Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 8

Medenki

Medenki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks vejce, 50 g cukru moučka, 100 g včelího medu, 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky sody bikarbóny, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky vanilkové esence, 15 ks vlašských ořechů

Ořechy vyloupeme tak, abychom z nich získali celé poloviny. Získáme tak asi 30 kusů ořechů, které použijeme na ozdobu. Smícháme vejce, cukr a med - med musí být tekutý, proto si ho rozehřejeme (na vodní lázni nebo v mikrovlnce). Poté postupně př...

Americké hvězdičky s jahodami

Americké hvězdičky s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 180 g másla, 900 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 600 g jahod, 100 g cukru moučka, 6 lžíc cukru krupice, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička soli, 1-2 lžíce pomerančové kůry

Jahody nakrájíme nadrobno, přidáme vanilkový cukr a pomerančovou šťávu a necháme v chladu uležet, zatímco budeme připravovat těsto. Smícháme hladkou mouku, cukr krupici, prášek do pečiva, lžičku soli, pomerančovou kůru a nezměklé máslo a vypracuj...

Jednoduchý krémový špenát

Jednoduchý krémový špenát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žervé, 1 kg špenátu, 1 špetka muškátového ořechu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Žervé rozpustíme na mírném plameni, poté přidáme špenát a dobře promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a prohřejeme.

Mrkvovo kmínový salát

Mrkvovo kmínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kmínu, 1 ks citrónu, 3 ks šalotky, 5 ks mrkve, 1 troška zázvoru, 5 lžíc olivového oleje, 4 lžíce koriandru, 1 hrst máty peprné

Kmín opražíme nasucho v pánvi. Odstavíme a přidáme k němu kůru a šťávu z citrónu. Přidáme strouhaný zázvor, olivový olej a najemno nakrájené šalotky. Mrkve oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme je ke všemu spolu s nasekaným koriandrem a mátou...

Salát z grilované kachny s ananasem

Salát z grilované kachny s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kachních prs, 2 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 2 ks limety, 1 ks ananasu, 2 ks šalotky, 1 troška zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce koriandru, 1 lžička včelího medu, 3 hrsti fazolek (zelené fazolové lusky), 1 hrst máty peprné

Pokud máme kachní prsa s kůží, kůži odřízeneme. Chilli papričku nakrájíme najemno a zázvor nastrouháme. Česnek utřeme. Limetky vymačkáme. Ananas nakrájíme na kostičky, šalotky na kroužky. Kachní prsa nakrájíme na plátky tlusté 1 cm. Poté dáme do...

Rychlá celerová pomazánka

Rychlá celerová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

7 lžíc majonézy, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 ks citrónu, 1 ks celeru, 7 g soli, 7 g pepře

V misce smícháme majonézu, hořčici a citrónovou šťávu. Osolíme a opepříme. Celer oloupeme a poté nakrájíme na velmi tenké nudličky. Smícháme ho s majonézovou směsí, vychladíme a podáváme.

Rajčatové špagety

Rajčatové špagety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks papriky (kapie), 2 lžíce olivového oleje, 100 g červené čočky, 400 g sterilovaných rajčat, 600 ml zeleninového vývaru, 350 g špaget, 2 lžičky oregana, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Špagety i čočku uvaříme podle návodu. Všechnu zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. Poté ji rozmixujeme v mixéru. Vše opečeme na oleji. Po 8 minutách přidáme čočku, rajčata, vývar, oregano a skořici. Dusíme 20 minut. Osolí...

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 lžíce másla, 100 g chřestu, 100 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g šunky, 100 g zakysané smetany, 50 g strouhanky

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Chřest nakrájíme na kousky. Kuře opečeme na pánvi dozlatova. Zeleninu povaříme 2-3 minuty. Vše dáme do zapékací misky, přidáme zakysanou smetanu a šunku nakrájenou na proužky a posypeme strouhankou. Pečeme ...

Parmský řízek

Parmský řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, 100 g parmezánu, 150 g másla

Řízky tence nakrájíme, zlehka naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhaném sýru, znovu smočíme ve vejci a obalíme ve strouhance. Takto obalené řízky smažíme velmi zvolna na malém plameni na másle do zlatova po obou stranách.

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g fazolků (zelené fazolové lusky), 100 ml olivového oleje, 50 g parmezánu, 1 lžička soli, 1 hrst řeřichy, 2 hrsti bazalky, 2 kousky řapíkatého celeru, 2 ks jarní cibulky, 1 ks okurky, 3 stroužky česneku

Brambory – vybíráme menší kusy (nové neloupeme, staré ano) uvaříme doměkka v osolené vodě. Na poslední tři minuty přidáme fazolky. Slijeme, fazolky ihned přelijeme studenou vodou a brambory rozpůlíme. Celer nakrájíme na kousky, jarní cibulku n...

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jablka, 2 ks badyánu, 1 ks skořice, 100 g třtinového cukru, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce jablečného octu, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do hrnce a zasypeme je cukrem. Přidáme 3 lžíce vody, ocet, šťávu z nastrouhaného zázvoru, chilli koření, kurkumu, skořici i badyán. Vaříme až jablka změknou. Poté vyndáme koře...

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

5 ks česneku, 2 ks cibule, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 6 lžíc řepkového oleje, 5 lžíc hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 svazku pažitky, 25 g anglické slaniny, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře

Palice česneku (kromě dvou stroužků) seřízneme nahoře tak, aby čouhaly všechny stroužky. Naskládáme je do pekáčku, pokapeme polovinou oleje a pečeme 40 minut přikryté alobalem na 200 °C. Na lžíci oleje smažíme dva stroužky česneku nakrájené na p...

Salát s avokádem

Salát s avokádem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks citrónu, 1 ks broskve, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky bagety, 150 g kozího sýru, 50 g polníčku, 50 g rukoly, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Zakápneme citrónovou šťávou. Broskev nakrájíme na měsíčky a opečeme nasucho v pánvi. Kozí sýr nakrájíme na kolečka, potřeme olejem a ogrilujeme nasucho v pánvi. Bagetky opečeme nasucho v pánvi. Z ci...

Barevný salát s malinami

Barevný salát s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce vinného octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 špetka pepře, 1 hrst malin, 1 hrst fazolových klíčků, 6 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 2 ks rajčat, 1/2 ks granátového jablka, 4 listy římského salátu, 2 hrsti hrášku

Připravíme si zálivku: smícháme ocet, olej a třtinový cukr. Do této zálivky dáme najemno nakrájené ředkvičky a kedlubnu na deset minut. Mezitím si natrháme římský salát na kousky, rajčata nakrájíme na kostičky, granátové jablko vyloupeme, pažitku...

Hráškovo-parmazánové suflé

Hráškovo-parmazánové suflé

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g parmazánu, 200 g hrášku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, 1 lžička olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks pórku, 4 ks slepičího vejce

Formičky na suflé nebo na muffiny vymažeme. Pórek nakrájíme na kolečka a 5 minut ho dusíme na olivovém oleji. Přidáme hrášek a mléko a povaříme. Odstavíme a rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme jíšku a vmícháme do ní hráškovou směs. Povařím...

Zelený a bílý chřest s kuřetem

Zelený a bílý chřest s kuřetem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g chřestu, 400 g kuřecích prs, 100 g římského salátu, 100 g parmazánu, 50 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička Dijonské hořčice, 2 lžíce citrónové šťávy

Oba chřesty oloupeme a zbavíme je dřevnatých konců. Dáme vařit vodu. Nejprve dáme jen bílý chřest a vaříme ho 3 minuty. Poté přidáme zelený chřest a vaříme ještě dvě minuty. Poté chřesty vylovíme a zchladíme studenou vodou. Do vody z chřestů...

Karotkový pilaf

Karotkový pilaf

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 20 g másla, 200 g rýže basmati, 750 ml zeleninového vývaru, 50 g kešu ořechů, 1 ks cibule, 2 ks česneku, 4 ks kardamomu, 1 ks skořice, 2 lžičky kurkumy, 1 hrst petrželové natě

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Rozpálíme máslo a opečeme na něm cibuli doměkka. Přidáme česnek a karotku a půl minuty opékáme. Přidáme koření a zamícháme, poté vsypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím opra...

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 2 ks kořenové petržele, 2 ks mrkve, 1/4 ks celeru, 1 ks pórku, 2 ks řepy, 4 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce křenu, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce pažitky, 1/2 ks hlávkové kapusty, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, 1/2 hrnku strouhanky, 1-2 špetky muškátového ořechu

Kapustu a červenou řepu nakrájíme na proužky a povaříme 10 minut. Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo, pórek na kolečka, křen nastrouháme najemno. Do hrníčku se strouhankou přilijeme trochu vývaru z kapusty, aby zvlhla. Cibuli nakrájí...

Kokoskový trifle

Kokoskový trifle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g vlašských ořechů, 80 g pohankových vloček, 100 g ovocné marmelády, 100 g kešu másla, 150 g hořké čokolády

Vlašské ořechy nasekáme najemno, smícháme je s kešu máslem a pohankovými vločkami, přidáme marmeládu. Vznikne nám krém. Čokoládu rozpustíme v čokoládové lázni. Do skleněné misky nebo poháru naskládáme kokosky, přelijeme je krémem, naskládáme d...

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Vepřová pečeně s pórkovou krustou

Vepřová pečeně s pórkovou krustou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1400 g vepřové pečeně, 55 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce másla, 1 lžíce rozmarýnu, 2 lžíce bylinkové hořčice, 1 ks pórku, 2 stroužky česneku

Vepřovou pečeni osolíme, opepříme a potřeme olejem. Osmažíme ji ze všech stran. Pórek nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle doměkka. Přidáme utřený česnek, sůl a pepř. Odstavíme a vmícháme strouhaný parmazán a nasekaný rozmarýn. Vepřovou pe...

Tvarohové placky s uzeným masem

Tvarohové placky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks vejce, 2 ks cibule, 1/2 lžičky soli, 6 lžíc slunečnicového oleje, 250 g jemného tvarohu, 200 ml polotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g polohrubé mouky, 1 stroužek česneku, 1 lžička kmínu

Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Tvaroh vyšleháme se žloutky a mlékem, přidáme utřený stroužek česneku, kmín, na kostičky nakrájené maso, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Tvarujeme placičky, které osmažíme na olej...

Hamburger z bramborových placek

Hamburger z bramborových placek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 7 g soli, 7 g pepře, 6 lžíc slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu římského, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule, 1 ks vejce, 4 ks brambor, 4 ks sterilovaných okurek, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce harísy, 3 lžíce petrželové natě

Mleté maso osolíme a opepříme, ochutíme římským kmínem a utřeným česnekem. Vytvarujeme karbanátky a necháme 20 minut v lednici odpočívat. Brambory nastrouháme, osolíme a opepříme, přidáme vejce, cibuli nasekanou najemno a promícháme. Karbanátk...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pita chlebu, 8 plátků slaniny, 4 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, 200 g cherry rajčátek, 150 g eidam, 3 lžíce olivový olej, 2 lžíce pažitka

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utřeným stroužkem česneku. Slaninu nakrájíme a na každý pita chléb rozprostřeme dva plátky slaniny. Rajčátka přepůlíme a také je rozdělíme n...

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Pappardelle z cizrny se ztraceným vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cizrnové mouky, 50 g lískových ořechů, 40 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 7 ks vejce, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octu, 4 lžíce parmazánu

Mouku smícháme se dvěma vejci a jedním žloutkem. Přidáme dvě lžíce olivového oleje a připravíme tuhé těsto. To rozválíme v tenký plát a nakrájíme na široké nudle. Vaříme je 3 minuty v osolené vodě doměkka. Lískové ořechy nasekáme nahrubo a opeče...

stránka: