Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Léto - stránka 14

Sirup z kopřiv

Sirup z kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stonků kopřiv, 3,5 l vody, 4 ks citrónů, 10 dkg kyseliny citronové, 3,5 kg cukru

Stonky mladých kopřiv asi 20 cm velikých dáme do vody, kam jsme přidali citrony na kolečka, citronovou kyselinu a vše svaříme a necháme 24 hodin louhovat. Scedíme a s cukrem opětovně svaříme.

Citronáda

Citronáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst hřebíčků, citrónová kůra z jednoho citrónu, 1 balení vanilkového cukru, 500 ml vody

Do hrnce nalijeme 500 ml vody a přivedeme k varu, když voda vře, přidáme hřebíčky, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a necháme povařit cca 15 minut.

Borůvkový likér

Borůvkový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 litry borůvek, 0,5 kg cukru krupice, kůra z 1 pomeranče, špetka kmínu, 1 skořice celá, 6 ks hřebíčku, 250 ml rumu, 250 ml vodky

Borůvky rozmačkáme a necháme v kameninovém hrnci v chladu 2-3dny stát.Pak přes plátno prolisujeme a chvilku povaříme s cukrem,kůrou z pomeranče,kmínem,skořicí a hřebíčkem asi půl hodiny.Po vychlazení přilijeme rum a vodku a uzavřené necháme 4 dny ...

Tříšť s ananasem a jahodami

Tříšť s ananasem a jahodami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kostek ledu, 250 g mražených jahod, 250 g mražených kostiček čerstvého ananasu, 120 ml ananasové šťávy, 2 lžíce nízkotučného sušeného mléka, 1 lžíce vanilkového cukru

Ledové kostky vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou tříšt. Přidáme jahody, kousky ananasu, ananasovou šťávu a nízkotučné sušené mléko. Všechno rozmixujeme s ledovou tříští tak, aby zůstaly zachovány malé kousky ovoce i ledu. Ovocnou tříšt ochu...

Citrusový životabudič

Citrusový životabudič

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pomeranče, 1 citrón, 1 limeta, nastrouhaná kůra z limetky, 1 lžíce cukru krystal, 4 lžíce vody

Pomeranče, grapefruit, citron a limetku příčně rozpůlíme. Z ovoce rozmačkáme šťávu. Šťávu z citrusů nalijeme do džbánu a smícháme s limetkovou kůrou. Přidáme 4 lžíce vody, cukr a dobře promícháme. Podáváme nejlépe ledově vychlazený.

Banánový koktejl s mangem

Banánový koktejl s mangem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mango, 1 na kolečka nakrájený banán, 150 ml polotučného mléka, 120 ml pomerančové šťávy, 2 lžičky limetkové šťávy, 2 lžíce mraženého vanilkového jogurtu

Mango oloupeme, dužinu odkrojíme od pecky, nasekáme nahrubo a vložíme spolu s banánem do mixéru. Přidáme mléko, pomerančovou šťávu, cukr a mražený jogurt a mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 30 vteřin nebo tak dlouho dokud není koktejl hladký a ...

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Nápoj z broskví, manga a meruněk

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 zralé mango, 1 zralá broskev, 2 velké zralé meruňky, 500 ml zázvorové limonády, lístky čerstvé máty peprné na ozdobu

Mango oloupeme, dužinu odkrojíme od pecky, nasekáme nahrubo a vložíme do mixéru. Broskev a meruňky zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba půl minuty odstát. Scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Ovoce oloupeme. Dužinu nasekáme nahrubo, odstran...

Jahodový jogurtový nápoj

Jahodový jogurtový nápoj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g jahod, 1 velký pomeranč - nastrouhaná kůra a šťáva z něj, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 lžíce cukru krystal, Na ozdobení: 4 malé jahody, 4 malé plátky pomeranče

Do kuchyňského robotu nebo mixéru nasypeme jahody a přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu a jogurt. Všechny přísady rozmixujeme na jemné pyré. Stěny mixéru setřeme stěrkou. Směs ochutnáme a pokud je třeba, přidáme cukr. Pro ho...

Rybízová omáčka

Rybízová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g ze stopek obraného červeného rybízu, 125 g černého rybízu, 50 g cukru krystal, pomerančová šťáva

Ovoce s cukrem dáme do středně velkého hrnce. Za občasného míchání ho povaříme při mírné teplotě, až se cukr rozpustí. Ovoce změkne a pustí šťávu. Podle chuti ho dosladíme cukrem. Ovocnou směs propasírujeme skrz síto. Pro ostřejší chuť můžeme přid...

Houbový výtěžek

Houbový výtěžek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g žampionů, 60 g másla, 1 ks citrónu (šťávy)

Houby omyjeme a rozsekáme hodně na drobno (můžeme použít i jiné houby než žampiony), přikryjeme a dusíme s máslem a se šťávou z citronu do měkka. Poté vymačkáme přes jemné síto. Získaná šťáva z hub se používá do omáček jako ochucovadlo. Uchovává s...

Cuketová omeleta

Cuketová omeleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks cuket, 10 ks vajec, špetka bazalky, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli

Cukety si oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. V hrnci si rozpálíme olej, vložíme kostičky cuket a dusíme. Když jsou kostičky cukety měkké, přilijeme k nim rozšlehaná vejce, osolíme, necháme vejce srazit a při podávání posypeme špetkou bazalky.

Omáčka z rybízu

Omáčka z rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybízu, 50 g cukru, 50 g hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 50 g másla, 1 ks citrónu, špetka soli

Rybíz očistíme, vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Máslo si rozpustíme v dalším hrnci, přisypeme mouku, uděláme jíšku, kterou vmícháme do měkkého rybízu, promícháme a povaříme. Poté omáčku prolisujeme, přilijeme sm...

Angreštová omáčka

Angreštová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g angreštu, 1 lžíce másla, 250 ml sladké smetany, 500 ml vody, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru, špetka soli

Angrešt omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. V dalším hrnci si rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, do které přilijeme smetanu a vývar z angreštu, povaříme. Poté přidáme citrónovou šťávu, cukr a uvařený angreš...

Sangria

Sangria

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l suchého červeného vína, 6 cl Brandy, 4 cl pomerančového likéru, 1 ks citrónu, 1 ks pomeranče, 2 ks jablek, 2 ks hrušek, 2 ks banánů, 2 lžíce včelí medu, 20 ks hřebíčků, 1 ks celé skořice

2,5 dcl vína, hřebíček, skořici a cukr zahřejeme, ale nenecháme projít varem. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče a vychladíme. Přidáme zbytek vína, brandy, likér a na kostičky nakrájené ovoce a vychladíme.

Vepřové na rožni

Vepřové na rožni

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0.5 kg vepřové pečeně, 8 lžic rostlinného oleje, 1 stroužek česneku, 1 troška kmínu, 1 špetka soli

Vepřovou pečínku vykostíme, umyjeme a osušíme. Nakrájíme na plátky (řízky) a naklepeme na obou stranách. Řízky osolíme, potřeme česnekem, přidáme trošku kmínu a pokapeme olejem. Poté necháme na 2 hodiny odležet v chladu. Nachystané plátky masa vlo...

Salát z mrkve se smetanou

Salát z mrkve se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g mrkve, 5 jablek, 15 dcl sladké smetany, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžíci cukru krupice, špetku soli

Na jemném struhadle nastrouháme mrkev. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme smetanu, citrónovou šťávu, cukr a osolíme. Vše promícháme.

Salát Waldorf

Salát Waldorf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celeru, 4 jablka, 100 g vlašských ořechů, 80 ml majonézy, 4 lžíce sladké smetany, 250 g hroznového vína, 200 g uvařených kuřecích prsou, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli

Celer a jablka nastrouháme nahrubo, přidáme ořechy, na kostičky nakrájené a uvařené kuřecí maso, vypeckované hrozny, majonézu, smetanu, dochutíme citrónovou šťávou, osolíme a promícháme.

Dietní avokádový salát

Dietní avokádový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 avokádo, 50 g šunky, 1/4 citrónu, 5 listů bazalky, 100 g Eidamu (Edamu)

Avokádo, sýr a šunku nakrájíme na kostičky. Posolíme, pokapeme citrónem a nakrájenou bazalkou. Promícháme a dáme asi na 20 minut vychladit do ledničky.

Letní jahodový sirup

Letní jahodový sirup

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l jahodové šťávy, 1 l vody, 1 kg cukru krystal, 2 lžíce kyseliny citrónové

Vše svaříme asi 5 minut, dáme do sklenic s víčkem, které do schladnutí necháme dnem vzůru.Nesterilizujeme.

Grilovaná kukuřice

Grilovaná kukuřice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

zlaté kukuřičné klasy, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Kukuřičné klasy očistíme, lehce potřeme olejem a za častého obracení grilujeme cca 15 minut. Hotové osolíme a ihned podáváme.

Lahodný letní zákusek

Lahodný letní zákusek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 slepičí vejce, 400 g cukru moučky, 100 ml slunečnicového oleje, 100 ml horké vody, 200 g polohrubé mouky, 0,5 kypřícího prášku do pečiva, 2 zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 0,5 kg jahod, 1 sklenku jahodového džemu

Plnka: Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu dotuha, kyslé smotany spolu so zvyšným cukrom a spolu zľahka premiešame Piškót: 4 vajcia ušľaháme s 20 dkg práškového cukru, pridáme horúcu vodu, olej, múku s práškom do pečiva. Cesto dáme na vymastený plech...

Rajčatová polévka z letní zahrádky

Rajčatová polévka z letní zahrádky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 1/3 šálku celeru, 3 lžíce mrkve, 3 lžíce másla, 8 velkých rajčat, 8 velkých šálků drůbežího vývaru, 3 lžíce rýže, sůl, pepř, tymián, petrželka

Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli, celer a mrkev doměkka. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata a polovinu kuřecího vývaru. Vaříme na mírném ohni 20 minut. V hrnci na polévku smícháme zeleninu, přidáme zbytek kuřecího vývaru a rýži. Dochut...

Jahodový salát s rýží

Jahodový salát s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g uvařené rýže, 3 lžíce cukru moučka, 300 g jahod, 250 ml smetany ke šlehání

Uvařenou vychladlou rýži podle chuti osladíme a smícháme s omytými jahodami. Větší plody nakrájíme na čtvrtky. Před podáváním vmícháme ušlehanou smetanu.

Sypaný koláč

Sypaný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 1,5 hrnečku cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 750 g tučného tvarohu, 3 vejce, 5 dcl mléka, 250 g ovoce, 5 lžic másla, 1/2 hrnečku kokosové moučky

Mouku smícháme s 1 hrnkem cukru, práškem do pečiva a uděláme moučnou směs. Plech vymažeme máslem, vysypeme strouhaným kokosem, nasypeme polovinu moučné směsi, na kterou nalijeme náplň z tvarohu, mléka, cukru a vajec, poklademe na plátky nakrájeným...

Studený jahodový dort

Studený jahodový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g piškotů dětských, 500 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 pudingové prášky vanilkové příchuti, 250 g čerstvých jahod, 1 ovocné dortové želé

Dortovou formu vyložíme dětskými piškoty. V hrnci přivedeme k varu 400 ml mléka smíchaného s cukrem. Zbývající mléko rozmícháme s pudinkovým práškem. Nalijeme ho do vroucího mléka a mícháme, dokud směs nezhoustne. Horký pudink pomalu nalijeme do f...

stránka: