Pizzakytičky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V malé misce rozmícháme droždí s cukrem, zředíme vlažnou vodou a necháme asi 10 minut nakynout kvásek.
Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, 2 lžíce oleje a nakynutý kvásek.
Ze všeho zpracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě asi 30 minut kynout.
Zatím si uvaříme omáčku:
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme cibuli a česnek nasekné nadrobno a smažíme, až cibule zesklovatí. Nesmí hnědnout. Pak přidáme protlak, sůl, pepř, cukr a rozemnuté oregáno a bazalku. Cukr si každý přidá podle toho, jak chce mít omáčku nasládlou. Omáčku přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a na mírném ohni necháme probublávat, až se omáčka provaří a chutě propojí. Musíme často míchat, aby se nepřichytila. Hotovou omáčku necháme vychladnout.
Vykynuté těsto ještě dobře propracujeme a pak vyválíme na tloušťku asi 2 mm. Formičkou na kytičky o průměru asi 12 cm vykrájíme a vykrojené tvary naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Každou kytičku potřeme připravenou omáčkou, posypeme drobně nakrájeným pršutem, kostičkami mozzarelly a nakonec nastrouhanou goudou.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, po pěti minutách teplotu ztlumíme na 180°C a pečeme celkem asi 15 minut dozlatova.
Tip k receptu
Z těsta samozřejmě můžeme vykrajovat i jiné tvary - třeba kolečka nebo upéci jednu velkou pizzu.
Z této dávky těsta vyšlo 12 kytiček.
14. 02. 2011
Ingredience
- Omáčka: 1 cibule
- 15 g droždí
- 225 g hladké mouky
- 100 g pršutu
- 100 g strouhané goudy
- 180 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru krupice
- 1/2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky bazalky
- asi 2 lžičky cukru krupice
- sůl
- špetka pepře
- 1 balení Mozzarelly
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku
- olivový olej
- 1 větší stroužek česneku