Šílený masový koule
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mísy dáme mleté maso, strouhanku, vejce a instantní polévku. Dobře promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Z hmoty vytvarujeme koule o průměru asi 7 cm (asi 70 gr.), klademe je na pekáček. Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme protlak a po chvíli chilli omáčku a brusinky. Když se omáčka začne vařit, přidáme cukr a zelí, promícháme a ochutíme dle potřeby solí a pepřem. Pokud je omáčka hustá, přidáme trochu vody. Omáčku nalijeme na masové koule do pekáče. Nemícháme! Pečeme 2 hodiny při 180°C. Asi po 30 minutách můžeme opatrně promíchat, ale není to nutné. Servírujeme na talíři posypané na hrubo rozsekanou petrželovou natí. Jako příloha se osvědčily topinky nebo tousty s česnekem, ale i knedlíky, těstoviny či rýže.
Tip k receptu
Nám ten sos více chuná sladší, tak dáváme víc cukru, ale záleží na chuti.
Pokud nemáte instantní cibulačku dá se nahradit asi třemi cibulemi nakrájenými na plátky, orestovanými na trošce oleje dozlatova a zalité asi 2 dcl bílého vína (+sůl, pepř, kmín a muškátový oříšek). Tuto směs je nutno zredukovat na polovinu a nechat zchladnout a zchladlou ji přidat k masu.
Chilli omáčka by měla být na bázi kečupu třeba Heins apod. ne asijské chilli omáčky na bázi papriky.
30. 11. 2012
Ingredience
- 1 kg hovězího mletého masa
- 2-3 slepičí vejce
- 2-3 cibule
- 150 g hnědého cukru
- 10 dkg rajčatového protlaku
- 250 ml chilli omáčky nebo chilli kečupu
- 1 dcl rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 1 hrst petrželové natě
- 1 hrneček strouhanky
- 2 sáčky kyselého zelí
- 1 balení instantní cibulové polévky
- 2 konzervy brusinek