Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 75

Špenát zapečený se sýrem a kuřecím masem

Špenát zapečený se sýrem a kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátu, 30 g másla, 2 vejce, 2 kuřecí prsa, 100 g strouhaného sýra, 5 lžic smetany, 70 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový květ, 1 lžička česneku - sušené kořenící směsi, olej

Maso nakrájíme na kostičky a na lžičce oleje opečeme doměkka. Špenát necháme částečně rozmrazit a pod pokličkou ho chvíli podusíme. Změklé máslo utřeme se žloutky, přidáme sýr, smetanu, opečené maso, podušený špenát, osolíme, okořeníme a přidám...

Trochu jiná pórková pomazánka

Trochu jiná pórková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední pórek, 1 lžíce másla, 2 kostičky taveného sýra, sůl, pepř, 1 lžíce majonézy, 1-2 natvrdo vařená vejce, asi 4 lžíce mléka

Dobře očištěný pórek nadrobno nakrájíme a na lžíci másla ho necháme restovat. Když je pórek měkký (trvá to asi 10 minut), přilijeme mléko a přidáme kostičky sýra. Mícháme, až se sýr rozpustí a spojí s mlékem. Vše přendáme do misky a necháme vychl...

Ostrý salámový wok

Ostrý salámový wok

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g silných libových párků, 1 lžička kari koření, 1 lžíce Worcesterové omáčky, 3 lžíce sojové omáčky, 1-2 chilli papričky, 1 vejce, 1 lžíce Solamylu, 2 střední cibule, 1/2 pórku, 1/2 červené papriky , 2 stroužky česneku, špetka pepře, 2 lžíce ostrého kečupu, 100 ml piva, 1 lžíce oleje, 1 lžička oregana (nejlépe čerstvého)

Párky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do misky, přidáme kari, pepř, worcester, sojovou omáčku, nadrobno posekané chilli papričky, nasekaný česnek, vejce a Solamyl a promícháme. Na woku si rozehřejeme olej a směs krátce opečeme...

Pikantní lančmít s nivou

Pikantní lančmít s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celá konzerva Luncheon Meatu nebo 8 plátků (0,5cm), 150 g Nivy, 5 stroužků česneku, špetka majoránky, hořčice, olej na vymazání

Vyklopíme lančmít a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a utřeme, nivu nastrouháme. Natrháme si 4 kusy alobalu velké tak, aby se do nich dal lančmít zabalit, vymastíme je, potom do nastrouhané nivy vmícháme česnek, majoránku a plátky lančmítu po...

Sýrový salát s fazolí

Sýrový salát s fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzeného sýra, 1 menší fialová (červená) cibule, 250 ml sterilizovaných fazolí, 1 červená paprika, 150 ml bílého jogurtu, 50 ml olivového oleje, 50 ml citronové šťávy, 1 lžíce nasekané pažitky, špetka soli

Uzený sýr nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do mísy. Přidáme očistěnou, na kolečka nakrájenou cibuli a na kostky nakrájenou papriku. Všechno osolíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Přidáme fazole, ochutíme citronovou šťávou, promíchám...

Zeleninový mix

Zeleninový mix

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka čínského zelí, 1 hlávka ledového salátu, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 větší rajčata, 1 salátová okurka, 1 mrkev, 100 g Eidamu (Edam), 100 g sýra Niva, 150 g kuřecích prsou, 3 vejce, trocha olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky a mrkev najemno nastrouháme. Oba sýry eidam i nivu nastrouháme nahrubo. Na pánvi orestujeme kuřecí prsíčka nakrájená na nudličky, které dochutíme pepřem, solí a necháme vychladit. Pokrájenou z...

Listové řezy s hroznovým vínem

Listové řezy s hroznovým vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 500 g hroznového vína, 500 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, asi 4 lžíce cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 sáček želatinového ztužovače, asi 3 lžíce vaječného likéru, 1 sáček čokoládové polevy

Těsto rozdělíme na půl. Z každé poloviny vyválíme obdélník a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Tvaroh smícháme s jogurtem, přidáme cukr (kdo má rád více sladké, může přidat cukr podle chuti), vanilkový cukr, rum a dobře promícháme. Že...

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlívy, 150 g žampionů, 150 g hříbků (čerstvých nebo mražených), 1 lžíce másla, 2 šalotky, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 100 ml bílého vína, 200 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín, pepř, 4 plátky listového těsta, 1 vejce, petrželová nať

Na rozehřáté máslo dáme restovat nasekanou šalotku, po chvíli přidáme všechny houby nakrájené na plátky a opečeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přihodíme bujónovou kostku, osolíme, opepříme, dáme i kmín a asi 15 minut povaříme. Poté přilijeme...

Ďábelská kotletka

Ďábelská kotletka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kotlety, 2 velké cibule, 1 kg rajčat, 1/2 dcl olivového oleje, 1 lžíce oregana, špetka bazalky, špetka cayenského pepře, špetka barevného pepře, špetka mletého tmavého pepře, sůl dle potřeby

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a rozložíme na vymazaný pekáč. Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na cibuli. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme mletým pepřem, potřeme olejem a rozložíme na rajčata. Posypeme uvedeným kořením - o...

Zapečená mrkev s bramborem

Zapečená mrkev s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 500 g vařených brambor, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1/2 šálku mléka, 100 g strouhaného sýra, hrst petrželové natě, sůl, pepř

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka (větší kolečka můžeme přepůlit) a v lehce osolené vodě povaříme skoro doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno, salám na kostičky a obojí orestujeme na lžíci oleje. V míse smícháme salámovou směs s povařenou mrkví...

Špenátové nočky do polévky

Špenátové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti čerstvých špenátových listů, 2 lžíce změklého másla, 1 vejce, 1/2 hrnečku strouhanky, 2 hrsti hrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky česneku - sušené kořenící směsi

Omyté špenátové listy dáme do cedníku, důkladně prolijeme vařící vodou, necháme okapat a nasekáme na malé kousky. Máslo se špetkou soli a žloutkem dobře promícháme, přidáme strouhanku, mouku, připravený špenát, česnek a muškátový květ. Z bílku ...

Suprové tvarohové placičky

Suprové tvarohové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g tvarohu, 3 vejce, 40 g strouhanky, 150 g hrubé mouky, špetka soli, 3 lžičky cukru krupice, olej na smažení

Do tvarohu vmícháme žloutky, špetku soli, cukr, strouhanku a mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Lžící tvoříme na pánvi placičky a smažíme dozlatova na rozehřátém oleji. Hotové jen pocukrujeme nebo potřeme povidly a dozd...

Vosí hnízda

Vosí hnízda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rumu, 16 dkg cukru moučka, 5 dkg strouhaných ořechů, 8 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 balení dětských piškotů, 1 láhev vaječného likéru

Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme k nim cukr, rozehřáté máslo, mléko a rukama vypracujeme vláčnou hmotu. Kousky těsta tvarujeme do formiček na úlky vysypaných moučkovým cukrem a vyklopíme. Do vzniklého otvoru dáme vaječný koňak a uzavřeme pišk...

Staročeský medovník

Staročeský medovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 90 g sádla, 3 vejce, 2 lžičky sody bikarbóny, 6 lžíc medu, 6 lžíc mléka, Krém: 750 ml mléka, 7 lžíc polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 žloutky, 120 g cukru moučka, 250 g másla

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát ...

Hermelínový salát

Hermelínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 salátové okurky, 2 Hermelíny, 1 bílý jogurt, 2 stroužky česneku, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, špetka sladké papriky, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek

Oklurky nakrájíme na plátky. Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky. Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Okurky položíme na dno mísy a přelijeme jogurtovým dresinkem. Na to položíme rozkrájené herme...

Rybí filé v rajské šťávě

Rybí filé v rajské šťávě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rybího filé, 40 g másla, 2 cibule, 20 g hladké mouky, špetka mleté papriky, 250 ml kravského mléka, 250 ml rajčatové šťávy, troška citronové šťávy, špetka soli

Mírně rozmražené filé podusíme doměkka ve vlastní šťávě. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hladkou mouku a mletou sladkou papriku. Připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem a asi 5 minut povaříme. Přilijeme rajčatovou š...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Kapr zapečený s houbami

Kapr zapečený s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g očištěného kapra, 200 g másla, 800 g uvařených brambor ve slupce, 200 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 cibule, 2 vejce uvařené natvrdo, 100 g strouhaného Ementálu, sůl podle potřeby, OMÁČKA: 300 ml sladké smetany, 100 g hladké mouky, 100 g másla, cca 300 ml masového vývaru, špetka soli

Očisteného kapra rozdelíme na porcie, čiastočne vykostime, posolíme, opečieme na masle a dáme do maslom vymastenej zapekacej misy.Prikryjeme uvarenými zemiakmi pokrájanými na plátky a udusenými na masle a hríbikmi, už skôr podusenými na cibuli pok...

Zapečené kuřecí maso

Zapečené kuřecí maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích řízků, 200 g anglické slaniny, 3 cibule, 300 g strouhaného tvrdého sýra Eidam (Edam), špetka česneku - sušené kořenící směsi, špetka soli, 20 ml olivového oleje

Kuřecí řízky opláchneme a pak je jemně naklepeme, osolíme a opepříme česnekovým kořením. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Tvrdý sýr na struhadle nahrubo nastrouháme. Pekáček vymažeme olivovým olejem a ...

Brambory se žampiony

Brambory se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 600 g žampionů, 1 svazek petrželky, 4 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sušené majoránky, 150 g sýra na strouhání (Edam)

Brambory oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na 2 lžících másla opékáme syrové brambory přibližně 15 minut. Osolíme je, opepříme a vložíme do mísy. Na zbylých 2 lžících másla osmahneme pokrá...

Sýrová kolečka nejen k vínu

Sýrová kolečka nejen k vínu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 1/4 kostky másla, 1,5 - 2 dcl mléka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1/2 lžičky cukru krupice, 1 lžička soli, 20 dkg Eidamu , 20 dkg Nivy

Z hladké mouky, kypřicího prášku, asi 1,5 dcl mléka, 1/8 Hery či másla, 1/2 lžičky cukru a 1 lžičky soli si připravíme vláčné těsto. Poté rozdělíme na 3 kousky, vyválíme plát a potřeme nádivkou. Nádivku si připravíme z nastrouhaných celých množ...

Krůtí soté s hlívou

Krůtí soté s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prsou, 200 g libové anglické slaniny, 1 větší cibule, 250 g hlívy ústřičné, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 lžíce sojové omáčky, 1 sklenka leča, 1 lžička papriky , 1 lžíce oleje

Maso nakrájíme na nudličky. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přihodíme malé kostičky slaniny a orestujeme dozlatova. Cibuli zaprášíme lžičkou papriky, přidáme maso a hlívu nakrájenou na proužky a chvíli je necháme opékat. Opečené maso z...

Oříšková bábovka s opilým ovocem

Oříšková bábovka s opilým ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jablek, 200 g hrušek, 200 g Hery, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 8 lžic rumu, 200 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120 g lískových oříšků, 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice

S přípravou začneme den předem. Jablka i hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, pokapeme 6 lžícemi rumu a dobře promícháme. Vložíme je do uzavíratelné nádoby a necháme v chladu marinovat do druhého dne. V míse šleháme hodně změklou Heru s v...

Chlebová štola

Chlebová štola

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 30 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krupice, 300 ml vody, 250 g anglické slaniny, 200 g Eidamu (Edam)

Z mouky, soli a kmínu vytvoříme směs, do níž vmícháme kvásek z droždí, cukru a trošky teplé vody. Vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme vodu. Necháme je vykynout a pak z něj vyválíme placku. Na ni dáme nakrájenou slaninu a posypeme nastrouhaným s...

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 kyselé okurky, 1 jablko, 100 g Eidamu (Edam), 1 menší cibule, 3 vejce, 1 balení majonézy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě (kudrnky)

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Uvaříme doměkka v osolené vodě se špetkou tymiánu. Vejce uvaříme natvrdo. Na hrubším struhadle nastrouháme okurky, jablko a sýr. Cibuli, vejce a kudrnku posekáme nadrobno. Přidáme zchladlou čočku, majoné...

stránka: