Květákové hlavičky se sýrovou omáčkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Květák zbavíme spodní části a listů. Rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Mezitím do mléka přidáme na čtvrtky rozkrájenou mrkev, cibuli, stroužky česneku, bobkový list, hřebíčky, listy petržele a celý pepř. V jiné pánvi rozpustíme 25 g másla, přisypeme mouku a vymícháme jíšku, kterou za stálého míchání smažíme 1 minutu. Poté sejmeme z plamene. Mléko přecedíme a postupně vmícháváme do jíšky. Opět dáme na oheň a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Vmícháme nastrouhaný sýr, osolíme dle chuti. Přikryjeme pokličkou a vaříme ještě 30 vteřin na vysokém plameni, aby se nastrouhaný sýr v omáčce roztavil. Květákové hlavičky necháme okapat, dáme na talíř nebo do misky a zalijeme sýrovou omáčkou.
Tip k receptu
Při podávání můžeme ozdobit mletou paprikou a petrželkou.
Milena20. 05. 2009