Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 73

Medová roláda s kávovým krémem

Medová roláda s kávovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 100 g cukru moučka, 100 g včelího medu, 160 g hladké mouky, 1 lžička sody bikarbóny, 400 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku, 5 lžíc cukru krupice, 2 lžíce instantní kávy, 250 g másla, troška meruňkové marmelády

4 žloutky a 1 celé vejce vyšleháme s cukrem a medem do pěny. Do husté pěny zvolna vmícháme mouku se sodou a tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a plát upečeme do zlatova. Ještě horký srolujeme a necháme vychladnout...

Nadívaný bůček se žampióny

Nadívaný bůček se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g bůčku bez kosti, 3 rohlíky, 3 vejce, 1 šálek mléka na zvlhčení rohlíků, 250 g žampionů, 2 stroužky česneku, 1 cibule, špetka soli, špetka kmínu, špetka pepře, špetka muškátového oříšku

Očištěné žampióny nakrájíme na kostičky. Pečivo také a zvlhčíme mlékem, přidáme rozmíchaná vejce, muškátový oříšek a mletý pepř, osolíme a lehce promícháme se žampióny. Do připraveného bůčku prořízneme ostrým nožem kapsu, maso osolíme, potřeme vně...

Kotlety se zeleninovou kaší

Kotlety se zeleninovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety s kostí, 1 lžíce grilovacího koření, 3 lžíce olivového oleje, 10 brambor, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 bulvy celeru, 100 g másla

Vepřové kotlety nejdřív z obou stran hustě posypeme grilovacím kořením, potom je opečeme na rozpáleném pánvi,(nejlépe nasucho na grilovací pánvi) z kažé strany 3 minuty. Teprve potom kotlety potřeme olejem, naklademe je na pekáček a dáme do rozehř...

Raffaello dort s jahodami

Raffaello dort s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení smetany ke šlehání (500 ml), 200 g bílé čokolády, 5 vajec, 180 g cukru moučka, 1 lžíce oleje (nejlépe slunečnicového), 120 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 šálek kokosové moučky, několik jahod na ozdobu, 2 lžíce bílého rumu

Den předem šlehačku nalijeme do kastrůlku, nalámeme do ní bílou čokoládu a za stálého míchání zahříváme, až se čokoláda rozpustí a směs se začne vařit. Kastrůlek dáme do chladu a necháme odležet do druhého dne. Vejce šleháme s cukrem a olejem do ...

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Bramborová polévka s pórkem a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 1 pórek, 2 klobásy, 2 lžíce sádla, 1 cibule, troška pepře mletého, špetka soli dle potřeby, 1 kostka masoxu , možno i zeleninový, 1 lžička kmínu

Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené klobásky či párky, mírně opečeme a zaprášíme hladkou moukou, vytvoříme za stálého přilévání vroucí vody světle hnědou jíšku, odstavíme z ohně a nalijeme asi 6 dcl studené vody. Mezitím ...

Hovězí maso s brokolicí a žampióny

Hovězí maso s brokolicí a žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 150 g žampionů, 200 g brokolice, 200 ml smetany ke šlehání, špetka soli, špetka pepře, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostky. Poté jej osolíme a opepříme a na oleji prudce osmahneme. Jakmile nám začne zlátnout, podlijeme maso vodou. Dusíme, dokud maso nezačne měknout. V případě potřeby dále podléváme vodou. Jakmile maso m...

Pečené brambory s cibulí polité octem

Pečené brambory s cibulí polité octem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 150 g cibule, špetka soli, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na menší plátky. Vyrovnáme je na plech, osolíme, polijeme olejem a dáme péct. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Asi po dvaceti minutách by měly být brambory měkké (pokud ne, ještě je chvil...

Krupice z mouky

Krupice z mouky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 lžíce cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 2 lžíce másla, 3 lžíce Granka

Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Osladíme cukrem, přidáme máslo a nakonec pomalu přisypáváme mouku. Vždy trochu přisypeme, zamícháme, opět trochu přisypeme, zamícháme atd. Pak vaříme asi 3 minuty. Hotovou kaši nalijeme na talíře a posyp...

Zavařený křen

Zavařený křen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g křenu, 20 ml vody, 10 ml rostlinného oleje, 10 ml octa, 1 lžička soli

Křen oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vodu převaříme a potom v ní křen rozmixujeme. Přidáme olej, ocet, cukr a sůl a vše dobře promícháme. Nalijeme do předem připravených vypařených zavařovacích skleniček a dobře zavíčkujeme. Podáváme všude tam, ...

Sníh s rumem a džemem

Sníh s rumem a džemem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, 12 dkg cukru moučka, 1 lžíce džemu, 1 lžíce rumu

Rum a džem důkladně promícháme do hladké kaše. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého pomalu po lžičkách zašleháváme cukr. Nakonec vzniklou směs opatrně promícháme s marmeládovo-rumovou směsí. Takto vylepšený sníh používáme třeba na ovocné nebo ...

Manžílkův osvěžující koktejl

Manžílkův osvěžující koktejl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mrkve, 1/2 okurky, 1 pomeranč, 1 avokádo, 100 ml sodové vody

Nejdřív nás čeká trocha té protivné přípravné otročiny: pomeranč a okurku oloupeme, mrkev oškrábeme, avokádo vypeckujeme a vydlábneme dužinu. Nyní vše kromě avokáda vložíme do odšťavňovače a uděláme si dobrou šťávičku. Dužinu z avokáda trochu roz...

Zahuštěné čočkové pyré s tvarohem

Zahuštěné čočkové pyré s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 500 ml mléka, 100 g krupice, 2 lžíce másla, 200 g tučného tvarohu, špetka soli

Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Přecedíme a rozmixujeme. Mezitím si z mléka a krupice uvaříme hustou krupicovou kaši. Opravdu důkladně mícháme, aby se nám v ní neudělaly hrudky, které by celé pyré pokazily. Přecezenou čočku, krupicovou kaš...

Kalamajka

Kalamajka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1,5 l mléka, špetka soli

Z tuku a mouky připravíme zcela světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozmícháme, povaříme a osolíme dle chuti.

Bábovka z domácí pekárny

Bábovka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 140 ml rostlinného oleje, 140 g cukru moučka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 pudinkové prášky, 1 lžička rumu

Vejce, olej, cukr, pudinkový prášek, prášek do pečiva a rum dáme do pekárny. Zapneme program Těsto a necháme promíchat asi 20 minut. Vyděláme háky a zapneme program Pečení, pečeme asi 50 minut při 150°C. Hotovou bábovku pocukrujeme. Můžeme péct i ...

Vaječný koňak bez vajec

Vaječný koňak bez vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 konzervy Salka, 1/2 l rumu

Mléko vaříme v plechovkách 2 hodiny, po vychladnutí obsah vyklopíme do mísy a vyšleháme s rumem. Nejlépe ručně, jinak vznikne navrchu hodně pěny.

Vaječný koňak z ledovek

Vaječný koňak z ledovek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kondenzovaného mléka, rum podle chuti, 3 balení bonbonů Ledovek

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit.

Vaječný koňak 2

Vaječný koňak 2

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice, 2 balení vanilkového cukru, 1/4 l rumu

Šlehačku, žloutky, cukr svaříme ve vodní lázni. Vaříme tak dlouho, dokud to nebude horké. Pak stáhneme a přidáme vanil.cukr, mícháme a necháme vychladnout. Do řádně vychlazeného dáme rum. Je vynikající !

Karamelový koňak

Karamelový koňak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kondenzovaného mléka, 2 -3 dcl mléka, 1/2 l rumu

Kondenzované mléko necháme karamelizovat ve vodní lázni tak, aby bylo zakryté vodou a vaříme 1 hodinu. Po vychladnutí se přidá 2 - 3 dl mléka a 1/2 l rumu a dobře se vymíchá.

Houbová sekaná z pekárny

Houbová sekaná z pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 2 vejce, 2 cibule, 4 stroužky česneku , 150 g anglické slaniny, 1 ml mléka, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička soli

Houby, anglickou, cibuli a česnek rozsekáme v mixéru. Dáme do pekárny, přidáme vejce, mléko, sůl a strouhanku. Zapneme program Těsto a necháme 10 minut promísit, pokud je směs řídká přidáme strouhanku, směs má být hustší. Vypneme program Těsto a z...

Kynuté pečivo s brusinkami

Kynuté pečivo s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka, 2 lžíce rumu, 2 vejce, 80 g rozpuštěné Hery, špetka soli, 450 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 20 g droždí , Náplň: 2 hrsti sušených brusinek, hrst rozinek, hrst mandlových lupínků, 1 banán, 1 velké jablko, 1 žloutek

Do nádoby pekárny dáme mléko, rum, vejce, Heru, špetku soli, mouku, cukr a droždí a zapneme program "těsto". Zatím si připravíme náplň: smícháme brusinky, rozinky, mandlové lupínky, banán nakrájený na malé kostičky a jablko nastrouhané na hrubé...

Kořeněná vepřová pečeně

Kořeněná vepřová pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřových kotlet vcelku, 250 ml suchého bílého vína, 2 stroužky česneku , 1 cibule, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, olej, sůl, pepř, drcený kmín, 4 kuličky jalovce, 2-3 lžičky Solamylu

Maso vložíme do misky, zalijeme vínem a přidáme bobkové listy. Oloupaný česnek pokrájíme na tenké plátky a přidáme k masu. Oloupanou cibuli přepůlíme, zapícháme do ní hřebíčky a také přidáme do vína. Misku zakryjeme alobalem a dáme do druhého dne ...

Smažený chléb

Smažený chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek chléba, 1 kousek šunkového taveného sýra, 1 menší cibule, špetka grilovacího koření, 1 vejce, 1 hrnek strouhanky, 3 lžíce oleje

1 balení taveného sýra, 1 vejce, 1 menší cibuli nakrájenou na jemno a grilovací koření dle chuti dobře prohněteme. Namažeme na chleba z jedné strany a obalíme ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji.

Jednoduchá povidlová bábovka

Jednoduchá povidlová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 8 g cukru krupice, 150 g Hery, 160 g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce strouhaných ořechů, 4 lžíce švestkových povidel

Žloutky, cukry, Heru a povidla ušleháme, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, ořechy a nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Formu vymažeme, vysypeme, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Po upečení necháme 10 minut...

Pražené domácí mandle

Pražené domácí mandle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení loupaných mandlí, sůl dle chuti, 1 hrneček rostlinného oleje

Do rendlíku si nalijeme olej a nasypeme mandle, vaříme, dokud mandle nezačnou zlátnout. Vyjmeme děrovanou lžící do připravené misky, kde na dno vložíme ubrousek, aby vsákla mastnota a posolíme dle vlastní chuti.

Marmeládové koblihy

Marmeládové koblihy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 80 g cukru krupice, 100 g tuku, 6-8 žloutků, 4 lžíce rumu, 60 g droždí , 1/2 l mléka, 1 špetka citronové kůry, špetka soli, 1 hrnek oleje na smažení, 1 hrneček ovocné marmelády

V části mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky na kvásek. Tuk utřeme s cukrem a se žloutky. Přidáme mouku, rum, kvásek, sůl, citr.kůru a mléko. Vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme. Na placku vyznačíme ko...

stránka: