Ledový čokoládový dort s oříšky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Dortovou formu o průměru 23 cm dáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a vlijeme Italskou pěnu s oříšky, kterou jsme si připravili z 280 g cukru moučky, 100 g vlašských ořechů, 4 vaječných bílků a vody (viz související recepty). Dáme péct na 2 hodiny do předehřáté trouby na 100 °C. Při pečení, necháme mírně otevřené dvířka od trouby, aby se pěna důkladně vysušila.
Mezitím si připravíme z čokolády na vaření, 100 g vlašských ořechů, 70 g cukru moučky, 70 g másla a 5 vaječných bílků čokoládovou pěnu s oříšky (viz související recepty) a dáme chladit do ledničky. Upečenou Italskou pěnu opatrně vyjmeme, sloupneme pečící papír a dáme bokem.
Ze 4 bílků a cukru krystalu ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme 80 g pomletých vlašských ořechů, 4 žloutky, mouku a 50 g roztopeného másla. Vše důkladně promícháme mixerem (na nejnižším stupni rychlosti) a vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 23 cm. Pečeme 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Hotový korpus necháme vychladnout.
Mezitím si z mléka, 80 g vlašských ořechů, 50 g másla, 30 g cukru moučky a želatiny připravíme italský ořechový krém (viz související recepty).
Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Na dno vložíme upečenou italskou pěnu, potřeme 1/2 čokoládové pěny s oříšky a přikryjeme upečeným a vychladnutým korpusem. Na korpus rovnoměrně rozetřeme italský oříškový krém a na chvíli odstavíme, aby nám krém ztuhl. Na ztuhlý krém rovnoměrně rozetřeme zbývající čokoládovou pěnu s oříšky a dáme chladit na 2 hodiny do mrazničky.
Poté dort opatrně vyjmeme z formy, polijeme roztopenou čokoládovou polevou, boky posypeme grankem a dozdobíme bílou čokoládovou polevou.
Dort dáme chladit do ledničky, aby nám před podáváním pěkně ztuhl.
17. 06. 2009