Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 120

Mandlové jidášky s medem

Mandlové jidášky s medem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 200 ml mléka, 2 vejce, 50 g a 3 lžíce másla, 100 g mandlí, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 20 g droždí , 2 lžičky citronové kůry, 2 lžíce medu, 5 lžic rumu

Do nádoby pekárny dáme mléko, vejce, 50 g rozpuštěného másla, neoloupané mleté mandle, špetku soli, citrónovou kůru, mouku, cukr, vanilkový cukr a droždí a zapneme program těsto. Vykynuté těsto na vále propracujeme, rozdělíme na dílky a stáčíme d...

Fazolový salát s křenem

Fazolový salát s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu, 1 střední kousek křenu, 1 menší cibule, 1-2 lžičky soli, 1-2 lžičky pepře, 1-2 lžičky cukru krupice, 150 ml sojové majonézy (Sojanézy), 1-2 lžičky citronové šťávy

Fazole scedíme a dáme do misky, přidáme najemno nasekanou cibuli, nastrouhaný křen, ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec vmícháme sojovou majonézu, dobře promícháme a dáme vychladit.

Řízek plněný celerem

Řízek plněný celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové pečeně, 100 g celeru, 60 g strouhanky, 2 lžičky slunečnicového oleje, 3 dcl vývaru

Z uvedeného množství vepřové pečeně uděláme dva silnější řízky, do kterých uděláme kapsu pro naplnění. Náplň se skládá z jemně nastrouhaného celeru který je smíchán se strouhankou a pro zlešení chutě je přidán slunečnicový olej. Toto vše dobře pro...

Lahůdkové sladké housky

Lahůdkové sladké housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml mléka, 4 vejce, 180 g Hery, 1/2 lžičky soli, 380 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení sušeného droždí , 2-3 lžíce máku

Do nádoby pekárny vlijeme mléko, přidáme 3 vejce, rozpuštěnou Heru, sůl, mouku, oba cukry a droždí. Zapneme program těsto. Hotové těsto rozdělíme na dvanáct dílků, z každého kousku vyválíme tři pramínky, ze kterých spleteme housku. Housky dáme ...

Řezy obalované v kokosu

Řezy obalované v kokosu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 300 g cukru moučka, 3 vejce, 150 g vlašských ořechů, 1/4 l mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 6 lžic rumu, 6 lžic vody, 6 lžic kakaa, 1 hrneček kokosové moučky

Příprava těsta: utřeme 3 žloutky s cukrem a máslem do pěny, přidáme mleté ořechy, mléko a mouku s kypřícím práškem do pečiva, zamícháme a na konec lehce vmícháme sníh. Na vymaštěný a moukou vysypaný plech rozetřeme těsto a pečeme při 180°C. Vychl...

Koláč z dětské krupičky.

Koláč z dětské krupičky.

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg cukru moučka, 3 vejce, 10 dkg másla, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce krupice, 500 g odtučněného nebo normálního tvarohu, 2 vanilkové cukry (nemusí být), kompotované nebo čerstvé ovoce

Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny, přidáme kypřící prášek, krupici, tvaroh, vanilkové cukry, nakonec sníh ze 3 bílků. Těsto rozdělíme na plech na hromádky, spojíme stěrkou, poklademe ovocem, posypeme posypkou, pěčeme při 180°C.

Jidáše s mákem

Jidáše s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 balení kvasnic, 200 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 4 žloutky, 1 zarovnaná lžička citronové kůry, špetka soli, mléko dle potřeby, 1 vejce na potření, hrst máku

Z droždí, mléka a 1 lžičky mouky a 1 lžičky cukru uděláme kvásek. Do mísy si prosejeme mouku, do níž nakrájíme na kostičky máslo, přidáme zbytky cukru, špeku soli, citronovou kůru a kvásek. Zamícháme a ve zbytku mléka rošleháme žloutky a vmícháme ...

Lacova pochoutka

Lacova pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích prsíček, 5 žampionů, kousek pórku, 1 balení smetany ke šlehání (30%), bramborový škrob na zahuštění, pepř, sůl, olej

Prsíčka si nakrájíme na malé nudličky a malinko opepříme, žampiony nakrájíme na plátky (pokud jsou velké, tak je ještě překrojíme, pórek si nakrájíme najemno (jako do číny a podobných jídel), po této přípravě můžete začít. Na hlubší pánvi nebo v ...

Kuře s brambory na zelí

Kuře s brambory na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kyselé zelí, 0,5 kg brambor, 1 kuře nebo čtvrtky či stehna, 2 jablka, 1 cibule, 4 stroužky česneku (záleží na chuti každého), mletá paprika , kmín, sůl, sádlo, máslo

Vymažeme sádlem pekáček, do kterého vložíme nakrájenou cibuli, buď najemno nebo na měsíčky. Pak na dno vysypeme kysané zelí, které rovnoměrně rozložíme a posypeme nastrouhanými jablíčky. Nakrájené syrové brambory položíme na zelí a okmínujeme je,...

Hovězí nudličky na rajčatech se šunkovou rýži

Hovězí nudličky na rajčatech se šunkovou rýži

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hovězího zadního, 100 g šunky, 1 cibule, 1 zelená paprika (kapie), 1-2 sáčky předvařené rýže, 0,1-0,2 l smetany na zahuštění, 2 lžíce sádla nebo jiného tuku, maggi, Worcesterská omáčka, mletá paprika , oregano, mletý pepř, sůl, 3 rajčata (mohou být i sterilovaná), mražená nebo sterilovaná kukuřice, salátová okurka na dozdobení, kmín

Na sádle osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme nakrájenou papriku a chvíli smažíme. Zaprášíme mletou paprikou, která nám tak trošku vše obarví do červena až hněda. Přidáme na tenké nudličky nakrájené hovězí, promícháme, vše jemně oso...

Marmeládové šátečky

Marmeládové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, špetka soli, 200 g ovocné marmelády, špetka cukru moučka

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Potom k němu vmícháme mouku, tvaroh, 1 vejce a špetku soli. Ze všech přísad uděláme hladké těsto. Těsto položíme na pomoučený vál a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na...

Staročeské palačinky s játrovou směsí

Staročeské palačinky s játrovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, sůl, pepř, 350 - 400 g drůbežích jater, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 250 ml červeného vína, kmín, kečup

Z 1/2 l mléka, 2 vajec, 200g mouky, soli a pepře si připravíme palačinkové těsto, ze kterého uděláme klasické palačiky. Na náplň si orestujeme cibuli s játry nakrájenými najemno. Zastříkneme vínem, podusíme doměkka. Dochutíme kořením (solí, pepřem...

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší brokolice, 300 g měkkého salámu, 300 g Nivy, 300 g Eidamu nebo jiného tvrdého sýra, 430 ml mléka, 40 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, pepř

Brokolici nakrájíme na růžičky, povaříme v osolené vodě 10 - 15 min., scedíme. Můžeme ještě pokrájet a rozložíme na pekáč. Salám a oba sýry nastrouháme. Postupně dáváme na brokolici. Nakonec zalijeme bešamelovou omáčkou, kterou si vytvoříme z mlék...

Roláda z bramborového těsta

Roláda z bramborového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bramborové těsto v prášku, 5 cibulí, 300 g měkkého salámu, 1 lžíce sádla na orestování, sůl

Uděláme si bramborové těsto. Připravíme si cibuli, kterou oloupeme a nakrájíme najemno. Osmažíme a přidáme nakrájený salám, trochu orestujeme. Vše pak dáme na vyválené těsto a zatočíme jako roládu. Přendáme na utěrku a zatočíme. Konce uvážeme pro...

Jogurtový ovocný chlebíček

Jogurtový ovocný chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

180 g hladké mouky, 120 g másla, 2 vejce, 60 g cukru krystal, 150 ml bílého jogurtu, 200 g kandovaného ovoce, 50 g rozinek, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme kandované ovoce, rozinky, rum a jogurt. Zamícháme a nakonec dáme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a do takto připravené směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem v...

Selská omeleta (z brambor)

Selská omeleta (z brambor)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 vařené brambory, 1 větší cibule, 2 vejce, 1/4 lžičky soli, špetka mletého pepře, 2 lžíce sterilovaného hrášku

Nakrájíme nadrobno cibulku a lehounce osmahneme na tuku na pánvi. Vařené, oloupané brambory nakrájíme na kolečka, naklademe na cibulku a lehce osolíme a opepříme. Když se trochu opečou, otočíme je a zalijeme vajíčky, rozšlehanými s trochou so...

Medové sušenky s čokoládovými kousky

Medové sušenky s čokoládovými kousky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 šálku změklého másla, 1/2 šálku medu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 vejce, 11/4 šálku hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 1/2 šálku mandlových lupínků, 3/4 šálku nasekané čokolády

Máslo rozetřeme s medem a vanilkovým cukrem, přidáme vejce a důkladně promícháme. Přidáme mouku, smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva a nekonec vmícháme mandlové lupínky a nasekanou čokoládu. Na plech, vyložený pečícím papírem, lžící d...

Meruňková polévka

Meruňková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g meruněk, 1,5 l vody, 4 lžíce moučkového cukru, 1 ks vanilky, 2 dcl bílého vína, 30 g Solamylu, 2 lžíce citrónové šťávy

Meruňky omyjeme, vypeckujeme, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Když jsou meruňky měkké, tak je prolisujeme, přilijeme vodu, přidáme cukr, vanilku, víno, solamyl, který jsme rozmíchali s trochou vody a necháme projít varem. Když je polévka hotová, ...

Višňová polévka

Višňová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g višní, 1,5 l vody, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce skořice, 30 g Solamylu, 2 lžíce citronové šťávy

Višně omyjeme, vypeckujeme, zalijeme vodou, uvaříme doměkka. Když jsou višně měkké, tak je prolisujeme, přilijeme vodu, přidáme cukr, skořici a necháme chvilku povařit. Solamyl rozmícháme s troškou vody, přilijeme do polévky, povaříme, přidáme dle...

Malinová polévka

Malinová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g malin, 1,5 l vody, 50 g moučkového cukru, 30 g Solamylu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 kelímek smetany

Maliny očistíme, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Když jsou maliny uvařené, prolisujeme je. Přidáme moučkový cukr, solamyl, promícháme a necháme projít varem. Když polévka začne vařit, přidáme citrónovou šťávu, smetanu, pro...

Angreštová polévka

Angreštová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g angreštu, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 1 l vody, 4 hřebíčky, 1/4 l mléka, 2 lžičky moučkového cukru

Angrešt očistíme, omyjeme, rozmačkáme. V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou následně zalijeme vodou, přidáme rozmačkaný angrešt, hřebíčky a vaříme, dokud není angrešt měkký. Když je angrešt měkký, přilijeme ...

Rybízová polévka

Rybízová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybízu, 1,5 l vody, 60 g moučkového cukru, 30 g Solamylu, špetka soli

Rybíz omyjeme, odstopkujeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr, osolíme a necháme vařit, když je rybíz uvařený, prolisujeme ho. Solamyl rozmícháme s troškou vody, přidáme do polévky a necháme projít varem.

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček jakýchkoliv fazolí, 3 - 4 cibule dle velikosti, 2 konzervy rajčatového protlaku - větší balení, 6 stroužků česneku, 50 dkg mletého masa, 2 ks paprikové klobásy (nebo jiné), 2 ks zelené čerstvé papriky, 1/4 balení těstovin vřeten, 1 lžíce zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, 2 kostky masoxu

Den předem si namočíme fazole. Druhý den je nesolené uvaříme a zároveň si uvaříme i těstoviny v jiném hrnci. Cibuli nakrájíme, dáme zpěnit, vložime na ni mleté maso a opečeme, ke konci přidáme pokrájenou klobásku a papriku - také opečené. Vše ...

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 120 g Hery, 2 ks vejce, 80 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 2-3 lžíce cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2-3 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 3-4 lžíce brusinkového kompotu

Na vál prosijeme mouku, přidáme nasekanou Heru, 1 vejce, 80 g cukru krupice, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odležet. Tvaroh smícháme s 2-3 lžícemi moučkového cuk...

Uzenina s fazolkami

Uzenina s fazolkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolek (zelených fazolových lusků), 200 g uzeniny - točeného salámu, 1 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce sojové omáčky, pepř, 2 lžíce oleje

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kolečka nakrájený salám. Bujón rozpustíme v 2 dl vody. Fazolky opláchneme a nakrájíme na kousky. Salám dáme na stranu. Do pánve vhodíme fazolky, zalijeme bujónem, přidáme s...

stránka: