Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Labužník - stránka 31

Polévka z vepřových jater

Polévka z vepřových jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřových jater, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, 1,5 l vývaru z kostí, 2 žloutky, špetka pepře

V hrnci rozpustíme tuk, játra omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme orestovat na rozpálený tuk a necháme dusit. Když jsou játra napůl udušená, posypeme je hladkou moukou, lehce osmažíme, přilijeme vývar, opepříme a vaříme doměkka. Když jsou já...

Kuřecí salát s jablky

Kuřecí salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g grilovaného kuřete (příp.pečeného či vařeného), 6 ks jablek (z nich min. 1 červené a 1 žluté), 1 sklenka majonézy nebo bílého jogurtu, citronová šťáva dle chuti

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Čtyři jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Jedno červené a jedno žluté jablko zbavíme jádřince a nakrájíme i se slupkou na kostičky. Maso promícháme s jablky, majolkou a citronovou šťávou dle chuti. Podáváme.

Delikatesní mačkané brambory

Delikatesní mačkané brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks brambor, 2 listy špenátu, 2 lžíce libovolné sterilované zeleniny, 2 lžíce pálivé sterilované zeleniny s kečupem

Brambory uvaříme, rozmačkáme. Špenát natrháme na kousky, spaříme a promícháme s brambory. Dáme na talíř a přidáme zeleninové směsi.

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Tvarůžkové koule podle Petra Novotného

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvarůžků, 150 g Eidamu , 1 hrneček strouhanky, 3-4 ks bílky, špetka pepře, špetka mleté papriky , 1 hrneček rostlinného oleje

Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samo...

Vepřové kotlety Texas

Vepřové kotlety Texas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřových kotlet, 1/2 sáčku grilovacího koření Texas Kotányi, 50 ml oleje, 2 avokáda, 2 hrušky, 1 ml citronové šťávy

Vepřové kotlety omyjeme, osušíme čistou utěrkou a po obou stranách lehce naklepeme. Směs koření promícháme s olejem a vzniklou marinádou přelijeme kotlety. Pak je necháme aspoň 60 minut odležet v chladu. Marinované maso položíme na olejem potřený ...

Kapr na chlebu

Kapr na chlebu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

starší patku chleba, 3 kg kapra, máslo, voda, 3 stroužky česneku, sůl, Vegeta, 2 dcl bílého vína

Kapra vykucháme, osolíme i vevnitř, posypeme vegetou, vyložíme plátky česneku a celého posadíme na patku chleba. Lehce podlijeme, poklademe plátky másla a pečeme. Zhruba v polovině pečení podlijeme 2dl vína a dopečeme. Kapr se nám po upečení při n...

Kuřecí prsa na ananasu

Kuřecí prsa na ananasu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kuřecích prsou, 1/2 konzervy ananasu, Ďábelské koření, sůl, pepř, asi 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hladké mouky, 5 dkg másla, 1/2 balení smetany ke šlehání (šlehačky)

Na rozpálené máslo dáme maso na nudličky, osolíme, okořeníme ďábelským kořením, opepříme a přidáme sojovou omáčku. Když je hezky dozlatova, přidáme ananas bez šťávy a prohřejeme. Vyjmeme z pánve na misku. Do pánve přidáme trochu másla a zaprášíme ...

Čínská čajová  mramorovaná vejce

Čínská čajová mramorovaná vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vajec, 1 l vody, 3 lžíce sypaného černého čaje, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce badyánu, 3 lžíce skořice, 3 lžíce kmínu, 3 lžíce pepře, 1 kořen zázvoru

Vejce uvaříme na hniličku. Důležité je, aby bílek ztuhl. Pak vejce ochladíme studenou vodou a každé jednotlivě po skořápce naklepeme lžící tak, aby popraskala, ale neodlupovala se! Jemně! Skořápka musí držet pohromadě, jde jen o cvik. Pak si přip...

Bezinkový likér s vodkou

Bezinkový likér s vodkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z černého bezu, 700 g cukru krupice, 2 tyčinky celé skořice, 10 ks hřebíčku, 1 lžíce citronové kůry, 1 l vodky, 2 ks badyánu

Z bezinek si musíme připravit 2 litry čisté šťávy. Vyrobíme ji buď v odšťavňovači nebo vymačkáme bezinky v čistém kusu látky (třeba v utěrce). Šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr a všechno koření a vaříme pomalým varem asi 20 minut. Vařenou šťávu ...

Opečené chobotničky

Opečené chobotničky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g brambor, 1 cibule, rostlinný olej, sůl, pepř, 500 g chobotniček

Chobotničky opláchneme a na 5 minut vložíme do vroucí vody. Oškrábeme brambory, nakrájíme je na měsíčky a vložíme na dno pekáče. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kolečka a proložíme s ní brambory. Brambory a cibuli v pekáči zalijeme rostlinným olejem...

Kebab

Kebab

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g skopové panenky, 400 g mletého masa, česnek, 2 ks feferonek, olivový olej, mletá pálivá paprika , cibule, tymián, sůl, pepř

Skopovou panenku nakrájíme na 1 cm silné plátky. Prolisujeme 2 stroužky česneku a přidáme je k masu. Přilijeme 3 lžíce olivového oleje a opepříme. Vše promícháme a až do grilování necháme uležet. Mleté maso vložíme do mísy, nastrouháme k němu cibu...

Maharadža

Maharadža

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl pomerančové zmrzliny, 1 kompotovaná hruška, 20 g brusinek, 1 cl alaše, 1 cl třešňovice, 30 g smetany ke šlehání (šlehačky), 20 g makronek (macaron)

Na pomerančovou zmrzlinu v poháru položíme kompotovou hrušku a pokapeme ji alašem. Brusinky rozmícháme s třešňovicí a naléváme kolem okraje poháru. Shora ozdobíme šlehanou smetanou a makronkami.

Bezinkové liquere

Bezinkové liquere

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 l černého bezu, 1 l vody, 1 kg cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 1 dcl silné černé kávy, 0,5 l rumu

Černý bez obereme na jednotlivé kuličky, které vlijeme do vody a vaříme 15 - 2O minut. Po uvaření šťávu scedíme, přisypeme krystalový cukr. Znovu vaříme, dokud se cukr nerozvaří. Přidáme vanilkový cukr a kávu. Když je vše hotovo, necháme zchládnou...

Polévka se švestkami

Polévka se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 ks mrkve, 1 petržel (kořen i nať), 1 cibule, 2 ks vajec, 250 g sušených švestek, 230 g hladké mouky, 200 g smetany, 40 g másla, ocet, sůl

Švestky namočíme na několik hodin do teplé vody. Maso nakrájíme na kousky, osmažíme na oleji. Kostičky cibule, nastrouhanou mrkev a petržel dáme na olej, když vyndáme maso. Zalijeme 2,5 l vody, dáme zpět maso a vaříme. Z mouky, másla a vejce vytvo...

Francouzská slepičí polévka

Francouzská slepičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepice, máslo dle potřeby, drůbeží vývar, 1/4 l červeného přírodního vína, 1 lžička zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 8 plátků bílé veky, sůl, 2 lžíce citronové šťávy

Slepici naporcovanou na čtvrtky opečeme zprudka na másle. Přidáme litr vývaru, víno a přikryté vaříme asi půl hodiny. Odstraňujeme pěnu z povrchu polévky, dle potřeby přidáme vodu. Přidáme zázvor, skořici a veku nakrájenou na kostičky nasucho opeč...

Srnčí závitky

Srnčí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 silnější plátky srnčí kýty, sůl, 4 silnější plátky šunky nebo moravského uzeného, 5 lžiček nastrouhaného křenu, 4 plátky anglické slaniny, máslo, vývar

Plátky masa hodně rozklepeme, osolíme,n a každý položíme plátek šunky, posypeme strouhaným křenem, zavineme, obalíme plátkem slaniny, sepneme jehlami. Pečeme v troubě na másle. Během pečení podléváme vývarem.

Králík v balíčku

Králík v balíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, sůl, pepř, majoránka, špetka tymiánu, 10 plátků anglické slaniny, 4 ks cibule, 6 ks rajčat, olej

Králíka nasekáme na menší kousky, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a tymiánem. Každý kousek zabalíme do plátku anglické slaniny a ovážeme nití. Na dno vymazaného pekáčku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni narovnáme vedle sebe králičí b...

Pikantní kuřecí maso s medem

Pikantní kuřecí maso s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, špetka soli, 5 lžic oleje, 3 lžíce medu, chilli koření podle chuti, 1 lžíce bramborového škrobu, 2 ks jablek

Omytá kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a přidáme k nim olej, med, škrob a koření. Promícháme a necháme odležet minimálně 24 hodin. Necháme důkladně rozehřát pánev a směs orestujeme. Když je maso napůl hotové, přidáme na pánev nakrájená a...

Vepřové nudličky s banány

Vepřové nudličky s banány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových řízků, 2 ks cibule, 4 ks banánů, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 ks paprik (2 červené, 2 zelené), petržel, mletá paprika , mletý pepř, sůl

Oloupeme cibuli, nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme do zlatova. Řízky osolíme a opepříme a nakrájíme na tenké proužky. Maso přidáme na pánev k cibuli a opékáme na mírném ohni asi 10 minut. Papriku nakrájíme na proužky. Nasypeme k masu a cibuli,...

Polévka z hovězího ocásku

Polévka z hovězího ocásku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí oháňky, 1,5 l vody, 1 ks cibule, 1 ks květáku, 100 g sterilovaného hrášku, 4 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 50 g másla, 5 lžic hladké mouky, špetka pepře, špetka soli, 150 g kořenové zeleniny

Hovězí ocásky omyjeme, nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba hodinu. Kořenovou zeleninu omyjeme, nakrájíme na menší kousky, přidáme k masu, dále přidáme oloupanou cibuli, opepříme, osolím...

Pomazánka z kachních jater

Pomazánka z kachních jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g tuku, 1 ks cibule, 200 g kachních jater, 2 ks natvrdo uvařených vajec, 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka pepře, špetka soli

Tuk si rozpustíme, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, orestujeme. Když je cibule orestovaná, přidáme omytá a na menší kousky nakrájená játra a zprudka opečeme ze všech stran. Poté podlijeme trochou vody a necháme játra vychladnout. Kdy...

Pikantní salát s oříšky

Pikantní salát s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecího masa, 1 bílá ředkev, 2 cibule, 2 ks sterilovaných okurek, 2 ks červené řepy, 200 g tvrdého sýra, 250 g majonézy, rostlinný olej, solené arašídy, jarní cibulka

Maso uvaříme a nakrájíme nadrobno. Ředkev nastrouháme nahrubo, cibuli nasekáme nahrubo a osmahneme. Okurky pokrájíme na kostičky. Vařenou řepu a sýr nastrouháme. Na mísu navrstvíme jednotlivé suroviny a každou vrstvu potřeme majonézou. Poslední v...

Královský salát

Královský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mořských ryb, 1 mrkev, 1 cibule, 1 vejce, 300 g nakládaných hub, 300 g majonézy, olej

Ryby uvaříme, vychladíme a odkostíme. Mrkev nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme a obojí osmahneme. Vejce uvaříme a pokrájíme. Nasekáme houby. Připravené suroviny vrstvíme a každou vrstvu potřeme majonézou. První vrstva-polovina masa, druhá vrstv...

Pomazánka z parmezánu

Pomazánka z parmezánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 lžíce mléka, 1 ks cibule, špetka kmínu, špetka soli, 50 g nastrouhaného parmazánu/parmezánu

Do mixéru dáme máslo, přidáme nastrouhaný parmezán, rajský protlak, okmínujeme, osolíme, přidáme sladkou papriku, mléko, cibuli a umixujeme. Podáváme s pečivem.

Krůtí závitky s čerstvým sýrem

Krůtí závitky s čerstvým sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vykostěné krůtí stehno (800 - 1000 g), 1 pórek, 75 g sušených meruněk, čerstvý mletý pepř, sůl, 75 g čerstvého sýra s bylinkami

Vykostěné krůtí stehno nejprve pečlivě omyjeme a osušíme. Poté z něj vytvoříme plát, který vložíme mezi dvě vrstvy potravinové fólie. Paličkou na maso ho dobře naklepeme. Pórek očistíme a dobře omyjeme, zbavíme ho kořínků. Pak oddělíme jednotlivé...

stránka: