Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 10

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Kolínkoto

Kolínkoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin (nejlépe kolínka), 300 g vepřového masa (plecko), 300 g cibule, sůl, pepř, 3-4 lžíce worcesterové omáčky, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme do sklovita cibuli, pak přidáme maso. Zastříkneme troškou vody a dusíme skoro do měkka. Pak přilijeme worcesterovou omáčku, sójovou omáčku a dodusíme. Nakonec vmícháme nasekan...

Salát z tresky a krevet

Salát z tresky a krevet

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tresky, 175 g krevet, 175 g bramborové kaše, 50 g strouhanky, 200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g cherry rajčátek, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citrónu, 5 ks vejce, 1 svazek pažitky, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžíce vinného octu

Filetu tresky a krevety dusíme na troše vody asi 4 minuty. Po vytažení by mělo být vše již hotové – nebudeme to dále tepelně zpracovávat. Uvařené krevety smícháme s bramborovou kaší a většinou pažitky, citrónovou kůrou a osolíme, opepříme. Nechá...

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 300 g hrášku, 100 g řeřichy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 2 lžíce mascarpone, 20 g špenátu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Hrášek a česnek povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Osušíme, část vývaru uchováme. Hrášek, česnek a řeřichu rozmixujeme na pastu a zředíme dvěme lžícemi vývaru. Hráškovou směs smícháme s těstovinami a prohřej...

Bramborový hořčičný salát

Bramborový hořčičný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 7 g soli, 7 g pepře, 3 ks jarní cibulky, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen

Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Smícháme olivový olej, hořčici, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Brambory necháme pět minut stydnout, poté je smícháme s nasekaným jarními cibulkami. Vmícháme dresing a ...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Karotka s koriandrem

Karotka s koriandrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 1 kořen koriandru, 1/2 ks citrónu

Karotky nakrájíme diagonálně na 2 cm dlouhé kousky. Povaříme je 5 minut, poté osušíme. Smícháme olivový olej, nasekaný koriandr a šťávu z citrónu a zastříkneme tím karotky. Osolíme, opepříme.

Bylinkové kuřecí špízy

Bylinkové kuřecí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g kuřecích prs, 3 lžíce petrželové natě, 10 lžíc olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce vinného octu, 1 ks červené cibule, 1 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 8 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku

Brambůrky používáme nové a co nejmenší, aby měly průměr tak 3 cm. Pokud máme jen velké brambory, na tuto velikost je nakrájíme. Povaříme je 12 minut do poloměkka. Petrželku nasekáme najemno, smícháme se 6 lžícemi olivového oleje, citrónovou šťáv...

Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g špenátu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho okapat v sítu. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a osmažíme je na másle. Zalijeme je vývarem, přidáme špenát a vaříme 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu a prohřeje...

Těstoviny s fazolemi

Těstoviny s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 ks cibule, 1 ks jablka, 400 g sterilovaných rajčat, 300 ml rajčatového pyré, 290 g fazolí, 300 g těstovin, 7 g soli, 7 g pepře

Jablko i cibuli nakrájíme najemno. Cibuli smažíme 3 minuty na oleji. Poté na další 3 minuty přidáme jablko. Poté vmícháme rajčata, passatu a fazole. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Vmícháme rajčatový protlak a uvařené těstoviny a dobře p...

Salát s modrým sýrem

Salát s modrým sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g fazolek (zelené fazolové lusky), 25 g vlašských ořechů, 7 g pepře, 7 g soli, 1 ks čekanky obecné, 1/2 ks citrónu, 1 ks šalotky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, 20 g gorgonzoly

Připravíme si dresink – smícháme šťávu a kůru z citrónu, nasekaný estragon, olivový olej, nasekanou šalotku a rozdrobený modrý sýr dle výběru. Steak osolíme a opepříme. Smažíme ho 2-3 minuty z každé strany. Po deseti minutách odpočinku ho nakráj...

Panna cotta z farmářského jogurtu

Panna cotta z farmářského jogurtu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 500 g jemného tvarohu, 2 lžíce včelího medu, 1 ks mléčné čokolády, 2 lžíce máty peprné, 200 g jahod, 200 g medového müsli

Tvaroh vyšleháme s jogurtem a ochutíme medem – podle chuti. Müsli rozdělíme do pohárků, na to nalijeme tvarohovou směs a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, jahodami a mátou. Podáváme dobře vychlazené.

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 2 ks kuřecích prs, 1 ks cibule, 1 špetka mleté papriky, 1 špetka šafránu, 50 g kukuřice, 50 g chřestu, 50 g hrášku, 50 g cherry rajčátek, 150 ml drůbežího vývaru, 140 g kuskusu

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Dáme stranou. Ve výpeku z kuřete osmahneme cibuli, po dvou minutách přidáme utřený česnek a zbylou zeleninu včetně rajčat. Po dvou minutách vrátíme kuře do pánve, zalijeme v...

Salát z divoké rýže

Salát z divoké rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže natural (celozrnná), 1 ks červené cibule, 3 ks mrkve, 1 ks citrónu, 1 hrst rozinek, 1 lžíce včelího medu

Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli a rozinky krátce povaříme. Po minutě vmícháme rýži a mrkev. Slijeme a zakápneme šťávou z citrónu a vmícháme kůru a med.

Raw čokoládové muffiny

Raw čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku vlašských ořechů, 3 lžíce raw kakaa, 1 hrst kakaových bobů v kokosovém cukru, 1/2 šálek moruše (sušené), 1 hrst datlí, 2 lžíce kakaových bobů, 6 lžíc kokosového tuku, 4 lžíce sirupu z Agáve, 3 lžíce karobu, 3 lžíce kakaa

Pohanku, vlašské ořechy a raw kakao dáme do mixéru a rozmixujeme na prach. Poté přidáme sušené moruše (pár si necháme na ozdobu) a kakaové boby v kokosovém cukru. Datle rozmixujeme bez pecky s trochou vody na kaši a smícháme je s připravenou smě...

Citrónové těstoviny s krevetkami a brokolicí

Citrónové těstoviny s krevetkami a brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 200 g krevet, 7 g pepře, 1 ks brokolice, 3 lžíce zakysané smetany, 1/2 ks citrónu, 1 lžička soli

Těstoviny uvaříme podle návodu. Část vývaru si dáme stranou. Brokolici rozebereme na růžičky a nakrájíme na malé kousky a tři minuty povaříme v osolené vodě. Těstoviny i brokolici smícháme v hrnci se zakysanou smetanou a vařenými krevetkami, př...

Fazolové burgery

Fazolové burgery

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tortilly, 1 ks červené cibule, 1 ks vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje, 50 g piniových ořechů, 425 g fazolí, 85 g strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Oříšky opečeme nasucho v pánvi dozlatova. Fazole rozmixujeme najemno. Přidáme nahrubo nasekané piniové oříšky, nasekanou cibuli a rajčatový protlak. Zahustíme strouhankou a dochutíme tymiánem. Přidáme vejce, sůl a pepř. Vše promícháme dohromad...

Kuřecí a květákový pilaf

Kuřecí a květákový pilaf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 balení koriandru, 1 lžíce kari koření, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g rýže basmati, 200 g květáku, 200 g fazolků (zelené fazolové lusky)

Kuřecí prsa opečeme na olivovém oleji – nejprve kůží dolů. Poté kuře vyjmeme a do výpeku dáme kari koření a rýži a minutu mícháme. Poté zalijeme vývarem. Přidáme květák, fazolky, plátky citrónu a kuře. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu ...

Teplý houbový salát s čočkou

Teplý houbový salát s čočkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octu, 250 g žampionu, 400 g čočky, 100 g kozího sýru, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 ks červené cibule, 1/2 ks papriky (kapie), 1 ks římského salátu

Žampiony nakrájíme na plátky. Čočku použijeme konzervovanou, nebo si ji namočíme den předem a uvaříme ji. Na dvou lžících oleje osmahneme žampiony. Když začnou měknout odstavíme je z ohně, přidáme zbylý olej a vmícháme i ocet a hořčici. Dobře ...

Teplý salát z červeného zelí

Teplý salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks červeného zelí, 1 ks jablka, 1 ks bobkového listu, 3 ks hřebíčku, 25 g másla, 100 ml jablečného octu, 25 g hnědého cukru, 1 hrst vlašských ořechů

Červené zeli nakrouháme na tenké nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Do hrnce dáme zelí, jablko, máslo, bobkový list a hřebíček. Za stálého míchání vaříme. Až začne zelí měknout, přilijeme ocet (snažíme se moc ne...

Thajské tofu s chřestem

Thajské tofu s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rýžových nudlí, 300 g tofu, 2 ks limety, 10 ks chřestu, 6 ks jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 1 balení fazolových klíčků, 1 lžíce kari pasty, 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce koriandru, 1 hrst arašídů (burské ořechy, buráky)

Jednu limetku nakrájíme na čtvrtiny, z druhé vymačkáme šťávu. Tofu nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Chřest nakrájíme na 2 cm velké kusy. Krájíme diagonálně. Jarní cibulky nakrájíme na jemno. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. S...

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

200 g jehněčí ledvinky, 100 ml červeného vína, 600 g hovězího bifteku, 140 g hladké mouky, 25 g másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce petrželové natě, 4 lžíce řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 ks bobkového listu, 1 ks mrkve, 4 ks žampionů, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžičky rajčatového pyré, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibuli nakrájíme najemno a spolu s bobkovým listem a tymiánovými snítky je smažíme asi 10 minut na oleji. Jehněčí ledvinky přepůlíme a očistíme, poté je nakrájíme na malé kousky. Hovězí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obojí je přidám...

Superzdravá pizza

Superzdravá pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 125 ml vody, 200 g sterilovaných rajčat, 25 g mozzarelly, 1 lžička droždí (kvasnice), 1 lžička kaparů, 1 stroužek česneku, 12 ks cherry rajčátek, 1 ks cukety, 50 g oliv, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě

Rajčata nakrájíme na plátky. Cherry rajčata rozpůlíme. Cuketu nakrájíme na tenké plátky – nejlépe pomocí struhadla. Mozzarellu nakrájíme na kousky. Smícháme mouku, droždí a vodu. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté rozválím...

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 1/4 lžičky kopru, 1 lžička dijonské hořčice, 200 g řeřichy, 300 g ředkviček, 6 lžíc bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octu

Ředkvičky podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kopr nasekáme, česnek utřeme. Obojí smícháme s hořčicí, jogurtem a vinným octem. Získáme tak dresink. Okurky oloupeme a zbavíme je semenatého vnitřku. Nakrájíme je na kostičky, smícháme s ř...

stránka: