Pečená bažantí stehýnka na divoko
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Bažantí stehýnka pečlivě odblaníme a zbavíme nežádoucích kousků popř. tuku a zbytků opeření.
Omyjeme, naskládáme do mísy, osolíme, zalijeme olivovým olejem, cibuli nakrájíme na kostičky či kroužky a dáme do pekáče, kam přidáme i pokrájený česnek na tenké plátky a pokrájenou slaninu.
Troubu si rozpálíme na nejvyšší stupeň, nové koření, jalovec, pepř celý a nové koření mísy se dáme buď ke stehýnkům do mísy, či až do trouby na pekáč (dávám do malého čajítka, aby se nemuselo vyndavat po jednotlivých kouscích). Bobkový list dávám volně.
Chvilku naložená stehna poklademe vedle sebe na pekáč s cibulí, česnekem a pokrájenou slaninou na kostičky, poklademe bobkovým listem, přidáme divoké koření, slijeme olivový olej na stehna, přidáme kořenovou zeleninu a dáme rychle zapéci do hodně roztopené trouby.
Po chvilce teplotu trochu zmírníme, asi kolem 200°C, popř. přikryjeme alobalem či poklicí k nádobě v níž pečeme a podléváme pravidelně vařící vodou.
Ke konci pečení alobal sundáme a pustíme horký vzduch, nebo dorůžova upečene zvrchu - stehna obrátíme.
Tip k receptu
Není nutné dávat kořenovou zeleninu, jako příloha se pak hodi i kyselé zelí. Množství kořenové zeleniny se řídí chutí a její velikostí. Lze použít i zmrazenou zeleninu pod svíčkovou.
Roxana10. 01. 2012