Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 38

Brukvová kaše s cibulkou

Brukvová kaše s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vařené brukve , 10 g cibule, 2,5 g cukru moučka, špetka soli, 10 g tuku

Vařené brukve prolisujeme, vmícháme na polovině tuku osmaženou cibulku, osolíme, popř. přisladíme a podáváme polité druhou polovinou tuku.

Smažená brukev po přírodnu

Smažená brukev po přírodnu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g brukve, 2,5 g cukru moučka, 5 g hladké mouky, 0,5 dcl tatarské omáčky, 0,3 dcl kečupu, špetka soli, 10 g tuku

Na větší tenké plátky pokrájené brukve osolíme, poprášíme cukrem a moukou a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme polité tatarskou či jinou studenou omáčkou nebo kečupem.

Pangasová pěna

Pangasová pěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pangasius uvařený, 100 g Taveného sýra s pažitkou a cibulí, 100 g taveného sýra smetanového, 2 lžíce másla, 1 lžíce tatarské omáčky, troška rozmarýnu, špetka soli, 2 špetky pepře, 1 lžíce pažitky

Pangase vaříme v osolené vodě s přidáním 4 jehliček rozmarýnu a jedné lžíce citronové šťávy 5- 8 minut. Rozmarýn vyjmeme. Scedíme a necháme vychladnout. Ze sýrů a másla si vyšleháme pěnu, přidáme 1 lžíci tatarské omáčky a Pangase. Šleháme do hladk...

Bublanina se skořicovou dýní

Bublanina se skořicovou dýní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 ml slunečnicového oleje, 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 150 ml vody, 1 kousek dýně, na dýni - 1 lžička kyseliny citronové, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 50 g cukru krupice

Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky - 1 talíř. Do vroucí vody s kyselinou citrónovou nasypeme dýni a od bodu varu jí 2 minuty povaříme. Poté jí vylijeme na síto a necháme okapat. V míse promícháme oba cukry se skořicí a směsí obalíme prochla...

Brukvové zelí

Brukvové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brukve, 10 g cibule, 5 g cukru moučka, troška kmínu, 0,05 dcl octu, troška pepře, špetka soli, 10 g tuku, 0,5 dcl vývaru

Nastrouhanou brukev osmahneme na zpěněné cibulce s kmínem, osolíme, okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Před koncem dušení okyselíme, popř. přisladíme.

Brukvové opečenky

Brukvové opečenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g vařené brukve, 30 g krupice vařené v mléce, troška pepře, 10 g strouhanky, špetka soli, 10 g tuku, 1/2 vejce

Na hrubo nastrouhané brukve smícháme s krupicí, žloutkem, osolíme, opepříme a vmícháme z bílku tuhý sníh. Vytváříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme je po obou stranách dozlatova.

Aspik z nožiček

Aspik z nožiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, troška bobkového listu, 30 g celeru, 30 g cibule, 30 g mrkve, troška nového koření, 0,5 dcl octu, troška pepře, 30 g petržele, špetka soli, 1 vepřových nožiček, 1/2 l vody

V osolené a okyselené vodě vaříme nožičku se zeleninou a kořením do měkka (vodu stále doléváme na 1/2). Procedíme, necháme ztuhnout a sebereme z povrchu všechnu mastnotu. Pak dáme aspik rozehřát a můžeme dochutit octem a solí. Necháme vychladit a ...

Vepřové v kapustě podle babičky

Vepřové v kapustě podle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové pleci, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 50 g sádla, 50 g anglické slaniny, 500 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 3 stroužky česneku

Maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle spolu s nakrájenou cibulí. Osolíme, opepříme, chvíli dusíme pod pokličkou. Pak podlijeme teplou vodou a dusíme do poloměkka. Mezitím si nakrájíme kapustu na menší kousky a přidáme k masu. Až je mas...

Slovenské halušky s bryndzou, kysaným zelím a angl. slaninou

Slovenské halušky s bryndzou, kysaným zelím a angl. slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor , 50 dkg polohrubé mouky, 3 vejce, sůl dle potřeby, 30 dkg brynzy, 30 dkg anglické slaniny, 1 balení kysaného zelí

Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a mouku a prohněteme (možno i rukou). Do osolené vroucí vody protlačíme těsto přes sítko na halušky a několik minut necháme vařit. (Můžeme připravovat jak ze syrových, tak již studených vařených brambo...

Vepřová panenka se sýrem a cibulkou

Vepřová panenka se sýrem a cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřová panenka, 1/2 lžička sůl, 1/2 lžička pepř, 300 g strouhaný sýr, 2 ks cibule, 3 lžíce slunečnicový olej

Panenku nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, kraje nařízneme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a panenku zprudka opečeme z obou stran. Vyjmeme je z pánve a rovnou je dáme na předem vyhřáté talíře. Panenku posypeme nastrouhaným sýrem a ...

Bůčková paštika

Bůčková paštika

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g bůčku, 150 g brambor, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, troška majoránky, 2 vejce, troška petrželové natě

Nejprve si uvaříme brambory do měkka. Pak si umeleme bůček a smícháme v míse s prolisovanými bramborami, solí, pepřem, majoránkou a vejci. Směs vložíme do menší formy uzavřené víkem nebo pokličkou a zvolna vaříme v páře asi 1 hodinu. Uvařenou vych...

Zapečené špagety se zeleninovou oblohou

Zapečené špagety se zeleninovou oblohou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení špaget , 3 vejce, 15 dkg dietního salámu, 3 rajčata, 1 červená cibule, 2-3 stroužky česneku, 15-20 dkg strouhaného eidamu, 3 - 5 trojúhelníčků taveného sýra, 1 lžička soli (dle potřeby), 1/2 lžičky pepře barevného mletého, špetka bazalky, špetka oregana, kečup podle chuti, sladký či ostrý, mléko dle potřeby

Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený salám, pokrájená rajčata, orestujeme, okořeníme solí, pepřem, oreganem, bazalkou a lisovaným česnekem a vmícháme do předem uvařených špaget. Mohou být i zbylé, kdy jsme netrefili ...

Hovězí maso s mrkví

Hovězí maso s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího zadního, 60 g másla, 1 žloutek, 1 1/2 dcl polotučného mléka, 40 g hladké mouky, 500 kg mrkve, 3 dcl vody

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a dáme do většího hrnce, podlijeme horkou vodou a dusíme, až je maso na půl měkké. Mrkev si nakrájíme na kolečka a přidáme ji k masu. Dusíme společně s masem až je maso i mrkev měkké. Na pánvi opražíme nasucho m...

Vepřové plátky na rajských jablíčkách

Vepřové plátky na rajských jablíčkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1/2 lžičky soli, troška pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce polohrubé mouky, 4 rajčata, 1 lžička másla

Z masa nakrájíme na 4 plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Z obou stran je zaprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme olej a maso po obou stranách zprudka opečeme. Maso odložíme na talíř, výpek na pánvi zaprášíme moukou. Mouku osmahneme a podl...

Melounové jednohubky

Melounové jednohubky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 plátků Parmské šunky, 1/2 žlutého melounu, 10 lístků máty peprné

Meloun nakrájejte na menší kousky a na něj naaranžujte šunku a mátu. Na závěr vše spíchněte párátkem, aby to drželo.

Omeleta pěnová

Omeleta pěnová

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 20 dkg cukru moučky, 1 balení vanilkového cukru, 1-2 lžičky citronové šťávy

Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky ušleháme s cukrem, smícháme stěrkou a přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu. Do ohnivzdorné mísy naděláme kopečky, poprášíme cukrem a prudce ožehneme v horkovzdušné troubě, roztopené na 200°C. Ještě teplé oz...

Krůtí kousky s kapií a rajčaty

Krůtí kousky s kapií a rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krůtích prsou, špetky soli, 2 špetky pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 žlutá paprika (kapie), 2 rajčata, 100 ml vody, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worcesterové omáčky, 1 lžička kečupu, 1 lžička bramborového škrobu, 1 lžička plnotučné hořčice

Očistíme kapii, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kousky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji opečeme. Vyndáme z pánve a na výpeku opečeme kapii. Přidáme nakrájená rajčata, promícháme a zal...

Šup do trouby

Šup do trouby

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 balení másla, 1/2 hrnku hladké mouky, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 1 troška rumu, 4 vejce, 1/2 hrnku vody

Rozpustíme jedno máslo. Dále vodu, pískový cukr, kakao, vanilkový cukr, trochu rumu smícháme dohromady a odlijeme 1 sklenici - tímto nakonec políváme upečený piškot a posypeme ořechem nebo kokosem. Do zbytku přidáme 1 a 1/2 sklenice polohrubé mouk...

Tvarohový koláč s borůvkami

Tvarohový koláč s borůvkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg plnotučného tvarohu, 12,5 dkg másla či Hery, 2 vejce, 250 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 1,5-2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, 1,5-2 hrnky plnotučného mléka

Tvaroh rozšleháme s vejci, cukrem, máslem a mlékem, přidáme vanilkové cukry a vmícháme mouku promíchanou s prášky do pečiva. Tvaroh je těžký, dávám tedy kypřicího prášku více, sladit podle kyselosti tvarohu, rovněž mléko dle tuhosti tvarohu a hodn...

Roštěnky se zeleninou od mé maminky

Roštěnky se zeleninou od mé maminky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 roštěnky, 10 dkg másla, 1 menší celer, 2 kedlubny, 1 cibule, 1/4 kg rajčat, sůl dle potřeby, pepř mletý dle potřeby, 2 lžičky hrubé mouky, 1 sklenka sladké smetany

Roštěnky na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a zlehka naklepeme. Na másle zprudka opečeme po obou stranách. Přendáme na teplý talíř a na tuku, který zbyl, podusíme pokrájenou cibuli, roštěnky dáme zpět a za mírného podlévání dusíme doměkka. Př...

Sýrové krupicové krokety

Sýrové krupicové krokety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l plnotučného mléka, 12 dkg krupice, 1 vejce, 10 dkg eidamu, 1/2 lžičky soli, troška pepře barevného mletého, troška majoránky, 6 lžic strouhanky

Mléko osolíme, dáme vařit a do vařícího vsypeme krupici. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, pepř a majoránku. Kaši rozetřeme na prkénko a necháme vychladnout. Studenou kaši pak nakrájíme na stejnoměrné pruhy či ještě vytvarujeme rukou do libovolného ...

Rošťáci

Rošťáci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa - nejlépe kotleta, není tak suchá, 2 -3 vejce, 6 stroužků česneku, 2 lžíce Maizeny či Solamylu, 2 lžíce plnotučné obyčejné hořčice, 1 lžíce Worcesteru, 1 lžíce sojové omáčky slané, 1 lžíce sojové omáčky sladké, 1 lžička čerstvě umletého barevného pepře, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky mletého či strouhaného zázvoru

Ze všech vypsaných ingrediencí, které dobře našleháme, uděláme omáčku, neškodí přikápnout olivového oleje. Maso je totiž křehčí. Maso ponoříme do mísy s omáčkou, přikryjeme a do druhého dne nenecháme v chladnu naležet. Občas obrátíme. Druhý den na...

Rybí filé s pikantní šípkovou omáčkou

Rybí filé s pikantní šípkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg rybího filé, plátky, 2 středně velké cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku , 1/4 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce ostrého kečupu, 1 citrón, 1 lžička soli, 4 lžíce šípkového džemu či omáčky dle potřeby, 20 dkg másla na osmažení

Filé pokapeme citronem, osolíme a opečeme po obou stranách na másle či oleji asi 10 minut. V jiném kastrole zpěníme na másle pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji po částech mlékem, vymícháme dohladka, při...

Višňoví šneci se škořicí a vanilkou

Višňoví šneci se škořicí a vanilkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 400 g višní, 1 slepičí vejce na potření, 2 balení skořicového cukru, 1 1/2 balení vanilkového cukru, 1 lžíce hladké mouky na podsypání, 100 g mandlových lupínků

Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát cca 40 x 30 cm. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme skořicovým cukrem. Omyté a vypeckované višně necháme okapat. Těsto poklademe višněmi a svineme do rolády. Roládu ostrým nožem nakrá...

Hlívové plátky s nivou v alobalu

Hlívové plátky s nivou v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 25 dkg sýru Niva, 1 lžička soli, 1 lžička pepře mletého barevného, 1 lžíce majoránky, 4-8 ks hlívy ústřičné - dle velikosti

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 1,5 cm silná. Dáme do mísy, osolíme, přidáme majoránku a zamícháme. Hlívu rozebereme na plátky, osolíme a opepříme. Z alobalu vytvoříme mističky, do každé dáme porci brambor, plátek hlívy a poklademe je...

stránka: