Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 139

Ryzce zapékané v rýži

Ryzce zapékané v rýži

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g ryzců, 250 g rýže , 30 g tvrdého sýru, 2 vejce, špetka pepře, tuk na vymazání formy, špetka soli, petrželová nať

Pokrájane rýdziky udusíme s mletým čiernym korením so soľou a posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Do vymasteného pekáča striedavo vrstvíme uvarenú ryžu a udusené huby. Vrchnú vrstvu ryže potrieme vajcom, posypeme postrúhaným syrom a za...

Avokádová pomazánka s jogurtem

Avokádová pomazánka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší avokádo, 1 lžíce Flory s vlákninou, 1/2 balení nízkotučného bílého jogurtu, špetka pepře bílého, špetka soli, 1 lžička šťávy z limety, lístek máty

Prekrojíme si na polovicu avokádo, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú zmiešame s Florou a bielym jogurtom. Dochutíme korením, soľou a šťavou z limetky. Prizdobíme lístkom z čerstvej mäty. Podávame s chlebom alebo bagetou.

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Bryndzová pomazánka s ředkvičkou a vajíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce bílého jogurtu, 100 g margarinu , špetka soli, nasekaná pažitka

Do nádoby na prípravu nátierky dáme vidličkou rozotretú bryndzu, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, maslo, jogurt, postrúhané uvarené vajcia a podľa chuti soľ. Všetko dobre premiešame na hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb,...

Banánovo nivová pomazánka

Banánovo nivová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Nivy, 4 k banány, špetka soli, 4 lžíce másla, hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů

Syr, banány, maslo dobre rozmixujeme, pridáme posekané orechy a ochutíme soľou. Podávame s hriankami, alebo bagetou opečenou nasucho.

Křenová omáčka s jablkem

Křenová omáčka s jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zakysané smetany, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 najemno nastrouhané jablko, 1 svazek nasekaného kopru, špetka soli

Všetky prísady postupne rozmiešame, dochutíme. Vychladnuté podávame ku grilovaným mäsam, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, alebo k čerstvým šalátom.

Grilovaný bůček na jehle

Grilovaný bůček na jehle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového boku bez kosti a kůže, 4 stroužky česneku, lžička římského kmínu, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového olej, 2 lžíce zázvorového piva, sůl, pepř, 3 snítky šalvěje, 3 snítky majoránky

V misce smícháme šťávu z citronu, olej, pivo, trochu pepře a mletý kmín na marinádu. Bylinky posekáme a promícháme s prolisovaným česnekem. Bůček odblaníme a ostrým nožem uděláme do masa i tuku několik zářezů. Potom maso z vnitřní strany lehce nak...

Arménská pomazánka

Arménská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 mrkve, 1 balení zakysané smetany, 4 stroužky česneku, 1 hrst dýňových semínek

Na hrubšom strúhadle postrúhame mrkvu, pridáme smotanu, prelisovaný cesnak a posekané tekvicove semiačka. Dáme také množstvo, aby nebola zmes riedka. Podávame s pečenými hriankami.

Aivar

Aivar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené papriky, 1 cibule, 1 palička česneku, 1 větší rajče, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 feferonka

Očistenú cibuľu, papriku, cesnak a paradajku zomelieme na mlynčeku na mäso a dáme variť spolu s cukrom, soľou, octom a olejom. Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať feferón. Varíme asi 1 až 1,5 hodiny. Horúcou zmesou plníme poháre, ktoré potom uzatv...

Omáčka z cukety

Omáčka z cukety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 střední cukety, 200 ml bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 100 g sýru feta, šťáva z půlky citronu, půl lžičky římského kmínu, špetka chilli, zelené a černé olivy, sůl

Cukety očistíme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme doměkka ve vodě. Po uvaření slijeme vodu a cukety rozmačkáme vidličkou na kaši. Potom k této směsi přidáme jogurt, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, římský kmín, sůl, chilli a všechno důkladn...

Grahamové bochníčky

Grahamové bochníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1 balení droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, lžička soli, 500 ml vody, hrst obilných klíčků, lžička sezamu, lžička lněného semínka, lžička slunečnicového semínka, vlašské ořechy

Z droždia, cukru, malého množstva vody zarobíme kvások a necháme vykysnúť. Z múky, oleja, kvásku a vody vymiesime vláčne cesto, podľa chuti môžeme pridať semienka. Bez vykysnutia tvoríme lyžicou malé bochníčky, kladieme na vymastený plech a dáme d...

Fazolky s tofu

Fazolky s tofu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek fazolí z konzervy, 1 kostka Tofu, 250 g žampionů, 3 lžíce hladké mouky, 10 ml sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, 2 lžíce oleje

Na malé kocky pokrájame tofu, pokvapkáme sojovou omáčkou, premiešame a necháme odstáť asi 1/2 hod. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájané šampiňóny, krátko podusíme, pridáme fazuľku a ešte dusíme asi 10 minút. Nakoniec pridá...

Česneková pomazánka s Tofu sýrem

Česneková pomazánka s Tofu sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzeného Tofu, 150 g sýrokrému, 1 bílý jogurt, 6 velkých stroužků česneku

Cesnak prelisujeme, nastrúhame Tofu syr, pridáme syrokrém, jogurt a dobre vymiešame. Podávame s bagetou, hriankami.

Bezlepková bublanina

Bezlepková bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 250 g Hery, 250 g cukru krystal, 250 g bezlepkové mouky, 1 prášek do pečiva

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tuk, postupne múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na tukom vymastený plech a na vrch poukladáme ovocie. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Plnený lilek

Plnený lilek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší baklažán, 1 lžička sojové omáčky, špetka soli, troška pepře, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1 cibule, troška petržele, stroužek česneku, troška koriandru, 200 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika , 100 g sojových kostek

Baklažán rozrežieme pozdĺž a vydlabeme dužinu. Cibuľu speníme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, dužinu z baklažánu a pokrájané sojové kocky, ktoré sme vopred nechali namočené v zeleninovom vývare. Dochutíme sojovou omáčkou, soľou, korením a krá...

Krabí salát s hráškem a kukuřicí

Krabí salát s hráškem a kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení krabích tyčinek, 1 malá konzerva kukuřice, 1 malá konzerva hrášku, 2 ks sterilovaných okurek, 1 balení zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 1 lžička citronové šťávy, 80 g tvrdého sýra, sůl, mletý barevný pepř

Krabí tyčinky povaříme cca tři minutky od začátku varu ve slané vodě ochucené citronovou šťávou. Mezitím si do misky najemno nakrájíme okurky, tvrdý sýr, přidáme kukuřici a hrášek (bez láku) anakonec nakrájené krabí tyčinky. Opatrně zamícháme zak...

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 400 ml mléka, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, špetka provensálského koření, špetka soli, 1 česnek, 1 balení taveného sýru, 100 g strouhaného sýru

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem , přidáme sýry, koření, sůl, česnek. Povaříme. Podáváme s těstovinami.

Rýžový nákyp s ovocem

Rýžový nákyp s ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 sáčky dlouhozrnné rýže, 400 ml kravského mléka, 100 g cukru krupice, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilky, 1 lžička hladká mouka, 1 sklenka ovoce, 2 vejce, 2 balení jemného tvarohu

Uvaříme do poloměkka rýži ve vodě, sáčky otevřeme a rýži vsypeme do mléka po vrch rýže a povaříme s cukrem. Stále mícháme. Do vymazaného a vysypaného pekáčku dáme 1/2 rýže, pak tvaroh smíchaný se žloutky, cukrem a vanilkou, ovoce a zbytek rýže, vr...

Mleté kuličky z králíka

Mleté kuličky z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

400 g vykoštěného králičího masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře, 1 vejce, 1 lžíce petržky, 1/2 lžička mleté papriky, 40 g slaniny, 20 dkg hladké mouky, 1 celer, 50 ml rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru

Vykostěné maso nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme, překrojíme a umeleme spolu s masem na mlýnku. Přidáme oloupaný utřený česnek, sůl, mletý pepř, vejce, nasekanou petrželku, mletou papriku a na malé kostičky nakrájenou slaninu:to vše dobře...

Domácí mátová limonáda

Domácí mátová limonáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst máty peprné, 3 lžíce cukru krystal, 100 ml citronové šťávy, 1500 ml vody

Mátové lístky rozdrtíme, přidáme ostatní, přecedíme, vychladíme

Králík na tymiánu

Králík na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 menší králík, 500 ml podmáslí, 150 ml červeného vína, 100 ml smetany (12%), 100 g pomazánkového másla, 3 lžíce oleje, 1 svazek tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Králíka omyjeme , osušíme a rozdělíme na porce. Tymián opláchneme a jednotlivé lístečky otrháme. Smícháme víno s podmáslím, vmícháme lístky tymiánu, osolíme a pepříme. Naporcovaného králíka naskládáme do mísy, zalijeme marinádou, zakryjeme fólií a...

Houbové lívanečky

Houbové lívanečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hub, 1 cibule, 20 ml olivového oleje, 1 hrst zelené petrželky a pažitky, 300 ml mléka, 10 g droždí , špetka cukru krupice, 160 g hladké mouky, 2 vejce, lžička soli, 1 zakysaná smetana, citronová šťáva z 1/2 citronu, špetka pepře

Houby a cibuli nakrájíme najemno a opečeme na oleji a přisypeme petrželku s pažitkou. Do vlažného mléka dáme droždí a cukr krupici a rozmícháme, přidáme mouku, žloutky a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teple vykynout, p...

Kapr s fazolemi

Kapr s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední kapr, lžíce mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 20 dkg slaniny, 1 zakysaná smetana, 1 konzerva fazolí

Kapra vyvrhneme, očistíme, sfiletujeme a nakrájíme na kostky asi 1x1cm. Tyto kostky obalíme v mouce smíchané s paprikou a osmažíme na oleji do červena, pak je vyjmeme a dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a p...

Kuře v pivu

Kuře v pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 malá kuřata, lžička soli, troška pepře, 3 cibule, 2 mrkve, 40 g másla, 4 oloupaná rajčata nakrájená na kostky, 125 g jater, 2 lžíce zakysané smetany, špetka tymiánu, bobkový list, 125 ml vývaru, 125 ml černého piva

Kuře očistíme, naporcujeme, osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na velké slzy. Na másle osmažíme porce kuřete po všech stranách dohněda, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nastrouhanou mrkev, pokrájená rajčata a bobkový...

Bohatá neděle

Bohatá neděle

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové plece, 200 g žemle, 300 g másla, 300 ml mléko, 5 vajec, 10 g muškátu, 20 g pepře, 30 g soli, 1 kostka masoxu, 400 g žampionů, 1 citrón, 500 ml zakysané smetany

Maso rozemeleme, přidáme máčenou prolisovanou žemli v mléce, vajíčka, pepř, muškát, sůl a trochu citrónové kůry. Vše promícháme a tvoříme řízky a na másle opečeme. Výpek podlijeme trochou vývaru a smetanou a necháme podusit. Do šťávy dáme žampióny...

"Bašta" řezy

"Bašta" řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g cukru krupice, 10 lžic vody, 1 kypřící prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky, 1/2 hrnečku rybízového džemu, 180 g mletých ořechů, 2 šlehačky, 2 pomazánková másla, 6 lžic cukru moučka, 100 ml čokoládové polevy, 150 ml rozpustné kávy s rumem

Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vodu, prášek, mouku a ořechy a vše vyšleháme do hladké hmoty, kterou rozdělíme stejnou měrou na dva plechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15-20 minut. Placky necháme vychladnout a připravíme náplň: ...

stránka: