkev měkká) zamícháme do vývaru. Někdy se mi podaří kašička (stačí přidat více vody a rýže a nechat vodu trošičku více vyvařit). Nakonec zamícháme olivový o...

Toasty s vejci a rybičkami

Toasty s vejci a rybičkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky toastového chleba, 1 konzerva sardinek s chilli, 3 ks vajec, 10 g másla

Na kousku másla nebo sádla usmažíme vejce. Vmícháme do nich rozmačkané rybičky s chilli. Podáváme s opečenými toasty. Není třeba solit ani dochucovat.

Žemle plněné houbami

Žemle plněné houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 ks vajec, kmín, 200 g Ementalu, 8 ks housek/žemlí, sůl, pepř

Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, ochutíme pepřem a kmínem a dusíme doměkka. Přidáme vejce, promícháme a osolíme. Mezitím si rozkrojíme žemle, vydlabeme část jejich střídky, pak je vymažeme máslem a naplníme sm...

Medvědí mléko

Medvědí mléko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dcl mléka, 1 lžička medu, 5 dcl rumu ( 1 panák)

Svaříme mléko a slijeme je do sklenice. Přidáme lžičku medu a panáka rumu.

Hovězí na celeru

Hovězí na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího zadního, 1 cibule, 1-2 kořeny bulvového celeru, 1 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, pepř, kmín, sůl

Celer a cibuli oloupeme a nastrouháme najemno. Plátky hovězího naklepeme, opepříme, osolíme, okmínujeme, obalíme v hladké mouce a na rozpáleném tuku opečeme po obou stranách. K opečenému masu přidáme cibuli a celer a ještě chvíli společně opékáme,...

Kokosová bublanina

Kokosová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru, 1/4 hrnečku celozrné mouky, ovoce dle sezóny, 2/3 hrnečku oleje, 2/3 hrnečku vlahé vody, 4 ks vajec, pár kapek rumové esence (rumové aroma), 1 hrst kokosové moučky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Obě mouky smícháme s kypřícím práškem, v druhé míse oddělené žloutky třeme s cukrem a pak i s olejem do hladka, pak přidáme rumovou tresť, kokos, vlahou vodu zároveň s moukou. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh, vlijeme na vymazaný plech, dáme nahoru...

Koblížky s nugátem

Koblížky s nugátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 20 g droždí (kvasnic), 2 ks žloutků, 1 jablko, 2 lžičky rozinek, 1 lžička rumu, špetka soli, Poleva: 100 g cukru krystal, 1,5 dcl vody, 100 g Nutely - nugátového krému

V mouce uděláme důlek, nalijeme vlažné mléko, rum, rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky, strouhané jablko a vymícháme těsto. Necháme je vykynout. Pak lžící vykrajujeme kousky, které smažíme v oleji dozlatova. Ještě teplé namočíme v polevě. ...

Polévka se švestkami

Polévka se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 ks mrkve, 1 petržel (kořen i nať), 1 cibule, 2 ks vajec, 250 g sušených švestek, 230 g hladké mouky, 200 g smetany, 40 g másla, ocet, sůl

Švestky namočíme na několik hodin do teplé vody. Maso nakrájíme na kousky, osmažíme na oleji. Kostičky cibule, nastrouhanou mrkev a petržel dáme na olej, když vyndáme maso. Zalijeme 2,5 l vody, dáme zpět maso a vaříme. Z mouky, másla a vejce vytvo...

Uzené maso zapečené s ostrým křenem

Uzené maso zapečené s ostrým křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzeného masa (kýta či krkovice), 3 ks cibule, 1 sklenka křeníku - jakéhokoli ostrého naloženého křenu, 200 ml smetany

Cibuli postupně oloupeme a nakrájíme na středně silná kolečka. Pak cibulová kolečka osmahneme na oleji ve větší pánvi. Uzené maso nakrájíme na plátky, přidáme je k cibuli a rychle orestujeme. Potom maso společně s cibulí přendáme do pekáčku. V mis...

Zeleninový pilaf s rajčaty

Zeleninový pilaf s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky rýže, 1 cibule, 2 ks mrkve, 2 ks rajčat, 1 paprika , 4 stroužky česneku, zelené bylinky, rostlinný olej

Rýži propláchneme a nasypeme do hrnce. Zalijeme menším množstvím vody tak, aby voda sahala na prst nad rýží. Osolíme a vaříme za stálého míchání na středním plameni, dokud se voda neodpaří. Rýže by měla zvětšit svůj objem. Potom do hrnce vlijeme 3...

Červená srdíčka

Červená srdíčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Piškot: 5 ks vajec, 200 g medu, 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce másla, Krém: 250 g měkkého másla, 200 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 125 g oloupaných mandlí, Želé: 4 balení červeného želé, šťáva z jahodového kompotu

Žloutky s medem našleháme do pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh a vše smícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva a nakonec rozpuštěné máslo. Těstem naplníme vyšší plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Upečený korpu...

Nakládaný lilek

Nakládaný lilek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 2 stroužky česneku, 1 citrón, čerstvá bazalka, sůl, 6 lžic oleje

Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Důkladně osolíme a necháme odstát minimálně hodinu. Poté opláchneme a osušíme v čisté utěrce. V pánvi rozehřejeme olej a lilek z obou stran dozlatova opečeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Z citrónu vymačkáme ...

Kapr na dovolené

Kapr na dovolené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kapřích filet, sůl, hladká mouka, olej na smažení, citronová šťáva z 1/2 plodu, 2 ks rajčat, 30 g oliv, 15 g Nivy, 2-3 lžíce mléka, 1 lžička česneku - sušené kořenící směsi, 1/2 lžičky čerstvého tymiánu

Omyté a osušené filety nakrájíme na díly, lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalené porce osmažíme na pánvi. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, rozkrájíme olivy a omyjeme tymián. V kastrolku smícháme šťávu z citrónu, mléko, česnek a sýr...

Šašlík z telecího masa marinovaný v pivu

Šašlík z telecího masa marinovaný v pivu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg telecího masa, 200 g uzeného špeku, 3 ks cibule, 1/2 sklenky piva, 50 g octa, kořenící směs dle chuti, mletý černý pepř, sůl

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Vložíme je do hrnce, přidáme sůl, masové koření, pepř, pivo, ocet a promícháme. Přikryjeme a necháme hodinu ležet. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Ze špeku odkrojíme 4 tenčí plátky a zbyt...

Závin báby Máry

Závin báby Máry

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 hrnečky mletých vlašských ořechů, 1 hrneček cukru moučka, 3 lžíce rumu, 3 lžíce másla, 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň v misce smícháme ořechy s cukrem, přilijeme rum, přidáme rozměklé máslo a žloutek. Vše dobře promícháme. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Na pomoučené utěrce vyvalíme polovinu těsta do obdélníku a potřeme ho polovinou náplně. Pomo...

Ragů z tresky nebo rybího filé

Ragů z tresky nebo rybího filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rybího filé nebo 2 tresky, sůl, pepř, olej, 750 g brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 1 hrst zelené petrželky, 4 lžíce másla nebo oleje, pár lžic smetany

Tresku nebo filé nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na rozehřátém másle nebo oleji opečeme oloupané brambory, nakrájené na silnější plátky, poprášíme moukou a opékáme. Přidáme rozdrcený česnek, bobkový list, tymián, petrželku, rybu a ve vyhř...

Kachna v zelenině

Kachna v zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna, sůl, pepř, 2 ks cibule, máslo, 1/2 hlávkové kapusty, 200 g mražených nebo sterilovaných fazolek (zelené fazolové lusky), 200 g nahrubo nastrouhané mrkve, 1 šálek hrášku, zeleninový vývar

Kachnu naporcujeme, porce osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli orestujeme na másle, přidáme porce masa a zprudka ze všech stran opečeme. Podlijeme vývarem a v troubě upečeme doměkka. Mezi tím podusíme nakrájenou zeleninu. Měkké maso vyjmeme, přid...

Srnčí závitky

Srnčí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 silnější plátky srnčí kýty, sůl, 4 silnější plátky šunky nebo moravského uzeného, 5 lžiček nastrouhaného křenu, 4 plátky anglické slaniny, máslo, vývar

Plátky masa hodně rozklepeme, osolíme,n a každý položíme plátek šunky, posypeme strouhaným křenem, zavineme, obalíme plátkem slaniny, sepneme jehlami. Pečeme v troubě na másle. Během pečení podléváme vývarem.

Králík v balíčku

Králík v balíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, sůl, pepř, majoránka, špetka tymiánu, 10 plátků anglické slaniny, 4 ks cibule, 6 ks rajčat, olej

Králíka nasekáme na menší kousky, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a tymiánem. Každý kousek zabalíme do plátku anglické slaniny a ovážeme nití. Na dno vymazaného pekáčku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni narovnáme vedle sebe králičí b...

Kapustový dort

Kapustový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hlávkové kapusty, 50 g másla, olej dle potřeby, 500 g brambor, 500 g mletého masa, 150 g strouhaného sýra (Eidam, Niva), 1 vejce, 1 cibule, 2 lžíce hořčice, špetka soli, špetka muškátového květu, špetka pepře

Z hlávky kapusty oddělíme několik velkých listů. Krátce je spaříme a vyložíme jimi vymazanou kulatou dortovou formu o průměru 26 cm. Měly by přesahovat přes okraj formy. Brambory uvaříme a vychladlé je nakrájíme na plátky, které poklademe do formy...

Zapečené kapustičky s bramborem a uzeným

Zapečené kapustičky s bramborem a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 ks jarních cibulek, 200 g mražené růžičkové kapusty, sůl, pepř, kmín, oregano, 600 g uzeného masa, 2 ks vajec, 250 ml zakysané smetany

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a nakrájíme na větší plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpálíme olej a krátce orestujeme brambory s česnekem a cibulí. Přidáme kapustičky a 2 minuty ...

stránka: