Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 57

Domácí pomazánka jako Lučina

Domácí pomazánka jako Lučina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 3 špetky soli

Postup přípravy je velice jednoduchý. Vezmu kastrůlek, do něj dám cedník, do cedníku utěrku, a do utěrky vyklopím bílý jogurt. Přikryji pokličkou, a dám na 24 hodin do lednice (někdo nechává těch 24 hodin v teple, ale v lednici mi to přijde bezpeč...

Bleskový salát s rajčaty

Bleskový salát s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké rajčata , 200-250 g lučiny nebo žervé, sůl a pepř dle chuti, 500 g celozrnných něbo semolinových těstovin, hrst nasekané bazalky nadrobno

Rajčata nakrojíme do kříže a spaříme je vroucí vodou. Necháme chvíli ve vodě a poté sloupneme. Nakrájíme na velmi malé kousky a vložíme do mísy. Tam je rozmačkáme vidličkou a přidáme lučinu, sůl a pepř a nakonec bazalku. Vše pořádně promícháme a n...

Brokolicový krém se sýrem

Brokolicový krém se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 2 stroužky česneku, 4 trojúhelníčky smetanového sýru, 500 g brokolice, sůl a pepř dle chuti, čerstvý koriandr nebo pár lístků máty, pečivo na doplnění

Brokolici rozdělte na růžičky a asi 15 minut ji vařte v osolené vodě. Poté vodu slijte a brokolici rozmixujte s polovinou mléka. V druhé polovině mléka rozpusťte krémový sýr. Když je základ zcela hladký, přidejte do něj prolisovaný česnek. K sýrov...

Tvarohový pohár s pudinkem

Tvarohový pohár s pudinkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 1 balení pudinkového prášku, 250 ml mléka, 2-3 lžíce cukru krystal, 1 hrst malin

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny, pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami či mandlemi.

Smažená zmrzlina v kokosu

Smažená zmrzlina v kokosu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zmrzliny, 1 vejce, 100 g hladké mouky, trocha vody, 50 g strouhanky, 100 g kokosu

Ze zmrzliny vytvarujte koule o průměru 3–5 centimetrů a nechte je v mrazáku ztuhnout. Vejce vyšlehejte v misce s moukou a vodou, aby vám vzniklo husté těstíčko. Vedle v míse zase promíchejte strouhanku a kokos. Každou kouli pak obalte ve vajíčku, ...

Hustá houbová polévka

Hustá houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 4 - 5 lžic slunečnicového oleje, 1250 ml vody, 1 kostka bujónu, 1 lžička koření na bylinkové máslo, 150 g žampionů, 150 g hlívy ústřičné, 1 hrst petrželové natě, 1/2 kořene mrkve, sůl

Hlívu a žampióny očistíme a nakrájíme na menší kousky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a zelenou petrželku nasekáme. Z mouky a oleje usmažíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme nakrá...

Grilovaný fitness hermelín

Grilovaný fitness hermelín

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 fitness hermelín, 1/2 lžičky celého barevného pepře, špetka provensálského koření, 2 lžičky olivového oleje, 1/2 hlávky ledového salátu

Ledový salát si natrháme (nekrájíme) na kousky, opláchneme a pořádně okapeme přebytečnou vodu. Vložíme na talíř. V malé mističce smícháme koření s olejem a hermelín v něm obalíme. Poté vložíme do alobalu a pečeme asi 5-7 minut na 180°C (dle typu t...

Tvarohové jáhly s brusinkami

Tvarohové jáhly s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jáhel, 500 ml mléka, 4-6 lžíc medu nebo javorového sirupu, 1-2 lžičky skořice, 250 g tvarohu, 1 hrst brusinek (klidně sušených), 1 hrst plátků mandlí, 2 vejce

Propláchnuté jáhly dáme do většího hrnce a zalijeme mlékem. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Promícháváme. Následně scedíme a necháváme chladnout. V misce následně smícháme zbylé ingredience a vložíme do zapékací mísy. Zapékáme asi 20 minut při...

Pikantní hovězí guláš

Pikantní hovězí guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního masa, 3 střední cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky gulášového koření, 1 lžička mleté papriky , 2 lžičky Mexického koření, 2 lžičky Drákulova smrt, 1/2 kostky hovězího bujónu, 2 hlávky česneku, polohrubá mouka

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, maso nakrájíme na kostky (kousky) a česnek nasekáme. Na oleji usmažíme cibuli dorůžova, vložíme nakrájené maso a orestujeme ze všech stran. Přidáme koření, česnek, promícháme a podlijeme horkou vodou. V tlakov...

Soté se zeleninou

Soté se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g sojových nudliček nebo kostek, 1 cibule, 1 větší konzerva rajského protlaku, 2 spařená a oloupaná rajčata, 1 paprika, 100 g žampionů, 100 g sterilovaných okurek, zálivka: 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru krupice, 2 dcl vody, 1 lžička kukuřičného škrobu, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce olivového oleje

Sojové kostky vhodíme do 2 l osolené vroucí vody a vaříme asi 15 minut. Poté slijeme a přebytečnou vodu případně opatrně vymačkáme. Necháme chladnout. Ve woku rozehřejeme olej a vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přihodíme vychladlé m...

Cibulový koláč z křehkého těsta

Cibulový koláč z křehkého těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 400 g hladké mouky, 150 ml vody, 1 lžička soli, olej a mouka na vysypání formy, 5 červených cibulí, 3 lžíce oleje, sůl a pepř, 200 g anglické slaniny, 100 ml smetany, 2 žloutky, špetka muškátového oříšku

Ze změklého másla, hladké mouky, studené vody a trochy soli vypracujeme těsto, které vyválíme na plát. Kulatou koláčovou formu s nízkým okrajem o průměru 22 cm pečlivě vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou. Pak ji vyložíme připraveným rozválen...

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená kapie, 1 cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 1/2 - 3/4 kostky bujónu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 menší mrkev, 1 hrst nakrájené zelené petrželky

Očištěné žampióny, hlívu a kapii nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a petrželku nasekáme na drobno. Do misky rozdrobíme bujón, přidáme vejce, ...

Dietní fazolky s vejcem

Dietní fazolky s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 150 g mražených fazolových lusků, 1 lžička olivového oleje, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička medu, 1 stroužek česneku, špetka soli a pepře

Vejce dáme vařit, nejlépe na hniličko. Na pánvi, nejlépe ve woku, si rozpálíme olej, vhodíme fazolky a asi 5 minut opékáme. Přilijeme med a česnek a ještě chvíli opékáme. Nakonec přidáme tymián a ještě chvíli restujeme. Ke konci osolíme a opepříme...

Pavoučí jednohubky

Pavoučí jednohubky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plechovku sardinek ve vlastní šťávě, 1 šalotku, 100 g másla, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl a pepř dle chuti, sklenici černých oliv, 2 dlouhé bagety

Sardinky zbavte páteří, přidejte k nim nahrubo nasekanou šalotku, máslo, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně rozmixujte. Rybičkovou pomazánkou pak potřete na kolečka pokrájenou bagetu. Zbývají už jen pavoučci! Olivy rozkrájejte podélně na půl a jeji...

Bramborové chipsy s feta pomazánkou

Bramborové chipsy s feta pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 brambory, hroubou sůl a čerstvě umletý pepř, 7 lžic olivového oleje, 180 g sýru feta, půl avokáda, 3 stroužky česneku, 4 sušená rajčata

Brambory nakrájejte na tenounké plátky, rozprostřete je na plech s pečicím papírem, posolte je, opepřete, pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a dejte je do trouby péct na 20 minut při 200°C. Mezitím připravte dip. Sýr rozdrobte do hlubší mísy, při...

Zeleninový koláč

Zeleninový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 mrkve, 1 pórek, 250 g brokolice, 1 menší cuketa, 1 větší rajče, 2 červené papriky, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 konzerva hrášku, 4 vejce, 1 šálek smetany, 100 g tvrdého sýra, sůl, tuk na vymazání forem

Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozložíme na dvě koláčové formy pečlivě vymazané olejem. Očistíme mrkve a nastrouháme ji na nudličky. Omyjeme také ostatní zeleninu. Pórek po délce dvakrát rozkrojíme a pak překrájíme na nudličky. Z paprik...

Drákulovy hovězí plátky

Drákulovy hovězí plátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 lžičky soli, 1 lžička hladké mouky, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžičky koření Drákulova smrt

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do růžova. Vložíme na ní plátky, přiklopíme a dusíme ve vlastní šťávě. Po vydušení šťávy přidáme sůl, hořčici a koření. Za občasného podlévání maso udus...

Bramborové šlupky

Bramborové šlupky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1 lžíce oregana, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli

Brambory oloupejte, ne škrabkou ale nožem, aby byly šlupky silnější. Šlupky dejte do mísy, posypejte solí, oreganem a trochou olivového oleje. Vše promíchejte. Poté šlupky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě cca 10 minut.

Kapustové brambory

Kapustové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 400 g hlávkové kapusty, 1-2 lžičky soli, 60 g másla, 1- 2 špetky pepře bílého, špetka muškátového ořechu, 1 - 2 lžíce parmazán/parmezánu

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka v osolené vodě. Kapustu si také očistíme, překrojíme na menší kousky a také uvaříme v osolené vodě (můžeme vařit dohromady s bramborami). Měkké brambory i kapustu dáme do jednoho hrnce (pok...

Kapusta pečená do křupava

Kapusta pečená do křupava

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkové kapusty, 1 lžička mořské soli, 25 ml olivového oleje

Kapustu nakrájíme na proužky, stačí cca 2 cm široké. Krátce ji spaříme v horké vodě a necháme okapat. Mezitím si vytřeme plech olivovým olejem, na něj rozprostřeme okapanou kapustu a pokapeme zbylým olivovým olejem. Dáme krátce při vyšší teplotě z...

Levné zapečené těstoviny s vepřovým masem

Levné zapečené těstoviny s vepřovým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin, 2 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře, 2 slepičí vejce, 200 g mražené zeleninové směsi, 0,8 kg vepřových kostí

Nejprve si uvaříme vepřové kosti (žebra) do měkka(cca 45 min). Vzniklý vývar schováme a druhý den uděláme výbornou polévku. Maso z kostí důkladně obereme a dáme na talířek. Na pánvi si rozehřejeme olej a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlato...

Karamelizované brambory

Karamelizované brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g másla, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička mořské soli, 1 lžička soli, špetka kmínu mletého

Brambory dobře omyjeme a dáme vařit to osolené vody (a kdo chce, může pro lepší chuť přidat trochu mletého kmínu). Po uvaření je scedíme, necháme zchladit a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny, případně na čtvrtky - záleží na jejich velikosti. Na p...

Salátová polévka s mlékem a kukuřicí

Salátová polévka s mlékem a kukuřicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g listového salátu, 1 menší cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžička hladké mouky, 1 kostka hovězího bujónu, 500 ml vody, 100 ml plnotučného mléka, 2 lžíce sterilované kukuřice

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V kastrolu na rozehřátém oleji cibuli usmažíme do sklovita, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme omytý salát natrhaný na menší kusy...

Těstovinová pochoutka

Těstovinová pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 balení těstovin, 1 konzerva žampionů, 150 g sendvičové šunky, 1 dcl bílého vína, 1 sklenka smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře bílého, špetka oregana, 1 lžička hladké mouky

Uvaříme v osolené vodě široké dlouhé nudle. Cibuli nakrájíme na jemno, šunku na kostky, cibuli osmažíme dozlatova, přidáme žampiony, šunku osolíme, opepříme přidáme oregáno, bílé víno, zredukujeme tekutinu, zalijeme smetanu rozmíchanou s hladkou m...

Vepřová plec v pórku s mrkví

Vepřová plec v pórku s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 lžička soli, mletý černý pepř (lze vynechat), 1 pórek, 1 větší mrkev, 1/2 kostky bujónu (lze vynechat), 1 lžička instantní světlé jíšky

Maso nakrájíme na plátky (naklepeme), nebo na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a oškrábanou mrkev nastrouháme na hrubo. Na rozehřátém oleji usmažíme cibuli do růžova, přidáme maso a přiklopíme pokl...

stránka: