Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 140

Trojúhelníky s brusinkami, ořechy a čokoládou

Trojúhelníky s brusinkami, ořechy a čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

21/2 sklenky hladké mouky, 1/4 sklenky hnědého cukru, lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 1/3 sklenky mléka, 1/3 sklenky smetany, 1 vejce, 1/2 sklenky sušených brusinek, 1/2 sklenky hrubě sekaných vlašských ořechů, 50 g čokolády, nasekané na kousky

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a přimícháme máslo, až se udělá drobenka. Odděleně smícháme mléko, smetanu a vejce, dáme si 2 lžíce stranou, zbytek vlijeme do mouky, přidáme ořechy, brusinky a čokoládu a vypracujeme hladké těsto....

Brambory v alobalu se zakysanou smetanou

Brambory v alobalu se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic olivového oleje, 2 lžičky koření na americké brambory, 1 lžička soli, 2 špetky rozmarýnu (pokud možno čerstvého), 8 ks brambor, 1 kelímek zakysané smetany, 2 ks jarní cibulky

Ve čtyřech lžících olivového oleje rozmícháme dvě lžičky koření na americké brambory vrchovatou lžičku soli a rozmarýnu. Potom směsí potřeme brambory. Každou bramboru zabalíme do dvojitého obalu a dáme brambory do žhavých uhlíků do ohniště. Pečeme...

Karibské kokosové kuličky

Karibské kokosové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce koření na mleté maso, 1 balení hovězího mletého masa, 100 g kokosové moučky, 2 ks slepičí vejce, 50 ml rostlinného oleje

Mleté maso smícháme s kořením. Z hmoty vytváříme kuličky o velikosti sousta, které namáčíme v rozšlehaném bílku a obalujeme v kokosové moučce. Budeme muset trochu přitlačit, aby nám moučka hned neopadala. Pak už stačí jen usmažit v rozpáleném ole...

Kuřecí prsa v houskových krutonech

Kuřecí prsa v houskových krutonech

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 2 ks housek, 1 slepičí vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1 špetka soli, 50 ml rostlinného oleje

Nejprve si připravíme krutonky: starší housky nakrájíme na malé kousky a dozlatova opečeme na vyšší vrstvě oleje. Vyjmeme a necháme vychladnout. Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu v pořadí: mouka, vejce, strouhanka. Na záv...

Zapečený houskový špíz

Zapečený houskový špíz

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks housek, 120 g plátek sendvičové šunky, 40 g strouhaného sýra, 1 ks cibule, 40 ml kečupu, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Housky nakrájíme na tenké plátky a z obou stran je potřeme tukem a kečupem. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a plátky salámu přeložíme na čtvrtky. Pak vše střídavě napichujeme na špízovou jehlu. Špíz musí houskou začínat i končit. Posypeme...

Domácí čokoládové cornflakes

Domácí čokoládové cornflakes

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g čokolády na vaření, 1 balení vanilkového cukru, 20 g kokosového tuku, 200 g cornflakes

Čokodádu, kokosový tuk a vanilkový cukr zvolna rozpustíme ve vodní lázni a mícháme dohladka. Přidáme cornflaky a důkladně je ve hmotě obalíme. Na plech prostřeme pečící papír a lžící na něj pokládáma malé kopečky čokoládové hmoty. Necháme ztuhnou.

Rýžový salát s olivovým olejem

Rýžový salát s olivovým olejem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 1 okurka, 4 rajčata, hrst rukoly, 10 - 12 oliv, 1 cibule, 8 lístečků bazalky, 3 špetky soli, špetka mletého pepře, šťáva z 1 citrónu

Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Potom přidáme na kostky nakrájenou salátovou okurku, rajčata, nakrájenou rukolu, olivy, cibuli, nakrájenou bazalku, osolíme, opepříme, přidáme šťávu z jednoho citronu a olivový olej (kreme balsamico). Vše důklad...

Bramborová pizza s rajčaty

Bramborová pizza s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 150 g celozrnné mouky, 1 pórek, 300 g rajčat, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 10 oliv bez pecek, 5 větviček tymiánu, troška bazalky, troška oregana, 100 g ovčího sýru, špetka soli, špetka pepře, tuk na vymazání formy

Brambory opereme a pod pokličkou vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Slijeme je, necháme odpařit, oloupeme a ještě horké prolisujeme lisem na brambory. Necháme je vychladnout. Předehřejeme troubu. Vymažeme formu. Bramborovou hmotu ochutíme solí...

Banánový smoothie džus

Banánový smoothie džus

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks banán, 2 lžíce Cottage bez příchuti, 10 ml minerálky, 1 lžička včelího medu

Banán nakrájíme na kousky. Pak ho jen stačí spolu s cottage sýrem, medem a minerálkou dobře rozmixovat a podávat.

Chutné slané palačinky

Chutné slané palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g anglické slaniny, 100 g uzeného masa, 250 g hladké mouky, 3 slepičí vejce, 250 ml kravské mléka, špetka soli, 3 lžíce másla

Slaninu a uzené maso nakrájejte na drobné kousky. Část odebere (asi 1/6) a osmažte na másle. Poté vlijte na pánev část těsta, které jste připravili rozšleháním vajec, mouky, mléka a soli. Vše společně osmažte. Podávejte horké. Uvedené množství vy...

Smažená mozzarella

Smažená mozzarella

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Mozzarelly, 1 slepičí vejce, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, 1 hrst slunečnicových semínek

Plátky mozarelly obalíme v trojobalu v pořadí: mouka, vejce a strouhanka smíchaná s rozdrcenými slunečnicovými semínky. Mozzarellu potom krátce smažíme na rozpáleném oleji - jen do zlatavě hněda.

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 1 lžíce másla, špetka šalvěje, špetka soli, 100 g sendvičové šunky

Na másle osmažíme cibulku dosklovata a pak přisypeme rajčata. Mícháme asi 2 minuty, poté ochutíme šalvějí a solí a zase chvíli mícháme. Nakonec vhodíme na plátky nakrájenou šunku a necháme 8 minut povařit.

Rybí filé v medu a sezamu

Rybí filé v medu a sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rybího filé, špetka soli, špetka pepře, 3 lžíce včelího medu, 4 lžíce sezamu

Každý plátek rybího filé opláchněte vodou a dobře osušte. Poté po obou stranách posypejte solí a pepřem a poté protáhněte v medu a obalte v sezamu. Na pánvi dobře rozpalte olej a smažte po obou stranách. POZOR! Filé v medu se smaží trochu rychle...

Netradiční vaječná polévka

Netradiční vaječná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml drůbežího vývaru, 2 plátky bílého chleba, 2 lžíce másla, 2 slepičí vejce, 2 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu

Vývar zahřejeme k bodu varu. Z krajíců bílého chleba odstraníme kůrku a smažíme je na másle z obou stran dokřupava. Chleby položíme do hlubokých talířů, zasypeme parmazánem a navrch rozklepneme vejce. Horký vývar opatrně nalijte na talíře a ihn...

Parmazánová polévka pro nejmenší

Parmazánová polévka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml drůbežího vývaru, 1 ks slepičí vejce, 1 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu, 1 malá špetka muškátového ořechu, 1 špetka soli

Vývar přivedeme k varu. V hrnečku spolu rozšleháme vejce, parmazán a muškátový oříšek. Hrnec odstavíme ze sporáku a vlijeme do něj obsah hrnečku. Dobře vyšleháme. Dochutíme solí a hrnec ještě asi na dvě minuty postavíme na sporák a vaříme. Ihne...

Mufinky s kandovaným ovocem

Mufinky s kandovaným ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka, 230 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 200 g kandovaného ovoce, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Nejprve rozšleháme tekuté ingredience, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, moouku s práškem do pečiva a nakonec kandované ovoce a vše dobře promícháme. Touto hmotou pak plníme cukrářské košíčky 50x27 mm a to maximálně do 3/4 výšky košíčku. Pečeme v ...

Oravské kuřátko

Oravské kuřátko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 8-10 plátků slaniny, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření

Kuře rozčtvrtíme, opepříme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Dáme do zapékací mísy, podlijeme trochou vody nebo vývaru, přikryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby. V polovině kuře otočíme, vrátíme bez alobalu do trouby a pečeme 10 min...

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tuřínu, 200 g mrkve, 150 g brambor, špetka muškátového ořechu, špetka soli, špetka pepře, 50 ml smetany

Mrkev, brambory a oloupaný tuřín nakrájíme na kostičky a vaříme asi 40 minut v osolené vodě. Okořeníme špetičkou muškátového oříšku, pepřem (nejlépe čerstvě namletým) a sundáme z plotny. Dochutíme smetanou a podáváme.

Cukety na arašídovém másle

Cukety na arašídovém másle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 2 stroužky česneku, 1 lžíce arašídového másla, 1 lžička zázvoru, 4 lžíce másla

Cukety oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na másle. Vyjmeme z pánve a přidáme najemno nasekaný česnek a chvíli opékáme. Pak přidáme plnou lžíci arašídového másla a pár kapek vody. Vaříme asi minutu na mírném ohni. Přidáme najemno nastrouhaný...

Dušený fenykl

Dušený fenykl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký fenykl, 1 lžíce sezamu, 10 ml aceto balsamico, 4 lžíce másla

Fenykl rozpůlíme a srdíčko klínovitě vyřízneme tak, aby zbytek držel pohromadě. Poté se každá půlka překrojí napůl. Čtvrtky opečeme zvolna na másle a těsně před koncem úpravy zasypeme sezamem a podlijeme aceto balsamico. Můžeme podávat horké i stu...

Krupicovo - obilná kaše

Krupicovo - obilná kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžíce pšenice, 1/2 lžíce krupice, 50 ml kondenzovaného mléka, 50 ml pomerančové šťávy

Pšenici najemno umeleme a spolu s krupicí vložíme do hrnečku a zalijeme kondenzovaným mlékem. Zahříváme až k varu a poté vaříme dvě minuty. Odstavíme a do zpola vychladlé kaše vmícháme šťávu z pomeranče. Ihned podáváme.

Jelítka s jablky

Jelítka s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jelita, 3 jablka, 50 g másla, špetka soli, 2 lžíce sádla

Jelítka nakrájíme na silnější kolečka. Osmahneme je na pánvi - nejdříve na sádle a později na másle dokřupava. Pak přidáme na pánev na kostičky pokrájená oloupaná jablka, která s jelítky smažíme asi 5 minut. Podáváme s brambory nebo pečivem.

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g žampiónů, 1 lžička másla, 100 g taveného sýra, 2 žervé, 1 dcl mléka, 1 cibule, 1 okurka sladkokyselá, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 2 špetky pepře

Žampiony nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme trošku vody. Vsypeme žampiony a dusíme doměkka. V misce utřeme sýry s mlékem. Přidáme drobně krájenou cibulku a okurku. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme vychladlé ...

Olivová pomazánka

Olivová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení oliv, 100 g balkánského sýra, 100 g pomazánkového másla, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžička hořčice, 1 jarní cibulka, špetka pepře

Do mísy dáme pomazánkové máslo s hořčicí a sardelovou pastou a důkladně promícháme. Přidáme strouhaný balkánský sýr, nadrobno posekanou cibulku a olivy. Opepříme (dle chuti), promícháme a necháme odležet. Mažeme na pečivo a ozdobíme rajčaty, bazal...

Kořeněný knedlík

Kořeněný knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hrubé mouky, 2 slepičí vejce, 2 ks tvrdších housek, 20 ml vody, 42 g droždí (kvasnic), 1 špetka cukru krystal, 3 lžíce grilovacího koření

Do mísy nalijeme vlažnou vodu, rozmícháme v ní cukr a rozdrobíme droždí. Necháme asi 10 minut odpočinout a přidáme vejce. Po částech zapracováváme mouku a těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit. Nakonec do těsta přidáme na kostičky na...

stránka: