Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 138

Halušky se zelím a uzeným

Halušky se zelím a uzeným

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks brambor, 350 g hladké mouky, 1 sáček kyselého zelí, 1 špetka soli, 2 ks vajec, 1 kousek uzeného masa, 6 hrstí strouhaného sýru, 3 hrsti cukru krystal

Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle (stejná příprava jako na bramboráčky), osolíme, přidáme vejce a hladkou mouku. Vše zamícháme a uděláme těsto, které bude o něco řidčí než např. těsto kynuté, ale nesmí téct. Malé halušky , které vytvářím...

Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, špetka soli, 3 lžičky strouhanky, 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka

V míse smícháme tvaroh, vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Mouku přidáváme podle potřeby. Na pomoučněném vále vytvoříme váleček o průměru asi 3 cm a nakrájíme ho na stejné dílky. Pomoučněnýma rukama vytvoříme šišky, které ve vroucí vodě po...

Vaječný řízek

Vaječný řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, špetka soli, 4 lžíce strouhanky, olej dle potřeby

Vejce rozšleháme v hrníčku, osolíme, přidáme strouhanku a nalijeme na olej v rozpálené pánvičce. Opečeme z obou stran. Po vyjmutí z pánvičky rozpůlíme a položíme na chléb namazaný hořčicí. Zdobíme okurkou, paprikou a rajčetem, popřípadě cibulkou n...

Bramboráčky s pikantní směsí

Bramboráčky s pikantní směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 120 g hladké mouky, 2 - 3 stroužky česneku, 1 hrst majoránky, 1 špetka soli, 2 ks slepičích vajec, 3 lžíce mléka, 3 kuřecí prsa, 1 konzerva fazolí ve šťávě, 1 ks cibule, 2 - 3 ks papriky (kapie), 1 špetka chilli koření, 1 špetka soli

Ze surovin vypracujeme těsto na bramboráky a upečeme je. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Osmahneme na pánvi, přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a papriku. Chvilku opékáme. Poté přidáme fazole i se šťávou. Nakonec dochutíme solí a chilli ...

Koláč rebarborový

Koláč rebarborový

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 130 g margarínu na vaření, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 1-1,5 kg rebarbory, 160 g cukru krupice, troška skořice, 4 bílky - sníh, 60 g cukru moučka

Vypracujeme hladké těsto z mouky, cukru, změklého tuku (Hera) a žloutků. Necháme půl hodiny v lednici zabalené ve fólii. Oloupanou reveň nakrájíme na kousky velké asi 1 cm. Promícháme ji se 160 g cukru. Těsto vyválíme a rozložíme na plech vymazaný...

Tuňákový salát s rýží

Tuňákový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček rýže, 1 balení tuňáka ve vlastní šťávě, 2 rajčata, 1 okurka, 3 jarní cibulky

Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Zeleninu pokrájame, zmiešame s ryžou a tuniakom vo vlastnej šťave. Šťavu nevylievame ale pridáme ju do šalátu. Šalát necháme postáť v chladničke a dobrú chuť.

Brambory v sýrové omáčce

Brambory v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 3 vejce, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1 l mléka, 100 g tvrdého sýra, špetka soli, špetka pepře, petrželka

Svetlú zápražku pripravte z masla a múky. Zrieďte ju mliekom, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Potom pridajte postrúhaný syr a odstavte. Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte, nakrájajte na plátky a premiešajte s uvarenými vajciami, pokrájanými na k...

Jednoduché rychlošpízy

Jednoduché rychlošpízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 špekáčky, 1 cibule, 3 brambory, špetka soli, hrst grilovacího koření

Brambory a špekáčky nakrájíme na silnější kolečka, cibuli na větší kousky. Vše střídavě napichujeme na špízy, poté osolíme a posypeme grilovacím kořením. Zabalíme do alobalu a dáme péci cca na 30 minut do trouby.

Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kousky taveného sýra, 80 g másla, 1/2 cibule, 2 - 3 svazky ředkviček, špetka soli

Máslo utřeme se sýry, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhané ředkvičky. Podle chuti osolíme. Mažeme na krajíčky veky, pečiva a hustě sypeme pažitkou.

Kmínový sýr

Kmínový sýr

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tučného tvarohu, 100 g másla, lžička kmínu, 1/2 lžičky soli

Tvaroh napěchujeme do vysoké nádoby a necháme na teplém místě zkysat. Pak jej utřeme s máslem, solí a kmínem a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Sýr odstavíme, nalijeme na misku a necháme vychladnout.

Mléčná bezinkáda

Mléčná bezinkáda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 květy Bezu černého, 500 ml mléka, 1 lžíce cukru moučky, 1 balení vanilkového cukru, 2 žloutky

Mléko přivedeme k varu a přelijeme jím dobře očištěné bezové květy. Necháme 30 minut louhovat a přecedíme. Žloutky utřeme s cukrem, přilijeme k nim vychladlé bezové mléko a rozšleháme dohladka. Podáváme vychlazené.

Šumivý bezový nápoj

Šumivý bezový nápoj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 květů Bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru krupice, 8 l vody

Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Do vychladlé vložíme dobře omytá květenství, přidáme na kousky nakrájené citróny, dobře nádobu uzavřeme a postavíma na 7 dní do temna kvasit. Poté přecedíme a stočíme do láhví.

 Ananasový koláč s posýpkou

Ananasový koláč s posýpkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva ananasu, 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 255 g cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 5 vajec, 325 g másla, 150 ml ananasové šťávy, špetka soli, 120 hrst kokosové moučky

350 g polohrubej múky,1 prášok do pečiva, 175 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 vajec, 200 g masla a 150 ml ananásovej šťavy vyšľaháme, cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme na kocky nakrájaná a...

Plněný Arabský chlebík

Plněný Arabský chlebík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 plátků Arabského chleba, 500 g kuřecích prsou, 500 g barevných paprik, 2-3 jarní cibulky, 1/2 sklenky tatarské omáčky, 3-4 lžíce kečupu, 1 velká hlávka salátu, trochu rostlinného oleje, 2 lžičky grilovacího koření, špetka soli, špetka pepře

Kuřecí maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením. Na oleji maso prudce osmahneme, snížíme teplotu a za občasného promíchání pražíme doměkka. Hotové kuřecí maso necháme vychladnout. Kečup a tatarskou om...

Jahodový dezert s čokoládou a mátou

Jahodový dezert s čokoládou a mátou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jahod, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 400 ml mléka, 3-4 lžíce cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 50 g hořké čokolády, 3-4 lístky máty peprné

Nejdříve si uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku. Potřebujeme hustší pudink a tak mléka dáme jen 400 ml. Necháme vychladnout. Jahody rozmixujeme s cukrem, vmícháme do nich tvaroh, vychladlý pudink, vše dobře prošleháme, přidáme nahrubo nas...

Kapr pečený na sardeli se smetanou

Kapr pečený na sardeli se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kapra, 80 g másla, 1 lžíce sardelové pasty, 250 ml zakysané smetany, 1 citrón, petrželka, 1 lžíce hladké mouky, špetka soli

Osolené a múkou poprášené ryby pečieme v rúre na masle zmiešanom so sardelovou pastou. Počas pečenia podlievame kyslou smotanou. Pečieme cca 20-30 minút. Ozdobíme kúskami citróna a zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

Švédská roštěnka II.

Švédská roštěnka II.

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí roštěnky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hladké mouky, 2 cibule, 80 g strouhaného Ementalu, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sardelové pasty, voda

Mäso nakrájame na 6 rezňov, naklepeme, osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na oleji. Opečené rezne vyberieme a na oleji do zlatista opečieme na koliečka pokrájanú cibuľu. Rezne vložíme späť, pridame sardelovú pastu, podlejeme vodou a prikr...

Popencová omeleta

Popencová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 100 g anglické slaniny, 1 ks cibule, 4 lžíce popence, 4 ks slepičích vajec, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na kolečka (mohou být i z předchozího dne). Na pánvi rozškvaříme kostičky slaniny a přidáme kolečka brambor a cibule. Chvíli opékáme. Vejce rozšleháme s nadrobno nakrájeným popencem, solí a cibulí. Nalijeme n...

Mléčná kopřivová polévka

Mléčná kopřivová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mladých kopřiv, 500 ml drůbežího vývaru, 300 ml kravského mléka, 2 kousky taveného sýra, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 vejce

Kopřivy omyjeme, nasekáme najemno, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem a mlékem. Přivedeme k varu. Tavený sýr pokrájíme, přidáme do polévky a mícháme, dokud se nerozpustí. Polévku osolíme, opepříme a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme rozšleha...

Talíř z kozlíčku s vejcem a cibulí

Talíř z kozlíčku s vejcem a cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polníčku, 3 vejce, 1 ks cibule, 10 ml rostlinného oleje, 10 ml octa, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru krupice, 1 špetka pepře

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nasekéme nadrobno. Polníček omyjeme a nasekáme na kousky. Smícháme s nakrájeným vejcem a nadrobno nakrájenou cibulí. Zalijeme zálivkou, kterou jsme získali důkladným smícháním oleje, octa, soli, cukru a pepře.

Jogurtový salát z pampelišek

Jogurtový salát z pampelišek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mladých listů pampelišky lékařské, 150 ml bílého jogurtu, 1 lžíce pažitky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Pampeliškové listy dobře propereme a natrháme na větší kousky. Vložíme do talířů a zalijeme zálivkou vyrobenou z bílého jogurtu, nadrobno nakrené pažitky a špetky soli a petržele.

Exotický pampeliškový salát

Exotický pampeliškový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mladých listů pampelišky lékařské, 2 ks pomeranče, 1 lžička cukru krupice, 20 ml olivového oleje, 1 ks cibule

Listy pampelišky omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Pomeranč nakrájíme na kostky, cibuli rozebereme na kroužky. Smícháme s pampeliškovými listy a zalijeme zálivkou z oleje, cukru a pepře. Vychladíme a podáváme.

Sýrové koule s pažitkou

Sýrové koule s pažitkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 1 ks Hermelínu, 1 lžička mleté papriky, 4 lžíce pažitky

Máslo a hermelín za stálého míchání rozpustíme na mírném ohni. Přidáme k němu papriku a vložíme do chladničky ztuhnout. Ze ztuhlé směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v jemně nasekané pažitce. Podáváme s chlebem nebo jen tak.

Domácí jahodová zmrzlina se smetanou

Domácí jahodová zmrzlina se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 vejce, 2 žloutky, 300 ml mléka, 200 g cukru moučka

Jahody opláchneme, očistíme a rozmixujeme se 100 g moučkového cukru /cukr přidáme dle kyselosti jahod/. Vejce, žloutky a 100 g cukru vyšleháme do pěny, přilijeme mléko, vyšleháme a postavíme na hrnec s teplou vodou. Směs šleháme nad párou do zhous...

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prsou bez kostí a kůže, 2 ks kukuřičných klasů, 1 ks cukety, 12 ks cherry rajčátek, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry bio, 2 stroužky česneku, 4 snítky rozmarýnu, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přilejeme olej, citornovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, drcený česnek, pepř, rozmarýn, všechno důkladně promícháme a necháme odležet v chladnu alespoň hodinku. Mezitím si nakrájíme cuketu na plát...

stránka: