Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 54

Ovocný salát s feta sýrem

Ovocný salát s feta sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké listy římského salátu, 1 velký grepfruit, 1 velký pomeranč, 1 avokádo, feta sýr

Na 4 talíře natrháme římský salát. Oloupaný a na větší kousky nakrájený pomeranč, grep i avokádo položíme na salát. Na konec posypeme sýrem feta.

Debrecínský guláš

Debrecínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového maso, 2 cibule, 50 g slaniny, 2 papriky, 5 rajčat, 500 g brambor, 1 lžíce hladké mouky, troška pepře, špetka soli

Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme jí rozškvařit a poté na ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme pokrájené papriky, rajčata a maso nakrájené na menší kostky. Vše podusíme společně. Když je maso skoro měkké, přidáme na kost...

Pohanková kaše

Pohanková kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pohanky, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, špetka soli

Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a necháme jí v pánvi rozpustit, na ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Hotovou kaši dáme do talíře a na kaši dáme směs cibule se slaninou.

Tuňáková vejce

Tuňáková vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 50 g tuňáka, 50 g másla, špetka mletého bílého pepře, lžička petrželové nati

Vejce uvaříme 10 minut natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Poté rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Změklé máslo vyšleháme v misce do pěny, přidáme prolisované žloutky, tuňáka a pepř a promícháme. Vzniklou pěnou naplníme vejce a ozdobíme petrželkou.

Domácí taveňák

Domácí taveňák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení odtučněného tvarohu, 2 lžička másla, 1 lžička sody bikarbóna

Do misky si vyklopíme tvaroh a přidáme lžičku jedlé sody. Necháme 10 minut stát. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo a nalijeme do tvarohové směsi. Důkladně promícháme. Výsledkem je hmota chuťově podobná kupovaným taveným sýrům, avšak bez jaké...

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 5 pórků, 125 g tvrdého sýra, 3 lžíce zakysané smetany, špetka pepře, špetka soli

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek a na tenká kolečka nakrájené pórky. Restujeme dohromady asi 10 minut. Poté osolíme,opepříme a přimícháme strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Ideální jak o náplň pr...

Pohankové placičky

Pohankové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pohanky, 1 vejce, 1 lžička majoránky, 1 stroužek česneku, 3 kapky sójové omáčky, 100 g strouhanky, 250 ml slunečnicového oleje

Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme ji chvíli stát v klidu. Pak do ní rozklepneme jedno vejce, přidáme majoránku, utřený stroužek česneku, 3 kapky sojovky nebo maggi a 1 lžíci strouhanky. Dobře všechno promícháme. Směs nabíráme lžící,...

Kynuté bramborové placky

Kynuté bramborové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 vejce, 3 vařené brambory, 42 g droždí (kvasnice), 250 ml mléka, 1 lžička cukru krystal, 2 lžíce másla, špetka soli

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme klasický kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do mísy dáme mouku, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme solamyl, vejce, olej, rozmačkané vařené brambory a trochu soli. Vypracujeme těsto a necháme ho ch...

Těstoviny s fazolkami

Těstoviny s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g konzervovaných červených fazolí, 1 pórek, 50 ml olivového oleje, 150 g parmazán/parmezánu, 1 lžička petrželové nati

Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, cca 8-10 minut. Uvařené špagety scedíme a necháme okapat. Mezitím na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek, utřený česnek a fazole. Restujeme jen chv...

Pašerácký prejt

Pašerácký prejt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g sádla, 40 g strouhanky, 2 vejce, 1 cibule, 1 hlávka česneku, špetka soli, troška majoránky, troška pepře

Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme do mísy. Na rozpuštěném sádle osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme k nastrouhaným bramborám,...

Srbská vejce

Srbská vejce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 300 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička petrželové natě

Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm strouhanku. Rajčata propasírujeme přes cedník a přidáme do pánve ke strouhance. Chvíli dusíme a když směs zhoustne přidáme rozkvedlaná vejce a nasekanou petrž...

Lehká pizza po česku

Lehká pizza po česku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tortila , 2 lžíce kečupu, 1 lžička oregana, 1 malá sklenička sušených rajčat, 2 balení Mozzarelly, 2 lžíce oblíbené směsi semínek, 1 hrst bazalky

Tortillu namažeme kečupem a posypeme trochou oregana. Nakrájíme slitou mozzarellu a poklademe ji na kečup. Na mozzarellu dáme sušené a okapané rajčata, posypeme trochou směsi semínek a posypeme čerstvou bazalkou. Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C...

Jablečný jáhelník

Jablečný jáhelník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky jáhel, 4 hrnky mléka, 2 lžíce vanilkového cukru, nebo 3 lžíce medu, 4 sladké větší jablka, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, 3-4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

Ve velkém hrnci si dáme vařit mléko s cukrem a přisypeme jáhly. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou jáhly měkké. Jakmile máme uvařeno, slijeme a jáhly dáme do mísy chladnout. Poté přidáme 3 žloutky a dle chuti ještě med nebo cukr. Z bílků si ušlehám...

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky rýže, 2 pórky, 1 mrkev, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 1/2 konzervy mungo výhonků, 2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky kurkumy, 3 hřebíčky, 1 cibule najemno

Ve woku si na másle zpěníme cibulku, vhodíme omytý a na nudličky nakrájený pórek a smažíme. Jakmile nám začíná pórek hnědnout,vhodíme nadrobno nakrájenou mrkev a ještě chvíli smažíme. Poté přisypeme rýži a smažíme, dokud nám nezačne rýže trosku pr...

Myslivecké brambory

Myslivecké brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 menší hlávka zelí, 100 g slaniny, 500 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce jablečného octa

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přelijeme je vroucí vodou, osolíme a dáme vařit. Když voda začne znovu vařit, přidáme na nudličky nakrájené zelí, trochu soli a trochu octa. Vaříme až jsou brambory a zelí měkké. Mezitím si na pán...

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin - kolínka, 4 vejce, 1 balení majonézy, 5 sterilovaných okurek, 2 cibule, 100 g oliv, 250 g krabích tyčinek, špetka pepře, špetka soli, troška citronové šťávy

Těstoviny si uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě. Vajíčka uvaříme natvrdo. Těstoviny i vejce necháme vychladnout. Do mísy dáme těstoviny a vejce nakrájená na kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nakrájené okurky. Olivy scedím...

Sojový segedínský guláš

Sojový segedínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté sladké papriky, 500 g kyselého zelí, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, 1 kostka drůbežího bujónu, 3 stroužky česneku, 1 troška pepře, špetka soli

Připravíme si marinádu z kostky bujonu, lžíce oleje, cibule, česneku trochu pepře a soli. Sojové kostky v marinádě povaříme a pak je necháme 30 minut odstát. Mezitím osmahneme na rozpáleném oleji najemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a papriku a...

Dvoubarevné tlapky

Dvoubarevné tlapky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

270 g hladké mouky, 250 g ztužený pokrmový tuk, 300 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 160 g cukru moučka, 250 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa

Z mouky a 300 g cukru a tuku zpracujeme těsto a do jeho poloviny zapracujeme i kakao. Vezmeme formičky na ořechy a ty naplníme kombinací tmavého a světlého těsta a nebo pečeme světlé a tmavé. Upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vyc...

Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru moučka

Na vál prosijeme mouku, do ní nastrouháme tuk, přilijeme smetanu a rychle zpracujeme v těsto. Vyválíme ho na plát cca 0,5 cm tlustý. Vykrajujeme z něj různé tvary. Ty rozložíme na plech pokrytý pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme dozlato...

Rozmarýnové housky

Rozmarýnové housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky , 175 - 200 g polohrubé mouky , 1 balíček sušeného droždí , 1 lžička cukru , 250 ml vlažné vody , 2 lžíce rozmarýnu , 1 lžíce olivového oleje , 1 lžička soli , pepř dle chuti, 1 žloutek na potření, trocha vody

V míse promíchejte obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, olej a rozmarýn. Přidejte vlažnou vodu. Vypracujte důkladně, alespoň pět minut, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vyválejte tenké v...

Slezský guláš

Slezský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kýty, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 250 g žampionů, 125 g hrášku, 1 sklenka zeleninového leča, špetka soli, troška pepře, troška mleté sladké papriky

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní maso nakrájené na nudličky, osolíme jej, opepříme a za stálého míchání osmahneme. Přidáme zeleninové lečo, nakrájené žampiony, hrášek a celé poprášíme mletou paprikou. Podlijeme vodou a du...

Špagety se špenátem

Špagety se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 300 g čerstvého špenátu, 200 g kuřecích prsíček, 1 balení sladké smetany, 3 stroužky česneku, špetka soli, troška oregana, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla

Ve vroucí osolené vodě vaříme špagety 8 minut. Během vaření špaget si připravíme špenátovou omáčku. V pánvi rozpálíme máslo a na něm podusíme spařený a na kousky pokrájený špenát, přilijeme smetanu, osolíme, ochutíme oreganem a špetkou muškátového...

Plněný chléb

Plněný chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý bochník chleba , 80 g tyrolské slaniny, 300 g apetina (nebo jiný sýr balkánského typu), 2 vejce, 100 ml smetany, 1 trs cherry rajčátek, 30 g parmazánu

Troubu předehřejte na 180°C. Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny. Sýr prošlehejte s vejci a smetanou. Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmazánem. Plněný chléb pečte 35–45 mi...

Malinové pusinky

Malinové pusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky toastového chleba , 2 lžíce rozpuštěného másla , 250 g měkkého tvarohu , 2 vejce , 100 g cukru krupice , 1/2 lžičky vinného octa , 1/2 lžičky kukuřičného škrobu , 250 g malin , 2 lžíce malinového likéru

Zapékací misky vymažte rozpuštěným máslem a vyložte toastovým chlebem. Tvaroh prošlehejte s vaječnými žloutky a 40 g cukru. Hladkou tvarohovou směs naplňte do zapékacích misek a dejte do trouby, předehřáté na 180°C na 15 minut péct. Bílky vložte d...

Špagety s pórkem

Špagety s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 2 velké porky, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sladké mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného sýra

Špagety uvaříme podle návodu na balení na skus. V pánvi rozehřejeme máslo, a vložíme na kolečka nakrájené pórky a orestujeme je. Přidáme sojovou omáčku, mletou papriku, osolíme a opepříme. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme a přidáme smetanu. Ne...

stránka: