Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 141

Sladká veka s tvarohem

Sladká veka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

chlebíčková veka, balení měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru moučka, šálek cukru krupice, 2 vejce, 100 ml mléka, 3 lžíce strouhanky

Tvaroh osladíme podle chuti. Plátky starší veky namažeme tvarohem, přiklopíme druhým plátkem veky. Namočíme ve vajíčku rozmíchaném s trochou mléka a obalíme ve strouhance. Na pánvi opečeme veku s tvarohem dozlatova. Ještě teplou veku s tvarohe...

Sýrové smaženky

Sýrové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g strouhaného sýra, 2 vejce, 150 g strouhanky, 1 dcl mléka, špetka muškátového květu, špetka soli, tuk na smažení

Strouhaný sýr, vejce, mléko, sůl a strouhanku smícháme, přidáme muškát a vypracujeme tuhé těsto. Toto těsto na pomoučeném vále vyválíme válečkem, na asi 1 cm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka nebo čtverce (můžeme samozřejmě i jiné tvary)...

Pijácké rizoto

Pijácké rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového prorostlého bůčku, 400 g rýže , světlé pivo, 1 cibule, 200 g chilli papriček, vývar , 1 tavený pivní sýr, 80 g Ementalu, špetka mleté papriky , špetka soli, bobkový list, olej

Bůček očistíme, oloupeme a nakrájíme najemno cibuli a dáme zpěnit. Na zpěněnou cibuli přidáme dusit bůček, nakrájený na kostičky, osolíme a za chvíli podlijeme pivem. Dusíme do poloměkka. Rýži propláchneme a smícháme s masem. Zalijeme pivem a výva...

Panganius jako řízek

Panganius jako řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kusy pangasia, 1-2 vejce, strouhanka, špetka soli

Pangase osolíme a rozdělíme na dvě části, protože je ryba dost velká. Rozklepeme vajíčko a rozšleháme jej. Pangase namočíme ve vejci a potom vložíme do strouhanky a obalíme. Na rozehřáté pánvi smažíme pangase dozlatova. Pangase podáváme jako...

Jahodové mušličky

Jahodové mušličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 2 lžíce cukru krupice

Jahody rozmixujeme a ochutíme cukrem podle potřeby. Rozmixované jahody nalijeme do nádobky na led a dáme zmrazit do ledničky. Jahodové mušličky podáváme podle chuti nebo použijeme na zdobení.

Jablko s bramborovým sněhem

Jablko s bramborovým sněhem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 jablko, 200 g moučných brambor, 100 ml podmáslí, špetka soli

Omyté brambory uvaříme ve slupce (20-30 minut). Po uvaření je oloupeme a prolisujeme. Smícháme s podmáslím a solí a umícháme na hladký krém. Jablko najemno nastrouháme, vložíme do mističky a přikryjeme bramborovým sněhem. Ihned podáváme.

Datlové dortíčky

Datlové dortíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g datlí, 275 g hladké mouky, špetka soli, špetka kypřícího prášku do pečiva, 125 g margarinu na vaření

Datle vypeckujeme a rozemeleme na kaši. Z této kaše, mouky, soli a prášku do pečiva uhněteme hladké těsto. Jestliže je těsto moc suché, přidáme pár kapek vody. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 45 minut do chladničky. Připravíme si deset form...

Hrachová omáčka

Hrachová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý pórek, 150 g hrášku, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Pórek nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem podusíme 15 minut v zeleninovém vývaru. Dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem, solí a tymiánem (u dětí můžeme pepř i sůl vynechat).

Smetanová bramborová kaše

Smetanová bramborová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg moučných brambor, 400 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, špetka muškátového oříšku, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 lžíce másla

Brambory dobře omyjeme a pomalu vaříme v trošce vody asi 40 minut. Zchladíme, oloupeme a pomačkáme na kaši. Mléko přivedeme k varu, přidáme k bramborám a dobře promícháme, dokud nebude kaše pěkně krémová. Nakonec přidáme sůl, muškátový oříšek, šl...

Mrkvová chuťovka

Mrkvová chuťovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 plátek Eidamu (Edamu)

Jednoduché ale nápadité. Mrkev dočista oškrábeme a odřízneme konce. Nařízneme ji tak, aby na jednom konci zůstala spojená. Plátek sýra přeložíme napůl a skřípneme do mrkve.

Vydatná špaldová snídaňová kaše

Vydatná špaldová snídaňová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g špaldy, 1/2 ks banánu, 6 ml citronové šťávay, 52 g bílého jogurtu

Špaldu najemno umeleme na mouku, tu potom krátce povaříme v 50 ml vody a necháme vychladnout. Zakryjeme poklicí a na noc odložíme do chladničky. Z oloupaného banánu, citrónové šťávy, jogurtu a pomletých vloček umícháme pyré. Přimícháme k obilné ...

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Falešná držťkovka ze sojových plátků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení sojových plátků, 2 kostky masoxu, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, špetka sladké papriky , 1-2 stroužky česneku, špetka majoránky, špetka soli, špetka pepře, petrželka

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, opepříme, přidáme 1 kostku masoxu a vložíme sojové plátky. Necháme je bez pokličky vařit 10 minut, pak je vyndáme, necháme vychladnout, dobře z nich vymačkáme vodu a nakrájíme je na nudličky- "dršťky". N...

Křenový dresing

Křenový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g smetany ke šlehání, 100 g majonézy, 4 - 5 lžic nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru krupice, sůl, pepř

Smetanu ušleháme do tuha, potom lehce vmícháme majonézu s křenem. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Salát z kyselého zelí a ovčího sýra

Salát z kyselého zelí a ovčího sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 4 lžíce strouhaného ovčího sýru, 1 jablko, olivový olej

Zelí nakrájíme na malé kousky, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, ovčí sýr, nahrubo nastrouhané jablko a olej. Vše dobře promícháme a necháme aspoň 1 hodinu uležet.

Tousty z  obyčejného chleba

Tousty z obyčejného chleba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 10 dkg Eidamu, 10 dkg měkkého salámu, 10 plátků chleba, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu

Vezmeme si dva krajíce chleba. Jeden namažeme kečupem a druhý hořčicí. Takto namažeme všechny připravené krajíce. Na chléb s kečupem poklademe kolečka cibule, salámu a nakonec přiložíme plátek sýra. Přiklopíme plátkem s hořčicí. Toastovač zapn...

Párky s cibulí v alobalu

Párky s cibulí v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek másla, 2 silné párky, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, lžička hořčice, lžička mleté papriky, špetka soli, 1 lžička grilovacího koření

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Silné párky oloupeme ze slupky. Na alobal poklademe cibuli nakrájenou na kolečka, navrch párky, kousek másla, zase cibuli - tou nešetříme. Podle chuti můžeme přidat kečup, hořčici, grilovací koření, papr...

Křehký hruškový koláč

Křehký hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 130 g cukru moučka, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 400 g hruškového kompotu + 1 lžíce šťávy, 1 balení skořicového cukru, 20 g škrobové moučky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, trochu mandlových lupínků, trochu skořice

Z másla, mouky, cukru, hruškové šťávy, prášku do pečiva, vajec, škrobové moučky připravíme křehké těsto. Těsto vyválíme a přeneseme do vymazané dortové formy. Okapané a nakrájené hrušky rozložíme na těšto, posypeme je skořicí, mandlovými lupínky a...

Jahodové mufiny

Jahodové mufiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3 vejce, 3/4 hrnečku cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 30 ml rumu, 1 smetana ke šlehání , 250 g jahod

Připravíme si těsto, jahody nakrájíme na kousky a vezmeme si formičky na mufiny. Pokud používáme silikonové, nemusíme je vymazávat a vysypávat. Na dno každé formičky dáme trochu těsta, do kterého poklademe kousky jahod. Pak doplníme zbytkem těsta ...

Zmrzlina z čerstvých jahod

Zmrzlina z čerstvých jahod

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jahod, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru

Jahody nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme ostatní ingredience a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou kaši, kterou dáme mrazit. Servírujeme klasickým způsobem, lze ozdobit šlehačkou, čokoládovým sirupem a lístky máty.

Palačinky na jablkách

Palačinky na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 4 dkg cukru moučka, 10 dkg hladké mouky, špetka soli, troška citronové kůry, 4 jablka

Do mléka zašleháme vejce, cukr, sůl, přidáme mouku a citonovou kůru. Vznikne mám polohusté těsto, které necháme 15 minut odležet. Na suchou rozpálenou teflonovou nebo titanovou pánev poklademe oloupané a jádřince zbavené jablka, nakrájené na plátk...

Brokolicovo - bramborová polévka

Brokolicovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 větší brambor, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 1/2 balení smetany ke šlehání

Brokolici a oloupaný brambor nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce s vodou a rozvaříme. Poté odstavíme z plotny, necháme chvíli zchladnout a ručním mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek a ochutíme smetanou.

Jednoduchá koprovka

Jednoduchá koprovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek kopru, 1 l mléka, 1 kostka masoxu, troška cukru moučka, troška octa, špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla

Z mléka odebereme cca 1 dl na záklechtku a zbytek dáme vařit do hrnce s nepřilnavým povrchem společně s kostkou masoxu. Když se mléko začne vařit, přidáme najemno nakrájený kopr a záklechtku - rozšlehané mléko s moukou. Přivedeme opět k varu a vař...

Vepřové kotlety v alobalu s jablky

Vepřové kotlety v alobalu s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 20 ml olivového oleje, špetka soli, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 jablka, 4 plátky sendvičové šunky

Vepřové kotlety naklepeme, vetřeme do nich olej a necháme v lednici odležet. Připravíme si 4 čtverečky alobalu, na které položíme plátek masa, který potřeme hořčicí. Přidáme nakrájená vypeckovaná jablka a plátek šunky. Dobře zabalíme a grilujeme n...

Plněný bůček

Plněný bůček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bůčku, láhev černého piva, špetka soli, špetka mleté papriky , sklenka čalamády

Kůži na bůčku nakrájíme do mřížky, nasolíme a potřeme paprikou. Uprostřed masa vyřízneme kapsu a naplníme okapanou čalamádou. Důkladně sešijeme. Vložíme do pekáčku a podlijeme černým pivem. Pečeme alespoň 40 minut.

Špíz s dunajskou klobásou

Špíz s dunajskou klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí svíčkové, 1 lžička grilovacího koření, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, 100 ml rostlinného oleje, 120 g domácí ostřejší klobásy

Maso pokrájíme na menší kostky. Vyrobíme marinádu smícháním grilovacího koření, hořčice a sójové omáčky. Do této směsi přidáme olej a vše dobře rozmícháme. Do marinády vsypeme maso a pečlivě ho v marinádě ze všech stran otáčíme. Necháme odležet (...

stránka: