Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 142

Domácí vaječnice

Domácí vaječnice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky chleba, může být i starší, 2 vejce, 1 paprika , 2 rajčata, 1 malá cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, hrst polníčku, špetka soli, olej

Krajíce chleba překrojíme na půlky. Rozpálíme si olej na pánvi, nadrobno nakrájíme cibulku, rajčata nakrájíme na kolečka, papriku taktéž. Rošleháme vajíčka a půlkrajíčky chleba v nich z obou stran dobře omočíme a hned je opékáme v rozpáleném oleji...

Dvoubarevná placka s rybízem

Dvoubarevná placka s rybízem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 1+1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 300 g cukru krystal, 2 vejce, 160 g rostlinného oleje, 3 lžíce kakaa, 450 ml mléka, 1/2 lžičky skořice, rybíz

V jedné misce připravíme tmavé těsto z 300 g polohrubé mouky, 1 prášku do pečiva, 150 g krystalového cukru, 3 lžic kakaového prášku, 0,5 lžičky skořice, 1 vejce, 80 g oleje a 250 ml mléka. Ve druhé misce uděláme světlé těsto z 300 g polohrubé mou...

Hruškový koláč s tvarohem

Hruškový koláč s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 500 g hrušek, 500 g tvarohu, 2 vejce, 2 balení skořicového cukru

Z mouky, změklého másla, 50 g cukru a soli vypracujeme těsto. Těsto položíme na vymaštěný plech a na okrajích přimáčkneme a poklademe nakrájenými hruškami a posypeme skořicovým cukrem. Pečeme v mírně rozehřáté troubě cca 20 min., dokud těsto nezrů...

Krkonošská kerblíkovka

Krkonošská kerblíkovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, kostka bylinkového bujónu, 150 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře, svazek kerblíku

Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, prošleháme metličkou, přidáme bujónovou kostku a chvilku povaříme. Polévku přisolíme, opepříme, vmícháme smetanu a nakonec vsypeme kerblík, nasekaný najemno. Polévku už nevaříme, jen ji pr...

Rajčatový opečený chléb se šunkou

Rajčatový opečený chléb se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky chleba, 2 rajčata, 10 ml olivového oleje, 4 plátky sendvičové šunky

Krajíce chleba nasucho opečeme. Rajčata rozkrojíme napůl. Každý plátek potřeme půlkou rajčete, přičemž na rajče hodně tlačíme, aby pustilo co nejvíce šťávy. Zakapeme olivovým olejem a navrch položíme plátek šunky (čím kvalitnější, tím lepší).

Nivový krém

Nivový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g Nivy, 50 g másla, 50 g tučného tvarohu, 5 listů bazalky, 1 lžíce mandlí

Mandle velmi jemně nastrouháme. Rozdrobíme tvaroh a smícháme se změklým máslem a rozdrobenou nivou. Bazalku posekáme najemno a přidáme k dipu. Nakonec vmícháme jemně nasekané mandle. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Pomazánka z nivy a tvarohu

Pomazánka z nivy a tvarohu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g másla, 160 g Nivy, 60 g tvarohu, špetka soli

Máslo vyšleháme do pěny. Stranou si utřeme tvaroh s nivou a trochou soli. Vyšleháme smetanu. Do másla lehce vmícháme směs s tvarohem a nakonec vmícháme šlehačku. Pomazánku namažeme na čerstvé pečivo a můžeme dozdobit např. pažitkou.

Chlebová pizza

Chlebová pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

starší chléb, 200 ml mléka, 1 špetka soli, špetka pepře, 2 vejce, kečup, zbytky měkkého salámu a jiných uzenin, strouhaný sýr, pórek nebo jarní cibulka, lžíce másla, strouhanka, koření na pizzu

Chléb nakrájíme na menší kostky a přelijeme částí mléka- pozor na rozmočení. Nakrájíme zbytky uzenin a jiných věcí, které se dají dát na náplň pizzy (výborně to pomůže udělat čistku v lednici). Vymažeme a vysypeme formu nebo pekáč, ve které chcem...

Voňavé hovězí kostky

Voňavé hovězí kostky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 100 g mrkve, 80 g kedlubny, 3 badyány, 3 lžíce sojové omáčky, 1/4 lžičky zázvoru, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce červeného vína, 1/4 lžičky soli, 1 sklenka masového vývaru

Maso nakrájíme na kostky a prudce ho osmažíme na oleji. Přidáme na kolečka krájenou cibuli. Necháme chvíli restovat. Zatím si nakrájíme mrkev a kedlubnu na menší hranolky. Do pánve k masu přidáme badyán, zázvor, cukr a osmahneme. Pak vmícháme sójo...

Smrže v mléce

Smrže v mléce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (smržů), 50 ml kravského mléka, 2 lžíce másla, 30 g hladké mouky, špetka soli

Smrže nakrájíme na malé kousky a asi 10 minut dusíme ve vlastní štávě. Poté přilijeme mléko, rozpustíme máslo, trochu osolíme a zahustíme moukou. Zahříváme do zhoustnutí.

Houbový rýžový nákyp

Houbový rýžový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hub, 250 g dlouhozrnné rýže, 40 ml rostlinného oleje, 1 lžíce petržele, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji doměkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě rýži. Houby scedíme, smícháme s uvařenou rýží, nasekanou petrželí a kořením. Rozložíme na pekáček a vložíme asi na 7 minut do vyhřáté trouby. Ihned podáváme.

Houby s eidamem

Houby s eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 200 g Eidamu (Edam), 40 ml kečupu, 1 lžička kari koření, špetka kmínu

Houby pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme kmín, kari a kečup a dusíme doměkka. Do hotového jídla vmícháme strouhaný eidam a ihned podáváme.

Fazolová houbová polévka

Fazolová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 250 g hovězích kostí, 2 cibule, 100 g bílých fazolí, 100 ml smetany, 50 g kořenové zeleniny, špetka soli

Kosti povaříme v 1 l horké vody, asi po hodině přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Předem namočené bílé fazole uvaříme, prolisujeme a přidáme do vývaru. Přidáme na plátky pokrájené houby a dobře povaříme. Podle chuti osolíme a zjemníme smetanou.

Zapečená cuketa

Zapečená cuketa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa, 4 slepičí vajíčka, 10 dkg anglické slaniny, 30 dkg uzeného masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 balení těstovin, špetka soli, špetka chilli koření, 1 hermelín

1. vrstva Dno pečící mísy (plechu) potřeme olejem a poklademe plátky ang. slaniny. Cuketu nakrájíme na 1 cm silné plátky a rozložíme po celém dně. Posolíme a posypeme chilli kořením. 2. vrstva: Nakrájíme cibuli, česnek a vajíčka (uvařená natvrd...

Kuřecí placičky

Kuřecí placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kuřecího masa, 3 menší cibule, 3 stroužky česneku, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté papriky

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, dále nakrájíme cibuli na malé kostičky a česnek na malé plátky. V míse promícháme všechny suroviny (solamyl je nutné rozmíchat v trošce vody), zamícháme, až vznikne husté těsto jako na bramborák. Chvíli nechá...

Pivní špačci

Pivní špačci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice, 250 g slaniny (popř. uzeného boku), 400 g cibule, 50 g česneku, 300 ml černého piva (může být i světlé), 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, trocha strouhanky

Dno pekáče pokryjeme pokrájenou cibulí a celými stroužky česneku. Plátky krkovice osolíme, na každý vložíme plátek slaniny a naskládáme do pekáče na cibuli. Vše podlijeme pivem, pokmínujeme. Nejdříve při nižší teplotě dusíme a nakonec dopečeme. Pe...

Domácí Kinder mléčný řez

Domácí Kinder mléčný řez

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 200 g cukru krupice, 6 lžic teplé vody, 80 g rozehřátého másla, 300 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička kypřícího prášku do perníku, 8 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 375 ml polotučného mléka, 1,5 sáčku dortové želatiny, 800 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g čokolády na vaření, 100 g másla

PŘÍPRAVA PIŠKOTU: Ze žloutků a cukru vyšleháme hustou pěnu a po malých dávkách přidáváme vodu. Dále opatrně zašleháme tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vysypeme směs mouky, kakaa, kypřícího prášku a prášku do perníku. Těsto p...

Úhoř na česneku

Úhoř na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 úhoř, 15 stroužků česneku, 1,5 dcl bílého vína, 1 lžíce másla, trošku koření na ryby, špetka soli

Úhoře stáhneme a vykucháme. Na dno pekáče dáme kousky másla. Úhoře stočíme do kruhu a vložíme do pekáče. Osolíme a okořeníme rybím kořením (dle chuti) a poklademe na plátky nakrájeným česnekem. Česnek vložíme i dovnitř úhoře. Dáme péct. Když je na...

Česnečka od Irči

Česnečka od Irči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 300 g oloupaných brambor, špetka soli, 4 stroužky česneku, 50 g sádla, špetka drceného kmínu, 100 g chleba

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme se solí a kmínem doměkka. Pak přidáme se špetkou soli utřený česnek a sádlo. Polévku podáváme s opečeným chlebem.

Polévka s noky (slepičí)

Polévka s noky (slepičí)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kostky slepičího bujónu, 1 velká mrkev, 2 vejce, polohrubá mouka, petrželka

Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce smícháme vejce s trochou vody a takovým množstvím mouky, aby vzniklo hustší tekuté těstíčko a osolíme. Když je mrkev měkká, protlačujeme ...

Syrečková pomazánka

Syrečková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tvarůžků, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Syrečky nakrájime na velmi drobné kostičky,vložime do šroubovací sklenice, zalijeme smetanou ke šleháni tak, aby byl sýr potopený, pevně uzavřeme a uložíme na tři dny do ledničky.

Rajčata na špeku

Rajčata na špeku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

uzená slanina, rajčata, špetka soli, špetka pepře

Uzenou slaninu nakrájime, vysmažime na pánvi, poklademe rajčaty překrájenými na 1/2 nebo 1/4, osolime, opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme, až pustí šťávu. Pak odklopíme a šťávu vydusíme na 1/2 a 1/3 množství. Podáváme s chlebem.

Domácí tortilla se salámem

Domácí tortilla se salámem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg točeného salámu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 rajčata, 1 paprika (kapie), 1 lžíce olivového oleje, 1 balíček Mexických tortil, podle potřeby sůl, podle potřeby plnotučná hořčice, podle potřeby kečup

Na kostičky nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na pánvičce na oleji. Přidáme na půlměsíčky nakrájený točený salám a osmahneme. Papriku a rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Z prudka necháme asi 5 minut osmahnout (tak aby nebyla zelen...

Neplněné vdolky z tvarohu

Neplněné vdolky z tvarohu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 3 slepičí vajíčka, 250 g tvarohu, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 1 dcl kravského mléka, 2 lžíce rumu, podle potřeby rostlinný olej, podle potřeby libovolnou ovocnou marmeládu, 1 balení zakysané smetany

Tvaroh smícháme s mlékem, vejci a rumem. Přidáme mouku s kypřícím práškem. Vzniklé těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme kolečka buď sklenicí nebo formičkou na koblihy. Rozpálíme větší množství oleje a kolečka (vdolky) smažíme (můž...

Ostrý okurkový salát

Ostrý okurkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 okurka, 1 lžíce octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička cukru krupice, 0,5 dcl vody, 3 chilli papričky

Okurku oloupeme, u mladé skleníkové můžeme slupku ponechat, nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky. Na oleji opečeme chilli papričky, vyjmeme je a prochladlý ostrý olej nalijeme na okurky. Připravíme si zálivku. V misce rozšleháme ocet, sójovou o...

stránka: