Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 50

Tvarohové noky s medem

Tvarohové noky s medem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení jemného tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek hrubé mouky, špetka soli, 8 lžic strouhanky, 1 hrst vlašských ořechů, 4 lžíce včelího medu

Tvaroh utřeme s vejci, přidáme osolenou mouku a vypracujeme tuhé těsto. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme noky a vaříme v osolené vodě 5 minut. Na talíři je posypeme nasucho opraženou strouhankou promíchanou s ořechy a polijeme medem.

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Houby s rajčaty

Houby s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 1 kostka masoxu, 1 lžíce másla, 3 rajčata, špetka pepře, špetka soli, 1 lžička nastrouhaného křenu

Houby očistíme a omyjeme. Pokrájíme na kousky. Houby krátce povaříme ve čtvrt litru vody, ve které jsme rozpustili masoxovou kostku. Poté vyndáme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na něj...

Letní špagety

Letní špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení špaget, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bylinkového octa, troška černého pepře, 1/4 šálku bazalky, 3 zralá rajčata

Uvaříme špagety dle návodu. Zatímco se špagety vaří, rozdrtíme česnek a smícháme ho se solí. Poté smícháme olej, ocet a trochu černého pepře. Jakmile jsou těstoviny uvařené, opláchneme je, dáme do velké mísy a promícháme s rajčaty, bazalkou a přip...

Lívance s borůvkami

Lívance s borůvkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 ml plnotučného mléka, 270 g hladké mouky, 20 g droždí (kvasnice), špetka soli, 30 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 hrnek mražených zahradních borůvek, 20 g kukuřičného škrobu, 2 lžíce cukru krupice, 1 - 2 lžičky citronové šťávy, 300 ml vody, 1 balení zakysané smetany, 1 lžička cukru moučka

Mouku prosejeme do mísy a osolíme. V trošce mléka rozšleháme žloutky. Kvasnice rozdrobíme do trochy mléka, přidáme cukr, rozmícháme a necháme nakynout. Vše přilijeme do mouky a vymícháme řidší těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Těst...

Spišská roštěná

Spišská roštěná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí roštěnky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 30 g hladké mouky, 50 g másla, 30 g slunečnicového oleje, 2 žluté nebo červené papriky, 1 cuketa, 2 bílky, 50 g strouhaného sýru, 1 snítka tymiánu na ozdobení

Hovězí maso nakrájejte na stejně velké plátky. Po obou stranách je naklepejte, osolte, ochuťte pepřem a lehce poprašte hladkou moukou. Na pánvi rozehřejte máslo a roštěnky z obou stran opečte. Podlijte je trochou vody a poduste doměkka. Během duše...

Houby na česneku

Houby na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 50 g másla, 5 stroužků česneku, špetka soli

Čerstvé houby očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme třeba na plátky, potřeme je utřeným česnekem se solí a na rozpuštěném másle osmažíme do měkka. Podáváme s čerstvým chlebem.

Mrkvová polévka s mlékem

Mrkvová polévka s mlékem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mrkve, 20 g másla, 15 g hladké mouky, 100 ml plnotučného mléka, 1/4 lžička soli, 1 lžička petrželové natě, 500 ml vody

Oškrábanou a na hrubo nastrouhanou mrkev krátce osmahneme na másle. Přidáme mouku, chvíli orestujeme a zalijeme vodou. Mrkev povaříme asi 10 minut a poté osolíme. Na závěr do polévky přidáme mléko, nakrájenou zelenou petrželku a odstavíme.

Hovězí guláš z tlakáče

Hovězí guláš z tlakáče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího plecka, 2 velké cibule , 2 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 5 lžiček koření Maďarský guláš, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a česnek nasekáme na malé kousky. Omyté maso nakrájíme na kostky. V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a maso. Na velkém plameni za stálého míchání opékáme tak dlouho, dokud se tuk nezačne oddělov...

Citronové oválky

Citronové oválky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 130 g cukru moučka, 370 g Hery, 3 žloutky, 2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1 balení Nutely

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto. Necháme chvíli odležet v chladnu. Vyválíme plát a vykrajujeme oválky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Hotové slepíme nutelou a polijeme citronovou polevou. Dozdobíme dle fantazie.

Kokosový pudink

Kokosový pudink

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 1 sáček pudinkového kokosového prášku, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce kokosové moučky

Do části studeného mléka nasypeme kokos, cukr a dáme vařit. Ve zbylé části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do mléka s kokosem. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme. Uvařený pudink rozdělíme do misek a dáme vychladit.

Škvarky z holubinek nebo z masáků

Škvarky z holubinek nebo z masáků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých holubinek nebo masáků, 60 g slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, špetka soli

Holubinky nebo masáky (já raději používám masáky, ty poznám líp než holubinky) očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme na kostky velké asi tak 1 cm. Na rozpáleném oleji je orestujeme dorůžova. Okořeníme je kmínem a solí. Je to taková chuťovka k čers...

Jablkové lívance

Jablkové lívance

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 3 vajec, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička skořicového cukru, 400 ml bílého vína, špetka soli, 100 ml slunečnicového oleje

Jablka oloupeme, vyndáme z nich jádřince a nastrouháme do mísy. Přidáme rozkvedlané vejce, polohrubou mouku, skořicový cukr, bílé víno a špetku soli. Důkladně rozkvedláme. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme na něm malé placičky z obou stran dozlato...

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých hub, 2 cibule, 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře

Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Dáme je do pekáče a posypeme je nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijeme smetanou a posypeme solí a pepřem. Dáme zapéct do trouby.

Mišmaš ze zbytků

Mišmaš ze zbytků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení bramborového knedlíku nebo zbytky knedlíku/špalíčky, 4 buřtíky, 1-2 cibule, 50 ml slunečnicového oleje

Knedlík pokrájíme na kousky. Já mám nejraději bramborový, ale jde to i s houskovým. Cibuli pokrájíme na ne úplně drobno. Buřtíky nebo jinou uzeninu pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme cibuli. Necháme zesklovatět a přidáme pokr...

Bramborák z hub

Bramborák z hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1-2 vejce, špetka soli, špetka majoránky, 200 ml slunečnicového oleje

Houby posekáme na jemno, podusíme a necháme vychladnout. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Lehce je osolíme. Přidáme vychladlé houby, přidáme rozkvedlané vejce a mouku. Ze směsi tvoříme placičky a smažíme v rozpáleném oleji.

Domácí chléb bez hnětení

Domácí chléb bez hnětení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek žitné mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 0,5 lžičky instantního droždí, 1 lžička jablečného octa, 2 hrnky studené vody

Do větší mísy nasypeme všechny 4 hrnky mouky, instantní droždí, lžičku kmínu drceného a 1,5 lžičky soli. Promícháme a přidáme ocet a studenou vodu. Všechno promícháme, až vznikne řidší těsto, posypeme moukou a necháme kynout při pokojové teplotě a...

Kachna po šumavsku

Kachna po šumavsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2000 g kachny, 1500 g kyselého zelí, 50 g sádla, 150 g cibule, 200 ml bílého vína, 200 g uzeného libového masa, špetka kmínu, 1 lžička petrželové natě

Vykuchanou kachnu osolíme, okmínujeme a upečeme jen napolovic. Potom ji rozporcujeme a dusíme v kyselém zelí, do něhož jsme zamíchali kostky uzeného, zpěněnou rozkrájenou cibuli, vše ochuceno bílým vínem a osoleno. Při podávání sypeme zelenou petr...

Kapr v bramborách

Kapr v bramborách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g staženého a vykostěného kapra, 200 ml slunečnicového oleje, 500 g brambor, 1 cibule, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky mleté sladké papriky , 1 bobkový list, troška skořice mleté

Kapra bez kůže a kostí pokrájíme na malé kousky, osolíme a prudce opečeme na oleji. Přidáme pokrájené syrové brambory, nastrouhanou cibuli, koření, osolíme, podlijeme vodou a asi 15 minut dusíme.

Kližka s řapíkatým celerem

Kližka s řapíkatým celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky řapíkatého celeru, 300 g hovězí klížky, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev

Maso nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli na drobno. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji usmažíme cibuli dorůžova a přidáme maso. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě a vydusíme na tuk. Podlijeme vodou a přidáme hořčici a za občasného podl...

Palačinky s mákem

Palačinky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 500 ml plnotučného mléka, 1 lžíce máku, špetka soli, 2 žloutky, 50 ml slunečnicového oleje

Z mouky, mléka, žloutků a soli vymícháme těstíčko. Nakonec přidáme mletý mák a necháme asi 30 minut odležet. Na pánvi vytřené olejem usmažíme palačinky. Potřeme je marmeládou nebo ochuceným tvarohem a stočíme. Dle chuti posypeme moučkovým cukrem.

Tvaroh s kousky banánů

Tvaroh s kousky banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jemného tvarohu, 2 banány, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 1 žloutek

Tvaroh našleháme s cukrem a žloutkem. Oloupané banány rozmačkáme vidličkou, pokapeme citrónovou šťávou, promícháme a smícháme s tvarohem. Podáváme mírně vychlazené.

Špagety s nivou

Špagety s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 150 g Nivy, 4 lžíce másla, 5 stroužků česnku, 1 lžíce bazalky, 1 lžíce petrželové natě, špetka soli, 100 g tvrdého sýru

Špagety dáme vařit do osolené vařící vody. Mezitím do velké mísy nastrouháme nivu. Přidáme rozetřený česnek, na drobno nasekanou bazalku a petrželku a rozehřáté máslo. Do tohoto základu dáme horké a scezené špagety, promícháme. Porce posypeme nast...

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 70 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g rostlinného oleje, 225 g polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička citronové kůry, 1 sáček čokoládové polevy, 1 sáček cukrářského zdobení, 2 lžíce plnotučného mlékao, 1 balení ovocné marmelády

Z vajec a cukrů vyšleháme hustou pěnu, postupně přidáváme olej a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou a šťávou. Pokud je těsto husté rozředíme jej trochou mléka. Papírové košíčky dáme do pevné formy na dno každého košíčku...

Grónská pomazánka

Grónská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sardinek, 250 g jemného tvarohu, 1 cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, dle chuti troška citronové šťávy, dle chuti troška pepře, dle chuti sůl

Sardinky, tvaroh a cibuli rozmixujeme. Dochutíme hořčicí, kečupem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s pečivem.

stránka: