Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 125

Pikantní tokáň na cibuli

Pikantní tokáň na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g libového masa dle libosti (vepřové, hovězí, krůtí), 4 ks cibule, 100 g žampionů, 3 stroužky česneku, mletá paprika, petrželová nať, sůl, pepř celý i mletý, olej, troška smetany

Maso omyjeme, nakrájíme na tenčí plátky, které pak osmažíme prudce na oleji. Když jsou plátky lehce osmažené, vyndáme je z pánve a na stejném oleji podusíme cibuli, kterou zalijeme hrnkem studené vody. Když cibule změkne, přidáme sloupnuté, umyté ...

Zelný závin se sýrem

Zelný závin se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, hladká mouka na vál, 350 g kyselého zelí, 200 g balkánského sýra, bazalka, tymián, oregano, rozmarýn, 1 vejce, 1 hrst sezamových semínek

Těsto rozdělíme na 2 části. Každou vyválíme. Kysané zelí vymačkáme a smícháme s balkánským sýrem, přidáme koření dle výběru a chuti a vše promícháme. Dáme na vyválené těsto, které pečlivě zavineme. Přendáme na plech a oba záviny potřeme rozšlehaný...

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kedlubnů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, ocet, cukr, sůl, zelená petrželka

Kedlubny okrájíme, omyjeme a pak nakrájíme na tenčí nudličky. Vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml vody. Vše osolíme a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Když kedlubny změknou, přebytečnou vodu slijeme a přidáme 3 lžíce másla. Zaprášíme hladko...

Svačinový perník

Svačinový perník

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Perníku - instantní sypké směsi, 1 vejce, 100 ml oleje, 250 ml mléka, hrubá mouka a tuk na vymazání a vysypání formy, ovocná marmeláda na ozdobu, čokoládová poleva na ozdobu, smetana ke šlehání (šlehačka) na ozdobu

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Vlijeme ho do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme. V elektrické troubě pečeme při 160°C asi 25 minut, v plynové na nižší stupeň asi 25 minut, v horkovzdušné při 150°C zhruba 20 minut...

Citrónové želé

Citrónové želé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku instantní želatiny, 1 citrón, citronová kůra, pomerančová kůra, 100 g cukru krupice

Želatinu necháme nabobtnat ve 300 ml vody. Citrón omyjeme, šťávu vymačkáme a kůru nastrouháme. Želatinu zahřejeme a smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme několik proužků kůry a vše nalijeme do předem vypláchnutých formiček. Necháme vychla...

Kuřecí polévka s vejcem

Kuřecí polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l drůbežího vývaru, 1 balení kuřecích drobů, 6 ks šalotky, 2 lžíce jemně nasekané nati koriandru, 4 lžíce sojové omáčky (můžeme nahradit vegetou), 4 ks vajec, sůl, pepř

Ve vývaru bychom měli mít kuřecí drůbky(nebo maso), mírně osolíme, opepříme a vmícháme jemně pokrájenou šalotku smíchámou s koriandrem a sójovou omáčkou, krátce povaříme a stáhneme z plotny. Do polévky pomalu vléváme rozšlehaná vejce a mícháme je ...

Kuře se slaninou

Kuře se slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou (můžou být i stehna), 60 g slaniny, 40 g másla nebo sádla, troška kečupu, 4 ks vajec, sůl

Prsíčka osolíme a pečeme na tuku z obou stran. Slaninu bychom měli mít na silnější plátky, které taky opečeme z obou stran. Z vajec si uděláme volská oka. Při podávání dáme na každou porci prsíček plát opečené slaniny, 1 volské oko a pokapeme keču...

Kuře po myslivecku

Kuře po myslivecku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší kuře, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 50 ml rostlinného oleje, 2 větší cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, mletá paprika, kousek bobkového listu, špetka majoránky, špetka tymiánu, 200 ml červeného vína, 150 g čerstvých hub (mohou být i žampiony), 1 červená paprika, 3 lžíce zmrazeného hrášku

Očištěné a omyté kuře osušíme a rozdělíme na 4 porce. Mouku smícháme se solí, pepřem a tuto směs vetřeme do porcí kuřete. Osmažíme je po obou stranách na oleji a vyjmeme. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na půlkolečka, vmícháme protlak, mletou p...

Marinovaná hlíva v těstíčku s pažitkovým dipem

Marinovaná hlíva v těstíčku s pažitkovým dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Hlívy ústřičné, 3 lžíce olivového oleje, 2-3 lžičky citronové šťávy, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička česneku - sušeného, 2 ks vajec, 50-100 ml bílého vína, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíce zakysané smetany, 2-3 lžíce pažitky, 1 hrneček rostlinného oleje

Trs hlívy rozkrájíme na jednotlivé plodnice a očistíme je. Připravíme si marinádu: Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, 1/2 lžičkou pepře, 1 lžičkou soli, tymiánem a sušeným česnekem. Směs dobře prošleháme. Kloboučky hlívy promícháme s ma...

Smažené palačinky plněné sýrem

Smažené palačinky plněné sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g hladké mouky + trocha na obalení, 0,75 l mléka, 2 ks vajec + 1 vejce na obalení, tuk, olej na smažení, Na náplň: 10-12 plátků sýra (podle počtu palačinek), strouhanka na obalení

Z vajec, mouky a mléka si připravíme těsto a upečeme tenké palačinky. Do každé z nich vložíme tenký plátek sýra, zabalíme a takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme se zeleninovým salátem, dobrý je hlávkový, nebo papriko...

Pálivá omáčka s kečupem

Pálivá omáčka s kečupem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g majonézy, 2 lžíce kečupu, křen podle chuti, 1/2 citrónu, 1 stroužek česneku, 2 kulička celého pepře, kopr, petrželka, 2 lžíce sladké smetany, 1 lžička whisky, sůl

Majonézu dobře rozmícháme se smetanou a rajčatovým kečupem, přidáme lžíci strouhaného křenu, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, sekaný kopr a petrželku a okořeníme hrubě drceným pepřem. Zakapeme trochou whisky a dobře promícháme. Vychlazenou om...

Sirup z kopřiv

Sirup z kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stonků kopřiv, 3,5 l vody, 4 ks citrónů, 10 dkg kyseliny citronové, 3,5 kg cukru

Stonky mladých kopřiv asi 20 cm velikých dáme do vody, kam jsme přidali citrony na kolečka, citronovou kyselinu a vše svaříme a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme a s cukrem opětovně svaříme.

Koláč z kysaného mléka

Koláč z kysaného mléka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 celá vejce, 50 dkg cukru krystal, 5 lžic oleje, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce ovocné marmelády, 2 sáčky vanilkového cukru, 1/2 l acidofilního mléka, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg hrubé mouky, 1 lžička Sody bikarbóny, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, čokoládová poleva, smetana ke šlehání (šlehačka)

Dvě celá vejce utřeme s krystalovým a vanilkovým cukrem. Přidáme olej, kakao a marmeládu. Vše smícháme, přidáme kysané mléko, hladkou a hrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Dobře promícháme. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný pl...

Hnízda ze salámu se sýrem

Hnízda ze salámu se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky salámu, 4 ks vajec, 60 g Eidamu, 2 lžíce olivového oleje

Olej rozpálíme na pánvi, na něm opečeme plátky salámu. Když salám opékáme, tak se zkroutí, neboli vytvoří jakoby jamku, do které rozklepeneme vejce, osolíme, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme, až bílek ztuhne. Podáváme s pečivem.

Vejce s rajčatovou pěnou

Vejce s rajčatovou pěnou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 4 ks žloutků, 20 g moučkového cukru, 4 ks vajec, 40 g másla, 1 lžička petrželky, špetka soli

Rajčata omyjeme, nakrájíme na půlky a dáme do mixéru rozmixovat. Rozmixovaná rajčata nalijeme do hrnce. Do rozmixovaných rajčat přidáme žloutky, máslo, moučkový cukr, osolíme a na prudkém ohni šleháme z této hmoty sníh. Vejce si uvaříme natvrdo, o...

Chalupářský oukrop

Chalupářský oukrop

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vajec, 4 plátky veky nebo chleba, 30 g sádla (tuku), 4 stroužky česneku, 1/2 kostky masoxu, majoránka, sůl, pepř

Česnek rozetřeme se solí a dáme do 1,2 l vroucí vody. Přidáme masox, pepř, špetku majoránky a povaříme. Potom přidáme rozšlehaná vejce, která nalijeme přes vidličku do polévky a necháme srazit. Veku nakrájíme na kostičky, které na tuku osmažíme. ...

Pepřové rohlíky s jarní cibulkou z domácí pekárny

Pepřové rohlíky s jarní cibulkou z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 5 lžic olivového oleje, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 1 balení sušeného droždí , 2 jarní cibulky, 1-2 lžičky mletého pepře, 1-2 lžíce drceného kmínu, 1 vejce

Do pekárny dáme mléko, olivový olej, přidáme mouku, sůl, cukr a droždí. Zapneme program těsto. Jarní cibulku si nasekáme nadrobno a spolu s 1-2 lžičkami pepře ji zapracujeme do vykynutého těsta. Těsto si rozpůlíme, každý díl vyválíme na kruhovo...

Vepřový či kuřecí řízek v sýrové omáčce

Vepřový či kuřecí řízek v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kusy kuřecího prsa na řízek, 30 dkg strouhaného Eidamu, 1 balení šlehačky, 1 lžička soli, 1/2 lžička mletého pepře, 2 vejce, 1 dcl mléka, 4 lžíce hladké mouky

Je jedno zda použijeme vepřový či kuřecí plátek. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v těstíčku z vajec, mouky a mléka. Pak je lehce osmažíme na pánvi, naskládáme do pekáčku a zalijeme šlehačkou, smíchamou se strouhaným sýrem, popř. troch...

Tříbarevný koláč

Tříbarevný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1. vrstva: 250 g hladké mouky, 0.5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 125 g Hery, 50 g cukru moučka, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 2. vrstva: 500 g tvarohu, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 200 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku vanilkového, 3. vrstva: 2 ks vajec, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa

Koláč se skládá ze 3 vrstev. 1 vrstva: hl. mouku, kakao a prášek do pečiva si připravíme na vál-přidáme změklou heru, vejce, cukr, 3 lžíce mléka. Zpracujeme těsto, rozválíme na plát a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto propícháme vidli...

Vepřové z karavanu

Vepřové z karavanu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva vepřového masa ve vlastní štávě, 3 ks vajec, 2 ks cibule, 2 ks hlávkového salátu, špetka soli, špetka pepře

Na tuku z konzervy zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme omyté, drobně nakrájené listy hlávkového salátu, podlijeme několika lžičkami vody a dusíme asi 5 minut. Na tento základ nakrájíme maso z konzervy a prohřejeme. Vše zalijeme vejcem, které jsme ...

Rychlý guláš z lančmítu

Rychlý guláš z lančmítu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Luncheon Meatu (450g), 150 g hub, 2 cibule, 2 sterilované okurky, kečup, troška oleje, chilli koření, mletá paprika, sůl, pepř

Nakrájené houby osmahneme na 2 lžících oleje nebo tuku, podlijeme asi 4 lžícemi vody, osolíme a podusíme doměkka. Lančmít nakrájíme na hranolky nebo větší kostky. Na tuku z konzervy zpěníme lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky chilli koření a nakráje...

Balatonské hovězí

Balatonské hovězí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva hovězího ve vlastní štávě, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 4 ks vajec, strouhanka, troška mléka, sůl, pepř, petrželka

Na lžici tuku nebo tuku z konzervy zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno rozsekané maso z konzervy, v mléce namočené 2 lžíce strouhanky, česnek rozetřený se solí, 2 lžíce nakrájené petželové natě a dochutíme pepřem. Podusíme 15-20 m...

Povidlová omáčka

Povidlová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic švestkových povidel, 1 lžíce pudinkového prášku s jahodovou příchutí, mletá skořice, hřebíček, citronová šťáva, cukr, špetka soli

V půl litru vody rozvaříme povidla, přidáme 1/4 lžičky skořice, roztlučený hřebíček, lžičku citronové štávy, trošku soli a svaříme dohladka. V 1 dl studené vody rozmícháme pudinkový prášek, který vlijeme do základu a za stálého míchání svaříme na ...

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g tvrdého sýra, 1 kostka masoxu slepičího, troška pažitky

V půl litru vlažné vody rozpustíme kostku slepičího bujonu a povaříme. Nastrouháme si sýr, přidáme do vývaru a necháme rozvařit. Omáčka je vhodná na zbytky pečeného kuřete, ale také na vařený květák.

Ryba v marinádě od mé tchýně-výborná

Ryba v marinádě od mé tchýně-výborná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 50 g celeru, 100 g mrkve, 20 g petržele, 1 dcl vinného octa, 1 cibule

Do 1 dcl vody dáme ocet a špetku soli a dáme vařit - vložíme porce kapra, necháme přejít varem a vyndáme. Zeleninu nakrájenou na kolečka nasypeme do vody a uvaříme do poloměka. Přidáme cibuli, povaříme a hned vyndáme. Do sklenice vložíme porce ry...

stránka: