Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 56

Citronové cukroví

Citronové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 120 g másla, 1 citrón, 1 balení čokolády na vaření

Máslo si předem vyndáme z lednice aby změklo v teple. Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny a přidáme šťávu z citronu a znovu ušleháme do pěny. Poté vmícháme mouku. Těstem naplníme formičky na pracny a pečeme cca 10 minut podle trouby dorůžova. Po ...

Rybí filety zapečené s cuketou a brambory

Rybí filety zapečené s cuketou a brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé, 2 mladé cukety, 1 cibule, 4 rajčata, troška pepře, špetka soli, 50 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 500 g brambor

Brambory povaříme v osolené vodě 5 minut. Vyndáme je, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Filety osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme v oleji máslo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájenou cuketu a rajčata a...

Květáková omáčka

Květáková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka květáku, 500 ml rybího vývaru, 2 citróny, 250 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře cayenského

Květák důkladně omyjeme a rozebereme na růžičky a povaříme je v rybím vývaru se šťávou a kůrou ze dvou citronů. Když je květák měkký, rozšleháme ho ponorným mixerem ve vývaru. Přilijeme smetanu a dochutíme solí, pepřem a případně další citronovou ...

Rybí rolka

Rybí rolka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 filety z makrely, 0,5 citrónu, špetka soli, troška pepře, 50 g strouhaného sýra, 4 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 2 lžíce petrželové natě

Rybí filety omyjeme a osušíme ubrouskem. Pokapeme je citronovou šťávou, lehce osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočinout. Strouhaný sýr promícháme s nasekanou petrželkou a směsí potřeme připravené filety. Stočíme je do ruličky, spíchneme jehlou...

Čokoládové sušenky

Čokoládové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g lískových ořechů, 30 g cukru krupice, 85 g hořké čokolády, 110 g hladké mouky, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 60 g změklého másla, 150 g třtinového cukru, 1 vejce, 30 ml mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 100 g cukru moučka

Troubu předehřejeme na 180°C. Ořechy dáme na plech a necháme je v troubě zezlátnout - trvá to asi deset minut, během kterých hnědá slupka popraská a jde pak docela snadno oloupat. Ořechy dáme do kuchyňské utěrky a mezi drhnutím mezi dlaněmi zbavím...

Koláč s rybou

Koláč s rybou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g baby špenátu, 250 g rajčat, 250 g pórku, 250 g lososa, 550 g tresky, 8 vajec (3 vejce + 5 bílků), 300 ml smetany s nízkým obsahem tuku, sůl a pepř dle potřeby

Předehřejeme si troubu na 180°C. Očištěný špenát krátce osmažíme na pánvi. Umytý pórek a rajčata nakrájíme na kousky. Stejně tak nakrájíme i lososa a tresku. Rozšleháme vejce (3 vejce a 5 bílků) se smetanou. K vejci se smetanou přidáme zeleninu a ...

Kuřecí pletýnky

Kuřecí pletýnky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 plátek másla, asi 1 lžíce koření Zlatavé kuře

Z kuřecích prsou oddělíme krátký sval, který už nebudeme krájet. Prso podélně nakrájíme na 3 - 4 pruhy, druhé prso také tak. Jednotlivé díly kuřecího masa posypeme z obou stran kořením. V zapékací formě opatrně rozpustíme máslo. Tři proužky dáme n...

Krůtí plátky s kari a česnekem

Krůtí plátky s kari a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtích prsou, sůl, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička hladké mouky, 1/2 lžičky kari koření, 2 stroužky česneku, 4 lžíce plnotučného mléka, 100 ml vody, 1/4 kostky bujónu

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Můžeme dle chuti i opepřit. Česnek oloupeme a nastrouháme na jemno. Připravené plátky masa opečeme na rozehřátém oleji z obou stran a přendáme na předehřáté talíře. Do výpeku dáme mouku, zamícháme a z...

Sýrová omáčka s kukuřicí

Sýrová omáčka s kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g plísňového sýra, 350 ml plnotučného mléka, 2 lžíce instantní světlé jíšky, špetka bílého pepře, sůl, 3 lžíce sterilované kukuřice

Sýr nastrouháme, nebo nakrájíme na drobno. Mléko uvedeme do varu a vsypeme hotovou jíšku. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut a poté přidáme sýr. Na mírném plameni vaříme do rozpuštění sýra. Uvařenou omáčku dochutíme solí, pepřem a vmícháme ku...

Jednohubky trochu jinak

Jednohubky trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

nachos, 200 g kuřecího masa, 1 cibule, Sýrové tzatziky: 1 bílý jogurt, půlka nastrouhané okurky (vymačkané), 2 stroužky česneku, 50 g balkánského sýru, sůl a pepř dle chuti

Maso i cibulku nakrájíme najemno a připravíme na pánvi s kořením které máme rádi. Ingredienci na tratziky smícháme, balkán rozmačkáme vidličkou. Na nachos dáme vychladlou kuřecí směs a tzatziky:)

Obrácený jablečný koláč 2

Obrácený jablečný koláč 2

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 200 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 1 dcl vody, 1 dcl slunečnicového oleje, 200 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 kg jablek, 100 g cukru krupice, 2 lžíce skořice

Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Vyložíme jimi plech s pečícím papírem. Posypeme krupicovým cukrem a skořicí. V míse vyšleháme do pěny žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Pak přidejte 1 dcl teplé vody a 1 dcl oleje a šlehejte dál do pěn...

Kuřecí s kari omáčkou

Kuřecí s kari omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kari koření, 200 ml sladké smetany, 150 ml vody, 600 g kuřecích prs, špetka soli

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji na pánvi, přidáme veškeré koření a pražíme asi 5 minut. Přidáme kuřecí nakrájené na kousky a opečeme je. Zalijeme smetanou, vodou, osolíme a dusíme do změknutí. Podáváme s rýží.

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Levná polévka s majoránkovou zavářkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 1 lžička Vegety, 3 stroužky česneku, 2 lžičky sušené majoránky, 2 kostky bujónu, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička slunečnicového oleje, 1250 ml vody, 1 hrst nasekané petrželové natě, 3 lžíce mražené zeleniny Mochovanka

Do vejce přidáme vegetu, majoránku, mouku a oloupaný na jemno nastrouhaný česnek. Promícháme a směs necháme odstát dokud nám zavaří voda na polévku. Do vroucí vody protlačíme přes síto na halušky zavářku, přidáme bujóny a mraženou zeleninu. Vše po...

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 180 g moučkového cukru, 220 g másla, 1 vejce, troška skořice, 20 švestek, vlašských nastrouhaných ořechů, 1 vejce na potření

Mouku, sůl, cukr, máslo a vejce zpracujeme v hladké těsto. Jednu třetinu odebereme, ostatní těsto rozválíme, přeneseme na vymaštěný plech, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme cukrem, skořicí a strouhanými ořechy. Z odloženého těsta zformu...

Šibřinky s tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Šibřinky s tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 6 vajec, trocha soli, 0,3 kg měkkého tvarohu, 0,1 kg moučkového cukru, 1 citrón, 0,3 kg mletého máku, 0,2 kg povidel, 0,1 l červeného vína, špetka skořice

1 žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku. Z mouky vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky). Vyválíme jej na tenkou placku a kulatý...

Vepřové vykostěné kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami

Vepřové vykostěné kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vepřových nožiček, 3 vepřová kolena, 0,5 kg jablek, 0,1 kg medu, 0,1 l jablečného octa, špetka soli, Na kroupové placky: 0,3 kg ječných krup, 0,3 kg brambor, 3 stroužky česneku, 2 vejce, sůl dle chuti, trocha majoránky, trocha listové petržele, sádlo na smažení

Nožičky a kolínka vykostíme, osolíme, pokapeme jablečným octem, pokapeme medem a svážeme do původního tvaru. Maso na povrchu znovu osolíme, nastrouháme na něj jablka a pečeme při 160°C asi 2 hodiny. Kroupy uvaříme, brambory nahrubo nastrouháme. P...

Domácí vdolky s bio povidly

Domácí vdolky s bio povidly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 1/2 droždí, 100 g másla, 500 g sádla na smažení, Suroviny na zdobení: 150 g strouhaného tvrdého tvarohu, 150 g švestkových bio povidel, 200 g zakysané smetany

Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastolku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut. Mouku prosijeme...

Bůček pečený na kofole

Bůček pečený na kofole

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg bůčku, 2 l Kofoly, 40 g malin, 1 g kardamomu, 1 g anýzu, 1 g badyánu, 1 g koriandru, 3 g skořice (celé), 5 g pomerančové kůry, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 2 g soli, 1 g pepř bílý celý, Petrželové pyré: 1500 g kořenové petržele, 500 g másla, sůl a pepř dle chuti, 200 g baby hrášku, 200 g mrkve, 200 g ředkve

Nakrojíme kůži bůčku na diamanty a orestujeme na grilu. Dáme do nálevu se všemi ingrediencemi a v gastro-nádobě pod alobalem pečeme cca 2,5 hodin na 135°C. Potom sundáme alobal a pečeme další půl hodiny. Výpek přecedíme a zredukujeme. Turbo tyčov...

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a marinovanými švestkami v rumu

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a marinovanými švestkami v rumu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 0,12 l oleje, 16 g droždí, lžička cukru, 0,1 l mléka, špetka soli, Vanilkový krém: 1,6 l vanilkového pudinku, 0,08 l rumu, 200 g sušených švestek

Mouku, olej, droždí, cukr, mléko a sůl smícháme a vytvoříme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme do předem vymazaného pekáčku. Pečeme při 170°C dozlatova. Švestky podusíme v rumu, poté vmí...

Zabíjačková játrová paštika s jablečno-křenovým chutney

Zabíjačková játrová paštika s jablečno-křenovým chutney

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřových jater, 200 g vepřového boku, 0,15 l smetany, Kořenící směs na domácí paštiky, Jablko-křenové chutney: 120 g jablek, 80 g křenu, 80 g marmelády, 10 g želatiny, špetka soli

Vepřová játra, bok, smetanu a koření cca 15 minut podusíme, najemno umeleme a vyšleháme. Očištěná jablka nakrájíme na plátky a podusíme. Ke konci dušení přidáme marmeládu a želatinu, kterou předem rozmícháme ve vodě. Necháme chvilku vychladnout a...

Hovězí plátky z tlakáče

Hovězí plátky z tlakáče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky předního nebo zadního hovězího masa , sůl, mletý černý pepř, 4 lžíce slunečnicového oleje, hladká mouka na obalení, 1 lžička tmavé sójové omáčky

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a dobře obalíme v hladké mouce. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a plátky masa na něm dozlatova opečeme. Potom je pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme vodou tak, aby byly jen mírně potopené. Uvedeme do v...

Výborná hustá bramboračka

Výborná hustá bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 brambory, 30 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 g mražené zeleninové směsi, 1 lžička soli

Nejprve udělám z másla a mouky světlou jíšku. Zaliju asi 3/4 litrem studené vody a vložím na kostičky nakrájené brambory. Osolíme. Asi po 5 minutách vsypeme mraženou zeleninu (podle chuti, my máme nejradši mrkev-hrášek-kukuřice). Vaříme do měkka. ...

Brokolicová polévka s mrkví

Brokolicová polévka s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brokolice, 2 mrkve, 2 brambory, 100 ml kravského mléka, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky

V hrnci rozpustíme máslo, a vložíme na malé kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Chvíli opékáme, pak zalijeme vodou. 5 minut vaříme, poté přidáme na růžičky rozebranou brokolici a zalijeme vodou tak, aby byla brokolice sotva ponořená (pokud dáme ...

Kvalitní domácí jogurt

Kvalitní domácí jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g bílého jogurtu, 1000 ml kravského mléka

Mléko ( musí být čerstvé, tzn. z chlaďáku, ne krabicové, polotučné nebo plnotučné) zahřejeme na plotně v kastrůlku na 40 stupňů(správná teplota je velmi důležitá, při vyšší teplotě se jogurtové bakterie usmrtí, při nižší se dostatečně nepomnoží). ...

Okurkové jednohubky light

Okurkové jednohubky light

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 1/2 balení pomazánkového másla, 1 hermelín light, 100 g širší plátek eidamu, 1 hrst vlašských ořechů (půlky), 1 hrst sezamových semínek

Okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Polovinu okurek namažeme pomazánkovým máslem a na ni položíme kousek hermelínu. Přiklopíme další okurkou. Polovinu takovýchto dortíků ozdobíme jednou polovinou vlašského ořechu, který jsme na chvíli opekly nas...

stránka: